Eldste her lager seg smoothie hver dag, så det går endel frosne bær her. Vi har vært nøye med at det er norske bær hun har kjøpt, pga hepatitt A smitte. Men det selges jo store mengder bær fra bl.a. Europa og Afrika, og det er ikke alltid like enkelt å finne norske bær. Bær skal kokes i 1 min for å unngå smitte har vi fått med oss fra Helsedirektoratet (?), men dette er noe styrete når hun skal lage smoothie av bærene.
Gjelder det pålegget om å koke bærene kontinuerlig, eller kun når det er utbrudd?
Det er også funne noro-virus i dei pakkene. Eg kokar tre-fire posar med litt stevia og har det i ein boks i kjøleskapet. Brukar det til smoothie, i yoghurt og på frukostblanding. Held seg minst ei veke. Det er som regel tomt etter den tid. Det tar meg 5 minutt å koke saman dette ein gong per veke.
Jeg undres over at det ikke informeres mer om dette. På noen pakker står det jo ikke engang opphav på bærene. Husker for en god tid tilbake, så stod det lapper på fryserne om at det anbefales at alle bær kokes, men det er lenge siden jeg har sett, og betjeningen vet ingenting.
Ok, kanskje vi bare skal begynne å gjøre dette til en vane. Koke opp og fryse ned. Hun vil helst ha det frosset ned, da det gir smoothie'n mer isfølelse.
Takk for tips, Bergensis.
Jeg aner ikke noe om risikoen, Polyanna, men det informeres jo om smitte via mat uansett hvor liten den er, gjør det ikke? Huff, jeg vet lite om dette merker jeg...
Anbefalingen om å koke frosne bær ble opphevet av Mattilsynet i april 2014, så jeg regner med at det er trygt. Vi spiser også smoothie hver dag, både 5-åringen og jeg, og jeg lar være å bekymre meg og stoler på Mattilsynet.
Godt å vite at vi ikke trenger å tenke på hepatitt A lenger, men jeg finner flere linker hvor det anbefales koking av bær pga noro-virus. Så da tenker jeg vi koker de.