Polyanna sa for siden:
Altså, hva er det, hvorfor gjør man det? :blond:
< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?
Kategori for barnemat, oppskrifter, drikkevarer og kosthold generelt.
Polyanna sa for siden:
Altså, hva er det, hvorfor gjør man det? :blond:
Tallulah sa for siden:
Tja, fordi man kan lage mat som smaker godt? Man syns det er gøy å lage ting selv?
Guava sa for siden:
Fermentering er gjæringsprosess.
I tidligere tider var det viktig for konservering av mat. Nå gjøres det vel mest for smak i mat og drikke og i øl og vin få alkohol.
Rakfisk og surstrømming, og sånn er fermentert og det er nå for tiden gjort for smakens del merkelig nok.
Polyanna sa for siden:
Så det er gjæret mat, altså? Smaker det godt, det høres så uffent ut... Er det sunt også? Vanskelig?
Carpe Diem sa for siden:
Sunne bakterier for mage-tarm... :jupp:
Candy Darling sa for siden:
Rakfisk?
: skjønner ikke spørsmålet:
Candy Darling sa for siden:
Altså, det er en måte å konservere mat på, opprinnelig. En kontrollert forråtnelse. Det gir i tillegg til å gi masse smak.
Man kan jo si det samme om gjæret druesaft. :knegg:
Kaprifol sa for siden:
Sauerkraut er et annet eksempel; kål som fermenteres med melkesyrebakterier.
Fermentering innebærer at en mikroorganisme spalter næringsstoffer som f.eks. sukker i mat/drikke sånn at det dannes andre stoffer som alkohol, karbondioksid og syre. Sauerkraut er jo sur, vin kan bli helt sur (eddiksyre), yoghurt blir syrlig.
Toffskij sa for siden:
Det har jo vært veldig trendy med fermentering en god stund nå. Jeg synes det kan være veldig godt med forskjellige slags fermenterte grønnsaker, men har ikke akkurat prøvd meg på hjemmefermentering.
Candy Darling sa for siden:
Kimchivaffelen på Øya, f.eks., var jo latterlig hipster, men UTROLIG god. :knegg:
Polyanna sa for siden:
Jeg har altså fått med meg at det er trendy, da, men ikke visst hva det VAR. :p
Kaprifol sa for siden:
Det er gæmlis-mat som har kommet inn i varmen igjen, mener jeg. Gode, gamle metoder som ikke har blitt glemt fordi de funker og gir god mat.
Tallulah sa for siden:
Den var kjempegod! :nam:
Ah, jeg trodde du visste hva det var, men ikke skjønte hvorfor folk gadd å gjøre det. :knegg:
Fløyel sa for siden:
Artig å lese "surstrømning" og "god mat" i samme tråd. Jeg har aldri smakt surstrømning, kun luktet. Rakfisk har jeg et traumatisk minne om, så fermentering er ingenting for meg skjønner jeg. :firkantet:
Guava sa for siden:
Fermentering er en prosess som ikke bare dekker kimchi, ulike varianter av fermentert kål og sånne ting som er i vinden.
Yoghurt og en del oster er også fermentert.
Øl og vin er fermentert.
Både sopp og bakterier brukes til fermentering.
Lavender sa for siden:
I utlandet heter syrnet melk fermentert melk. Min oversunne gode kollega testet fermentert surkåldrikk på en hipster butikk i Berlin i 2009. Det ble for mye selv for han.
Einhyrningur sa for siden:
Moren min drev og gjorde ueren (fisk altså) halvråtten for hun kokte den, nå skjønner jeg at hun bare var trendy.
Guava sa for siden:
Noe fermentert mat og drikke smaker bare vemmelig synes jeg. Noe smaker innmari godt og den smaken får man ikke uten bakterie eller soppfermentering. Skikkelg sauerkraut er nydelig.
Fermentert uer tror jeg at jeg hadde stått over. Jeg har prøvd rakfisk opptil flere ganger, men det klarer jeg meg fint uten gitt.
Harriet Vane sa for siden:
Arrival of the late adaptors! :knegg:
Fermentering har vært skikkelig i vinden i mange år i noen av de amerikanske matbloggene jeg følger.
Noe er godt og noe er ikke fullt så godt, etter min smak. Jeg elsker rakfisk og er oppvokst med sauerkraut (er man hippiebarn med litt internasjonal familie, så slipper man ikke unna.) og jeg lager en ripssaft som tar utgangspunkt i fermenterte bær. Jeg lar dem nemlig stå en drøy uke etter de er plukket, så de såvidt begynner å gjære, før jeg koker saft på vanlig vis, og den blir mørkere, mer fyldig og avansert i smaken.
Det er sunt med melkesyrebakterier, det er godt med mat som smaker masse. Den alminnelige forbruker har i årtier vært så redd for smak og bakterier at det tar tid og vil fortsatt ta tid å komme dit hvor dette blir en del av det vanlige kjøkken (igjen). Men jeg tror vi må dit. Vi må slutte å kaste, vi må utnytte alt, blant annet gjennom å konservere på forskjellige vis. Vi må utvide smaksreportoaret vårt, siden det kan bli en dyd av nødvendighet.
