Kitchen aiden brøt sammen midt i bolledeigen i dag. Rett etter at jeg hadde sagt at jeg skulle ønske vi hadde noe som taklet større gjærdeiger bedre. Hørte den meg?
Hva ser jeg etter? Må kjøpe ny raskt, men dette var en uforutsett utgift så det blir ikke noe ekstraluksus.
Jeg tror det er en Kenwood jeg skal ha.
Kriterier:
enkel å rengjøre
spesielt bra på store gjærdeiger
billigst mulig innenfor segmentet
Utseendet er ikke viktig, og fancy ekstrautstyr må evt komne senere.
Du får den "vanlige" kenwooden til under 2000 nå. Spørs hvor store deiger du skal lage, men jeg synes den holder til mitt bruk, den klarer fint deiger med i overkant av en liter væske.
Vi har en helt enkel Kenwood Major med eltekrok, visp og K-krok. Den duger til mine gjærdeiger, i hvert fall, og er veldig fin å jobbe med og lett å rengjøre. Ser den koster 2495 på Elkjøp nå.
Jeg skal kjøpe ny maskin til sommeren (hvis ikke den trofaste Elektrolux Assistent'en min bryter helt sammen før det). Jeg kommer til å gå for Ankarsrum Assistent, som i praksis er den samme som jeg har nå. Jeg bruker maskinen nesten utelukkende til gjærdeiger, og den er suveren. En bolledeig på 1 liter væske er null problem, samme med brøddeig på 1,5 liter væske.
Den er ikke "billig", da, men jeg vet ikke noe om hvor billig du kan få andre maskiner som takler tilsvarende deiger. :vetikke:
Kitchen Aid takler såvidt 1 kg mel. Skulle gjerne lagd 3 brød. Så det er ikke enormt.
Hvor er den til under 2000? Er dette en annen enn Major som ingling nevner?
Jeg tror ikke nødvendigvis det går deig til tre grovbrød i den vi har heller, altså. Har ikke prøvd, bare bolledeiger og glutenfri deiger som ikke er fullt så store. Men bollen er stor, så mulig. :vetikke:
Elsker min Kenwood til gjærdeiger og kan bake ganske store. Har en stor rundstykke deig til heving akkurat nå. :D Jeg prioriterte stor motor på Kenwooden når jeg kjøpte den, for jeg vil bruke den mye til tyngre deiger og store deiger. Så jeg har Kenwood Major 1500W. Veldig fornøyd med den. Nesten 7 liters bolle.
Du kjøper den som har størst antall watt på motoren i forhold til den prisen du er villig til å gi. Vår Kenwood major takler brøddeig til tre store grovbrød - da tar jeg gjerne deigen i en annen bolle når den skal heve, ellers blir det heving over kanten.
Jeg har den som Elisabet har og der går det fint med drøye to kg mel når vi baker brød. Da får vi tre store brød, bakt i de store gullformene man får kjøpt blant annet på Jernia. Det som er viktig er at vi har i væsken først, hvis ikke sliter den med å elte skikkelig.
Jeg vet som sagt ikke hva de andre maskinene det er snakk om her koster, men jeg mener den ligger på rundt 5000. Det er derfor jeg har tenkt å vente til sommeren så lenge den gamle holder til da. :nemlig:
Det er denne vi har også, og Blåmann anbefaler den varmt, sier han. Den forrige vi hadde konket ut med røyk og full dramatikk da han forsøkte å elte deig til fire brød i den for full maskin. :knegg: Fire brød går ikke i denne modellen, men tre tenker jeg ville ha gått.
Vi har også Major Titanium med 1500 watt motor. Vår takler ihvertfall bolledeig til 70 kanelboller! Brødbaking var jeg ikke testet noe særlig. Har du sjekket finn? Kan jo være de finnes rimelig i brukt utgave? Evnt prisjakt.no eller tilsvarende for å finne maskinen du velger billigst.
Jeg er veldig glad i min Elextrolux Assistent, men ser nå at den ikke er å få kjøpt ny lenger. Iallfall ikke i den versjonen jeg har, som er 25 år gammel. www.dinside.no/922984/nye-electrolux-assistent
Jeg tror jeg hadde gått for en Kenwood, hvis jeg skulle ha ny nå. Men jeg håper min holder lenge enda :)
Du får akkurat samme maskinen fortsatt, men den heter Ankarsrum Assistent nå. Lages av samme fabrikk som gamle Electrolux Assistent, og nesten alt gammelt ekstrautstyr kan brukes på de nye også.
Jeg oppfattet det som at den midterste i testen jeg linket til, var den nye assistenten. Det er jo ikke samme maskin. Men er det feil, er jeg glad for det. Da anbefaler jeg den "gamle" Assistent-typen.
Det finnes en Elektrolux Assistent fortsatt ja, det er den du lenker til. Men det er en helt annen maskin - derav "nye Assistent". Poenget mitt er at man fortsatt kan få tak i samme maskin som den gamle Elektrolux Assistent'en, men den heter ikke Elektrolux mer. :jupp:
Jeg ville kjøpt Kenwood Major på 1500W. Jeg hadde 900W før, og ja, den gjorde forsåvidt jobben. Men den på 1500W klarer de store gjærdeigene mye bedre, og uten å hoppe av benken eller lukte svidd i forsøket. I tillegg virker alle de "løse" delene å være av mye bedre kvalitet. Jeg slet ut den på 900W på noen år. Jeg tror ikke den store kostet mer enn 3500 kr? Men mulig jeg husker feil.
Er det flere styrker Ankarsrum assistent? Jeg finner denne billigere enn den sterke Kenwooden, men Ankarsrum står med bare 800W? Men den er god likevel? Veldig fin da.
Ankarsrum har kun den styrken. Men iom at motoren sitter under kreves det mindre watt for å gjøre jobben. Jeg lager brøddeig av 2 kg mel til vanlig og det er ingen problem for Ankarsrum. Den er mer stillegående enn Kenwood også.
Min mor hadde Ankarsrum (Electrolux) i alle år, og mente den var uslåelig på elting. Jeg valgte Kenwood, og etter å ha testet den så vedgikk hun at den var bedre. Og det var den "lille" Kenwooden. Både hun og jeg har den Kenwood Major Titanium på 1500W nå. Og om det har noe å si, så pisker også Kenwooden bedre enn Ankarsrumen. Det blir mye mer fluffy eggedosis, f eks.
Assistenten pisker ganske dårlig på små mengder, det er jeg enig i. Men med litt større mengder synes jeg den pisker helt supert. Eggedosisen blir fantastisk så lenge jeg bruker mer enn 4 egg. (Må legge til at jeg ikke har tilleggspakke med visp; jeg bruker deigrullen som følger med i standardpakken når jeg skal piske.)
Hm, jeg er faktisk usikker på hva det ble pisket med i Assistenten... Og sånn for å være ærlig, så synes jeg ikke Kenwooden heller er så god på veldig små mengder. Da er det like greit å ta stavmikseren. Blir så overkill å styre med den 7-litersbollen med en skvett i bunn...