Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Ideer til en reinkjøttgryte?

#1

Acsa sa for siden:

Jeg har kjøpt et halvt reinsdyr og delt med svigers. Jeg sitter igjen med bl.a. noe grytekjøtt. Jeg kunne tenkt meg å bruke det til noe annet enn en gryte med rømme, geitost, einerbær osv. Hva med noe over mot det indiske? Er det noen som har erfaringer med hvilke krydre som kan gå spesielt godt eller dårlig sammen med rein? Noen måte man bør behandle det på? Jeg må ærlig innrømme å ha lite erfaring med rein.

Og hva søren bruker man ribbeina til? De sitter sammen i en lang tynne ribbe med lite kjøtt.


#2

Observatøren sa for siden:

Reinsdyr er ganske kjedelig kjøtt, synes jeg, så det å vri det over i en indisk gryte, kan bli interessant. Siden det er svært magert, bør det være fylde i sausen, men det vanskelige er vel å ikke la krydder overdøve kjøttsmaken.

Einerbær, rosmarin, merian, timian og estragon har vi prøvd med godt resultat. En god rødvinsaus kan også gjøre susen.

Ribbeina bruker jeg som regel til å lage kraft av.


#3

Doxa sa for siden:

Ribbeina høres ganske ubruklige ut til et fullverdig måltid.
Kok kraft på dem til bruk i supper, sauser etc.

Liker godt reinsdyrskav servert på denne måten jeg da:

Reinsdyrskav/finnbiff
4 porsjoner

500 g reinsdyrskav
1-2 ss smør
2 grovhakkete sjalottløk
250 g sopp champignon, østerssopp eller kantareller
1/2 beger Snøfrisk
1 dl crème fraîche
1,25 dl kraft
1 ss balsamico- eller sherryeddik
1 ts knust enebær (apoteket)
2 kvister frisk timian el. 1 ss tørket
salt og pepper

Tin kjøttet halvveis. Smelt smøret i varm panne og surr kjøttet et par minutter. Tilsett sjalottløk og stek ett minutt til. Ha i soppen som du har skåret i skiver og surr ytterligere et par minutter. Hvis du ikke har vilt- eller annen kjøttkraft kan du jukse litt med Knorr Viltfond. Bland Snøfrisk og crème fraîche med kraften og eddiken til en jevn væske. Ha dette i kjøttblandingen sammen med enebær og timian og la småkoke i 5-10 minutter. Smak til med salt og pepper. Server med dampet broccoli med et dryss av sprøstekt bacon i bitte små biter, og hjemmelaget potetmos eller ris. gjerne med tilsmakt litt trøffelolje over hvis du har.

:)


#4

malena sa for siden:

Det er også godt med kokt kjøtt, sursøt saus og poteter/ kokte grønnsaker.


#5

Veronal sa for siden:

Jeg har laget noe liknende denne en gang (denne fant jeg her):

Festgryte av rein.
INGREDIENSER:
1 kg kjøtt fra reinsdyrlår,
5 ss hvetemel,
1 1/2 ts karri,
1 1/2 ts paprikapulver,
1 ts salt,
smør til steking,
4 dl panneavkok,
3 løk,
6 ss tomatpure.

FREMGANGSMÅTE:
Skjær kjøttet i terninger og vend det i en blanding av mel, salt og krydder. Brun kjøttet i smør på pannen, legg kjøttet i en gryte, kok ut pannen og hell panneavkoket over kjøttet. Hakk løken, brun den og ha den i gryta. Kok det hele ved svak varme i 30 minutter før du smaker det til med tomatpure.

Serveres med ris eller loff, rosiner, bananskiver, ananas og peanøtter.

Hentet fra boken Samisk mat og kultur. Skrevet av Ardis Kaspersen Utgitt av Landbruksforlaget

Vi koker også kraft (dvs. vi lager kjøttglacé - inndampet kraft som er fettfri og har lang holdbarhet) på ribbeina.


#6

kisha sa for siden:

Denne synes jeg er veldig god:

Reinskavgryte

1/2 løk - hakket
3 ss margarin
500 g reinskav, dypfryst
2 ss hvetemel
75 g bacon
150 g fersk sjampingjong i skiver ( jeg bruker heller 1/3 pk amerikansk grønnsaksblandig.)
salt, pepper,
1 dl vann
2 dl melk
3 -4 skiver brunost
1 -2 dl fløte

Surr løken i margarin i stekepanne til løken er blank. Ha løken over i en kjele. La reinskavet tine så mye at skivene kan tas fra hverandre. Brun reinskavet i margarin i stekepannen og dryss mel over. Legg kjøttet over i kjelen. Kok ut pannen men litt vann og ha det over i kjelen. Brun baconet og soppen raskt i stekepannen og ha det over i kjelen.
Kok ut pannen med resten av vannet.
Ha i salt og pepper over kjøttet.
Tilsett melk og ost. La det hele trekke i ca. 20 minutter. Tilsett fløte og la det koke i 5 minuter. Smak til med salt og pepper. Serveres med kokte mandelpoteter, rosenkål, grønne bønner eller erter og gulrøtter.

Jeg bruker og servere med ris i stedet for rosenkål, bønner mv..


#7

Skilpadda sa for siden:

Pappa laget viltgryte med rødvinssaus i stedet for rømmesaus en gang de hadde gjester som ikke tålte melk, og det var så vellykketl at det har blitt standard nå. Da steker han masse sjalottløker og sopp, og deler opp gulrot og kanskje andre rotgrønnsaker, steker kjøttet i ganske store biter, og koker det i gryte sammen med rødvinssaus (som lages med gulrot og selleri og løkt stekt i smør og kokt med rødvin, deretter jevnet med mel). Rosmarin i, tror jeg, eller kanskje timian?


#8

Harriet Vane sa for siden:

Du koker kraft på beina og lager saus. Du kan godt koke inn 2 deler kraft og 1 del rødvin til god saus!

Pære (hermetisk eller kokt i skukkerlake) er kjempegodt sammen med reinkjøtt. Einerbær og rosmarin er godt krydder til. Jeg vet ikke heeelt om indisk er det første jeg tenker på.


#9

gnuri sa for siden:

Jeg lagde en slags gulasj i dag av noen reinkjøttrester jeg hadde i fryseren.
Stekte reinkjøttet i litt olje. La det til side, og stekte en stor løk, noen hvitløksfedd, noen kokte gulrotrester og når alt var mørt, hadde jeg oppi en boks hakkede tomater, 4 ts. paprikapulver, hvitløkspepper, salt og 2 ss. eplesyltetøy (smak til- slik at gryten får en litt sur/søt smak.)

Både mann og barn syntes det var kjempegodt. Serverte det med ris og Nennemors gode grove rundstykker :p


#10

Pamina sa for siden:

På Rehmans serverer de indisk/pakistansk hjort, regner med at du kan bruke reinsdyr på samme måte som du bruker okse eller lam i det indiske kjøkken.

Ribba er vel en slags kotelettkam :confused:


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.