Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

FPs beste glutenfrie oppskrifter

#1

frukt sa for siden:

Del ivei! :vilha:



#3

Mjau sa for siden:

Jeg har begynt å bake en god del glutenfritt pga en nær kamerat som har cøliaki. Jeg har egentlig best erfaring med å bare bytte ut melet med glutenfritt mel altså.
Har ikke forsøkt å lage middager med hvit saus enda. Kan man bare bytte melet der også tro?

Vel, bytte rut melet altså.
Kan anbefale en kake fra manuela. Licorice chocolate cake. Wow! Den er veldig, veldig god.


#4

frukt sa for siden:

Min erfaring er at det har veldig mye å si hvilken melblanding man bruker når man baker glutenfritt. Jeg får for eksempel ikke tak i Jyttemjøl eller Schar her i UK, og Dove's mel har jeg dårlig erfaring med...
Gjærbakst har jeg i grunnen gitt opp.

Må se nærmere på den kaken tror jeg. :jupp:


#5

IzziCreo sa for siden:

Her skal jeg henge! Jeg fikk nettopp denne boken, og gleder meg til å teste ut. Hun skriver bl.a. endel om erfaringer med de ulike meltypene, og hva som passer best til ulike ting.


#6

Blondie sa for siden:

Vi jevner all saus på maisenna, Mjau, jeg synes det fungerer godt.


#7

ingling sa for siden:

Jeg bruker rismel til hvit saus i type lasagne og fiskegrateng, det funker veldig bra.

Min erfaring er også at meltype har en del å si, så å bare bytte hvete med glutenfritt går ikke alltid, men i kaker går det veldig greit å bytte med glutenfri melblanding, f.eks. I gjærbakst synes jeg en må gjøre litt mer triks, kan godt bruke blandinger men bør f.eks. tilsette Fiberhusk for å få litt luftig bakst.


#8

ElinM sa for siden:

Toro melblanding (fin kakemiks) gir tørrere resultat i kaker/kjeks, mens semper gir litt saftigere/seigere resultat. Jyttemel (blå) gir også et tørrere resultat. Jeg velger meltype med tanke på dette til f.eks. julebaksten. Jeg er fortsatt relativt fersk på glutenfri baking, og er ikke helt ferdig med å prøve meg fram i forhold til meltyper og blandingsforhold enda, men jeg gjorde meg gode erfaringer med julebaksten.

Til sauser bruker jeg jyttemelet i den oransje pakken. Det er helt tilfeldig at jeg endte opp med det, men jeg syns det fungerer godt.


#9

Addison sa for siden:

Jeg synes Toro Fin Kakemiks fungerer best som 1:1 substitutt for siktet hvetemel i småkaker, formkaker etc.


#10

Nessie sa for siden:

Ah, denne må jeg følge med på :D


#11

frukt sa for siden:

Jeg er lei av eksperimentere med diverse melblandinger som ikke fungerer særlig bra så jeg holder meg stort sett til malte mandler og kokosmel, og gf mel fra Dove's farm om jeg bare trenger bittelitt mel i en oppskrift.

Fikk forresten oppskrift her inne på en fantastisk god og enkel rullekake av potetmel. Den må jeg rote fram.

Gleder meg til å flytte til Norge så jeg kan prøve ut flere av oppskriftene i kokeboken min Gøy med glutenfritt. :knegg:


#12

frukt sa for siden:

Rullekake
Den har jeg laget mange varianter av, sjokolade fylt med kokoskrem og kirsebærsyltetøy, sjokolade fylt med tyttebærkrem, uten sjokolade fylt med bær og kokoskrem og dekket med marsipan. :nam:


#13

Kanina sa for siden:

Jyttemel passer dårlig i kaker, det inneholder for mye bokhvete som har en bitter smak.


#14

frukt sa for siden:

Jeg bruker bokhvetemel til pannekaker. Det har jo en særegen smak, men er ok i pannekaker syns jeg.


#15

kamp sa for siden:

Jeg bruker schar melmiks b til alt

(Jeg er baker)


#16

frukt sa for siden:

Du har ikke tilfeldigvis en god oppskrift på brød eller rundstykker?


