Jeg lagde fløtekarameller etter samme oppskrift som alltid. Noen år har det blitt hardt som knekk, noen år har det blitt bare kliss, men som regel har det blitt bra, veldig gode, seige smørbukkaktige karameller som henger fast i tennene. Dette er forståelig, det kommer jo an på hvor lenge det koker, og nå har jeg lært. Men i år ble det ikke seige karameller, i år ble det smuldrete fudge. :undrer: De ble nydelig gode, og slik jeg alltid har hatt lyst til å lage, men aldri skjønt hvordan jeg skulle få til, de har alltid blitt seige før (gode de og altså). Men hvorfor fikk jeg dem slik i år? Mener ikke at jeg gjorde noe annerledes, men noe må det jo være...
Koker du for lenge blir det drops, koker du for kort blir det fudge, en mellomting blir seige karameller. Hvis de smuldrer så har du nok fått sukkerkrystaller i den.
Hun mener noktemperaturen på massen når du avslutter prosessen, ikke temperaturen på plata. Ikke at jeg vet, da - jeg har aldri fått til noe som er spisende i det hele tatt.
Når jeg tidligere har kokt for kort har jeg ikke fått fudge, men det har bare vært noe kliss, som ikke har latt seg dele opp. Jeg helte det over i ei ildfast form kledt med matpapir. Langs kantene ble det faktisk seig karamell nå også, mens det var det midt i som ble fudge... Og det var det beste! Så jeg vil gjerne få dem slik neste gang også, men da må jeg vite hva jeg gjorde "feil", så jeg kan gjøre det igjen.
Nå er ikke jeg noe ekspert, men det er det jeg har lest i ulike oppskrifter. Det er ganske lite som skiller på temperaturen, men det har mye å si for resultatet. Fudge skal koke til 115 grader, karameller til 120.