Minsten kom til meg for et par uker siden og sa "tenk hvis du ikke hadde vært lærer mamma, da kunne du vært mye mer sammen med oss." Mamma har da dårlig samvittighet og trenkte at jeg kunne bøte litt på det med å lage julekaker med han neste uke når vi har to feriedager som storebror ikke har.
Problemet er at jeg ikke er noe god på julekaker. Pepperkaker har de laget allerede. Har noen tips til gode og enkle kaker vi kan lage sammen? Link til oppskrift eller noe sånt setter jeg stor pris på.
Cookies med sjokolade er enkelt og godt. Til julen pynter jeg dem med røde og grønne non-stop ;)
Chocolate Chip Cookies.
Ingredienser:
for ca. 24 store cookies trenger du
300g hvetemel
1/2 ts natron
1/2 ts salt (bare hvis du bruker usaltet smør)
180g usaltet smør (bruker du saltet, sløyfer du ekstra salt...), smeltet
200 g brunt sukker
125g sukker
1 ts vaniljeekstrakt
1 egg
1 eggeplomme
200g mørk sjokolade, hakket (eller chocolate chips), eller en blanding av mørk og hvit sjokolade
ovn temp 165 C.
Bland mel, natron og salt, sett til side. Ha smeltet smør, brun sukkker og hvit sukker i en skål og bland godt(bruk gjerne kjøkkenmaskin). Ha opp i vanilje ekstrakt, egg og eggeplommen og bland til det er lett og luftig. Ha oppi mel/natron blandingen og bland det hele. Ha oppi sjokoladebitene. Bruk en skje (eller en iskremskje) til å lage nogenlunde like store kuler og plasser på et bakebrett dekket med bakepapir. Pass på å ha nok avstand mellom deigen slik at de ikke smelter sammen (jeg hadde 12 stykk per brett). Bak i 10 - 15 minutter avhengig av størrelsen. Her er det viktig å følge med slik at de hverken blir for tørre eller for seige. Cookiesene er ferdige når de begynner å brunes svakt i kantene. La de stå på brettet noen minutter før du setter de til avkjøling på en rist.
Risboller. Frøkna mi lager dem nesten selv, jeg bare hjelper litt til med røra. Så kan mor drikke kaffe og spille julesanger og skravle med avkommet. :hjerter:
Det er jo ikke kaker, men hva med hjemmelaget marsipan? Kan blandes med ulike farger og trilles til figurer, eller bare lage kuler og evt dyppes i sjokolade. Superenkel oppskrift som følger:
1 del skåldede mandler, malt to ganger på kvern (eller kjøp mandelmel på helsekost)
1 del melis
eggehvite til det blir en passe fast og ikke for klissete masse
konditorfarge hvis du vil (du kan bruke kakaopulver for brunt)
smakstilsetninger hvis du vil (for eksempel revet appelsinskall, konjakk for litt voksen smak, evt litt finmalt kaffe eller peppermynteolje. Og så er det godt med nougat som fyll i noen av kulene)
Jeg og mamma laget alltid marsipan sammen med lillesøster før jul, og det var så koselig. De fineste figurene fikk plass i vinduet i et vinterlandskap vi laget av bomull og litt annen julepynt.
Havreflarn er superenkelt. Brune pinner er superenkelt (og bedre enn colakaker, syns jeg). Forme marsipanfigurer og dyppe i sjokolade er ikke superavansert.
Mine har vært med å lage cookies, havreflarn, risboller spekulsi og kransekakestenger(jeg lagde massen i forkant) i år. Tror det holder med julekaker hos oss.
Jeg har kjøpt ferdig marsipan (sånn Odense) som vi skal farge i ulike farger og dyppe i sjokolade i morgen, barna skal få lage figurer som de vil. Det blir sikkert gøy og udelikat :knegg: .
Ellers kan jo en niåring være med på det meste egentlig. Havreflarn, serinakaker, kokosmakroner er gode forslag nevnt i tråden. Jeg har lagd Bountykuler med de to eldste hos oss. Storebror har i mange år sprøytet ut sjokoladekrem til Sarah Bernhard, i år har jeg tenkt å gå for langpannevarianten, og håper han lar seg lure til å være med å skolde mandler :sleip mor: .
Skjær en kransekakerull i skiver på 0,5 cm og stek i 10 min på 175 grader, ikke brenn de :)
Avkjøl
Lag sjokolade og melisglasur, bruk en skje og "strø" over melis først, la den tørke litt og gjør det samme med sjokoladen. Sett de kaldt så begge lag stivner, smaker fantastisk og er moro å lage.
Alternativt marsipancookies i disse priskrigdager :knegg:
Hakk tranebær, pekannøtter og valnøtter, ca 40 g pr rull med marsipan. Kna de inn i deigen, rull til en pølse og skjær i 1 cm skiver. Stekes på 175 grader i 12 min.