Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Bøker for en fersk leser

#1

Frøydis sa for siden:

Eldste er blitt veldig flink å lese selv. Kan noen tipse meg om lettleste bøker som han kan lese i selv? Trenger ikke være blokkbokstaver, han leser små og store bokstaver. Gjerne bøker med bilder og lite tekst på hver side.


#2

Myria sa for siden:

Kapten Supertruse-bøkene, Gutta i trehuset med 13/26/39/osv etasjer, Timmy Tabbe.


#3

My sa for siden:

Hva slags bøker tror du han vil bli fenget av? Crazy tull og tøys, spennende fantasy eller krim?

Gutten her ble veldig fenget av boka Ilddragen Ferno og de (hittil) tre oppfølgerne i serien Monsterjakt (to bøker til venter på å bli utgitt). Disse er lettleste og spennende i fantasy-sjangeren, har litt større skrift og en god del illustrasjoner innimellom.

LasseMajas detektivbyrå, og Mesterdetektiv Tim & Co er lettlest krim for ferske lesere.

Myria har gode tips i sjagneren crazy tull og tøys.


#4

Frøydis sa for siden:

Han elsker lydbøker, da spesielt Roald Dahl, så fantasy og krim er fint.


#5

Syrinx sa for siden:

Oppegård bibliotek har en fin oversikt.

Lese bøker som er enkle og som han kommer gjennom samtidig som han sitter igjen med et forhold til innholdet er mitt tips.
La bøkene han leser være enkle og så kan han lytte til mer "avansert" litteratur. Da får han det beste fra begge verdener.


#6

trøtt sa for siden:

7-åringen min liker en pingles dagbok godt. Han har lest kaptein supertruse også, men han liker en pingles dagbok bedre fordi det er mindre tekst på hver side.


#7

Tjorven sa for siden:

Kaptein Supertruse er svært lettlest, og falt i smak hos knerten fra første sekund.

Eller anbefaler mange "en pingles dagbok". Jeg ser at den er lettlest, men tenker at handlingen er for litt eldre barn enn 6-åringer.


#8

Frøydis sa for siden:

Noterer for harde livet. Takk for tips!


#9

Tjorven sa for siden:

Knerten leser også Taynikma på rekordtid, og jeg vet at mange skryter av dem. Men jeg må bare innrømme at jeg ikke aner hva de handler om. Han sluker bøker i en slik hastighet nå at jeg ikke orker å sette meg inn i alt lenger. Knerten leste også LasseMajas detektivbyrå i førsteklasse, men jeg tror egentlig det er relativt krevende bøker. (Han har alltid lest en del bedre enn alderen skulle tilsi, men er ikke helt unik heller.)


#10

My sa for siden:

Ingen av mine har likt disse. Dels pga handlingen (eldste mislikte det evige fokuset på at det var så viktig å være populær, og særlig etter at hun fikk vite at i klassa til storesøstra til ei venninne hadde noen elever begynt å dele ut "popularitetspoeng", og lage popularitetsskala over alle i klassen, etter inspirasjon fra disse bøkene -hun hater virkelig sånt), dels pga uryddige fonter og rotete layout. Det siste gjelder en del andre bøker i samme sjanger. Alle mine har av en eller annen grunn hatt lettere for å lese tradisjonelle bøker med pene linjer under hverandre, og normal font, og illustrasjonene for seg. Men det er heller ingen av dem som er glad i å lese tegneserier. Men Kaptein Supertruse har de likt bedre.

#11

Skilpadda sa for siden:

Poden likte bøkene til Ole Lund Kirkegaard på den alderen, jeg tror Gummi-Tarzan var den første "ordentlige" boken han leste på egen hånd. Otto er et neshorn og Vesle Virgil husker jeg også at slo an. De er veldig morsomme på en uærbødig, men ikke skremmende eller komplisert måte.


#12

Frøydis sa for siden:

Da har jeg kjøpt en supertruse og en Horst bok. Håper de fenger.