#17

kamp sa for siden:

Skal legge ut oppskrift på rundstykker når jeg bare kommer hjem (på sykehuset nå)



#19

Hjertensfryd sa for siden:

Har nokon ei god oppskrift på gluten- og melkefrie boller? Fått i oppdrag å bake for skulen og eg er litt rusten.



#21

frukt sa for siden:

Takk. :)



#23

kamp sa for siden:

BRØD!
1 kg mel shcar mix B (viktig!!)
½ dl olje
9 dl vann 37,5°C
1 ss sukker
1 ss pofiber
½ ts salt
25 fersk blå gjær

Bland bakepulver, sukker og pofiber
Rør ut gjæren i litt vann
Bland alt godt sammen
Fordeles i 3 former
Heves i ca 45 minutter
Snittes på toppen
Stekes midt i ovnen på 190°C varmluft i 1 time


#24

Imma sa for siden:

Henger litt her.


#25

frukt sa for siden:

Jeg ser at fiberhusk er mye brukt i Norge, selv bruker jeg xanthan gum, er det ene bedre enn det andre? Erfaringer?


#26

frukt sa for siden:

Takk. :blomst: Den så grei ut. :)



#28

Fibi sa for siden:

Alle ostekaker (som ikke har mel i ostekakemassen, og det er vel de fleste) kan fort gjøres glutenfrie ved å bruke glutenfri kjeks i bunnen. Enkelt og veldig praktisk. :)


#29

frukt sa for siden:

Godt poeng, og nå som jeg får fatt i melkefri kremost kan jeg faktisk enkelt lage en melkefri ostekake. :jupp:


#30

Nessie sa for siden:

:nikker:
Vi laget glutenfri osteiskake i helga. :nam: Den ble supergod.
Der er det havrekjeks (glutenfri) og smør i bunn, og så lager vi is av eggedosis og krem, og så strør vi litt kjeks på toppen.



#32

frukt sa for siden:

Avgolomonosaus er både gluten- og melkefri, og veldig god.

Oppskrift som gir 5 dl:
3 egg
6 ss nypresset sitronsaft
2,5 dl kokende hønsebuljong
1/2 ts salt (kan sløyfes)

Visp eggene i en rustfri kjele til de skummer. Tilsett sitronsaften og den varme buljongen, litt om gangen under omrøring, til blandingen tykner. Ikke la sausen koke, da skjærer den seg.



#34

Nessie sa for siden:

Nam, de så gode ut! :D
Jeg har ikke bakt så mye fra engelske oppskrifter da… har du den oversatt? :sparke:

Jeg leste nettopp litt forskning om fibromyalgi og kosthold, og der sto det også at glutenfritt kosthold var noe flere hadde god erfaring med :vetikke:


#35

frukt sa for siden:

De var kjempegode. Ikke like gode dagen derpå, men sånn er det jo med det meste av gjærbakst i grunnen, og glutenfritt i sær.

Jeg kan oversette den for deg. ;)


#36

frukt sa for siden:

Jeg hadde nok deig til 5 bagels, men man kan jo alltids lage de mindre om man vil.

Bagels
875 ml glutenfritt mel
2,5 ts tørrgjær
445 ml melk, melkeerstatning eller vann
3 ts guar gum eller annet bindemiddel. Jeg brukte 3 ts malte linfrø blandet med 6 ts kokende vann.
2 ss olje
1 ts salt pluss ekstra til å drysse oppå om du vil.
1 ss sukker

  1. Varm væsken til 37 grader. Tilsett gjær og sukker, bland, og la stå i 5 minutter.
  2. Bland sammen mel, guar gum, om du bruker det, og salt i en bolle.
  3. Bland olje og melkeblandingen i en stor bolle. Her tilsatte jeg linfrøblandingen. Tilsett det tørre gradvis, og bland godt for hånd for å unngå klumper.
  4. Form bagels av ca 125 ml deig. Med våte hender former du deigen til en bolle og bruker en finger til å lage et hull i midten.
    Plasser hver bagel på en bit bakepapir på en stekeplate. Dette gjør det enklere å flytte de senere.
  5. Spray litt olje på bagelsene, dekk med plast og hev på et lunt sted i ca 20 minutter. De må ikke heve til dobbel størrelse for da mister de fasongen og faller fra hverandre når de kokes.
  6. Kok opp vann i en stor kjele. Når vannet fosskoker slipper du en eller to bagels forsiktig ned i vannet, bakepapiret kan følge med, og koker de på hver side i 30 sekunder.
    Fjern bakepapiret og plasser på en smurt eller bakepapirkledt stekeplate, og dryss på salt om du vil.
  7. Stekes på 230 grader i 14-16 minutter, eller til de er gyldne.

