Jeg er ikke så glad i juleøl, så jeg er på leting etter noe god vin til pinnekjøttmiddagen på juleaften. Jeg har funnet noen tidligere, og kan gjenta det, men jeg vil gjerne ha noen konkrete tips.
Jeg mener å ha lest om musserende som passer til pinnekjøtt også, og hvis det stemmer er jeg veldig interessert i år få vite om hva som kan egne seg.
Jeg sverger til champagne med en ganske god dæsj pinot noir i (blanc de noirs eller litt mindre). De jeg har likt før, er ikke så lett tilgjengelige (må bestilles), men du kan trygt stole på Husets vin, tenker jeg.
Jeg drikker musserende til det meste av julemat, fikk i år anbefalt en Cremant, den skulle også fungere ypperlig til lutefisk, så da kjøpte jeg noen flasker. Kan sjekke hvilken det var, om du vil, senere i dag.
Ja, jeg vet det er en del som sverger til det. Nå er jeg ikke så superglad i ripasso uten pinnekjøtt engang, så det er sikkert best jeg ikke prøver kombinasjonen. :knegg:
Cremanten din er ren pinot noir, HV, så den vil jeg tro funket bra. Mer skeptisk til Diebolt-Valloisen din, som jeg for så vidt synes er kjempegod, men det er jo ren chardonnay, og det synes jeg ikke funker like bra. (Har prøvd uanstendig mange champagner til pinnekjøtt …) Vi får sammenligne notater etter jul. :knegg:
Følger tråden med interesse, da min svigermor ikke drikker øl, men er glad i vin. Hvitvin/champagne altså? :undrer: Tror hun liker best rødvin.
For min egen del eksisterer ikke pinnekjøtt uten øl og akevitt, så det er en helt fremmed verden for meg, der alle de nevnte kombinasjoner høres rare ut.
Jeg liker ikke øl, stakkars, så noe måtte jeg jo finne på. :dramaqueen: (Jeg har for øvrig prøvd masse forskjellig riesling til pinnekjøtt også, men jeg synes champagne funker bedre.)
Avsporing: Harriet, jeg har søkt etter hvordan du lager kålrotstappen med vanilje uten hell, kan du hente opp tråden eller skrive det inn full fart her?
Vi har kjøpt en ganske ukomplisert valpolicella som ble særlig anbefalt, men der var på Røa, og jeg tror ikke den er i standardutvalget. Ellers sier man vel fruktig beaujolais eller tilsvarende - ikke for kraftig, ikke for tungt.
Riesling funker fint, cremant like så - også synes jeg som en hovedregel at all god champagne passer fint til (nesten) alt. :lykkelig:
Eller juleøl, da. Jeg synes Toffen skal prøve igjen. Det er så mye godt småskalabrygget nå. :nam:
Jeg er ikke Harriet, men snublet over denne oppskriften.
KÅLRABISTUING MED VANILJE
Kålrabistuing følger med i et tradisjonelt julemåltid, og passer like godt til torsk eller ribbe som til pinnekjøtt. Jeg har litt potet oppi, for å gjøre den jevnere. Dessuten krydrer jeg med litt vanilje. Det understreker sødmen i kålrabien, uten å ta over.
1,5 kg kålrabi, skrelt og skåret i 3 cm store terninger1/2 kg poteter, skrelt og skåret i 3 cm store terninger1 ss- 1 dl smør, avhengig av hvor luksuriøs du vil ha den1 vaniljestang, delt på langs1/4 - 1/2 ts nyrevet muskatsalt og nymalt svart pepper
Kok poteter og kålrabi i ei gryte lettsaltet vann i 25 minutter, til kålrabien er blitt nokså myk. Hell av vannet. Mos med en potetmoser eller kjør i en kjøkkenmaskin. Fjern frøene fra vaniljestanga og rør dem inn i kålrabien. For kraftigere vaniljesmak, ha i selve stanga også. Rør inn smør. Krydre med muskat og salt og pepper.
Sist jeg var på polet var det vin som passer til julemat både ribbe og pinnekjøtt samlet sammen med klare merkingen og jeg kjøpte en til pinnekjøtt,men den er ikke testet ut ennå.
Dette sto rett ved inngangen og var på Stovner..
Min er slik:
To deler kålrot og en del gulrot i bittesmå biter og kokes helt mørt i lettsaltet vann. Hell av vannet, ha i en stor klatt smør og frøene fra en vaniljestang og en dæsj kremfløte. Smak til med salt og pepper. Mos med moser eller stavmikser.
Til 8 porsjoner:
1,5 kilo kålrot
0,5 kilo gulrot
100 g smør
2 dl kremfløte
1 stor eller to små vaniljestenger
2-4 klyper maldonsalt
kvernet pepper
Jeg synes man skal unngå å koke grønnsaker i for store biter, smaken er borte fra utsiden når innsiden er mør og kålroten kan tendere mot bitter når den blir overkokt. For ikke snakke om at fargen på en potet-kålrot-stappe ikke er spesielt bra. Skaff deg en god, litt fleksibel kniv, da blir det som å skjære i smør. Jeg kan anbefale den som er ytterst til venstre:
Ikke engang min kresne svigerfar som ikke er redd for å gi beskjed om ting han er misfornøyd med klager på denne, altså. Jeg ser ingen grunn til purisme når man kan optimalisere.
