Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Making a murderer

#1

Fjols sa for siden:

Har dere sett?
Jeg har nå sett 7 episoder på 2 dager. Hekta kan man si.


#2

Nessie sa for siden:

Ikke sett. Ser White Collar, som vi har blitt hekta på :sparke:
Skal sjekke ut tipset ditt!


#3

Fjols sa for siden:

Viktig å si at det er en dokumentarserie, en særs god en.


#4

Tallulah sa for siden:

Ja, jeg begynte på den før jul, men har ikke fått sett videre etter første episode. Den er hårreisende nok.


#5

Heddamor sa for siden:

Så vel alle 10 episodene på 2-3 dager.


#6

Dansma sa for siden:

Åh! Den må jeg skjekke ut! :ja:
Takk for tips!


#7

Neket sa for siden:

Har sett alle, med hakeslipp og store øyne. At det går an.


#8

polarjenta sa for siden:

Hva handler det om? Og hvor kan man se det?


#9

Neket sa for siden:

Den ligger på Netflix. Det handler om en mann som satt uskyldig i fengsel i 18 år, og som senere ble tiltalt for mord. Mest av alt handler det om et rimelig udugelig rettsvesen/politi spør du meg. Fra USA.


#10

Fjols sa for siden:

Den gjør meg sjokkert, sint og trist over hvordan noens liv kan bli fullstendig ødelagt av noe som i utgangspunktet skal beskytte en.


#11

Luvi sa for siden:

Startet på denne i kveld. 3. Episoden nå, var trøtt da jeg startet. Nå er jeg våken . Blir nok å se denne ferdig på få dager.


#12

LilleLeo sa for siden:

Vi har 3 episoder igjen og har hakeslepp opptil flere ganger per episode. Enormt bra dokumentar!


#13

Kahlan sa for siden:

Vi så denne i løpet av tre dager og kjenner jeg blir rasende av udugelige folk. Han første "advokaten" til nevøen burde vært straffet, forresten mange der som burde blitt sperret inne


#14

Fjols sa for siden:

Nå har jeg sett hele serien, og jeg sitter igjen med oppgitthet og frustrasjon over hvor udugelig et system kan være.
Jeg håper at dokumentarserien kanskje bidra til noe skjer.


#15

Filifjonka sa for siden:

Jeg har sett hele på tre dager.. Føler meg slett ikke sikker på noe som helst, men veldig mye lite tillitvekkende og mystisk. :( Fikk helt vondt av å se avhørene av sekstenåringen med IQ på 69 eller hva det nå var. Fryktelig.


#16

Fjols sa for siden:

Jeg sitter heller ikke igjen med noen sikker følelse angående skyld, men er helt enig med deg at det er rystende hvordan behandling 16-åringen fikk.


#17

Luvi sa for siden:

Uggen følelse etter å ha sett ferdig.


#18

Kirsebær sa for siden:

Jeg tror ikke jeg bør se denne. Samtidig så er vel dette en dokumentar alle bør få med seg.


#19

Nessie sa for siden:

Så 4 episoder i går. Jeg er rystet. Mildt sagt.


#20

amylin sa for siden:

Ok, nå har jeg sett hele serien. Fy for en sak! Jeg skjønner at det kanskje er klippet litt og at noen ting ikke kommer fram, men det er mye som skurrer her synes jeg.


#21

Apple sa for siden:

Jeg har ikke sett den. Vurderte det, men leste endel kritikk av den når det gjelder ensidig fremstilling. Og jeg blir så oppgitt av ensidig fremstilling fra medias side, så jeg er litt skeptisk.


#22

Carpe Diem sa for siden:

Så første episode i går... Skal på tur i helgen, men rigger meg nok til for å se resten i neste uke :nemlig:


#23

cora sa for siden:

Så alle episodene i jula. Sjokkerende dokumentar!


#24

Appelsin sa for siden:

Jeg sluttet midt i nettopp av den grunn.
Det var ganske åpenbart at han ble feilaktig dømt i den første saken, da. Den neste saken meldte jeg meg litt ut av, og googlet for å finne ut hva som skjedde.


