Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Cøliaki - hjelp en novise

#1

Imma sa for siden:

Hva skulle du ønske du visste når du fikk diagnosen?

Guttungen har akkurat fått diagnosen Cøliaki. Jeg har grunnleggende kunnskap om cøliaki, men ingen kunnskap om hvordan man lever med cøliaki og hvordan man lager glutenfri mat. Guttungen selv tar det veldig fint. Jeg ser for meg en hel rekke med utfordringer i forhold til maten.
Det finnes utrolig mange informasjonsider om cøliaki og veldig mange oppskrifter. Det er en jungel.
Så hvis noen med erfaring vil dele sine beste oppskrifter på brød, kaker, sauser er jeg veldig takknemlig.


#2

Mistral sa for siden:

:klemme:

Jeg kan ingenting om cøliaki, men en venninne som har det er veldig glad i denne bloggen. Kanskje du kan plukke opp noen tips?


#3

Dragen sa for siden:

Cøliakiforeningen: [url]www.ncf.no[/url]

Søk om grunnstønad, og be om å få delta på kurs hos ernæringsfysiolog på sykehuset.

Kjøtt, fisk, egg, melk, ris, poteter, frukt og grønnsaker er naturlig glutenfritt.

Toro har glutenfri tomatsuppe, brun saus, bernaise (lettvarianten), lammesaus med rødvin og urter, og flere varianter til.

Eplekake:

150 gram smør
3 egg
2 dl sukker
2 1/2 dl glutenfritt mel
1 ts bakepulver
ca. 2 epler (eller mer om du vil ha masse)

Egg og sukker piskes til eggedosis, mens margarinen smeltes. Rør inn mel og smeltet margarin sammen med bakepulveret.
Hell røren i en godt smurt form.
Putt eplebitene oppi røra og strø over kanel og sukker. (Da ser kaka finere ut).

Stekes ved 180 grader i 30 minutter på nederste rille.

Røren kan brukes som basis for muffins i ymse varianter.


#4

Millen sa for siden:

Jeg pleier å bake en gluten og laktosefri sjokoladekake som alltid slår godt an. Kjøper glutenfritt mel på Kiwi..
Si fra om du vil ha oppskrift.


#5

Blondie sa for siden:

Be om kurs, ja. Det har det som gjorde at jeg turde prøve litt forskjellig. Med en gang var det fryktelig mye å passe på, men nå - tre år etter husker jeg nesten ikke at jeg lever glutenfritt. Det er en vane.


#6

m^2 sa for siden:

Hvor lett og automatisk folk dobbeltdipper kniver i smør, skjeer i syltetøy. Ha smør på kniven, smør det over brødet med gluten, ha kniven tilbake i smøret for å hente mer og vips - så er det smøret ubrukelig for en cøliakiker. Samme med syltetøy, makrell i tomat, leverpostei, osv. Dette er litt typisk i barnehager og smørelunsjer og sånt.

Hvor fort gjort det er å bytte om serverings bestikk på mat slik at mat som i utgangspunktet var glutenfritt plutselig ikke er det lengre. Hjemme til du venner deg til det, men kanskje spesielt borte hos andre/ute. (Serveringsbestikk, sleiver, stekespader, osv kakebord/buffeter/smågodtbeholdere er klassiske verstinger...).

Hvor lett det er å strekke seg over med egen kniv for å hjelpe å skjære opp maten til barnet. Hvis egen mat er glutenholdig var det vips, forurenset og uspiselig mat på hans tallerken.

At selv om noe er glutenfritt er det ikke dermed sagt at det er behandlet glutenfritt. Det hjelper lite at brødet er glutenfritt hvis bakeriet har lagt det i samme kurv som det glutenholdige brødet de selger true story) eller man bruker samme fjøl til tilberedning av glutenholdig og glutenfri mat (også true story)

Hvor velmenende andre kan være i forhold til at "litt kan da umulig gjøre noe" og "det var da voldsomt så overhysterisk du er, han må da få kose seg han og" :snill:

Jeg anbefaler separate soner på kjøkkenet :nemlig:, med egen fjøl og forskjærskniv til cøliakikeren. Vi har faktisk kun glutenfri mat i hus, så da slipper jeg jo å styre mer med det :) Men det er ikke alle som kan/vil ta det dit.


#7

Erica sa for siden:

Husker at tacolefser var en av de store savnene for gutten her. Jeg fant en fin oppskrift på hjemmelagde lefser som gjorde stor lykke her i heimen. Si fra hvis du vil ha oppskriften:-)


#8

m^2 sa for siden:

De siste årene har det kommet et mye bedre utvalg av glutenfrie varer i butikker, bakerier, kafeer osv.

