Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Litt lavere-karbo ...

#1

LilleT sa for siden:

Jeg er overhodet ikke ute etter å starte noe voldsomme lavkarbogreier. MEN saken er at jeg spiser veldig, veldig mye brød og pasta. Jeg vil gjerne ha innspill til hvordan jeg kan redusere mengden, tips til matvarer jeg kan bytte ut osv.

Mitt daglige kosthold kan se omtrent slik ut ...

Frokost:
To skiver grovt brød med ost, magert kjøttpålegg, makrell i tomat, leverpostei, egg, cottage cheese ...

Av og til havregrøt.

Lunsj:
Omtrent det samme som til frokost.

Mellommåltid:
Yoghurt med et par ss firkorn eller havregryn/ kjerner.

Middag:
Spiser mye laks, torsk, kylling. Litt karbonadedeig. Alltid grønnsaker. Svært ofte pasta eller ris som tilbehør, ikke så ofte poteter.

Kvelds:
Til hverdags ofte det samme som til frokost.

Kan noen hjelpe? :o


#2

DM sa for siden:

Det ser ganske bra ut. Det viktigste å tenke på er å få nok proteiner i måltidet, og bruke nok (og riktig) fett, og langsomme karber.

Jeg vil anbefale deg å bruke naturis og grov pasta og ikke ha store mengder av det, ha kjøtt og grønnsaker til hvert måltid, med oljer (kaldpresset oliven eller raps) eller smør, bruke grovt brød og å ha rikelig med pålegg på skivene, samt å ha nøtter i mellommåltidet ditt slik at det blir mer protein og fett.

Proteinmengden som er anbefalt som optimal er ca 30g protein i måltidet (dvs ca 150g kjøtt/fisk, 120 g ost, ca 3-4 egg).


#3

Garbella sa for siden:

Med 3 brødmåltider hver dag ville jeg forsøkt å bytte ut det ene med noe annet. F.eks en omelett eller noe annet protein.


#4

DM sa for siden:

Ja, en omelett med grønnsaker er godt. Med agurk og tomat er jo enkelt. :)


#5

Alfa sa for siden:

Du kan kutte ned til ei grovskive til frukost, lunsj og kveldsmat, og heller ha mykje pålegg på den. Feta+ pesto + kylling/skinke + ymse grønnsaker. Mykje meir delikat - og veldig mettande.

Til middag kan du t.d. halvere ris/pasta-porsjonen, og heller erstatte den med kjøt og grønnsaker.


#6

LilleT sa for siden:

Takk for tips, alle sammen! Dere får jo ting til å høres overkommelig ut. :)

Har dere forresten konkrete tips til gode brød/ knekkebrød- varianter?


#7

Magica sa for siden:

Knekkebrødet med færrest karbo er Fiberrik, den gule boksen (det fins flere varianter). Smaker ikke så mye, men er et helt greit alternativ til f.eks kveldsmat med godt pålegg på.


#8

Dixie Diner sa for siden:

Jeg baker mine egne knekkebrød med ca. 1 gram karbohydrat per skive. Oppskriften på Iset-brød står i lavkarbo-oppskriftstråden, og for å lage knekkebrød skjærer du bare det ferdige avkjølte brødet i tynne skiver, legger dem spredt på en bakeplate og steker dem på 100 grader i 4-5 timer. :)

Ellers går det i Wasa Fiberpluss, som har minst karber av alle de vanlige knekkebrødene på markedet. 5 gram netto karb.


#9

apan sa for siden:

Fiber pluss er godt og vi spiser det fast til frokost med mye makrell i tomat på.
Jeg liker også Ryvita veldig godt, alle typer egentlig. For eksempel med Cottage cheese på. Jeg sliter med Fiberrik som jeg synes er veldig tørre.

Ellers kan jeg anbefale poteter et par ganger i uka istedenfor pasta. Er du som meg liker du pasta veldig godt og tar gjerne mye av det, mens man tar MYE mindre potet som ikke er så godt.... Jeg spiser iallfall mye mer grønnsaker de gangene vi har poteter.


