Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Sunne, kalorifattige middager

#1

Taien sa for siden:

Jeg teller kalorier så det gyver etter, og trenger tips om gode, enkle retter som hele familien vil like. Jeg er ute etter noe som er godt og sunt.


#2

Skilpadda sa for siden:

Hønsesuppe, hønsefrikasse
Hjemmelaget tomatsuppe med kjøttboller
Fiskesuppe med grønnsaker
Ovnsstekt laks med brokkoli og blomkålmos (potetmos til eventuelle familiemedlemmer som ikke liker blomkålmos)
Koteletter (skjær vekk fettet etter tilberedning) med ovnsbakte rotgrønnsaker
Pannestekte kyllingbiter med paprika, hvitløk, sopp, brokkoli, chili, soyasaus og hva man nå liker
Ferdiggrillet kylling (ta vekk skinnet) med salat og/eller bakte/dampede grønnsaker


#3

mkj sa for siden:

Rene råvarer. Kjøtt, fisk og grønnsaker. Ha gjerne pasta, potet og ris til, men det kan den som skal spise kalorifattig. Mye grønnsaker, det metter i magesekken, men gir lite kalorier. Vær oppmerksom på mengden olje du steker i. Det er veldig kaloririkt.


#4

Fersken sa for siden:

For å begrense kaloriene til middag så tenk tallerkenmodellen. Halvparten av tallerkenen skal være grønt og grønnsaker, en fjerdedel kjøtt/proteiner og siste fjerdedel ris/pasta/poteter/bønner. Fant ut at da kunne vi ha de aller fleste av middagene vi brukte å ha, det var bare en større andel grønt på min tallerken.


#5

Joika sa for siden:

Jeg spiser omtrent som før til middag, men er veldig obs på pasta, ris og sauser, som pleier inneholde mye kalorier, så da begrenser jeg meg. Ellers tenk små måltider. Aldri stappmett, men aldri skrubbsulten heller.

Heier på deg, Taien! :)


#6

Fibi sa for siden:

Rene råvarer, bake i ovnen uten stekefett, og masse grønnsaker.

Jeg lager mye blomkålmos. Moser blomkål med litt lett kremost, og krydrer godt. Så har jeg som regel salat til middagen, og kanskje stekt sopp. Bruker formspray i stekepannen, og rører inn en liten klikk med ekstra lett creme fraiche, og vips har du god soppstuing. Fantastisk til kylling!


#7

Linella sa for siden:

Mager fisk er kalorifattig:
Fiskekaker i brun saus med poteter og gulrøtter.
Stekt eller ovnsbakt torsk med stekte grønnsaker (jeg bruker ofte tomater, paprika, rødløk og hvitløk som stekes til tomatene "sauser seg") og poteter el. potetmos.

Kyllingsuppe med mye grønnsaker er godt og inneholder ikke så mye kalorier, og mange andre supper er også kalorifattige. Vi lager en del tomatsuppe, og har da egg til for å gjøre måltidet mer proteinrikt. Barna har ofte i makaroni i tillegg.


#8

Kaprifol sa for siden:

Suppe!

I går lagde jeg blomkålsuppe, kokte 1 blomkål + stilken på den andre blomkålen delt i biter og moste med stavmikser. Tilsatte buljong og kokte videre med små blomkålbuketter til disse var passe møre. Du trenger ikke å ha i mel eller smør for å jevne suppen, men jevner suppen med most grønnsak. Du kan lage suppe basert på potet, gulrot, brokkoli osv. osv. på denne måten. For ekstra protein kan du dele kyllingfilet i strimler og steke, brukes som topping.


#9

trøtt sa for siden:

Enkle grep man også kan spare inn kalorier på er å bytte ut kremfløte i oppskrifter med matfløte eller melk. Lettrømme istedenfor vanlig osv. Jeg bruker en del kokosmelk i matlaging og sparer inn mange kalorier ved å bruke lettvarianten. I blomkålmos bruker jeg kun buljongvannet jeg kokte blomkålen i. Det blir veldig godt syns jeg (og mannen).