Samtidig synes jeg det er vanskeligere å være cøliakiker, fordi det er så mange som er på glutenfri "motediett" og kommuniserer at det gjør ingenting om de får i seg litt gluten.
Så blir andre vant til at litt er greit, og slækker på det - mye mer vanlig nå enn tidligere hvis noe først er glutenfritt faktisk.
Mens en cøliakiker må være totalavholds.


#9

m^2 sa for siden:

Rema 1000 har også noen gode og vanligvis myke i en grønn pakke :jupp:


#10

Hot Lips sa for siden:

At det blir en vane. :jupp: Det er ikke så vanskelig, og barn er utrolig tilpasningsdyktige.
Vi har egen sone for glutenfri baking/tilberedning på kjøkkenet, samt egen brødfjøl. Ingen i familien dobbeltdipper, det er helt innarbeidet.

Det meste her i verden er naturlig glutenfritt. Og resten går det an å lage gode, glutenfrie versjoner av. Selv gjærbakst.

Restaurantbesøk og bursdagsselskap/besøk hos (perifere) venner er det mest utfordrende, synes jeg. Men vi har flere allergier å ta hensyn til, og det kompliserer det endel.

Sønnen min lever strengt glutenfritt, men uhell kan alltid skje. Jeg øver meg på å formidle at det ikke er krise. Han er tynn og kresen, det er viktig at mat ikke blir noe negativt og skummelt i tillegg.


#11

m^2 sa for siden:

Også lærer barna det selv etterhvert også :jupp: Det blir ganske innarbeidet hva de kan og ikke kan spise


#12

ElinM sa for siden:

Jeg fikk plutselig to med cøliaki i hus for et års tid siden. Det gikk egentlig raskt å omstille seg. Det jeg kanskje syns var mest styr, var å finne ut av alle varianter av meltyper.

Ellers kan det være fort gjort å glemme seg, som andre i tråden skriver. Innarbeid rutiner raskt, så er det mindre sjanse for å glemme seg i farten.

Når vi er ute og spiser informerer jeg alltid om at de har cøliaki og at det derfor er viktig at maten er helt glutenfri. (For å påpeke forskjellen til de som ikke er så nøye.)

Det er dessuten lurt å ha noe glutenfritt i fryseren til enhver tid, med tanke på å ta med selv til bursdager eller andre steder der det serveres kaker.

Jeg har også valgt å sende en ganske utdypende epost i forkant av bursdager for å informere om diagnosen og hva hun kan spise, samt stille meg behjelpelig med å sende med kake etc hvis det er greiest.


#13

ElinM sa for siden:

Og så er det greit å vite at veldig mye av hel- og halvfabrikater faktisk er glutenfritt. Mye av det er ikke merket som glutenfritt, så man må lese ingredienslista.


#14

mosol sa for siden:

annesfoodcourt.blogspot.no


#15

Nessie sa for siden:

Her fikk Snuppa (10) Cøliakidiagnosen for snart ett år siden. Det har gått over all forventning egentlig! Middag og kaker går greit, brød/gjærbakst er vanskeligst synes jeg. Men det går :jupp:

Vi fikk tidlig ernæringskurs, og Snuppa var med. Vi meldte oss inn i Cøliakiforbundet - og ei gruppe på FB. Har lært mye der. Ellers er det gode råd over her. Det krever litt ekstra lesing på matvarer, men butikkene har mye utvalg nå. Det "verste" har vært ferie/reise, for der har vi ikke alltid fått tak i det vi vil.


#16

Addison sa for siden:

Ikke blande redskaper, særlig viktig for fjøler, kjevler, sleiver etc, av tre. Disse blir aldri helt rene fra glutenholdig mel. Ha egen brødrister, toastjern etc. Hører mange som handler glutenfrie varer på nett og i Sverige. Vurder å investere i brødbakemaskin.


#17

Nessie sa for siden:

Vi har eget vaffeljern ja, blant annet. Og handler litt i Sverige når vi er der. Så er det jo litt info til skole, venner og familier da. Spes om det er "impulsbesøk" etc. Men jeg føler "alle" nesten vet av noen med cøliaki nå, så det meste ift de rundt oss har gått greit. Jeg følger alltid opp bursdagsinvitasjoner etc, og sier ifra om Cøliaki, og spør om vi selv skal ha med noe etc. Men Toro har jo kaker, så folk fikser det som regel selv.


#18

Erica sa for siden:

Anbefaler å melde dere inn i noen facebookgrupper, der deles vellykkede oppskrifter villig vekk. Den beste brødoppskrifta fant jeg der.