#25

Nessie sa for siden:

Vel. Etter å ha sett serien, så tror jeg uavhengig av om man tror de involverte er skyldig eller uskyldig, så er det uansett rystende og sjokkerende å se video av politiets egne avhør. :( Det er så vanvittig at man ikke tror at det er virkelig.

Og i serien møter man alle parter, til og med familien til offeret. Så jeg synes ikke fremstillingen er alt for ensidig. Anbefaler iallefall å se serien helt ferdig.


#26

Neket sa for siden:

Enig. Og ikke minst hva slags hjelp man kan risikere dersom man er fattig og må ta til takke med en offentlig forsvarer. :what:

Og han statsavokaten. :tullerdu: Han sier jo tross alt de tingene han sier, uansett hvor sympatien ligger hos filmmakerene.

Spoiler
"Reasonable doubt is for innocent people" Er det mulig. For ikke å snakke om "det spiller ingen rolle om politiet plantet nøkkelen". Eh, jo, det gjør det.

#27

Apple sa for siden:

Hmm. Må jeg revurdere, sier dere?


#28

Nessie sa for siden:

:nemlig:
Jeg synes det.


#29

Divine sa for siden:

Jeg tror ikke jeg kan se denne. Jeg kommer til å få hjerteinfarkt.


#30

Nessie sa for siden:

Ja. Nettopp.
Det er nok sånn det ofte er. At man får en offentlig forsvarer, så risikerer man faktisk at man ikke får reell hjelp. Men i denne dokumentaren var det jo helt hinsides. :sjokk:


#31

Lisa sa for siden:

Jeg er enig i at eksemplet i serien er ekstremt, men det sagt - er folk virkelig så sjokkert over at det er slik i USA? Er det ikke ganske godt kjent at rettssikkerheten i USA er VELDIG avhengig av hvem du er? Det sitter jo tusenvis av menn i fengsel uten dom, straff gis ut fra hvem du er osv. Slik har det jo alltid vært, dette er ikke noe nytt.

Jeg tror jeg er mer overasket over hvor sjokkerte folk er av serien men det er ganske måten dokumentaren fremhever systemsvikt på som gjør den så hårreisende.

Anbefaler også f.eks. Louis Theroux: Behind Bars fra megafengslene i Florida. Det er et slik program du får helt bakoversveis fra og som handler om total mangel på rettsikkerhet og hvordan dette slår ut i USA.


#32

Nessie sa for siden:

Tror vi alle både vet, og har lest mye om rettssystemet i USA, og sett filmer for den del. Men å se fremgangsmåten "in real life" gjør uansett inntrykk på meg. Det overgår på en måte fiksjon. Det blir så reellt og synlig. Men jeg håper på en måte at denne saken (sakene) har påvirket systemet, positivt.


#33

m|nken sa for siden:

Store deler av fengselssystemet i USA drives av private selskaper. De gjør profitt på at det er flest mulig fanger til enhver tid. Man kan jo selv tenke seg hva det gjør med lengder på straffer, mulighetene for rehabilitering osv.


#34

Tallulah sa for siden:

Jeg syns det er verdt å tenke litt på situasjonen i Norge også, jeg. Det har jeg gjort endel i etterkant av alle politiskytingene i USA, serier som dette, bevæpningen av politet her osv. Ikke nødvendigvis rettsikkerheten, men hvordan Politiet håndhever sin jobb. Jeg tenker speiselt på skyteepisode på Grønland, og kvelningen av pasienten på legevakten. Jeg leste et sted at Spesialenheten som etterforsker politiet internt i Norge, aldri har kommet frem til at Politiet har håndtert slike saker feil, men jeg vet ikke om det stemmer?


#35

Lisa sa for siden:

Jada, er klar over det og enig i at dokumentaren i så måte er svært godt laget.


#36

Lisa sa for siden:

Enig. Og hvis jeg forstår riktig er det helt unikt i Norge at politiet har anvar for å etterforsker seg selv? Jeg leste noe om dette nylig, skal lete etter det men det blir alltid frikjennelse. Det var en advokat som skrev om nettopp det faktum at vi bør se på egen praksis også når vi roper høyt og er sjokkerte over andre land.