#10

LilleT sa for siden:

Veldig godt poeng! :fnis:


#11

Alfa sa for siden:

Eit anna tips er å koke (fullkorns-)pastaen veldig al-dente. Då mettar den mykje meir enn mjuk pasta.


#12

Divine sa for siden:

Men det smaker temmelig dynge. Har en pakke stående på kontorpulten min. Det er ingen overhengende fare for at jeg skal begynne å snacke, i alle fall. Inntas kun når sulten tar over for smakssansen.


#13

Dixie Diner sa for siden:

Jeg liker Fiberpluss best av alle knekkebrødene. Å snacke på knekkebrød er noe jeg aldri har gjort eller kommer til å gjøre uansett. :knegg:


#14

Alfa sa for siden:

:sjokk: Knekkis med eit tynt lag smør eller camembert er jo betre enn kva som helst slags potetgull :nemlig:


#15

Divine sa for siden:

Jeg sliter med alt som heter fiberbrød. Tvang i meg GG-fiberbrødet til hvert måltid da jeg gikk på Libra. Jeg orker ikke tanken på å gjøre det igjen, selv om det sikkert er bra for fordøyelsen. Jeg har bestemt meg for å aldri tvinge i meg mat jeg ikke liker.

Jeg etterstreber også litt-lavere-karbo, men har ingen planer om å kutte det ut. Salat til frokost er utelukket og jeg har et elsk-hat-forhold til egg, så jeg må finne lavkarbomat jeg virkelig liker for at jeg skal orke å følge et slikt opplegg. Så det er interessant å lese disse lavkarbotrådene, muligens dukker det opp forslag til mat som også jeg kan orke å leve med til daglig.


#16

Divine sa for siden:

Jeg gjorde det mye før da jeg bodde i England. Onsdag var tv-kveld med ER og Sex & The City. Da brøt jeg opp Ryvita-knekkis i biter og spiste fra skål som om det var potetgull. Sunt var det neppe, for jeg kunne spise svært store mengder når jeg først satte i gang.



#18

Divine sa for siden:

Er man på evig slankekur, så er man på evig slankekur. Jeg gikk ned en god del kilo der borte, så knekkis-snackingen kunne neppe ha gjort stor skade. Men yummi var det nå ikke akkurat. :knegg:


#19

Dixie Diner sa for siden:

Hehe nei det er nå uansett mye sunnere og mer slankende enn potetgull. Ryvita er jo ikke akkurat kaloririkt, selv i store mengder. Men jeg tror jeg heller hadde spist ei t-skjorte enn å sitte og tygge på tørr Ryvita som snacks. :knegg:


#20

Dixie Diner sa for siden:

Helt enig. Jeg blir også litt oppgitt over hvor mange som tror lavkarbo = null karbo. Til og med i avisene og bladene kan vi jo lese om Atkins og andre dietter som blir fremstilt som dietter der man ikke skal spise NOEN karbohydrater og baaare masse bacon og egg. Uvitenhet og arroganse har ødelagt mye for lavkarbo-ryktet, egentlig.


#21

DM sa for siden:

Oops sorry Iset. :sparke:



#23

LilleT sa for siden:

Jeg synes faktisk Fiber pluss-knekkebrødet er veldig godt!

Men jeg må spise temmelig mange for å bli mett, altså ... :sparke:


#24

Dixie Diner sa for siden:

Hvilket pålegg bruker du? Magert pålegg metter ikke så godt. Spiser du feks. knekkebrød med syltetøy eller lett-brunost, må du ofte opp i 5-6 stykker for å bli mett. Har du derimot proteinrikt og fett pålegg på, og MYE av det, blir du fortere mett. Jeg klarer bare ett stk nå, men jeg er jo mageoperert. Før det holdt det med 2, maks 3, fordi jeg hadde tykt lag med meierismør og pålegg som feks. masse makrell i tomat, 3-4 skiver skinke eller 3-4 skiver helfet ost på. Da trenger man færre knekkebrød.


