Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hva heter denne småkaken?

#1

Tallulah sa for siden:

Jeg spiste den på et Lysebu eller på Bristol i fjor jul og smaken kastet meg umiddelbart tilbake til barndommen. Jeg trodde de het linser, men når jeg googler det får jeg opp en slags fylt småkake.

Det jeg spiste var tynne, lyse kjeks av noe mørdeig-ish, med hvit romglasur mellom. Hva heter disse? Jeg vil bake dem til jul. :nemlig: De kan muligens være danske.


#2

Myria sa for siden:

Kan det være fedtebrød?


#3

Tallulah sa for siden:

Hm, muligens? De jeg spist var glatte i konsistensen, mye tynnere og runde med glasur i mellom. Men det kan jo bare ha vært kokkens variasjon. De var ikke med kokos.


#4

Myria sa for siden:

Jeg tenkte først specier, de er jo runde, men de pleier vel ikke ha noen form for glasur på tror jeg.


#5

Tallulah sa for siden:

De kan likne i formen, og sikkert også i oppskift. Jeg er sikker på at jeg har spist denne kjeksen med romglasur tidligere i livet, så det må være noe som flere har gjort. :gruble:


#6

Guava sa for siden:

Fingerkremkjeks?
De er litt sånn som du beskriver.


#7

Tallulah sa for siden:

Ja! Det tror jeg det er! Takk! :lykkelig:


#8

Tangerine sa for siden:

Tror det er det vi kalte sprutbakelse. Mørdeig som kom ut av kjøkkenmaskinen via et påskrudd stykke som gjorde dem flate under og med riller oppå. Mellom lagene var det melis og et eller annet fett, samt konditorfarge om en ville. :nam: :usunt:


#9

Linella sa for siden:

Det var det jeg umiddelbart tenkte på også, selv om jeg ikke kom på navnet før jeg så hva du hadde skrevet. :knegg:


#10

Tallulah sa for siden:

Jeg har seriøst aldri hørt det navnet før. Jeg har bare trodd at de het linser, jeg. D som heter linser ser jo ikke ut som linser.


#11

Bluen sa for siden:

Det hørtes egentlig ganske skrekkelig ut - både navnet og beskrivelsen. :skremt:


#12

Tangerine sa for siden:

:lol:

De var kjempegode, og jeg skal ikke lage dem. Mye arbeid.


#13

Divine sa for siden:

For meg er det bare dette som er linser:

For øvrig et ikke-eksisterende fenomen i Trøndelag. Jeg hadde ikke hørt om linser engang før jeg flyttet til Oslo og begynte å jobbe på bakeri. Ikke hadde jeg hørt om Jakob heller, som visstnok også er helt vanlig her på Østlandet.


#14

Divine sa for siden:

Steike bukken, det ble svært.


#15

Selma sa for siden:

Men de så veldig gode ut da! :nam:


#16

GinaK sa for siden:

Jeg har også jobbet på bakeri. I 1985. :) knirk.
Solgte Jacobs. De var kjempepopulære blant vg.elevene, enda det var rosiner i de. :) Tror jeg la på meg 15kg det året. Vi spiste softis med stivnet sjokolade, milkshake og ferske winerbrød til lunch. Mimre.


#17

Bluen sa for siden:

Aldri, aldri hørt om Jacobs. Men dere trøndere har potet (liten marsipankakesak), Divine, det hadde jeg ikke sett før jeg kom til Trøndelag som student.


#18

Divine sa for siden:

Tror poteten har kommet i det siste (dvs. de siste 30 årene). Kjenner ikke til det fra barndommen/ungdommen.

Jakob:



#20

Divine sa for siden:

Det var da noen voldsomme Jakob, GinaK. :skremt:


#21

C3PO sa for siden:

Sånne Jakobs som på bildet til Divine ble jeg kjent med da jeg gikk på Blindern. Jeg var fryktelig glad i dem, men savner dem ikke i dag.


#22

Tallulah sa for siden:

Ja, det er de jeg fikk opp når jeg søkte. Jeg har sett dem før, men visste ikke at det var de som var linser. Ulogisk navn, spør du meg. :nemlig: Jakob har jeg aldri hørt om.


