Jeg har vært så smart (?) at jeg har invitert avdelingen i barnehagen til gutta hjem på bursdagsfeiring. (Fordelen er at det er i barnehagetia, så jeg får ekstra voksne med på kjøpet... foreldre slipper å kjøre/hente og de slipper å pønske ut presanger.)
Bakdelen er at de må fôres. Hva kan jeg servere til barn der utfordringene er en halal, en melkeallergiker og en som bare ikke skal ha svinekjøtt (men heller ikke halal for hun er ikke muslim), må jeg bare krype til korset og gi pølser? gruff
Det må helst være lettvint også.
De får kake i tillegg (der er i allefall melkeallergikeren tatt vare på... hvordan er det med dem som bare spiser halal? Er det noe jeg må tenke på ang kaker der? kunskapsløs)
I og med de er så mange så bør jeg kanskje ha litt organiserte leker? Eller hva syns dere? (Jeg har egentlig ikke plass til halvparten en gang...så hvordan vi skal få stuet dem inn, aner jeg ikke!!)
Hva med kylling og ris? Jada, det blir et rot med risen, men det lar seg lett koste opp. Jeg serverte det i 4-årsdag med minst 100 små gjester (mulig det bare var 14, men føltes som hundre) med stor suksess.
Kyllingfilet i strimler, lett krydret med salt og evt litt paprika eller noe annet vennlig krydder.
Ja, det erstatter lunchen deres så mat må de ha.
Kylling og ris ja, det var jammen ikke dumt tenkt!! Kan noe forberedes på forhånd der? Kyllingklubber, hadde det kanskje vært noe?
Vi hadde bursdagslunch her (dog en lørdag). Minsten ønsket seg rundstykker med forskjellig pålegg, og det liker jo de aller, aller fleste barn. Mange foreldre kommenterte at dette var jo helt supert! Godt å se at barna spiste godt med mat før kaker ble servert :)
Vi har også hatt stort hell med baguetter med pålegg, men da til litt eldre barn som kan smøre på selv. Oppkuttede grønnsaker (agurk, gulrot, paprika, cherrytomater, sukkererter) pleier også å bli spist.
Svenske kjøttboller med spagetti? Egen batch vegetarkjøttboller som også er melkefrie til de tre. Ser ut og smaker ganske likt.
Jeg har (tro det eller ei) hatt god erfaring med "tapasbuffet" til en fullsatt bursdag med 4-5-åringer. Da trakk jeg ut salongbordet og brukte det til buffeten, pga passende høyde. Så satte jeg utover diverse fingermat, som kjøttboller og kyllingnuggets som jeg varmet i ovnen, pitabrød som jeg varmet i brødristeren og klippet i fire biter, små terninger med smør, som jeg stakk en tannpirker ned i, små konfektformer med ketchup, til å dyppe nuggets i, gulrotstenger, små blomkålbuketter, cherrytomater, agurk ...
Barnehageungene var utrolig drevne på å stille seg pent i kø med fatene sine, forsyne seg med litt av hvert, både kjøtt, grønnsaker, brød og smør, spise pent, og de koste seg virkelig. Når de kommer slik fra barnehagen så er de gjerne i "barnehagemodus", og ikke i "bursdagsmodus", og da kan de være ganske så disiplinerte når det gjelder spiserutiner. Jeg var rett og slett svært overrasket over hvor glatt og problemfritt det gikk, for jeg var ganske skeptisk i utgangspunktet og så for meg et salig kaos (det var bursdagsbarna selv som sa de ville ha "buffet" i bursdagen sin, de hadde det av og til i lunsjen i barnehagen).
Da kan man jo ha forskjellige ting, noe for alle, og de enkeltbarna som ikke kan spise alt kan bare informeres om hva de skal la være å forsyne seg av, og se til at de tar av det andre.
Skal de sitte på gulvet ville jeg laget pizzasnurrer, enkelt og greit. Noen uten kjøtt (evt halalkjøtt), og noen uten ost, til de som ikke skal ha dette.