Eia sa for siden:
I mine omgivelser er å lage og spise fermentert mat noe av det beste du kan gjøre for kroppen din. :knegg:
Jeg har selv ikke begynt, men jeg har lest litt om tarmflora og positive virkninger på den. Når vi legger til den økte forskningen på kombinasjonen tarm/hjerne (lenke til en tilfeldig valgt artikkel ved googling) blir jeg mer interessert. Jeg tror at innen et år har jeg begynt å både lage og spise fermentert mat. :jupp:
Tangerine sa for siden:
Adopters. :jupp:
Stellebord sa for siden:
Kimchi er jo skikkelig godt! Jeg har ikke fermentert grønnsaker selv, men jeg har kombucha og surdeig, de har jeg hatt og brukt i snart to år.
Harriet Vane sa for siden:
Hahaha. ja, litt dyslektisk før første kopp kaffe. :knegg:
Harriet Vane sa for siden:
Ungene liker ikke surdeig. Utrolig provoserende. Jeg elsker det. Gleder meg til de blir litt større og setter pris på et større smaksmangfold. Evt kan jeg prøve å trikse litt, og blande mer og mer surdeig i deigen?
Stellebord sa for siden:
Ungene mine liker det heller ikke, men hvis ikke brødene blir veldig sure er det greit. Noen ganger lager jeg surdeigsrundstykker til meg selv også får de spise annet brød.Toffskij sa for siden:
Det magiske med fermentering er jo at man kan få veldig mye større smaksdybde uten å tilsette fett (som jo ellers er universaltrikset). Jeg har fått noen hysterisk gode sauser/grønnsaksbuljonger f.eks. på Pjoltergeist, hvor fermenteringen gjorde hele jobben.
Stellebord sa for siden:
Det er sprøtt med kombucha også, det blir jo så utrolig mye smak, også er det egentlig bare fermentert. Hadde jeg ikke visst hva det var, hadde jeg gjettet at det var basert på eplejuice, kanskje? Jeg har ikke tro på detox og alt mulig med kombucha, men jeg tror at bakteriene funker for tarmen. Også er det godt og gøy!
My sa for siden:
Jeg er heller ikke glad i surdeig, så det er ikke sikkert det hjelper å bli eldre. :knegg: Men jeg elsker rakfisk da, det likte jeg fra førte gang jeg smakte det. Kanskje noe av det beste jeg vet. Og skarpe oster, kefir (det meste av syrnede melkeprodukt egentlig), alkohol, og slike ganske vanlige matvarer som er fermentert. Jeg har ikke smakt på de moderne, nygamle hipstervariantene, men det høres jo ut som noe jeg vil like. Men det skal nok mye til før jeg begynner med slike ting selv. Jeg klarer ikke å få meg selv til å bli nok interessert i matlaging til å gidde å sette meg inn i hvordan det gjøres, eller til å synes det er spennende. Jeg synes det er spennende å smake på nye ting, men ikke å lage.Men jeg husker at vi på en eller annen måte brukte om igjen bakteriene i rømmekolle (det var rømmekolle det het ja?) da jeg var barn. Når det var litt igjen kunne vi fylle opp begeret med melk og la den stå, så ble det ny rømmekolle. Var det bare så enkelt, eller husker jeg feil? Vi spiste det med sukker på. Andre som husker dette, og finnes det fortsatt rømmekolle? Det var jo det beste i verden da jeg var barn.
Harriet Vane sa for siden:
Jeg liker ikke kefir. Jeg synes det er for surt. Jeg likte til en viss grad tettemelk eller tjukkmjølk som det kalles der jeg kommer fra.
Man tager urten tettegress, legger den i upasterurisert melk noen dager og lar melken syrne og tykne. Senere tar man litt tettemelk som blandes med ny fersk melk før man venter noen dager og har ny porsjon.
Mange sliter visst med å få til tettemelk med tettegress nå for tiden, men jeg regner emd at det er pasteuriseringen som ødelegger melkens egenskaper til å tykne og surne på riktig vis. Mine foreldre har ingen problemer, og de har tilgang til fersk ubehandlet melk.
Polyanna sa for siden:
Takk, dette var riktig nyttige svar på et tabloid HI. :p
Jeg har hatt en vag ide om hva det er, altså, gjæring, sauerkraut og sånn, men det har vært litt diffust hva som egentlig var poenget. De som skriver om de i FB-feeden min er de som også koser seg med en kopp benmargsbuljong i stedet for kakao, liksom, så jeg avfeid det litt. :knegg:
Hvis man skulle prøve noe sånt, hva ville vært en god start?
Polyanna sa for siden:
Jeg klarer aldri å få det riktig selv heller, hvilket for mitt vedkommende er omtrent som å ikke klare å stave navnet sitt. :knegg:
My sa for siden:
Åh, en av mine favoritter under mine opphold på Sri Lanka var curd/meekiri, den tykke yoghurten laget av bøffelmelk i teracottapotter. Til dessert, med palmesirup på. :nam: Elsker syrnede melkeprodukt, særlig når det er varmt. Kefirsoll var også en sommerfavoritt i barndommen.Tjukkmelk er ikke jeg så glad i, for jeg synes ikke det er surt nok. :knegg: Hodet mitt er liksom innstilt på at det skal være surt når det er tjukt, og når det ikke er surt så blir det bare rart. Også synes jeg konsistensen blir litt slimete og rar.
Guava sa for siden:
Svigermor sier at man må bruke ubehandlet melk for å få det ordentlig.
Vi kjøper av og til tjukkmjølk og tjukkmjølksis på butikken.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.