Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Dine beste ripstips

#1

Hønni sa for siden:

Jeg får raide naboens ripsbusker og vil gjerne lage både det ene og det andre.

Tenkte å fryse noen bær hele, lage syltetøy og saft.

Jeg har saftkoker. Hvor mye vann? Noe annet i?


#2

Kaprifol sa for siden:

Bær som fryses hele kan man bruke til dessert med is eller vaniljesaus. Eller man kan lage pai eller kake. Svigerforeldrene mine pleier å lage saft, men de blander ripsene med andre bær sånn at det ikke skal bli så sur saft. Eller sånn at smaken skal bli mer spennende. De pleier å blande med solbær eller bringebær, begge deler er godt. Ellers kan man lage ripsgelé, har aldri gjort det selv, men det kan vel være godt å ha til pålegg eller kanskje som tilbehør til middag.


#3

Pelen sa for siden:

Ripsgelé er jo veldig godt. Jeg lurer på dette også og håper det kommer flere tips!


#4

Mei sa for siden:

Vaniljesaus! Mye vaniljesaus!


#5

Fibi sa for siden:

Jeg klarte å lese ristips, og tenkte øyeblikkelig riskoker! :knegg:

Rips med varm vaniljesaus er godt!


#6

Candy Darling sa for siden:

Jeg har ingen, men det var et sånt deilig ord. Ripstipsripstips.


#7

Snippa sa for siden:

Hvis du har saftkoker, spiller det ingen rolle hvor mye vann du har oppi.
Fyll vann så langt opp som mulig i den underste, og la det stå og koke i ca 3 timer. Så måler du opp, og bruker ca 500 gram pr liter saft med sukker. Gi det et oppkok, men ikke la det koke.
Jeg lager ripssaften med vaniljesukker i tillegg til vanlig sukker -det blir utrolig godt! Bruk ca 1 spiseskje vaniljesukker pr liter saft.


#8

Hønni sa for siden:

Ikke sant? :kry:

#9

Hønni sa for siden:

Hvordan oppebevarer du saften?


#10

Snippa sa for siden:

Jeg har de bare på flasker i kjøleskapet. Holder seg fint i ca 6 måneder. Skal du oppbevare lenger, kan den fint fryses :)


#11

Hønni sa for siden:

Nå har jeg halvannen liter saft. :stolt:
Den er kjempegod!

I morgen skal jeg jammen plukke mer. Og da uten utålmodig A som tilskuer. :knegg:


#12

gullet sa for siden:

Ordentlig vaniljesaus - tjukk og god !!

Ripsgele er godt å bruke i god saus.


#13

Mumriel sa for siden:

Rå saft av bær

· 3 kg bær (rips, solbær el)
i bøtte, knuses og overhelles
· 2,5 l kaldt vann
· 75 gr sitron syre
La stå til neste dag. Sil av og rør inn
· 4,5 kg sukker (eller smak deg til med mindre, eventuelt fruktose)
La stå (rør av og til) til sukkeret er oppløst (1 døgn). Frys (i ½ liters brus flasker).
[font=Comic Sans MS][/font]
Veldig friskt og godt. Også så enkelt.


#14

Tangina sa for siden:

Her er en knallgod ripssaftoppskrift:

6 l (3 kg) rips
1,2-1,5 l vann
6 dl sukker for hver liter avrent saft

Kok opp vannet i en stor kjele. Ha i bærene og la det koke i 10 minutter. Klem bærene mot kanten av kjelen så de knuses mens det koker.

Sil bærmassen og la saften renne av i ca 30 minutter. Mål opp saften og hell tilbake i kjelen. La den koke opp. Rør i sukkeret og kok opp på nytt.

Ta kjelen av varmen og skum godt av. Fyll på varme flasker og sett på korker.

Denne lager vi hvert år, og den er kjempepopulær hos alle gjester - både store og små.


#15

Mumriel sa for siden:

Annes rips eller rabarbra kake

· 2 egg
· 1,5 dl sukker
piskes stivt og blandes med
· 1,5 dl hvetemel
Røren helles i bakepapir kledd 24 cm springform.
· ½-1 l rips eller rabarbra
· 50 gr høvlet smør
· svensk perlesukker
· (havregryn)
fordeles over røren.

Stekes på 175°C i ca 20-25 minutter. Serveres varm med krem eller iskrem.

Kan serveres opp-ned.
Bruker gjerne dobbel porsjon i 26 cm springform. Kremen kan smaksettes med vaniljesukker.


#16

Mumriel sa for siden:

Som dessert pleide mormor og blande rips og blåbær - blir litt mindre surt da, og servere med vaniljekrem (krem og vaniljesaus blandet). mimre


#17

Tangina sa for siden:

Har også lagd ripsgele flere ganger, men da bør bærene være bare så vidt modne - ellers blir ikke geleen stiv med mindre du tilsetter pektin.

Her er en fin oppskrift:

2 liter rips
3 dl vann
9 dl sukker for hver liter avrent saft

Kok opp vannet og legg bærene i. Kok opp og knus dem mot kjelekanten. kok under lokk i ca 10 minutter. Sil bærmassen og la det renne av i ca 30 minutter. Mål opp saften og kok i fem minutter. Rør i sukkeret innimellom. Kok kraftig i 5-20 minutter (avhengig av resultatet av geleprøven - se under).

Ta geleprøven: Hell litt saft på en tallerken. Dra en skje gjennom massen. Renner den ikke sammen, er den ferdigkokt.

Ta kjelen av varmen og la den avkjøles noe. Skum av. Ha geleen på varme glass og la det stivne før du setter på lokk.

Er det ikke nok pektin i bærene til at saften består geleprøven etter 20 minutters koking, kan du tilsette pektin.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.