Hva med pizzasnurrer? Det er enkelt å spise når man sitter på gulvet og det er enkelt å tilpasse fyllet etter hva barna kan spise (f.eks. uten ost, evt med ekte bøffelmozzarella hvis det er kumelk som er problemet, og uten svinekjøtt og selv endel barn som teknisk sett kan spise alt vil sette pris på noen med bare pizzasaus og ost).
Jeg tror det ofte er gelé/gelégodt/gelépynt de fleste ikke er klar over at kan være laget av svinebasert gelatin, så sjekk innholdsfortegnelsen om du pynter med den typen godteri eller bruker det i en evt godtepose.
Takk for supre tips. Nå har jeg litt å tygge på (!) her. Pizzasnurrer hørtes også veldig greit ut. De er mellom 3 (rett under 3) og 6 år.
Buffet hørtes også veldig kjekt ut, men vi har veldig liten plass så det hadde fungert bedre med ferre barn.
Godteposer tror jeg at jeg dropper.... de får kake, det er nok sukker på en vanlig onsdag tenker jeg. :knegg:
Skulle til å foreslå Ikea kjøttboller, om de er godkjente for alt mulig. Det ble servert på karneval for hele 4. trinn i fjor, populært. Tror de fikk pasta til også.
Godteposer dropper du. Ville servert saft og juice og ikke brus.
Ingen godteposer nei, på kakefronten ville jeg hatt sjokoladekake, lyse muffins og hveteboller. Evt bare to av dem. Sjokoladekake fra toro-pose er melkefri.
Jeg er usikker på om jeg får tak i halal kyllingklubber/vinger. Men jeg TROR det.
Godteposer er som skrevet uaktuelt. Drikke blir juice og saft ja. Jeg har en gutt som ikke liker brus.
Kaker blir en bestilt Olaf-kake, med sjokoladekrem og noe andre greier i, og en sjokoladekake el. gulrotkake for melkeallergikeren.
Ja, det er det jeg også ser. Min ene podes utsagn når jeg nevnte pølser var "åååh, hvorfor pølser?! Mamma! Jeg LIKER det jo ikke engang!" Han spiser det av og til da, men er ikke begeistret. Så pølser utgår har jeg bestemt meg for. Det finnes så mange andre gode ideer som ikke krever all verdens tid og krefter. :knegg:
Jeg har også inntrykk av at mange etterhvert er glade for å slippe pølser i alle bursdagsselskap. Vi serverer vanligvis pizza, fordi det er enkelt å tilpasse topping etter hva barna kan spise/liker/tåler, samtidig som alle får det samme. Det har vært veldig populært i våre bursdager. :jupp:
Pizzasnurrer er en fin variant (og kan dessuten lages god tid i forveien og fryses), spesielt når man som i Taiens tilfelle skal innta maten på gulvet og hvor det derfor er praktisk å velge mat som ikke søler så mye og enkelt kan spises med én hånd.
Taco har vært populært i de barnehagene jeg har jobbet også, men jeg syns liksom ikke det høres så lett å spise det sittende på gulvet. Hadde det vært sånn det skulle vært her så hadde jeg servert burgere eller pizza/pizzasnurrer.
Pizzasnurrer er stor suksess i våre barneselskap i alle fall, særlig i skolegutten sin klasse. Det hadde egentlig holdt med mye gele og pizzaboller, noen unger spiser nesten bare gele, andre spiser nesten bare pizzaboller, noen spiser litt av hvert og et par stykker smaker på kaken...
Vi hadde taco i fjor i bursdagen deres, men da var det bare 10 barn....nå er det minst 17. (Mulig det "bare" blir 16.) Det fungerte veldig bra, lite søl! Men med flere 3-åringer er det lettere med pizzasnurrer. Men hvordan er det, er ferdig pizzadeig uten melk? Eller må jeg til å bake?