#23

Candy Darling sa for siden:

Vi laget sånne, men enkeltvis, og det het bare sprut. Det er verdens beste tørre julekake. :nam:

Min tante laget noen sånne som du snakker om, Tally, og de smakte veldig likt sprut, men var glatte og runde og tynnere, og i to lag med glasur mellom. Jeg har alltid tenkt at det var en norsk versjon av makroner. :humre:


#24

Tallulah sa for siden:

:knegg: Ja, det er jo på et vis det. Sprutbakkels er vel det som heter spritz cookie i USA?


#25

sindrome sa for siden:

Jakob har jeg ikke hørt om, ei heller linser, eller fingerkremkjeks. Jeg trodde jeg kunne kaker :leppe:


#26

Tallulah sa for siden:

Har jeg bakt dem? Nei. Husket jeg hva de het? Niks. Skal jeg prøve i år? Oh yes. Tror de vil bli kule i enhjørningfasong.


#27

Stompa sa for siden:

Jeg har aldri hørt om eller sett noen av kakene dere snakker om i denne tråden. Tydeligvis en annen kakekultur i Nord-Norge. :knegg:


#28

frukt sa for siden:

I Rogaland og. :nemlig:



#30

Candy Darling sa for siden:

Jeg tror jeg endte med at jeg tenkte på tyske skiver, som vanligvis serveres enkeltvis - selv om jeg er bombesikker på at en av tantene mine laget dem med (melis)glasur mellom i dobbelversjon.


#31

tink sa for siden:

For nå fikk jeg ikke lyst på noen søte småkaker. :lyve:


#32

løve70 sa for siden:

Nja. Jeg kjente med en gang igjen de kakene Tallulah beskrev i hovedinnlegget. Husker moren min lagde dem til jul da jeg var liten.


#33

Tallulah sa for siden:

Jeg tror det er de fingerkremkjeks-sakene altså. Jeg skal bake og smake. :nemlig: Veldig snålt navn.


#34

Stellebord sa for siden:

Enig, men OM jeg hadde sett dem, er det ikke sikkert jeg hadde lagt merke til dem. De ser jo temmelig anonyme ut, hele gjengen!


#35

Matilda sa for siden:

Jeg er fra tjukkeste Østlandet (dog med mor fra Finnmark), og jeg har ikke hørt om noen av disse, jeg heller. Jeg holder meg til serinakaker og peppernøtter.


#36

Tallulah sa for siden:

Jeg hadde heller aldri hørt navnet, selv om jeg hadde spist den. Men i og med at den også blir kalt "saudakjeks" (ikke at jeg hadde hørt om det heller), så kan det jo tyde på at den stammer fra Rogaland. Den erpå NRKs liste over Rogalands sju slag til jul også, ser jeg: www.nrk.no/rogaland/her-er-rogalands-sju-sorter-1.6369330

Faglæreren i kokkekunst de har intervjuet har riktignok ikke peiling:

Nei, det er det ikke. Ikke er de nye heller. Olaug Britt Dahl i samme artikkel har spist det i 65 år. :nemlig:

#37

gnuri sa for siden:

Jeg studerte i Trondheim mellom 1984 og 1986, og da var Pottit på Eriksen veldig i vinden :jupp:


#38

Lavender sa for siden:

Rosenborg Dampbakeri har alltid hatt potet, en mini lukket valnøtt.
Og på det brun grønne konditoriet på hjørnet Nordre og Thomas Angell.

ihttps://www.rosenborgbakeri.no/butikk/kaker/poteter/


#39

elli sa for siden:

Min bestemor bakte noe vi kalte fylte kjeks, en lys liten kjeks med melisglasur mellom to kjeks. Vi kalte dem bare fylte kjeks :nikker:



#41

Tallulah sa for siden:

Knis, det er dens styggeste marsipankaka jeg har sett!


#42

polarjenta sa for siden:

De baker mamma, det er pappas favorittkjeks.:nikker:


#43

ullmor sa for siden:

Linser ser ut som linser, ikke ulogisk det.


#44

Tallulah sa for siden:

Næsj, de ser ut som muffins. Likner ikke linser. :niks:


#45

Taien sa for siden:

Jeg begynner å lure på om jeg er fra Rogaland i det hele tatt... Jeg har aldri noensinne hørt om disse kjeksene, og ikke smakt dem heller.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.