#37

Tallulah sa for siden:

Ja, sikkert samme kronikk eller artikkel jeg leste da. Var det ikke også en vaskehjelp i Trondheim og en student i Bergen som også har blitt drept av politiet, hvor de i etterkant også frikjente seg selv? Jeg syns det er veldig skremmende. Saken på Grønland er vel den jeg har hatt tettest "på", og jeg syns det er ekstremt mye som skurrer. Spesielt i hvordan de har håndtert og kommunisert saken i etterkant.


#38

Lisa sa for siden:

Ja, saken på Grønland er nærmest en skandale. Det er veldig mange faktorer som spiller inn, ikke minst at kvinnen som ble skutt var somalisk. Hvis hun var hvit "norsk" ville politiet aldri sluppet unna med samme håndtering, eller mangel på, og justering av sin versjon på saken. Jeg synes det beste som er skrevet om saken på Grønland var av Simen Sætre i Morgenbladet.

morgenbladet.no/aktuelt/2015/11/saynab-et-sammenbrudd-pa-gronland


#39

Tallulah sa for siden:

Ja, den er veldig godt skrevet. Hjerteskjærende.


#40

Lisa sa for siden:

Gamle lenker men det er Spesialenheten som sikkert har blitt diskutert igjen. Politiet står i en særstilling med at de ikke er underlagt eksterne organ som gransker de ved klage, kun internt. Dette er visst veldig spesielt for Norge hvis jeg husker riktig fra den andre artikkelen jeg har lest (som jeg ikke finner akkurat nå).

Politiet tiltales nesten aldri
www.aftenposten.no/nyheter/iriks/Politiet-tiltales-nesten-aldri-6581744.html

Hvem skal granske politiet?
www.aftenposten.no/meninger/leder/Hvem-skal-granske-politiet-6594969.html


#41

Sneglo sa for siden:

:confused:

Sett til og med episode 8.

Og jeg må si jeg skjønner lite, og funderer på mye rundt det han er blitt dømt for.

Altså, han blir frikjent for å "tukle" med liket, men blir likevel dømt skyldig når de fant liket i x antall deler. :gruble: Noen som kan forklare kanskje?? :o

Hvor er alt blodet i garasjen som hun visstnok skal ha bli drept?

Hvorfor knuste ikke han bilen, hvis det er han som har satt den på eiendommen der. Han hadde jo sånn bilknusergreie.

Denne berømte nøkkelen, hvorfor er ikke den avdøde sin DNA på den? Hun hadde jo brukt nøkkelen i åresvis.:rolleyes:

Har sikkert en million spm til. :knegg:
Nei for meg virker det hele helt absurd og det virker som han er blitt feildømt 2 ganger.

Det er nesten så jeg litt håper han HAR gjort det, og at han ikke sitter uskyldig dømt for andre gang.

Han er enten en alvorlig kald kynisk mann. Eller så er det bare ufattelig synd på han.

Skal bli spennende å se fortsettelsen. Så han hadde fått ny advokat for noen dager siden. Så får vi se om hun kanskje kan finne noe nytt.


#42

Nessie sa for siden:

Ja, det er jo helt snodig hele greia.

Spoiler
Særlig når han andre faktisk ble dømt for å tukle med liket, men "hovedgjerningsmannen" ble det ikke ? :confused:

Ut i fra forklaringene burde det jo ha vært masse blod ja, og så blir det veldig selvmotsigende at presseansvarlig sier at det lokale sheriffkontoret ikke skal ha NOE med åstedet å gjøre, og så er de nettopp folka derifra som "finner" nøkkelen? :gal:

Jeg tenker litt sånn at uansett om han er skyldig eller ikke, så er selve saken helt hinsides gjennomført.


#43

Neket sa for siden:

Sånn som jeg skjønte det er det helt greit i USA at

Spoiler
to mennesker blir dømt for samme handling, men med ulikt hendelsesforløp. Kratz sa jo i rettsaken til Steven at han ikke trodde hun ble drept på soverommet pga manglende blod etc.

Så det er jo helt på trynet hele greia.