Sånn ble mine. Ikke så vakre å se til, men veldig gode. :nam:


#37

Nessie sa for siden:

Takk takk! :D



#39

Mjau sa for siden:

Kan man blande i glutenfrie havregryn i denne? Hva bør man i så fall bytte ut med? Vet ikke hva verken schar mix eller pofiber er.
Holder på å skal teste glutenfrit kost en.periode


#40

Mjau sa for siden:

Ja og frø av forskjellige slag, kan man ha i det?


#41

frukt sa for siden:

Jeg er ikke kamp, men jeg vil tro du kan ha i litt frø og havregryn. Bare å prøve seg fram det.
Schar mix b er en glutenfri melblanding som egner seg til brød, og pofiber går jeg utifra er en form for fiber som skal gjøre deigen litt mer smidig og bedre. Det er jo gluten som har den effekten i vanlige deigen så i glutenfri bakst tilsetter man ofte noe for å prøve å emulere det.
Selv bruker jeg xanthan gum eller malte linfrø.


#42

Nessie sa for siden:

Semper og Schar har flere mix blandinger. Anbefaler deg bli med mannen til Storlien neste gang Mjau. :jupp:


#43

kamp sa for siden:

Har nylig laget ny brød oppskrift, kan skrive den inn når jef er hjemme igjen.


#44

frukt sa for siden:

Sitronmarengspai uten melk og gluten
Engelske oppskrifter her, og her.

Paiskall:
125 ml kokosolje, smør eller margarin, smeltet
2 egg
1/4 ts salt
195 ml kokosmel
1-3 ss honning. Utelat honningen om du lager middagspai.

  1. Sett stekeovnen på 200 grader.
  2. Ha smeltet olje, egg, honning og salt i en bolle og bland sammen med en gaffel.
  3. Bland i kokosmelet, og rør til deigen henger sammen.
  4. Trykk deigen ut i en paiform med en diameter på ca 22 cm og prikk deigen godt med en gaffel.
  5. Stekes i 8-10 minutter eller til den er gyllen. Avkjøl før den fylles.

Fyll:
250 ml sitronsaft
5 ts finrevet sitronskall (ca 4 sitroner)
125 ml lønnesirup
125 ml kokosmelk
4 ss arrowroot pulver (vet ikke hva det heter på norsk eller om det er å få kjøpt, men potetmel skal kunne brukes i stedet)
5 eggeplommer

Marengs:
5 eggehviter
2 ss lønnesirup

  1. Sett stekovnen på 160 grader (varmluft) eller 180 grader.
  2. Ha sitronsaft, sitronskall og lønnesirup i en kjele på middels varme.
  3. Bland sammen kokosmelk og arrowroot/potetmel, og ha dette og i kjelen. Rør hele tiden til det begynner å småkoke.
  4. Pisk eggeplommen lett og ha i kjelen. Rør i 3-4 minutter eller til blandingen har tyknet. Hell blandingen i paiskallet og avkjøl helt før du har over marengsmassen.
  5. Pisk eggehviter og lønnesirup til det er stivt. Bre over sitronfyllet.
    Stek i 8-10 minutter eller til marengsen er blitt litt brun.
    Avkjøl før servering.