Blomkålris er en fantastisk god erstatning for ris. Du kan spise ubegrensede mengder av det istedenfor å spise en liten klatt med vanlig ris.


#10

Charlie sa for siden:

Bruk utegrillen. Ekstra gøy å grille i snø. :ja:


#11

Mistral sa for siden:

Du er jo så flink til å lage salsa! Hvit fisk med masse salsa, en eller annen form for dampede grønnsaker, og litt ris (eventuelt blomkålris hvis resten av familien liker det).

Lasagne – mengden pasta er mye mindre enn i andre pastaretter (når jeg lager ihvertfall). Bare ha mindre ost på din del av formen.

Frittata.


#12

C3PO sa for siden:

Lasagne hvor man erstatter lasagnen med tynne skiver kålrabi.


#13

Madicken sa for siden:

Er ikke alle griller stuet bort for vinteren, da?


#14

Taien sa for siden:

Ingen snø her. :knegg: Men grillen står i garasjen den, så det var jo en god idé.

Tusen takk for mange gode tips. Jeg tar gladelig imot flere.
Salsa ja, Mistral...der sa du noe!!
Jeg lager mye mat i ovnen uten fett, og er veldig obs på kaloriene i f.eks. oljer osv.
Jeg må presisere at ungene får mat som er litt mer "fettrik" for jeg slanker IKKE dem! :iiik:
Mannen og meg derimot, vi trenger mindre fett gitt.
Jeg elsker salater, og lager meg ofte en salat med kylling el.l. men jeg trenger alternativer når jeg kommer dit at jeg er møkklei. For jeg VET at om ikke så lenge, så er alt jeg vil spise ting som chips, pommes frites, fettrike burgere osv.... men jeg SKAL holde ut!! Dette er mitt siste forsøk før jeg ber om alvorligere hjelp.


#15

Taien sa for siden:

Jeg tar veldig gjerne imot oppskrifter også!
Og tips på "helgekos" for meg....osv


#16

Anikka sa for siden:

Stekte skiver av svinefilet, sammen med stekte epler, salat eller mye grønnsaker og litt kokte poteter, gjerne råstekte i ovnen. Evt litt saus.


#17

Fibi sa for siden:

Grønnkålchips!!! Veldig godt! På Helgø og helsekost selges også funksjonell mat sine cake in a cup. Stek ti sekunder mindre enn det står på pakken for at den ska bli flytende inni. Veldig god, og tar kverken på søtsuget!


#18

Taien sa for siden:

Oooh det skal jeg prøve.
Men hvordan lager man grønnkålchips?
Og jeg ser flere nevne blomkålris....hvordan lager man det?


#19

Geitrams sa for siden:

Som sunnere helgekos har vi av og til taco uten skjell eller lefser. Bruker karbonadedeig, hjemmelaget tacokrydder og masse grønnsaker. Dropper osten. Istedet for skjell, bruker vi hjertesalatblad som vi legger det andre på. Det er kjempegodt! Bruker salsa, guacamole og mager rømme.


#20

trøtt sa for siden:

Rasp blomkålen med et vanlig rivjern, smelt litt smør i bunnen av en kjele tilsett blomkålen og litt vann og rør rundt. Du kan også droppe smøret og bruke bare vann. Smak til med salt og pepper. Det tar ikke mange minuttene før blomkålen er mør.


#21

Taien sa for siden:

Hmmm det hørtes ikke dumt ut! Det må prøves!


#22

Hot Lips sa for siden:

Lapskaus! Jeg tar utgangspunkt i matprat sin oppskrift, bruker magert kjøtt og tilsetter det jeg måtte ha av grønnsaker. Sunt og supergodt.


#23

Fibi sa for siden:

Jeg slenger det bare i microen, uten noe. Bare krydder. :jupp:

Grønnkålchips er enkelt. Riv opp grønnkålen, masser inn BITTELITT olje, typ en liten ss til en svær langpanne, og krydre med det du liker. Stek på 200 grader til det er tørt og sprøtt.



Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.