Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Alder - Spectre, James Bond

#1

Tjorven sa for siden:

Snuppa skal på kino med trivselslederne på skolen. Trivselsledere går i 5.-7. klasse. Nå får vi vite at de har bestemt at de skal se Spectre, den siste James Bond-filmen. Filmen har 12-årsgrense. Hun er 11 år, men de fleste i 5. klasse er 10 år. Det skal være med voksne fra skolen.

Snuppa er en skikkelig filmpingle (akkurat som sin mor). Jeg tror ikke dette er noen god idé, for dette vil trolig resultere i mareritt. Hun har ikke lyst selv heller, men møter ikke gehør når hun sier på skolen at hun ikke vil se denne filmen.

Jeg har ikke sett filmen selv. Jeg likte de tidlige James Bond-filmene med Sean Connery osv. Men de siste filmene har vært for brutale til at jeg har villet se dem. Men det er mulig at det har blitt "bedre".

Kan filmpingler på 11 år se denne filmen? Er det greit at skolen legger opp til at de skal se filmer de egentlig ikke er gamle nok til å se?


#2

Embriksmamma sa for siden:

Ikke greit synes jeg.
Jeg hadde med 13-åringen og 19-åringen og så den, god film - 13-åringen (går i 8. trinn) koste seg masse men han er veldig filminteressert og er mye på kino.
Og jeg tror han var den yngste i salen...

Nei, virkelig ikke ok. Jeg hadde helt klart sagt i fra.


#3

Katta sa for siden:

Den er ganske mørk og vanskelig å holde oversikt over. Vi har sett den med vår 12-åring, men jeg hadde ikke syntes det var like greit uten at vi var med. Han trengte litt støtte underveis.


#4

Niobe sa for siden:

Nei, det synes jeg ikke er greit.

Når det er sagt, så er Spectre mest av alt gørrkjedelig og langtrukken, så jeg tror det er større fare for å kjede seg i hjel, enn bli skremt.


#5

Skilpadda sa for siden:

Jeg har ikke sett Spectre, men de Daniel Craig-Bond-filmene jeg har sett, ville jeg ikke tatt min egen trettenåring med på, langt mindre da han var ti eller elleve. De er langt mer brutale enn de gamle filmene (som vi såvidt har begynt å se sammen med ham).

Uavhengig av min mening om akkurat disse filmene synes jeg det er helt bak mål at skolen legger opp til å ta med elever på filmer de ikke er gamle nok til. Svaret på begge spørsmålene dine er et klart nei.


#6

Skilpadda sa for siden:

Hører ikke lærerne på henne når hun sier hun ikke vil? Eller er det andre (evt. eldre) elever som ikke vil høre på?


#7

Tjorven sa for siden:

Assistenten som har ansvar for dette, en godt voksen dame, sier at dette er filmen som er valgt og at det er greit at hun ikke er 12 år siden det skal være med noen voksne. At Snuppa ikke tør å se filmen virker det ikke som om blir forstått.

Jeg har lovet snuppa at vi kan gå på kino å se en annen film, men hun vil gjerne være med på premieringsturen.


#8

Input sa for siden:

Jeg synes dette er veldig lite greit, og som forelder hadde jeg tatt det opp med assistenten og evt. lederen hennes.


#9

apan sa for siden:

Jeg har sett den, og jeg ville ikke latt min tiåring se den.
Jeg hadde tatt det opp med assistenten og tatt det videre.


#10

Snippa sa for siden:

Det er på ingen måte greit at skolen tar med elever på filmer de ikke er gamle nok for. Det har de da virkelig ikke lov til?
I tillegg bør de finne en passende film for målgruppa. Hvis greia er at elevene skal få velge, må de jo da få noen aktuelle alternativ å velge mellom, der alle passer målgruppa. Jeg er ikke ofte i kontakt med skolen om ting, men dette hadde jeg faktisk tatt opp med rektor.


#11

Tjorven sa for siden:

Jeg har ikke hatt noen kontakt med skolen om dette. Jeg trodde at Snuppa skulle klare å ta seg av dette selv, men hun møtte ingen forståelse. Argumentet hun møtte var at det var lov å gå på kino og at den filmen hun foreslo ville bli barnslig for de eldste.

Jeg tror ikke assistenten innser at hun faktisk kommer til å reagere slik som hun trolig vil gjøre. Men det er jo også bare jeg som spekulerer siden jeg ikke har sett filmen. Assistenten har sett den, og mener at den er helt grei.


#12

Snippa sa for siden:

Jeg ville ikke tenkt at ungene mine skulle ta dette selv, fordi jeg mener det her er på sin plass å informere rektor om at praksisen ikke er ok, slik at hun/han kan sette opp noen kjøreregler for framtidige filmvisninger.


