Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Alkohol i puppen

#1

Candy Darling sa for siden:

Kjære kjemikere og farmasøyter og andre kompetente vitere. Kan dere hjelpe meg litt med regnestykket her?

Hvis jeg drikker ca. 2 dL vin med 12 vol%, får jeg ca 0,015 vol% i blodet , sånn ca. Man kan anta at MM får samme konsentrasjon.

Det gir en biotilgjengelighet på røffly 1:1000, no?

Om så biotilgjengeligheten for barnet via MM er 10 x høyere, snakker vi likevel om heeeeeeelt mikroskopiske konsentrasjoner i barnets blod. Hvor svikter regnestykket mitt, siden dette er et issue i det hele tatt?

Jeg mener selvsagt ikke at man skal drikke seg full når man ammer, men først og fremst fordi man ikke bør bære og styre med barn når man har drukket mer enn et glass eller to. Jeg skjønner ikke hvordan selve blodpromillen kan spille noe trille.

Enlighten me!


#2

Slettet bruker sa for siden:

Det gjør den heller ikke. Ungen får ikke promille av å drikke melka di om du har drukket litt. Melka vil ikke ha høyere promille enn alminnelig kulturmelk.


#3

Agent Scully sa for siden:

Det verste som kan skje er vel at tilsetningsstoffene i vinen også går over morsmelken, og dersom dette gir barnet ubehag i form av magesmerter, så kan du få en hylende baby omtrendt når bakrusen kicker inn. Uten at jeg har sett dette i praksis selv ...


#4

Ru sa for siden:

Uten at jeg er spesielt komptent, så sier vel til og med guruen Nylander at melken vil ha mindre alkoholinnhold enn det kroppen/blodet/whatever har.

Drikk i vei scarlettah!


#5

Teofelia sa for siden:

Jeg er temmelig sikker på at Nylander sier at melken har akkurat det samme alkoholnivået som kroppen/blodet/whatever. Med andre ord forsvinnende lite.

:drikker to glass rødvin uten dårlig samvittighet:


#6

Ru sa for siden:

Jeg vet med sikkerhet at jeg har lest en plass at hun uttalte seg om det. Muligens det sto "like mye eller mindre".

Vi er nå i hvert fall enige om resultatet. ;)


#7

Candy Darling sa for siden:

Men hvorfor er det da et issue i det hele tatt? Guru-Nylander sa i Dagbladet senest i sommer:

  • Ammende kan etter en stund ta ett glass, hvis det er noen timer til neste amming.

Jeg skjønner ikke hvorfor man skal gå og telle timer etter ett glass, hvis virkningen er så minimal. Selv to glass kan neppe påvirke barnet i det hele tatt.

Er det bare for å gi mor litt sedvanlig dårlig samvittighet?


#8

Toffskij sa for siden:

Jeg ammet i hvert fall stadig vekk rett etter et glass vin uten noen form for kvaler. Men hvor er kjemikerne? :ropert:


#9

Veronal sa for siden:

Kjemikerne er enige i regnestykket så lenge man ikke tar logaritmen av dårlig samvittighet.

Noen ekstremister vil sikkert legge "men-man-vet-ikke-toleransegrensen-til-spedbarn"-kortet på bordet.


#10

Heiko sa for siden:

Jeg tror at denne normen (som så mange andre) er satt for de (få) som ikke vet å begrense seg. De aller fleste mødre topper ved et par glass vin og er i fin-fin form til å passe på babyen, et fåtall hvet ikke hvor grensen bør gå og drikker slik at det kan være uforsvarlig å håndtere en baby.