#13

Tjorven sa for siden:

Datteren min har dysleksi, og har vært veldig klar på at hun liker skrifttypen i både en pingles dagbok og dustedagboka godt. Knerten liker ikke det.

Når man har en dyslektiker, så er man glad bare barnet vil lese noe som helst frivillig. Så for henne synes jeg kvaliteten på det hun leser er helt uvesentlig. Det viktige er at hun leser. Så vi har bidratt på salgsstatistikken til både pinglen og dustene. :knegg: Hun har også vært en del eldre enn en førsteklassing da hun har lest disse bøkene.


#14

My sa for siden:

Helt enig, få opp lesegleden er alfa og omega. Jeg har ikke lest disse bøkene selv, har bare fått med meg at "alle" leser dem, og min datter har fått noen i gave. Det var hun som sa hun ikke likte dem, og hvorfor. Men de er jo veldig populære, så det er vel hun som er litt sær sånn. Jeg har både nevø og niese som har startet med disse, og fått opp leseinteressen pga disse, og det er en kjempekvalitet i seg selv. Jeg er forresten ikke sikker på den litterære kvaliteten på Kattekrigerne heller, :knegg: som hun sluker rått. Jeg har ikke lest dem, så for alt jeg vet kan de jo være på nivå med Hamsun. Men jeg har mine tvil...

Interessant at fonten tiltaler en dyslektiker! Alle mine er gode lesere, men eldste kan være ganske "kaotisk i hodet" av og til, og blir lett distrahert. Kanskje det er derfor hun liker bedre ryddig tekst uten for mange forstyrrende elementer. :vetikke:

Når det gjelder det hun fikk høre om klassen til venninnas storesøster så er det vel klassemiljøet der det er noe galt med, ikke boka. Men det var altså en av grunnene til at hun sa at hun ikke likte bøkene. Er usikker på hvor gammel hun var da hun leste dem (dvs den, hun har vel bare lest ei), tror det var ca 3.klasse.


#15

venla sa for siden:

Min 09-er er ferdig med lesestart-bøkene og har likt Egon og Alma-serien og Grøsserbrøkene til Eldrid Johansen veldig godt.
De er lettleste (ikke for lang tekst på hver side, mye illustrasjoner) og det er en god historie i hver bok. www.cappelendamm.no/serie/Alma%20og%20Egon
www.cappelendamm.no/_barn-og-unge/lese-selv/skolesp%C3%B8kelset-eldrid-johansen-9788202420680

Hvis skolen måler leseforståelse i LUS-nivå kan du høre hvor han ligger, og så finne bøker på biblioteket eller bokhandelen etter det. Viktig at bøkene ikke blir for vanskelige, og heller ikke for lette. Så kan man bruke bøker med mest tekst til høytlesning.


#16

IzziCreo sa for siden:

Poden elsket bøkene til Helena Bross (Broos) om to venner. Mener det var to gutter. Tror en av bøkene het Hundrelappen eller noe i den duren. Disse var fine startbøker med litt sider slik at man følte man leste en heeeel bok liksom :humre:
Oppegård bibliotek er nevnt her, og de er så utrolig flinke til å finne bøker til barna. Mange serier som passer for leselyste små barn :jupp:


#17

Mjau sa for siden:

Tiril Valeur sine fantastiske bøker. Leo får en liten onkel, bøkene om polly-esther og noen til. Morsomme, overkommelige, fantastiske bøker.


#18

Enhjørning sa for siden:

Peter Gotthard har gitt ut flere serier med alveriddere, andre riddere, drager og andre fantasyelementer. Vi har dem på biblioteket, og de er veldig populære hos ferske lesere, de er lettleste og spennende.


#19

Lenam sa for siden:

Odin har alle En Pingles Dagbok-bøkene. Han vil nok ikke selge dem/gi dem bort, men dere kan godt få låne dem. bare rop ut neste gang du er her oppe.


#20

Frøydis sa for siden:

Ja, takk. :D


#21

Addison sa for siden:

Min niåring er veldig glad i Tom Gates. Hun leser også veldig mye mer avanserte bøker (for alderen) men sluker disse som hvileskjær innimellom.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.