Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Frosne bær og hepatitt A

#1

IzziCreo sa for siden:

Eldste her lager seg smoothie hver dag, så det går endel frosne bær her. Vi har vært nøye med at det er norske bær hun har kjøpt, pga hepatitt A smitte. Men det selges jo store mengder bær fra bl.a. Europa og Afrika, og det er ikke alltid like enkelt å finne norske bær. Bær skal kokes i 1 min for å unngå smitte har vi fått med oss fra Helsedirektoratet (?), men dette er noe styrete når hun skal lage smoothie av bærene.

Gjelder det pålegget om å koke bærene kontinuerlig, eller kun når det er utbrudd?


#2

Bergensis sa for siden:

Det er også funne noro-virus i dei pakkene. Eg kokar tre-fire posar med litt stevia og har det i ein boks i kjøleskapet. Brukar det til smoothie, i yoghurt og på frukostblanding. Held seg minst ei veke. Det er som regel tomt etter den tid. Det tar meg 5 minutt å koke saman dette ein gong per veke.


#3

Polyanna sa for siden:

Jeg har hørt om dette, men hittil valgt :lalala:-strategien. Hvor stor er egentlig risikoen?


#4

Addison sa for siden:

Hvilke pakker snakker vi om? Dette har jeg ikke lest eller hørt noe om. Smitter Hepatitt A via mat? Er ikke dypfrysing nok for å drepe virus?


#5

Bergensis sa for siden:

Nei.


#6

IzziCreo sa for siden:

Noro-virus også, sier du?! :blinke:

Nei, dypfrysing hjelper visst ikke.

Jeg undres over at det ikke informeres mer om dette. På noen pakker står det jo ikke engang opphav på bærene. Husker for en god tid tilbake, så stod det lapper på fryserne om at det anbefales at alle bær kokes, men det er lenge siden jeg har sett, og betjeningen vet ingenting.

Ok, kanskje vi bare skal begynne å gjøre dette til en vane. Koke opp og fryse ned. Hun vil helst ha det frosset ned, da det gir smoothie'n mer isfølelse.
Takk for tips, Bergensis.


#7

frukt sa for siden:

Jeg har ikke hørt om det engang. :what:
Det er ikke så ofte jeg bruker frosne bær da, så jeg er ikke så fryktelig bekymret.


#8

IzziCreo sa for siden:

Jeg aner ikke noe om risikoen, Polyanna, men det informeres jo om smitte via mat uansett hvor liten den er, gjør det ikke? Huff, jeg vet lite om dette merker jeg...


#9

Input sa for siden:

Anbefalingen om å koke frosne bær ble opphevet av Mattilsynet i april 2014, så jeg regner med at det er trygt. Vi spiser også smoothie hver dag, både 5-åringen og jeg, og jeg lar være å bekymre meg og stoler på Mattilsynet.




#12

IzziCreo sa for siden:

Ja, der tenkte vi likt, Bergensis, og la ut samme link :humre:


#13

trøtt sa for siden:

Jeg koker ikke bæra.


#14

Luvi sa for siden:

Ikke lenge siden jeg kjøpte noen frosne bær hvor det sto skrevet på posen at de burde kokes før bruk. Lurer på om det var Rema sine egne pakker.


#15

Polyanna sa for siden:

Ah, geit å vite.

Omgangssyke får vi en gang hvert tiende år eller noe, så der tar vi sjansen. :banker i bordet med det samme:


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.