#44

Rabbit sa for siden:

Jeg så ferdig hele serien på to dager og sitter igjen med ca 1 trillion spørsmål og fullstendig hakeslepp over rettsvesenet og politiet i USA. Det var til tider mange ting som virkelig rystet meg og jeg lurer på om vi har fått sannheten. Hvorfor skulle Steven Avery bruke opp alle ressurser han eier og har hvis han er uskyldig, feks? Nei, jeg fikk en guffen følelse av hele greia. Veldig godt laget domumentar og jeg håper vi får se om det noengang blir noe mer oppklaring. :nemlig:


#45

Koma sa for siden:

Jeg har sett hele serien, og er helt desillusjonert. Fatter ingenting egentlig.


#46

Sneglo sa for siden:

Nei nå har han jo fått ny adv. Så jeg kjenner det skal bli utrolig spennende å se om han faktisk ender opp frikjent til slutt. Så jo dette berømte nøkkelknippet feks, viser seg at på bildet, så hadde hun jo flere nøkler på knippet, mens det de fant var kun 1. :himle:

Og ja, de sheriff folka ringer å sier de ikke skal ha noe med det å gjøre, også ender de med å være med på hele shiten OG være de som fant alle de såkalte bevisene. :himle:

Nei jeg syns det var lite som tydet på at han var skyldig. Og den stakkars 16åringen, altså nei, jeg vet ikke hva jeg syns. Eller jo, jeg syns unektelig utrolig synd på han. Gutten er tilbakestående og ville forhåpentligvis ikke blitt dømt utenfor USA.


#47

Apple sa for siden:

Da har jeg sett hele. Er det lov å diskuterer uten spoilertags nå? Vet ikke hvordan man gjør. Kan sikkert finne det ut, men blir jo fort at hele innlegg eller hele tråden blir spoilertags.


#48

Apple sa for siden:

Virkelig?? Jeg synes det meste tyder på at han er skyldig.


#49

Joika sa for siden:

Jeg syntes serien var rimelig spesiell, og klarer ikke helt å sluke alt rått. Syntes synd på 16 åringen da.


#50

Sneglo sa for siden:

Som hva?


#51

Apple sa for siden:

  • Han ringte arbeidsstedet hennes flere ganger den dagen, ba om at akkurat hun skulle komme. Hun ga uttrykk for at hun var redd ham.

  • Han har en historie med å dynke en katt i olje og brenne den, voldtekt (som 6 av de 18 årene var soning for) vold mot kvinner og overgrep mot familiemedlemmer (også Brendan, blir det påstått)

  • han har sagt til medfanger at han vil bygge torturkammer og voldta og drepe unge kvinner når han slipper ut.

  • Brendan vitnet mot ham og fortalte detaljer som også viste seg å være fakta (og ja, jeg vet at han ble påvirket, så dette var ikke med på å dømme han)

  • han hadde ny,innkjøpt hånd- og fotlenker

  • blod og svette ,ed hans DNA ble funnet på bilen, nøkkelen, våpenet

  • de fant kulen i hans bopel, kulen bevist stammet fra våpenet

  • de fant Teresas levninger brent opp på hans tomt, sammen med bilen og andre eiendeler.

  • ingen andre mistenkte i saken

  • organisasjonen som jobber med justismord for unge, vil ikke ta saken

Det er klart det er gjort feil i saken, overtramp overfor 16- åringen bla. Men at man tror at det er MER sannsynlig at en haug politifolk, statsadvokater har fått tak i svette, blod, bein og plantet dette på hans eiendom for å beskyttet en annen drapsmann, eller å nekte utentaling av erstatning? Det er er totalt uforståelig for meg.

Jeg likte ikke dokumentaren så godt, og det var som forventet. De laget den med narrativ der de fokuserte veldig mye på usikkerheten og tvilen om at han var skyldig. Mye er utelatt, eller ikke fokusert på. Det at han ble uskyldig dømt for den første voldtekten gjør ham ikke til en tapper helt og viet mye oppmerksomhet.

Og tittelen "Making a murderer" synes jeg insinuerer ganske mye.