#13

apan sa for siden:

Dette gjelder da vel ikke bare henne. Det kan fint være mange som synes denne er litt frisk. Også de som er 12, tenker jeg.


#14

Snippa sa for siden:

Og om filmen er grei eller ikke synes jeg altså er helt uvesentlig.
Man holder seg til aldersgrenser når man tar med seg andre enn egne unger på film -og i alle fall når det her er i regi av skolen!


#15

Tjorven sa for siden:

Snuppa er av typen som foretrekker å ordne opp selv, og som pleier å bli hørt. Men nå ble hun ikke hørt, så da får jeg kontakte skolen selv.

Jeg lurte på om det var jeg som var litt vel forsiktig. (Jeg turte ikke å se Ronja Røverdatter på skolekinovisning da jeg var 10, så jeg er ikke noen målestokk.)


#16

Snippa sa for siden:

Joda, det er noen av mine unger som gjerne vil fikse alt selv også, men her synes jeg det er riktig at skolen får korreksjon av foreldre, ikke et av barna.


#17

Katta sa for siden:

12-åringen min syntes den var helt på grensa.


#18

Anda sa for siden:

Har relativt røff 12-åring, og det var et par av scenene jeg ikke lot ham se.

Jeg synes skolen er på bærtur her. Trivselsledere=skolen.


#19

Anda sa for siden:

Onkelen hans og nabofar mente opprinnelig at han, syvende klassing, ikke ville "tåle" den, forøvrig, så jeg var advart mot et par av scenene.


#20

polarjenta sa for siden:

Jeg hadde kontaktet skolen. Det er i mitt hode bedre at de eldste må kjede seg litt framfor at de yngste skal bli livredde. Og er det vanskelig å enes om film, så tenker jeg at de får ha to alternativer.


#21

Katta sa for siden:

Det er en problemstilling til her som går litt forbi det med kinofilm og aldersgrenser. Skolen bør oppmuntre til å respektere egne og andres grenser, ikke å pushe dem for å tilfredsstille de tøffeste og mest eventyrlystne for å få være med.


#22

GinaK sa for siden:

Enig. Burde ikke vært noe tema i det hele tatt.


#23

Pamina sa for siden:

Jeg synes ikke dette er innafor som skolevisning med femteklassinger.


#24

millact sa for siden:

Nei, absolutt ikke, så jeg hadde tatt det opp.


#25

IzziCreo sa for siden:

Dette er ikke ok. Jeg ble faktisk overrasket da jeg så denne Bond filmen hadde fått 12 årsgrense. Mener de foregående har hatt 15 år pga vold (som absolutt har vært riktig).
Dog har jeg ikke sett den siste, så kan ikke uttale meg. Jeg reagerer sterkt på uttalelsen om at 9 årsgrense filmer er uaktuelle for de eldste barna i gruppen. Men det er helt sikkert noen som føler for å tøffe seg når de sitter og skal velge film.

Trist at skolen har valgt å gjøre det slik. Bond er uansett ikke en film for denne aldersgruppen. Bond har et voksent innhold. Jeg sier ikke at barn kan se den altså, men merkelig å velge en slik film ifm et skolearrangement.

Mellomste hadde lyst til å se Spectre. Han er 11, og vi kommer nok til å se den - men selvsagt sammen med ham. Vi ser mye film, og vi vet hvor hans grenser går. men det hadde vært uaktuelt å sende ham med andre å se en slik film. Virkelig.


#26

Tjorven sa for siden:

E-post ble sendt til læreren i går kveld, og den ble tydeligvis videresendt til assistenten umiddelbart. For jeg fikk svar fra henne innen det var gått en halvtime. De har bestemt seg for at de ikke skal se Spectre, men det er ikke endelig besluttet hvilken film de skal se. Men den kommer til å være en film samtlige er gamle nok til å se.

Skolen vår er flink til å hente seg inn igjen når man gir tilbakemelding. (Det er godt mulig at jeg ikke var førstemann for svaret kom veldig fort.)


#27

polarjenta sa for siden:

Så bra at det ordnet seg. Jeg tror ikke alle er så nøye med aldersgrenser, men jeg syns at spesielt i skole og barnehage så skal man være det.


#28

Agent Scully sa for siden:

De hadde ikke kommet inn heller. 9-11 åringer kan bare gå i følge med foresatte (vel?)


#29

Tjorven sa for siden:

Skolen tolket reglene slik at det hadde vært greit hvis de gikk med noen voksne. Men det ville vært ganske mange barn pr voksen.

