Når du er på ferie og leier hus/leilighet, hva slags mat lager du da?
Etter at vi fikk barn har vi stort sett leid hus eller leilighet på ferie (som regel i England), og da har jeg hver gang sett for meg at jeg skal slå meg løs i alskens spennende ingredienser og lage masse deilig mat. I praksis blir jeg helt overveldet og kommer ikke på noe fornuftig, og ender opp med å raske med meg noe fra ferdigdisken på M&S. :fnise:
OK, kanskje ikke fullt så ille, vi har noen sikkerstikk som vi alltid lager en eller annen variant av, da; god biff med soppsaus, grønnsaker og poteter av noe slag, fisk med smørsaus (og gjerne salturt :nam: ), pasta med mozzarella og mengder av friske grønnsaker. Men jeg vil lage noe mer, noe skikkelig godt som likevel ikke gjør at jeg tilbringer halve ferien på kjøkkenet.
Hovedutfordringen er vel egentlig at jeg synes det er vanskelig å lage mat uten arsenalet av krydder, oljer, eddik og andre greier jeg har i skap og skuffer på eget kjøkken - jeg vil jo ikke handle masse greier for å bruke bittelitt og kaste resten.
Jeg trenger med andre ord tips til noe skikkelig snadder som kan lages med enkle ingredienser. :vilha:
Førstkommende ferie er for øvrig til Yorkshire om et par uker. Vi kommer til å legge inn en bestilling hos Ocado, der er flere slaktere, marked flere dager i uken (der jeg håper det f. eks. kan være mulig å få god fisk) og noe som ser ut som en glimrende gårdsbutikk. Så med tanke på hva som er mulig å lage kommer vi med andre ord til å ha tilgang til et godt utvalg av ingredienser. :)
Bra med tips. Vi spiser ikke ute hver dag når vi er på ferie. Det går i noe helt enkelt, som fersk pizza eller fra frysedisken, spagetti og kjøttsaus på pose eller på glass, småpølser og pommes, ellers ferdig mat som varmes opp, ostesmørbrød eller noe.
I sommer skal vi tilbake til et sted i Spania som vi var i 2012 og husker da at vi fant godt utvalg av grei enkel mat som bare skal rett inn i ovnen. De solgte store ferske pizzaer med masse fyll til 10Euro. Det funker.
Vi ferierer i Italia. Der er middagene spagetti med blå, hvite skjell, kjøttboller eller annet, stekt eller grillet kjøtt med rotgrønnsaker og salat, "hjemmelagde pølser" med risotto, myk mozzarella og tomater. Vi har med oss salt og pepper. Vi kjøper friske urter og en god olivenolje. Vi savner kun norsk smør.
Jeg synes det funker best med enkle retter av ferskt kjøtt eller fisk, grønnsaker og ris/pasta/potet, og minst mulig sammenblandede masseingrediensretter. Da kommer man langt med bare salt og pepper til krydder, særlig hvis man har hvitløk i tillegg.
Når vi er på ferie i utlandet, er eg veldig glad i å bruke god tid i butikkar med framand vareutvalg og å lage spennande middagar. Eg har for øvrig begynt å lage ein "hytteboks" som står ferdig pakka med ymse krydder og oljer i små posar. Tanken er at den skal vere i bagasjen min, slik at ikkje svigerfamiliemedlem som ikkje har peiling bruker den gode olivenolja til å smøre inn rista på grillen og liknande. Eg tenker det er naturleg å ha noko slikt i bagasjen ved leige av feriehus og.
Skal vi se... Middag på veikro på lørdag, pizza laget av ferdigbunn, saus og topping i går og meksikansk gryte med salat i dag. Enkel bevertning, mao.
Jeg er glad i god mat, men føler ikke at jeg har nok tid til overs til at jeg gidder å bruke mer tid på kjøkkenet enn nødvendig i ferier. Kanskje det blir bedre når ungene blir litt større.. Sånn hytteboks var lurt. Her har vi ikke pepper en gang, og det er nesten krise.
Ja, den hytteboksen er ein konsekvens av ein del slike hytteturer. Eg har riktignok tenkt på det sidan eg var gravid og svigeronkel dyppa ein pensel som hadde vore brukt på rått kjøtt kjøtt oppi dressing-olja mi, men det var først i fjor sommar at eg gjorde alvor av å begynne på den.