:slipperbomben:


#11

Candy Darling sa for siden:

Ja, mener du at dette er nok en konspirasjon fra myndighetene, altså? :paranoid:


#12

Heiko sa for siden:

Jepp :detektiv:


#13

emm sa for siden:

Det leste jeg faktisk i magasinet Red i ferien. En av verdens fremste forskere på foster og spebarnsmedisin mente mange anbefalinger når det gjaldt ammende og barn kun var satt for(tenke, tenke) var det de 1 av 10 mødrene som ikke kunne begrense seg? Hun mente dette var forfeilet fremgang, fordi de som ikke hadde vett på å begrense seg ikke ville gjøre det uansett, og de som var fornuftige ble unødig skremt hvis de eksempelvis skulle ta seg et glass vin i bryllup.


#14

Heiko sa for siden:

Ser man det! Forskere og jeg tenker i samme baner :D


#15

Candy Darling sa for siden:

Hm. Men nå er de avslørt. Takk gud for FP!

:rairai:


#16

emm sa for siden:

Rolig nå, la oss finne denne ene av ti:lupe: Hun som ødelegger for oss fornuftige:nemlig:


#17

Bluen sa for siden:

For en fantastisk tråd! :D


#18

Pelen sa for siden:

Vi hadde middag hjemme under perioden når jeg ammet. Tilstede var 3 leger (varav en er kardiolog) og alle var helt enige i det du og flere skriver. Ta deg et glass eller to og nyt!


#19

amo sa for siden:

Signerer Heiko, igjen.:knegg:

Jeg har hørt noe lignende om pencilin. At det er en myte at man ikke kan drikke gjennom kuren.
Pencilin ble mye brukt av sjøfolk for å kurere kjønnsykdommer. Mannfolk er jo et svakt kjønn, så for å få "bukt" med sykdommen måtte de ta kuren helt ut og holde seg unna sex og alkohol for ikke å smitte videre. Man stolte ikke på at fulle mannfolk klarte å holde seg unna sex mens de gikk på kuren, iallefall ikke når de i tilegg gikk på "fylla".:knegg:

Men hvor mye sannhet det er i dette, nei det vet jeg ikke.:p


#20

Pelen sa for siden:

Saken her er vel at penicillin er en belastning for nyrene og om man drikker i tillegg så blir det større belastning. Men for de fleste av oss med friske nyrer så er det ufarlig å drikke moderat under penicillinkur.


#21

Veronal sa for siden:

Leveren, ikke nyrene.

Ellers finnes det antibiotika som gir antabuseffekt, men de er i mindretall.


#22

emm sa for siden:

Igjen, ikke ut på galeien:)

Reglene vi følger er altså laget for ammende sjøfolk med dårlige lever, alkoholproblemer, kjønnsykdommer og et utsvevende sexliv:gal:
Det er en gal verden:cool:


#23

Pelen sa for siden:

Ja, selvsagt :flau:

#24

Java sa for siden:

Åhh, som jeg ser frem til babyen er ute og rødvin kan puttes inn.


#25

Gaia sa for siden:

Jeg hadde i alle fall null dårlig samvittighet for å amme, drikke ett eller to glass rødvin og så amme en time senere. Dette etter å ha forhørt meg med ammeguruen sjæl (altså Nylander). :deler:

Når man har en baby som skal ha mat minst to ganger om natta så er det ikke den store rødvinsfylla som frister...


#26

Polyanna sa for siden:

De eneste motforestilligene jeg har er:

  • Jeg skal være edru nok til å håndtere babyen og å amme om natten (ikke velte over barnet i rødvinstung søvn)
  • Spedbarn har ikke evne til å bryte ned noe særlig med alkohol. Så selv om mengdene er små så er de vanskeligere å håndtere enn for voksne

Så jeg holder meg til 2-3 glass. Kontrasten til nulltolerenansen i graviditeten er likevel ENORM!


#27

Bluen sa for siden:

...og kontrasten mellom 2-3 glass vin og Munkholm likeså. :lykkelig:


#28

gullet sa for siden:

... og jeg som fikk beskjed om å drikke et par glass vin om dagen, av overlegen, fordi jeg hadde mistet så mye blod ...