Uten melk ja. Alle jeg sjekket innholdslista på var uten melk. Av sånne ferdige pizzabunner som er klare til steking (Men så tar det sånn max ti minutter å lage da, inkl å hente frem ingredisensene. Gitt at du ikke må vaske opp mikseren eller noe sånn. (Men det må du jo etterpå da) Det er jo bare å slenge mel (Jeg tar glatt lit finmalt sammaltmel oppi også) og gjær og olje og vann og evt krydder i mikseren la det surre rundt og ha i nok mel til passe, og kjevle. Mine pizzadeiger, til snurrer eller pizza, hever aldri lenger enn det tar meg å lage fyllet, og det er lenge nok for godt resultat)
Jeg har en oppskrift på pizzadeig som smaker godt, men den er så "tykk" om du forstår. Vanskelig å få tynne leiver av den... Men så er den halvgrov, og det hadde vært en fordel. hmmmmm what to do.
Men uansett, hvis jeg lager pizzasnurrene i dag, steker jeg dem og SÅ fryser dem? Eller fryser jeg dem ustekte?
Jeg prøver nå på å finne ut hvordan jeg skal få plass til bort i mot 18 småtasser i stua/spisestua... Jeg har vært inne på tanken om å ta ut spisebord og sitte på gulvet...sette bord sammen til langbord (men jeg har for lite bord OG stoler :knegg:) og lage forskjellige bord (samme problem med stoler.....)
Ikke lett detta!!
Da vi hadde 22 barn hjemme i bursdag for halvannet år siden dro jeg inn både hagebord og -stoler, og et barnebord med benker som vi hadde ute, brukte salongbordet (med diverse småstoler som ungene hadde på rommene sine) og selvsagt hele spsiebordet, i lang lang rekke. Det gikk akkurat. :knegg:
Om du har muffinsbrett, så kan de stekes oppi der, du får ikke så mange om gangen da kanskje, men de holder seg sånn mer eller mindre oppreist...
Ellers pleier jeg å gå for "rulle stramt" og "de som ser mest ut om et takras spiser vi selv" , jeg lager bevisst for mange (men aldri så mange for mange som jeg skulle ønske) og fryser. Varmer i mikro etterhvert som serveringsfatene tømmer, på den måten har jeg resten frossen til matpakker etc
Jeg smører på "smooth" pizzasaus, sånn uten klumper, fra peppes etc, evt er stavmisker fint, også strør jeg over kjøttdeig eller skinke og ost. Det er "tørrere" enn å lage et tomatsausfyll, og mindre som glir utover
Jeg tror vi ar funnet ut at Lille*My sin versjon er god. :knegg:
Vi henter inn hagebordet (et ganske stort trebord), tar inn 8 hagestoler (6 plast + 2 stål/metall), setter det og spisebordet på rekke, setter rundt alle hagetolene + kjøkken- og spisestuestoler og pianokrakk og bruker salongdelen til de voksne + usikre små. Da blir det strålende, håper jeg.
Etterpå får vi flytte litt unna bord og stoler, å de kan leke litt i spisestua.
Jeg kjenner at jeg gruer meg litt. :knegg:
Men det positive er at jeg kjenner dem godt alle ungene. (Og på fredag starter jeg i vikarjobb hos dem. ;) :glis: )
Det gikk over all forventning!! Jeg lagde pizzasnurrer, med kyllingkjøttdeig noen uten ost til melkeallergikeren og noen med bare ost til den som spiser halal. De fikk kanelboller og kake etterpå (melkefri kake til allergikeren).
Vi hadde 15 unger og var 5 voksne. Det gikk helt utmerket. Ungene var supergreie og så høflige, og alle hadde deg kjempekjekt. Og jeg slukna på sofaen en time etter at de var gått. :ler:
Det er veldig godt det er overstått. Selv om det gikk helt uten noe problemer.
