Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Diameter på mørlefse/nordlandslefse?

#1

Mrs. S sa for siden:

Overskriften sier vel alt.

Jeg tror jeg har laget de for store før om årene. Nesten som en middagstallerken. Noen steker 3 i slengen på en steketakke.

Hva bruker dere som utstikker/utskjærer? Jeg leste at noen stikker ut med lokk.


#2

-ea- sa for siden:

Tror mamma brukte en middagstallerken, liten type etter dagens målestokk.


#3

Lhi-My sa for siden:

Ca 15 cm, altså mer som asjett enn tallerken.


#4

Tussa sa for siden:

Omtrent 15 cm ja, eg har brukt en frokosttallerken som mal.


#5

Novla sa for siden:

De er vel ikke for store om du selv synes de er passe? ;) Regner med de skjæres i snipper uansett, og da synes jeg det er mest praktisk å lage dem relativt store = mindre kjevling og utstikking.

Jeg bruker (som jeg har lært hjemmefra) en middagstallerken, og har egentlig heller aldri sett noe annet, bortsett fra at jeg i år har sett noen bilder i matgrupper på FB der de er mer i asjettstørrelse. Dere som bruker det, blir det ikke bittesmå snipper? :undrer:


#6

Moder'n sa for siden:

Har aldri brukt mal, kjevler dem ca lik :D


#7

Mrs. S sa for siden:

Neh, snippene blir for store synes jeg. Jeg skjærer de påsmurte doble opp som en bløtkake.
Jeg har aldri lagd lefse med noen, så har bare prøvd meg fram. De bildene jeg har sett for noen år siden har vist kjevling på frihånd.
Jeg har ikke bakt de på flere år, og nå bruker jeg internett så mye mer. Kom over en blogg med noe som ser ut som mini-lefser. www.hegemor.com/2010/12/mormors-nordlandslefser.html

Tenkte det kanskje ble enklere å dele sånne smålefser opp for å legge de pent på kakefatet.


#8

Geitrams sa for siden:

Mine bestemødre bakte mye av disse lefsene, og da har de vært ganske store. Som en stor middagstallerken.


#9

Mrs. S sa for siden:

Ser at "normen" er store lefser. (Jeg skulle vel postet på matdelen av forumet...)
Nå gjør jeg det. Jeg kjøper steketakke i dag. Prøver å få stekt lefser i helga, og tigge plass i svigermors store fryseskap.
Jeg kan jo steke i stekeovn, men jeg vil så gjerne prøve steketakke. Og den er populær å selge brukt, så jeg taper ikke styggmye hvis den blir lite brukt.

Og så lager jeg mindre lefser, slik at jeg får små "kakestykker".


#10

tink sa for siden:

Svigermor lager det hun kaller nordlandslefser (tykke lefser) i størrelse som store lapper. Bruker ikke mal, men det er nok mer på størrelse med frokostallerken eller kakefat. De serveres hele på et fat, så kan gjestene smøre de som vi vil med smør og brunost eller syltetøy.

Mormor, som kom nordfra laget mange slags lefser, men aldri sånne. Tror nesten at "nordlandslefser" er et vestlandsfenomen.


#11

Novla sa for siden:

Enig, jeg er oppvokst i Nordland og bor i Troms, og har aldri sett (IRL) eller fått servert sånne små lefser.


#12

Geitrams sa for siden:

Vi kaller dem bare mørlefser. Veldig vanlig der jeg kommer fra (Nordland). Men de er som sagt på størrelse med en middagstallerken. Min ene bestemor kom fra Troms, og bakte også de.


#13

løve70 sa for siden:

Det kan godt være ;) Moren min pleide å lage slike og vi er fra Vestlandet.


#14

Taien sa for siden:

Min svigermor lagde dem og hun kalte det "kråtekaker". De er utrolig gode, og jeg tror jeg vil prøve å lage dem selv, nå når ikke svigermor er her mer.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.