#52

amylin sa for siden:

Jeg er enig i at han var uskyldig dømt ikke gjør ham til en tapper helt. Tvert i mot er han i mine øyne en fyr som jeg ikke finner veldig mye sympati for som person. Samtidig er det en god del ting jeg synes er rart. Ja, det var hans DNA på nøkkelen og kun hans. Hvor er hennes DNA siden nøkkelen ble brukt av henne i flere år? Ville det ikke vært naturlig at noe av hennes DNA var der? Hvis Avery rengjorde nøkkelen for DNA, er det ikke da litt rart at det er hans DNA som er igjen på nøkkelen og ikke hennes? Hvor er blodet? Hvis hun ble drept på soverommet som Brendan vitner om, hvordan i alle dager kan Avery ha klart å rengjøre hele soverommet? Og ikke bare soverommet, men alt det rotet som lå rundt? Noe må jo ha fått blod på seg? Hvis hun ikke ble drept på soverommet, men i garasjen hvor den ene delen av en kule ble funnet, hvor er blodet? Det var en sprekk i gulvet, men ikke noe blod eller DNA fra offeret. Hvis Avery skal ha rengjort for blod, igjen, noe må ha havnet på alt det ekstreme rotet i den garasjen der? Jeg synes det er litt mye å gå gjennom fra politiets side for å legge skyld på Avary, men jeg synes det er altfor mye som ikke stemmer til at det er Avery også. Blant annet det med blod, og i tillegg synes jeg det er mistnekelig at det tar så lang tid før nøklene blir funnet. Hvor mange har vært innom huset i mellomtiden? Jeg synes ikke nødvendigvis at ingen er mistenkte gjør at Avery er skyldig. Det er også noe med at om alle tror han er skyldig fra starten, så ble det heller ikke lett etter andre mistenkte.


#53

Sneglo sa for siden:

Dyremisshandling, er for meg ikke et bevis på at man dreper ett menneske. Absolutt ikke greit, men jeg vil tro det er en terskel fra å drepe en katt, frem til å drepe ett menneske.

Kulen fant de etter 6mnd.
Nøkkelen som lå så alle kunn se, fant de ikke før ransakelse nr 7. Hvorfor er ikke eieren av den nøkkelen sitt dna på nøkkelen?

Ingen andre mistenkte gjør han nå hvertfall ikke skyldig.

Og levningene ble jo også funnet annet sted, ikke bare utenfor garasjen.

Hvor er blodet fra skytingen?
Hvor er blodet fra kutting av halsen?

Noen helt? Nei overhodet ikke. Ser ikke på han som noe helt. Ser på han som en uskyldig part som IGJEN er dømt uskyldig. Men noen helt blir man ikke i mine øyne av å bli dømt uskyldig.


#54

Nessie sa for siden:

Jeg synes hverken han er helt eller en 100 % "bra mann", om man kan si det sånn. Men det er noe med å være uskyldig til det motsatte er bevist da. Og jeg synes bevisførselen her er mildt sagt elendig. :gal: Og ikke minst fremgangsmåten.

Og pga at de kun fokuserte på han, var det jo ingen som orket bruke energi på å prøve finne andre mistenkte heller. :niks: Men det var jo en del vitner som ikke akkurat hang helt på greip ift tid osv.
For min del vet jeg ikke om han var skyldig eller ikke, men jeg synes uansett rettsgangen var helt elendig. Og han fikk ingen rettferdig rettsgang.


#55

Tallulah sa for siden:

Jeg har ikke sett hele serien ennå, men tenker at en av seriens styrker er nettopp det at han ikke nødvendigvis er så innmari likandes. Og det er egentlig ikke interessant om han er skyldig eller ikke heller. Serien peker på det problematiske med denne saken på to vis slik jeg ser det: Både at fattige mennesker med til dels tvilsom moral lettere blir mistenkt og dømt for ting, og bevisbyrden er ikke like høy som om det er et ressursterkt og tilsynelatende hyggelig menneske som blir dømt. Det andre er at når politiet m.fl. tillater seg å tukle med bevis, senke bevisbyrden og ikke etterforske skikkelig og det blir oppdaget, så risikerer man at skyldige går fri.