Her er bilder fra borddekking og kaka:
"langbord" gjennom stuene:
Hagemøblene ble tatt i bruk for å få plass. :knegg: Hagebord under duken, og plaststolene:
Den berømmelige Olaf-kaka. Den var visst veldig god også, både etter barn og voksnes utsagn å dømme. Den besto av ett lag vaniljekrem og ett lag oboykrem:
Gratulerer så mye, og vel gjennomført! :applaus: Fantastisk kake! :tilber:
Må bare humre, her er bilde fra vår omtalte tvillingbursdag med alternativ hagemøbelinkluderende langbordoppdekning til 22 barn gjennom stuene. Så det så ganske kjent ut! :knegg: Men det viser bare at med hjerterom, kreativitet og velvilje får man til det meste.
Jeg må forte meg å si at kaka ikke er mitt verk!! Jeg bestilte den fra ei på Facebook. (Sånn til sammenligning så kjøpte jeg FERDIGE kanelboller, sånne man varmer i ovnen, og serverte. :knegg:)
Men ja, rolig bursdag ble det jammen.
Mannen sa så fint "til neste år er det hypre 7-åringer...er du klar?"
Jeg svarte vel noe i retning "jeg trenger MYE mer enn ett år for å bli klar til det!"
:knegg:
Det er en del hjemmebursdager både i 1. og 2. klasse her.
Vi låner skolen. Vi får låne førsteklasserommet, kjøkkenet og gymsalen gratis. Ber hele klassen (10 gutter og 6 jenter, det ble besluttet en sånn der "hele klassen regel" da de var 10 gutter og 4 jenter i første klasse, tilfeldigvis førte det til at to eller tre av jentene ikke har klassebursdag. Men de har bursdagsselskap hvor familievenner med barn inviteres da, tileldigvis altså de samme jentene. Siden mødrene kjenner hverandre...)
Veldig greit å ha det på skolen, kjenner jeg. Det fortsetter vi med :)
Her er fortsatt hjemmebursdager svært vanlig, og ungene går i hhv 5.- og 3.klasse. Vi hadde hjemmebursdag til tvillingene både i 1.- og 2.klasse (som bildet er hentet fra), med hhv 18 og 22 gjester. Det har virkelig, med hånda på hjertet, ikke vært noe problem. Men den største forskjellen sammenlignet med barnehagen er at det krever større grad av organisering og fastlagt program med litt større unger. Hvis man tar regien, og et program med gjennomtenkte aktiviteter som ikke legger opp til voldsom herjing, men mer til fokus og samarbeid, (rebusløp, skattejakt, quiz, film, bordaktiviteter etc) så går det helt supert. Å slippe dem løs med frilek i to timer, slik som da de gikk i barnehagen, er en tabbe.
I 3.klasse hadde tvillingene friluftsbursdag i skogen. Det har storesøstera også hatt, i 1.-, 3.- og 4.klasse. I 2.klasse lånte vi gymsalen på skolen. Alle årene feiret hun sammen med ei venninne.
Og ja, i tillegg skal vi ha strengere regi fra nå av. Frilek gikk fint i 1. klasse, men var skivebom i andre klasse, så det blir veldig, veldig klart en bursdag med regi etter sommerferien. (Så jeg skal begynne å same tips allerede...)
August er grei, for da kan dere ha utebursdag. Min var hos en nå i august, strålende sommervær. De hadde vannballongkasting, spiste is ute, lekte sammen i hagen. Det gikk visst strålende.
Og vi hadde i oktober, i surt bygevær, med natursti med rebusoppgaver, bål og grilling av pølser, pinnebrød, marshmallows og til slutt popcorn. Det gikk også kjempefint, ungene hadde det veldig gøy, og alle var strålende fornøyde.
Her har alle guttene hatt hjemmebursdager (én utebursdag da, men det var veldig lavterskel) både i første og andre klasse. Jeg vet et par av jentene har hatt lekelandbursdag, men ellers har de fleste der også hjemmebursdager. Jeg synes det har vært helt problemfritt. Vi har hatt bare frilek, noe som så langt har fungert bra, men det vurderer vi jo fra gang til gang og følger også med på hva som fungerer hos andre i klassen.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.