Hvis det er en UTPREGET vaniljesmak, så har man tatt i for mye. :nemlig: det skal være sånn at man kan merke at det er noe der, men ikke helt hva, bare at det er dritgodt.
Jeg er glad i mer "modifisert" rotmos til annen mat og andre anledninger, men rotmos med kålrabi og gulrot og fløte er rett og slett en annen rett enn kålrabistappe. Også godt, men ikke "riktig" når det er kålrabistappe jeg vil ha. For MEG.
Mulig jeg strekker meg til ristet pepper. :nemlig:
Jeg løy! Måtte sjekke notatene, for jeg ble usikker på om det virkelig var Moët, og det var det ikke! I fjor drakk vi Bollinger Special Cuvee Brut. Suksess!
Denne funket utrolig bra! :D Såpass mye syre og alkohol at den taklet fettet i pinnekjøttet, såpass fyldig at den taklet saltsmaken supert. Fulltreffer!
Min Drappier Millésime Exception Brut 2008 funket også utmerket! Den er 65% pinot noir, 35 % chardonnay, men jeg synes pinot noir-preget er veldig tydelig. Deilig lagringspreg også. En kjøttchampagne, ikke aperitiff-og-sjømat. Den håndterte både salt og fett og sødmen i kålrabistappa helt utmerket, og var egentlig bedre til maten enn den var alene.
Det ble cremanten i går. Svigermor og tante E ble overbeviste sprudle-tilhengere i løpet av kvelden og undret seg stort over at de aldri hadde tenkt på dette før. Den står utrolig godt opp mot røkt, salt, fett og sødme.
Faren min var dypt skeptisk, men gikk med på å prøve. Og jaggu meg; det var jo kjempegodt. Han fortsatte riktignok med juleøl og akevitt, men det var ikke fordi alternativet var dårlig. Barnas oldemor drakk bare cremant.
Her ble det Julebrygg fra Mikrobryggeriet, og Kinns juleøl, og Morsa akevitt. :knegg: De som drakk barberaen var godt fornøyd, jeg synes den ble litt tam, men jeg smakte bare så vidt.
Jeg må bare skryte av den Alsace-vinen (som jeg ikke fikk navnet på - importert fra vingård som ikke eksporterer, så det blir fånyttes uansett) jeg drakk til pinnekjøttet i dag. Helt ordinær tørr Alsace før mat, men til pinnekjøttet våknet den til liv og utfylte måltidet perfekt. Til orientering var kålrotmosen smaksatt med pinnekjøtt-sjy, litt fløte og litt sukker.
Jeg hadde Tjorven-cremant og syns det fungerte fint, men savnet rødvinen av ren vane og tradisjon og gikk over til barbera-en til Candy etter hvert. Den var veldig nøytral og fungerte helt fint. Ikke det mest spennende, da.
Hmm. Ikke rødvin med mye garvestoff altså. Usj, jeg som liker aller best skikkelig kraftig rødvin.
Vi har snakket litt løst om å ha pinnekjøtt på nyttårsaften og kan aldri tenke meg at jeg skal drikke hvitvin til den, gitt. Må lese litt mer om dette. :nemlig:
Balhom sin knusktørre cider på rundt 6% passer veldig bra til pinnekjøttet. Kanskje spesielt til det røkte. Skal definitivt gjentas og testes med flere cidertyper.
Jeg prøvde å referere denne tråden for min svigerfamilie, som så på meg som om jeg plutselig snakket swahili, mens de holdt på å sette rødvinen sin i halsen. Jeg tok meg en god sup med akevitt, skylte den ned med juleøl, og sa ikke mer om den saken resten av måltidet. :knegg:
Jeg var mest sjokkert da jeg først oppdaget at de ikke drakk øl til pinnekjøttet. :sjokk: For meg er det egentlig like rart uansett hva som drikkes til pinnekjøtt, som ikke er øl. Rødvin, hvitvin, champagne, brus, saft, melk (har en bekjent som faktisk drikker melk til pinnekjøtt), cider, kaffe, te eller juice. Er det ikke øl, er det naturstridig. :nemlig: (selvsagt med mindre du er barn, da er julebrus innafor, og svigerfamiliens ferskpressede epler).
Så min teori er at alt dette boblevinet bare er for å ha noe fancy, som kan være en slags erstatning for øl, for de som har bestemt seg for ikke å like det. For det kan jo umulig passe til. :knegg:
Vi hadde en vin til som var blant de anbefalte fra polet. (husker ikke navnet nå, kommer senere idag). Jeg likte den ikke og drakk noen få slurker ( var i tillegg pottetett og ingen smak), men helte den ut og gikk over til rødvin.
Mannen syntes den smakte øl, men heller ingen høydare..Blir ikke gjenkjøp av denne..
Hvem ER du, og hvordan har du overmannet Toffskij og hacket deg inn på kontoen hennes? :tullerdunisse: Det er ingen feinschmeckere som kan avfeie en hel næringskategori som smaker så ekstremt forskjellig i samme åndedrag?
:knegg: For meg er det dessverre sånn, jeg har smakt på hele spekteret av øl og liker ikke noe av det. Jeg har virkelig prøvd, det skal jeg ha! Men jeg vet jo at det er meg, og kjøper vikarierende nerdeøl til mannen for å kompensere.