#56

Filifjonka sa for siden:

Ja, det oppsummerte igrunnen mye av det jeg tenker også. Med det jeg har lest i ettertid av opplysninger om Steven Avery som er utelatt fra serien, så føler jeg jo at serieskaperne har valgt en vinkling som gjør det lettere å tenke at det ikke var han som var morderen. Det at han er fremstilt "snillere" enn han virkelig er, trenger likevel ikke å bety at han er verken skyldig eller uskyldig. Det er mye rart som er gjort i den etterforskningen uansett hvordan en snur og vender på det.


#57

Nessie sa for siden:

Ja, og jeg føler at hele taktikken her var at han ikke ville ha råd til en god avokat, som kunne avsløre alle feil som ble gjort.


#58

Apple sa for siden:

Det er det jeg reagerer på. Ikke at det er mange feil ved etterforskningen, for det er det. Men jeg synes de vinkler det slik at vi skal sitte igjen med inntrykket av at han er uskyldig. Jeg synes de spekulerer vel mye i dette, også i valg av tittel på serien.

Ellers svarte jeg på Sneglo sitt innlegg om at det var LITE som tydet på at han er skyldig. Og det er jeg sterkt uenig i.


#59

Tallulah sa for siden:

VG-podcasten Giæver og Joffen har en Making a Murder-spesial hvor de diskuterer en del av det samme vi gjør her. Med Linn Ullmann og jurist Merethe Smith.

De henviser også til en artikkel i The New Yorker som er interessant:


#60

Apple sa for siden:

Har ikke hørt den, men det skal jeg gjøre. Takk for tips!


#61

Apple sa for siden:

Da har jeg hørt nesten hele og er helt ening med Linn Ullmann. Hun beskriver problemet med dramaturgien slik jeg opplevde det og også Avery som en ufarlig helteskikkelse. Og jeg reagerer på det.

Jeg er også enig i sammenligningen med Serial og The Jinx, to serier jeg likte, men ikke klarte å ordsette hvorfor disse er bedre enn Making A murderer.


#62

Tallulah sa for siden:

Ja, jeg er enig i at Serial er i en helt annen liga, og tar kritikken til Linn Ullmann seriøst. Jeg har som sagt ikke sett hele serien ennå, så det er litt vanskelig å ta noe mer stilling enn det. Samtidig så er jeg ikke like opphengt i selve skyldspørsmålet som det hun er, men ser argumentene om at serieskaperne gjør det samme som politiet, ved å utelate informasjon og farge fremstillingen.


#63

amylin sa for siden:

Jeg liker også Serial, men jeg syntes nesten den var mer farget av hva podcasteren mente i forhold til skyldspørsmålet enn i Making a Murderer. :vetikke: Jeg skal i alle fall høre på Giæver og Joffen ved anledning.


#64

Apple sa for siden:

Det jeg synes var forskjellen, som Ullmann tydeliggjorde for meg, var at Serial og The Jinx- makerne var tydelige på hvem de var, hva de tenkte, hvorfor de vektla det ene fremfor det andre, når de var usikre osv.

MMA- makerne er usynlige og presenterer "fakta" på en særs spekulativ måte for å få oss til å få sympati med Avery og hans advokater. De forteller historien på en måte for å få seerne dit de vil. Og diskusjonene underveis og etterpå bærer preg av konspirasjonsteori.


#65

Pøblis sa for siden:

Jeg har sett hele og lest mange av artiklene rundt, og selv om jeg også er hårreisende sjokkert over hvor lite rettsikkerhet som eksisterer for ressurssvake mennesker, er jeg også litt satt ut av flere av grepene til filmskaperne - måten de blir fremstilt nesten som en bagatell at noen faktisk er blitt drept og hvordan de unnlater å fortelle enkelte ting.

Jeg har ikke hørt Jæger og Joffen, det gleder jeg meg til.#67

star sa for siden:

Dytter på denne siden sesong 2 er ute.


#68

Nessie sa for siden:

Har ikke sett den enda. Nr 2. Men har sett at den ikke har fått så gode tilbakemeldinger? Du får oppdatere om du ser :jupp:


#69

Fjols sa for siden:

Ser sesong 2 nå, er på episode 3.
Har ikke bestemt meg helt for hva jeg syns.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.