#25

Pelen sa for siden:

På brød eller knekkis er det godt med cottage cheese (som jeg ser du spiser), litt pinjekjerner, ruccola eller alfalfaspirer og kokt skinke eller kalkunpålegg (flere skiver). Det blir friskt og godt. Man kan også eventuelt ta valnøtter på.

Da trenger man ikke å spise så mange skiver.


#26

LilleT sa for siden:

Jeg må innrømme at jeg steiler litt ved tanken på å legge i meg masser av fett ... Og "husmannstanken" om å spise tykke brødskiver med lite pålegg er nok ikke snudd i en fei hos meg. :o Jeg liker ikke smør, men å spise mye makrell i tomat eller kjøttpålegg og mindre brød/knekkebrød skal jeg forsøke. Takk for tips!

Takk for tips. Pelen. Det ser godt ut. Men hva er alfalfaspirer? :sparke:


#27

Taran sa for siden:

Bytt ut brødet med RugSprø.


#28

Pebbles sa for siden:

Her ser det ut som om dere blander Fiberrik og Fiberpluss.

Der er to veldig forskjellige knekkebrød - hvorav Fiberpluss smaker som vanlig knekkebrød - og Fiberrik kun duger når jeg er på "20 karber om dagen"-kost...


#29

Dixie Diner sa for siden:

Jeg blander ikke iallfall, jeg liker ikke fiberrik, men fiberpluss er snadder. :)


#30

apan sa for siden:

Enig med Iset.


#31

Fruktflua sa for siden:

Jeg er ikke overvektig og har aldri trengt å slanke meg noensinne. Men for et par år siden eksprimenterte jeg litt i det stille med lavkarbokosthold. Jeg ville gjerne se -med egne øyne, at det virkelig fungerte.

Jeg lagde mat som vanlig, men jeg kuttet betraktelig ned på ris, pasta, poteter, brød og spiste i stedet mer av fett og proteiner. Jeg gikk ned altfor mye og så ut som et beinrangel. Måtte bare kutte ut.
Men jeg anser det som sunt å kutte ned på karboinntaket. Om ikke drastisk, så i alle fall litt.


#32

Pelen sa for siden:

Selges i plastbokser. Begynn alltid å ta fra siden og ikke fra toppen. Da holde de som er igjen i slutten seg i bedre form.

Forresten så fikk jeg opp en avatar på Foreldreportalen når jeg søkte på alfalfaspirer på Google. :knegg: "Tosse. Lettrørt kontrollfrik"


#33

Fruktflua sa for siden:

Alfalfaspirer er også enkelt å så selv. Du bare kjøper alfalfafrø og følger bruksanvisningen bak. I Sverige selger de mange typer frø til dyrking i vanlige matbutikker. Det tar bare noen få dager fra frøene er sådd og til spirene er ferdige til å spises.


#34

Taran sa for siden:

Jeg spirer mye. Har kjøpt en spirekasse og diverse frø fra helsekosten.


#35

LilleT sa for siden:

:lol:

Takk for oppklaring!


#36

LilleT sa for siden:

Hvordan ser en spirekasse ut? Er det noe man har inne på kjøkkenbenken?

Hmmm ... Jeg kan gjerne gå ned noen kilo, jeg. Men har lyst til å forsøke først og fremst fordi jeg tror jeg spiser mye mer karbohydrater enn det jeg burde.


#37

Dixie Diner sa for siden:

Egentlig skal et lavkarbokosthold ikke gjøre folk skrapa, men vi er jo forskjellige. Et slikt kosthold balanserer hormonene og blodsukkeret og skal virke NORMALISERENDE på vekten, slik at det egentlig virker begge veier. Jeg kjenner en sterkt undervektig mann som la på seg da han la om til lavkarbo. Han ble SÅ flott! Han fortsatte å spise lavkarbo etterpå, men vekten stoppet da han var på sitt beste. Han fikk altså en normal vekt. :)


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.