Vi har leid hus i Italia noen ganger, og da syns jeg det var gøy å bruke de spennende råvarene som fins der og lage noe ekstra godt de dagene vi ikke spiste ute. Det ene stedet hadde vi til og med steinovn til pizza i hagen. Jeg kjøper små pakker med krydder, olje osv. Det koster gjerne ikke allverden, noe kan bli med hjem og noe kan evt. bli igjen i feriehuset. Ofte er det litt sånt i husene også syns jeg.
Jeg har en tendens til å henfalle til to-ingredienser-metoden. :knegg: Én kjøtt/fisk, én grønnsak. Om kjøttet/fisken og grønnsaken er gode nok, holder det fint med god olivenolje, salt og pepper, evt. ferske urter i tillegg, som krydder. Ellers blir det fort mange simplistiske pastaretter og omeletter. Eller tapasbord med deilig brød, ost, skinke og ymse tapenader og oliven fra supern. (Vi er typisk ved Middelhavet, som man skjønner.)
Dersom vi er i leiligheten i Spania, er det jo som å være på hytta. Der har vi masse krydder, oljer osv, så da kan vi lage det meste. Om sommeren blir det mye grilling, både biff, kylling, hamburgere ++
Sånn ellers blir det gjerne enkel mat av gode, lokale råvarer. Jeg liker å lage mat, men gidder ikke bruke masse tid på det når jeg er på ferie.
Vi griller mye på sommeren. Kjøtt, fisk, kylling, burgere.. Tilbehør er gjerne salat, godt brød og smør eller hvitløksmajones. :nam: Som regel har vi en skalldyraften også, og gjerne noe pastabasert.
Vi leide leilighet i Tyrkia i fjor og laget forskjellig kjøtt med salat inntil, stort sett. Kjøpte salat og litt pommes frites i restauranten på leilighetskomplekset, så stekte vi kjøtt inntil selv. Veldig enkelt! Og billig... Handlet på lokale supern og flere fulle bæreposer med alt fra kjøtt til frukt og juice og alt - 300 kr.
Når vi er på "vår" (opphavets) hytte går det gjerne i en blanding av ulike pastaretter, kylling, salater, skalldyr og fisk fra den lokale fiskebutikken.
I leid hus gjør vi det enklere som oftest. Jeg er ikke superglad i å kokkelure i fremmede kjøkken heller med mindre det nærmest er sterilisert etter forrige bruker.
Samme mat som hjemme, når vi er i bilavstand tar jeg med oljer og krydderier. Pleier ikke ta med stavmixer, men hender jeg savner det på tur. Er jeg lengre unna, dvs har reist med fly, så kjøper jeg inn krydderier og oljer o.l for å lage smakfull mat.
Minst halve gleden med ferie er å lage god mat fra bunnen og ha god tid til å kokkelere.
Kommer litt an på hvordan kjøkkenet er utstyrt. I familiens hytte står det en propanfyrt stekeovn som såvidt fungerer. Så der går det i taco, gryteretter, stekt fisk og pasta.
Ja, blomkålsuppe er en gjenganger hos oss også (både på ferie og hjemme :knegg: ).
Jeg kjøper forresten ofte gode, lokale oljer, krydder etc når jeg er på ferie på steder som typisk har dette, for å ha med hjem. Også er det hyggelig å sette igjen litt der vi er, jeg synes det er veldig godt å komme til hytter, leiligheter o.l. der det finnes diverse salt, krydder, sukker o.l. fra før. Så akkurat slike ting er jeg ikke redd for å handle inn. Det er verre med retter som krever mange ulike typer ferskvarer.
Jeg lager som oftest relativt enkel mat med vekt på godt kjøtt eller fisk og masse grønnsaker. Jeg bruker vanligvis forholdsvis lite krydder og synes det er uproblematisk å kjøpe olje og de krydderne jeg trenger der jeg er og eventuelt ta med meg hjem igjen. Det vi ofte ender med å sette igjen (om det er lov) er tørrvarer som ris eller pasta.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.