Uansett er det nå ikke en problemstilling lenger, heldigvis.


#30

Skilpadda sa for siden:

Det er bare foresatte som kan ta med barn under aldersgrensen, hvis man skal stole på Medietilsynet (og jeg stoler mer på dem enn på en tilfeldig skole i denne sammenhengen). Det er jo rimelig, for det er foresatte som skal gjøre den vurderingen, ikke en tilfeldig voksen som ikke kjenner barnet.

Hvis skolen skal vise film for barn som er under aldersgrensen, må de ha tillatelse fra alle aktuelle foresatte - da er de voksne fra skolen å anse som å opptre på vegne av foresatte. Jfr. www.medietilsynet.no/barn-og-medier/aldersgrenser/


#31

Tjorven sa for siden:

Jeg er helt enig med medietilsynet i den vurderingen. Vi har tatt med barna på filmer som de ikke er gamle nok til å se alene, men da er vi tilstede. Det innebærer at vi kan diskutere oss gjennom ting i etterkant, hvis det trengs.

Nå ble det heldigvis ingen problemstilling, siden skolen var enig i at de heller burde se en film alle var gamle nok til å se.


#32

millact sa for siden:

Så bra at det ordner seg!


#33

C3PO sa for siden:

Så bra at det ordnet seg. Med tortur- og sexscener kan jeg ikke skjønner at den har 12-årsgrense engang.


#34

Teofelia sa for siden:

Min 13-åring kunne ikke sett denne filmen, og jeg hadde ikke tillatt skolen å ta henne med på noen som helst slags film som hun ikke var i aldersgruppen for. Godt at skolen snudde greit i denne saken.


#35

IzziCreo sa for siden:

Enda godt de har tatt til fornuft. Som du selv sier, Tjorven, ikke usannsynlig at også andre har reagert.


#36

Tallulah sa for siden:

Bra de snudde! Jeg syns ikke denne var så ille, sammenliknet med de foregående James Bond-filmene med Daniel Craig, men det er et antall ekle scener som absolutt ikke passer seg for tiåringer, og det er en historikk som jeg tror vil gå over hodet på de fleste. Den fordrer egentlig også at du har sett de fleste James Bond-filmene med Craig.

Men det er egentlig helt irrelevant, jeg syns virkelig ikke skolen skal ta med barn på film de ikke er gamle nok til å se, og her ser man jo at det slett ikke er lov heller. Jeg syns barn fortjener respekt når de sier i fra at det er ting de ikke ønsker å se. Jeg syns egentlig skolen ikke trenger å ta med barn og ungdom på film som bruker vold eller skrekk som underholdning, uavhengig av om de er gamle nok til det. Det har jo ingen praktisk læreverdi, og svært mange liker ikke eller blir negativt påvirket av slike filmer.


#37

Kirsebær sa for siden:

Så godt at de snudde i denne saken.
Her ville det også blitt baluba om skolen insisterte på å ta med Poden på James Bond. :tullerdu:


#38

My sa for siden:

Godt å høre at de snudde. Her hadde det heller ikke vært aktuelt. Jenta mi, som er like gammel som di, hadde i beste fall hatt lite utbytte av filmen. I verste fall hadde hun slitt med inntrykkene i ettertid. Hun har i grunnen ikke begynt å se "voksenfilmer" enda, og har heller ikke hatt interesse av det. Kun helt urealistiske eventyrfilmer, som Hobbiten, StarWars, Pirates of the Caribbean o.l., og ellers mest barnefilmer. Når hun først skal introduseres til filmer med litt mer realistisk vold og sex, og forholdsvis innviklede plot og dialoger, så foretrekker jeg at det er sammen med oss, og ikke med assistenter fra skolen, sammen med en drøss med andre barn fra klassen og trinnene over henne.

I det store og det hele et merkelig forslag.


#39

Snippa sa for siden:

Enig i det. Vi hadde det som prinsipp selv da jeg jobbet på vgs. Skulle vi se film som hygge/avkobling, valgte vi noe hyggelig eller noe morsomt.


#40

GinaK sa for siden:

Det er ikke så lett å stå imot når man blir eldre heller. Særlig ikke om man er gutt.

Eldstemann har akkurat feiret 14.årsdagen sin. Vi skulle vise en film. Han skulle absolutt velge en grøsser/skrekk for alle viser det i bursdagene men jeg sa nei til det. Da blir det heller komedie.

Jeg vet at han egentlig ikke liker å se det men han turte jo ikke å innrømme det. Vi sa at om det ble noe tull så skulle vi si at vi bestemmer film men det ble ikke noe surr. Og det var flere som innrømmet at de ikke likte å se grøssere. Vi så Hitman.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.