Og vi lager stappe kun med bare kålrabi + meierismør, salt, pepper og litt fløte. Og den blir god den, men skulle gjerne hatt det lille ekstra. Hva er det for at den skal bli ekstra god? Noe krydder eller annet?
Den skal brukes til pinnekjøtt og vossakorv om det kan ha noen betydning.
Da trenger jeg å se den, for søkte i gamle tråder og den hun linket til i 2013 som visst skal være så fantastisk, der funker ikke linken lenger og oppskriften ligger ikke der. Hun sier noe om ristet pepper er viktig og noe.
Samme her + en skvett fløte. Og siden jeg ikke kan fordra pinnekjøtt synes jeg selvsagt ikke man skal besudle utmerket kålrabistappe med pinnekjøttkraft. :skeptisk:
Google "kokkens beste kålrabistappe". Lager aldri noe annet. Det er to viktige ting her:
Legg kålrot i vann med sitron og rosmarin over natten. Da forsvinner litt av den metalliske kålrotsmaken. Kommer aldri til å slutte med det.
Rist pepperen før du knuser den. Det gjør stor forskjell.
Ellers synes jeg det er obligatorisk med pinnekjøttkraft og noe som gir ekstra sødme, gjerne gulrot eller søtpotet. Pinnekjøtt trenger virkelig sødme. Mye lekrere farge får den også.
Vet mange liker vanilje. Det dropper jeg i denne. Derimot bruker jeg gjerne crème fraiche i stedet for fløte. Liker det bedre.
Jeg smaker på kålrabien. Hvis den ikke er søt nok, har jeg i sukker. Kjenner jeg har veldig lyst til å prøve vanilje! Bruker laktosefri kremfløte eller matfløte, den er litt søtlig på smak. Muskat er et must! Og litt pinnekjøttkraft ja, enig der også! :nikker:
Min er slik:
To deler kålrot og en del gulrot i bittesmå biter og kokes helt mørt i lettsaltet vann. Hell av vannet, ha i en stor klatt smør og frøene fra en vaniljestang og en dæsj kremfløte. Smak til med salt og pepper. Mos med moser eller stavmikser.
Til 8 porsjoner:
1,5 kilo kålrot
0,5 kilo gulrot
100 g smør
2 dl kremfløte
1 stor eller to små vaniljestenger
2-4 klyper maldonsalt
kvernet pepper
Jeg synes man skal unngå å koke grønnsaker i for store biter, smaken er borte fra utsiden når innsiden er mør og kålroten kan tendere mot bitter når den blir overkokt. For ikke snakke om at fargen på en potet-kålrot-stappe ikke er spesielt bra. Skaff deg en god, litt fleksibel kniv, da blir det som å skjære i smør. Jeg kan anbefale den som er ytterst til venstre:
Gulrot og vanilje gir den sødmen man trenger og smør og fløte demper eventuell bitterhet.
Jeg har ikke prøvd det selv, men spiste kålrabistappe med selleri i her om dagen, og det var veldig godt. Det var forøvrig litt gulrot også oppi. Jeg er forsiktig med gulroten når jeg lager selv, for jeg synes at den litt (for) søte smaken av gulrot fort blir fremtredende.
Jeg lager den som Harriet har lagt ut her (etter at hun la den ut i fjor, sikkert) Det er seriøst den aller beste kålrotstappen jeg har laget (og smakt) - og mannen min synes den var så fantastisk at han prater om den ennå.
Kun kålrot, gulrot, potet, pepper og pinnekjøttkraft. Ikke smør og fløte det smaker virkelig ikke godt i stappe til pinnekjøtt. :kjerringa mot strømmen:
Jeg bruker kålrot, søtpotet, gulrot, meierismør, fløte, salt og pepper. I år har jeg fått tips om at karve er godt i julestappen, så det skal jeg prøve på julaften (ikke i hele tilfelle det ikke faller i smak) 1. gang jeg serverer pinnekjøtt på julaften.
Jeg lager den alltid på "slump". Har i litt potet, kraft fra pinnekjøttet (som jeg alltid koker, ikke damper), smør, salt og pepper. Ikke for mye salt.
Jeg har alltid laget på slump, med kålrabi, gulrot, potet, smør, ribbefett og fløte og det har alltid blitt supergodt.
I år prøvde jeg den det lenkes til over her (men jeg tok ut sitronskivene og rosmarin da jeg skiftet vann), og stappen ble fantastisk! Det blir denne heretter.
Jeg har gått bort fra å tulle til kålrabistappen med fete smakstilsettere (smør, fløte pinnekjøttsjy) pga at pinnekjøttet er så fett i seg selv. Jeg synes også at gulrot og potet (og gud forby;søtpotet som er det trasigste jeg vet) krøller til den rene, fine smaken av kålrot som matcher pinnekjøttet så godt.
Nå er det altså kun kålrot som jeg setter på kok samtidig som pinnekjøttet, og lar stå i kokevannet sitt når det er ferdig. Når det skal stappes siler jeg av vann og damper det på høy varme, og tilsetter kun salt, pepper og bittelitt muskat.
Eter å ha testet mange ulike varianter gjennom 30 år er dette den jeg liker best.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.