#29

Storm sa for siden:

Jeg har nå lest kapittelet om alkohol i Mat og Medisin (nordisk lærebok i ernæring). En feil i regnestykket i første innlegg er at alkoholen fordeler seg jevnt i hele kroppens vann, som utgjør 50-60 % av kroppsvekten til kvinner og 60-70 % hos menn. Ang. biotilgjengelighet, jeg tolker et regnestykke i dette kapittelet som at absorbsjonen av alkohol er tilnærmet fullstendig, med unntak av de 5-10 % som oksideres i mage- og tarmslimhinnen (tilsvarende en "first pass"-effekt). Det er ihvertfall langt mer enn 1/1000 av alkoholen som inntas som absorberes.

Konklusjonen i denne tråden er jeg enig i; melken får samme konsentrasjon av alkohol som mors blod, altså forsvinnende liten. I kapittelet om amming i den samme boken står det: Alkohol overføres til morsmelken i en mengde som tilsvarer den i mors blod. Alkoholmengden vil derfor aldri bli særlig høy. Likevel anbefales det å være forsiktig med alkohol når man ammer, hovedsaklig fordi man er i dårligere stand til å ta seg av barnet når man er beruset.

Altså burde man vel være like forsiktig med alkohol om man gir barnet flaske.


#30

goldnugget sa for siden:

Jeg ville prøvd meg litt forsiktig frem. Alle uansett voksen/barn reagerer forskjellig på alkoholen. Babyen til venninnen min ble helt utslått etter at moren drakk 2 glass vin.

Jeg er så pinglete at jeg har ikke drukket siden oktober 2003 pga svangerskap, amming og rett i nytt svangerskap og amming.


#31

Lisa sa for siden:

Vin og amming er en issue i Norge fordi vi har et slikt forskrudd forhold til alkohol generelt. Det er fy fy med et par glass vin men ok med cola light full av søtnignsstoffer og all annen dritt og for ikke å nevne Toro mat som er så er så innholdsrik på forskjellige E stoffer at de nærmest lyser i mørke - alt i perspektiv sier jeg bare ...


#32

Benmurphy sa for siden:

Men derav kan vi altså ikke slutte at babyen til veninnen din ble helt utslått av at moren drakk 2 glass vin.

Ben "look closely" Murphy


#33

Toffskij sa for siden:

Kausalitetspolitiet var her. :humre:


#34

Teofelia sa for siden:

:humre:

#35

goldnugget sa for siden:

skjønte det var noe! Kanskje jeg trenger litt vin:D


#36

Kaija sa for siden:

Takker og bukker. Jeg har ikke hatt dårlig samvittighet over den vinen jeg har drukket som ammende mamma. Jeg har ikke kunnet skjønne at den minimale alkoholmengden skulle ha noe å si for babyen. Men helsesøster, som ellers er en fornuftig dame, prøvde seg med samvittighetskortet da jeg argumenterte på barselgruppa med at det ikke ble mer alkohol i melka enn om babyen hadde fått surmelk. -Du vil vel ikke at babyen skal bli pussa?

Jordmor var også full av propaganda når det gjaldt alkohol. Jeg har ikke drukket mens jeg har vært gravid, men jeg har smakt, og bare akkurat smakt, et par dråper av god vin på tungespissen, sånn for å dele smaksopplevelsen med en vinglad familie. Jordmor stilte rutinespørsmålene om alkohol, og jeg sa som sant var at jeg ikke drakk, men at jeg hadde smakt et par dråper noen få ganger. Den stramme maska hun satte opp da glemmer jeg ikke. -Ja, for det var deres erfaring at hvis man sa at man smakte så var det adskillig mer enn å smake folk egentlig gjorde.:rolleyes:


#37

Benmurphy sa for siden:

Streng tatt bør man vel være forsiktig med alkohol uansett. Hvis man ikke er det kan man for eksempel falle og slå seg ganske hardt.

