Mannen ønsker seg ferie i Norge i sommer. Vi har kun leid hytte på Sørlandet når vi har hatt ferie i Norge tidligere, så nå vil vi gjøre noe annet og oppleve norsk natur. Både mannen og jeg har vi lyst til å gå i fjellet.
Men jeg har også lyst til å oppleve mer, jeg vet bare ikke hva. Vi skal kjøre bil og kan tenke oss å være på tur i ca to, kanskje tre uker. Vi skal ikke nord for Trondheim og vi skal ikke til Sørlandet, men hva skal vi egentlig? Hva bør vi se og hvor skal vi bo?
Isbrevandring! Husbonden og jeg bodde i Loen og gikk dagstur med fører på en isbretunge i nærheten. Det er dog en hel liten evighet siden, 20 år eller deromkring. Det er også fint å gå fra hytte til hytte på Hardangervidda. Da jeg var 16 år tok en venninne og jeg toget til Ustaoset og gikk derfra. Vi avsluttet i Rjukan. Det tok litt under en ukes tid. Fin tur.
Jeg synes det var fantastisk flott i Lom. Vi kjørte over Valdresfløya, bodde på Raubergstulen, gikk i fjellet fra Juvass, Galdhøpiggenklatrepark, bakeriet i Lom, Lom stavkirke og rafting i Sjoa. Nettsiden Aktiv i Lom har mye info. Neste gang vi er der vil jeg gå i grotter.
Vet ikke om dere reiser fra østlandet, men vi har reist via Lillehammer, Dovre, Åndalsnes, Molde via Atlanterhavsveien til Kristiansund. Sørover igjen: Molde/Vestnes, Geiranger, Lom. Her kan dere kjøre videre i retning Nordfjord/Bergen.
Mange fine attraksjoner og spennende overnattingssteder på veien. Skal se om jeg kan finne noen senere i denne tråden.
Sommeren for to år siden leide vi fyrvokterboligen på ei øy langt uti havgapet i Frøya kommune i Sør-Trøndelag. Det var veldig fint. Særlig den sommeren, da været var helt fantastisk. Det er mulig å leie overnatting på fyr eller fyrvokterboliger flere steder langs kysten.
Sist sommer, da været ikke var fullt så fantastisk :knegg: hadde vi en rundreise, med blant annet Langedrag i Hallingdal (med overnatting) og Besseggen som høydepunkt. Ellers mye familiebesøk, men for vår del er det enten nært Lom/Jotunheimen/Rondane (min familie) eller nært Geiranger/Trollstigen/Tafjordfjella/Sunnmørsalpene (hans familie). Så vi har mange muligheter å ta av bare der, når det gjelder fjellturer og aktivteter, og begge områder anbefales. Klatrepark besøkte vi både på Helgøya og i Valldalen, men ikke Raudbergstulen eller Brimiskogen denne gangen (der har vi vært tidligere).
Eg synest Hardangervidda er nydeleg uansett ver. Så kan de ta turen via norheimsund, gå under steinsdalsfossen, og surre på kaien og i sentrum der og så reise til rosendal. Det er ei heilt fantastisk vakker bygd. Etter det dreg de til Bømlo, padler i havgapet, før de reiser til Bergen.
Vi overnattet her, (Brumunddal) og syns det var helt magisk. Det var om sommeren. Ca en halvtimes (20 min?) avstikker fra E6.
Bonden tok barna med på høyhopping og engasjerte dem i å sanke inn/ut kyr og sauer. Stor stas med frokostkurv med hjemmelaget syltetøy/saft/nysilt melk og lokalavisa på trammen utenfor Ingeborgstua. Skjønne folk, deilig sted. Vi hadde bare 1 natt og syns det var for lite.
Lilleputthammer og Hunderfossen er hyggelige stoppesteder i Lillehammerområdet hvis man vil ta seg tid til det.
Flere fine overnattingssteder:
Otta/Dovre og overnatting: Toftemo Turiststasjon, et gammelt Motell/Campingplass ved elva og ved E6. Her hadde de hyggelig vertskap/servering og oppvarmet utendørs basseng. Herdalssetra ved Geiranger! Autentisk, uten strøm, masse geiter. Vi kom aldri hit pga uvær, så vi måtte avbestille. Søster har vært der med sine små, og drømmer seg tilbake. Brimi Seter
Vi drømte om dette stedet, men kom oss ikke dit pga uvær. Håholmen!
Ligger ved Atlanterhavsveien ved Kristiansund. Deilig sted i havgapet!
Kristiansund: Her er Atlanterhavsbadet, et kjempefint badeland. Styr unna campingen i Kristiansund!! Ellers er byen i seg selv sjarmerende og vakker (jeg er jo født der!). Her kan man kjøre med Sundbåten til de forskjellige øyene i byen, f.eks til Innlandet og spis på tapasrestaurant. Det går skyssbåt til det lille øya Grip. www.visitkristiansund.com/no/Artikler/Grip/ Vanndamman er også fint turområde ikke langt fra sentrum.
Molde har vakre Romsdalsmuseet, og er det torsdag må dere innom den lokale kafeen og spise potetball. :) Eller kanskje dere velger å spise på Skarstua rett ved Molde. På ferga fra Molde til Vestnes er det et must med kaffe og svele. ;)
Er dere innom Sogn og Fjordane, prøv hotellet i Hjelle! Har fått det varmt anbefalt, men ikke vært på den kanten av landet de siste årene.
Et par tips:
Ta med fiskestenger i bilen, mange fine elver og fiskeplasser i landet vårt! (men sjekk ut fiskekort) Å kjøpe oppskjært brød og pålegg på butikker kan gi mange gode og rimelige måltider på de fine rasteplassene. Så lurt å pakke en liten kjølebag med fryseelementer, og ha med papptallerkner og bestikk.
Det er dyrt nok å spise rundt omkring i Norge hver 4-5. time.
Oslofjorden friluftsråd leier ut kystledhytter langs hele kysten - Oslofjorden og ned mot Agder. Det er maks tre netter pr overnattingssted, og det er alt mulig fra gamle sjømannsstuer, fyr til f.eks. Kommandantboligen på Østre Bolæren. Noen følger det robåt med, andre ligger nær kyststier, noen ute på øyer osv. Felles er jo at de ligger sjønært - noen så nær at man kan ta morgenbadet rett fra terrassen.
Fint å kombinere med turer til byer, museer og restauranter nedover kysten.
Det er enkle overnattingsmuligheter, så man kan f.eks. legge inn et opphold på Farris Bad, med spa og det hele, i Larvik (der kan man også gå trappa ned og rett ned i sjøen), eller Kragerø Spa (det ligger ganske langt fra saltvann, men er også et fint sted).
Ser DNT og kystledhyttene er nevnt, jeg laget en oppsummering av diverse rimelige overnattingssteder på bloggen. Blant annet er jeg fullstendig fasinert av Statsskog sine koier som lånes ut gratis: issuu.com/statskog/docs/statskog_hytteguide_hoey
Som regel leier man hytta. Noen av de store enhetene leies ut per rom, men det står i tilfelle angitt. Det kan også være noen hvor det f.eks. er salg av vafler i en etasje (f.eks. hvor huset ligger ved en tursti, og en organisasjon har vaffelsalg på utfartsdager), og det leies ut rom i 2., eller det kan være flere små hus på e tun som leies ut enkeltvis til ulike leiere. Men det står i tilfelle på det enkelte objektet.
De aller fleste er små enheter - typisk 4-8 sengeplasser - som leies ut til EN leier.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.