#45

Christa sa for siden:

Frukt, du legger ut så mange oppskrifter, som disse to, som jeg vil prøve. Du har ikke muligens oversatt oppskriftene til norsk? :sparke:


#46

frukt sa for siden:

Oppskriften på scones har jeg oversatt tidligere i tråden. ;)
Kaken har jeg ikke oversatt, men det kan jeg godt gjøre. :jupp: Ellers er det bare å spørre altså


#47

frukt sa for siden:

Ups! Det var bagelsoppskriften jeg hadde oversatt. :flau:


#48

frukt sa for siden:

Skal oversette de oppskriftene i kveld. :)

Jeg har bakt gluten- og melkefrie boller for første gang. De ble veldig luftige og gode. :)


#49

Nessie sa for siden:

Tusen takk! :danse:


#50

Christa sa for siden:

Takk frukt! Den Victoria sponge cake.en har vi veldig lyst å prøve i påsken. :nam:


#51

frukt sa for siden:

Victoria sponge cake
150g margarin
150g sukker
2 egg
2 dråper vaniljeekstrakt (brukte 1 ts jeg)
150g glutenfritt mel
3 ts bakepulver
3 ss melk

  1. Sett stekeovnen på 190 grader.
  2. Rør margarin og sukker hvitt.
  3. Bland inn egg og vanilje. Bland godt.
  4. Bland inn mel og bakepulver. Bland godt.
  5. Rør inn melken. Røren kan virke litt tynn, men det gjør ingenting.
  6. Hell røren i to små smurte kakeformer.
  7. Stekes i ca 15 minutter eller til det ikke sitter røre igjen på en kakenål.
  8. Kjøles ned på rist. Ha syltetøy og krem på den ene bunnen og legg den andre oppå. Server!

Den var saftig og god. Ikke tørr i det hele tatt. :jupp:


#52

frukt sa for siden:

Scones
350 g glutenfritt mel
5 ts bakepulver
85 g margarin eller smør
2-3 ss sukker
85 g rosiner hvis ønskelig
175 ml melk, eller 150 ml rismelk el.l og 25 ml kremalternativ
1 ts vaniljeekstrakt
en dæsj sitronsaft
melk eller egg til å pensle med

  1. Bland sammen mel og bakepulver i en bolle. Ha i smøret og kna godt sammen.
  2. Rør inn sukker.
  3. Varm melken i mikro i 30 sekunder. Tilsett vanilje og sitronsaft og sett tilside.
  4. Sett ovnen på 220 grader og sett inn stekebrettet. Det skal være varmt når du setter sconesene på det.
  5. Lag en grop i melblandingen og tilsett melken. Bland fort sammen til det bare såvidt er blandet nok til at du kan ta deigen ut og legge den på melet overflate.
  6. Hell litt mel over deigen og fold den over et par ganger. Ikke jobb for mye med deigen, og ikke tilsett for mye mel slik at deigen blir for tørr.
  7. Trykk deigen ut til en runding, ca 4 cm tykk, og trykk ut scones med en rund dings. Pass på å ikke overarbeide deigen når du trykker den ut igjen.
  8. Når all deigen er brukt opp pensle med melk eller egg.
  9. Ta stekebrettet ut av ovnen og plasser sconesene raskt på brettet. Sett brettet i ovnen med en gang og stek i ca 10 min til de er gyldne og luftige.
    Server!

De er best samme dagen. Dagen derpå var de nokså tørre. Nok til ca 6 scones tror jeg det var.


#53

frukt sa for siden:

Grunnen til at det er så mye bakepulver i de to siste oppskriftene er at man skal egentlig bruke self raising flour, men i følge internettet kan man tilsette 2 ts bakepulver per 150 gram mel hvis man ikke har tilgang på det. Sånn i tilfelle noen lurer. :)


#54

frukt sa for siden:

Kiwiflarn/flan var en favoritt før i verden, og burde ikke være vanskelig å lage gluten- og melkefri. Det skal jeg jammen prøve!



#56

Hondacrv sa for siden:

Funker det med kokosmelk eller kokokskrem (heiter det det?) i sjybasert saus til glutenallergiker?


#57

frukt sa for siden:

Det vil jeg tro. :ja:
Jeg bruker alltid kokoskrem(det tykke, hvite laget øverst i boksen) istedet for kremfløte.


#58

frukt sa for siden:

Kokkelerte litt her om dagen. Herregud så godt!
Tok knekken på blenderen min. :mumle:


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.