Ben "trust me on this" Murphy


#38

Storm sa for siden:

Godt poeng. :knegg:


#39

gajamor sa for siden:

Og jeg fikk beskjed fra overlegen på nyfødtintensiven om at jeg burde dele ei flaske sjampis med mannen og feire da vi fikk fine MR-bilder :)


#40

Mandarin sa for siden:

Rødvin i kveld !! :vilha:


#41

annemede sa for siden:

Noen som er litt enklere møblert i toppetasjen fikk moren til branet sitt til å drikke ganske mye øl, ammet deretter gutten, og faren holdt på le seg i hel av den stakkar gutten etterpå.
Men dette var ikke bare et glass eller to.


#42

Lizzie sa for siden:

Huff. Det var da bare trist.


#43

Marge sa for siden:

Da må jo moren også være stokk dum. Man skal drikke ganske store mengder før det får noen påvirkning på barnet.


#44

Nebbia sa for siden:

Er dette en imaginær underkategori av fargestoffer?

E 165i luciferase

Høres ut som Toro er et opplagt alternativ for romantiske middager.


#45

annemede sa for siden:

Faren er rimelig dum, så jeg regner med at mora stiller i samme divisjon. (har ikke truffet henne, det var faren som fortalte, og mente jeg burde gjøre det samme. As if.)


#46

Lucifer sa for siden:

Godt poeng!

Hun moren i stykket rett over her høres jo like stokk dum ut som faren, da.


#47

Avatar sa for siden:

Intererssant.

Gjeler dette også da ufarlige hodepinetabletter f.eks? At man kan ta det med god samvittighet når man ammer også?


#48

Storm sa for siden:

Man kan ta både paracetamol og ibuprofen f.eks. når man ammer ja.


#49

torsk sa for siden:

Og enda verre, flaskene med alkohol kan knuse. :eek:


#50

Candy Darling sa for siden:

Så flott at du sjekket det opp, MinaX! Tænks! Og selv om regnestykket var kriminelt forenklet, så blir konklusjonen den samme, ikke sant? Selv om tilnærmelsesvis alt av alkoholen absorberes, blir det likevel noenlunde det samme regnestykket for barnet? Eller mangler barnet "first-pass-effekten"? Fortynningseffekten blir vel også mindre for barnet, for den har mindre blod, men det kan jo ikke utgjøre så stor forskjell (siden c_1 = 12% og c_2 = 0,012 %, V_1 = 0,2 L og V_2 = 5 L, c_2/c_1 << V_1/V_2, ergo må det være noe annet som står for størstedelen av effekten).

Jeg har regnet biotilgjengelighet som andel aktivt stoff som når blodbanen, altså minus first-pass og utskillelse; er det feil, altså? Skal det bare regnes som alt som absorberes?

Ellers fikk jeg litt noia da jeg så denne var oppe igjen nå (ammet kl. 5 etter noen drinker :flau: ).


#51

Teofelia sa for siden:

Akkurat den formuleringen kunne hun godt ha spart seg. Jeg kan vanskelig se for meg at noen tar til seg noe slikt, enten det stemmer på dem eller ikke. Slike kommentarer er bare egnet til å irritere.

Utover det, så synes jeg egentlig det er ganske greit at helsepersonell kjører den stramme linje i forhold til alkoholinntak og amming. Jeg tror nemlig hun har rett i at mange har et ganske ugunstig syn på hva det innebærer å "smake et par dråper". Folk flest mener jo at akkurat de har et veldig fornuftig inntak av alkohol – enten det nå innebærer at de drikker et glass eller en flaske. Det er slik sett mye lettere å tale for avholdenhet enn for moderasjon.


#52

Lucifer sa for siden:

Fikk beskjed av legen at det er kun smertestillende med paracetamol og ikke ibuprofen som er greit i svangerskap og under amming.


#53

Veronal sa for siden:

I svangerskapet er kun paracetamol OK. Under amming er både paracetamol og ibuprofen OK.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.