#19

Imma sa for siden:

Tusen takk for gode tips.
Barnelegen søkte grunnstønad for oss, vi trengte bare skrive under på et skjema. Vi har allerede fått innkalling til undervisning av ernæringsfysiolog, og han er meldt inn i cøliakiforbundet.

Skjønner godt at det er vanskelig å forstå viktigheten av at det må ingenting gluten i nærheten av spiseredskaper og lignende. Synes det er vanskelig selv.
Noe av utfordringen her er at gutten ikke har typiske symptomer på cøliaki. Han har ikke voldsomme magesmerter eller flyr på do.
Egentlig ble han utredet pga en spiserørsykdom som gir han svelgvansker. Men blodprøven viste at han hadde cøliaki og tarmbiopsien fjernet enhver tvil. Den var i ganske dårlig stand :nedfor:.
Men, tarmen vil repareres etterhvert med glutenfri kost, og vi har et håp om at spiserøret også vil bli mindre betent med denne dietten. Men jeg gruer så veldig til å "lære opp" alle rundt han. Han hater den type oppmerksomhet. Han har i utgangspunktet spiseproblemer og vil helst sitte alene å spise, fordi han bruker så lang tid og det blir alltid uønsket oppmerksomhet rundt matbordet. Nå er han fjortiss og ekstra sårbar.
Men som dere sier, det er en vane og vi kommer inn i det etterhvert.

Kommer dere på noe annet eller har en spesielt god oppskrift så vær så snill å del, jeg setter stor pris på det.


#20

Trixie sa for siden:

Det er sikkert lurt at du informerer de han er oftest på besøk hos og forklarer viktigheten av dette og at han ikke ønsker så mye oppmerksomhet rundt dette.

Håper det går seg til etter hvert.


#21

ElinM sa for siden:

Det er ikke uvanlig å ikke ha typiske symptomer på cøliaki. Det er vel heller det som er det typiske. På den eldste av mine to med cøliaki ble det oppdaget pga at vi alle testet oss etter at den første fikk diagnosen. Hun hadde overhode ingen symptomer, bortsett fra noe vektnedgang som vi i ettertid skjønte at nok var pga cøliakien. Jeg var bekymret for hvordan hun ville ta det, siden hun jo ikke ville oppleve noen positiv effekt av dietten, og hun var også kresen i matveien og glad i brød og pasta. Men det har virkelig gått over all forventning og hun er veldig påpasselig selv. Det er de begge to.


#22

Blondie sa for siden:

Jeg hadde ikke typiske symptomer jeg heller, tok tilfeldigvis gastroskopi pga spiserøret og problemer det. De plagene har blitt mindre, håper det samme blir tilfelle for gutten din!


#23

Fibi sa for siden:

I svigerinnen min sin blogg er det mye gode kakeoppskrifter, festmat og annet snadder. :)

www.twofatmangoes.com/


#24

Nessie sa for siden:

Snuppa hadde heller ikke noen voldsomme symptomer på Cøliaki, vi tenkte ikke tanken en gang. Hun hadde litt magevondt, og mente selv at det kunne være melka. Så vi tok en blodprøve bare sånn på "impuls" nesten, for å utelukke. Og så ringte legen (dagen etter blodprøven - da fikk jeg litt hjertebank), og sa det var tydelige utslag på cøliaki. :nemlig:

Jeg bruker en del oppskrifter fra Facebooksiden, eller googler mye. Og så har jeg prøvd noen slike "ferdigposer" når det gjelder brød, som du bare blander i vann etc, og har i ei form. Det funker det og. :nikker:
Men det beste brødet kjøper vi, og det kommer fra Klæbu bakeri her i Trondheim. Det er "hjemmebakt", og ligger ferdig oppskåret i frysedisken.

Ellers går det en del i yoghurt og frokostblandinger her, og knekkebrød :nikker:

Og denne baguetten synes hun er veldig god :jupp:

Og når vi lager lasagne, så bruker vi som regel TORO sin, som alle liker like godt som "vanlig" lasagne. Eller vi kjøper kun plater og lager fyll selv.

Denne bruker vi både til vafler og pannekaker:


#25

Addison sa for siden:

Når jeg baker formkaker og julekaker o.l., bytter jeg hvetemel 1:1 med Toro Fin Kakemiks, synes det funker fin-fint. Har to nieser og en svoger med cøliaki, så jeg kjører 100% glutenfrie familieselskaper på kakefronten, det er enklest! I tillegg forsøker jeg selv å følge lav FODMAP-diett pga. IBS (nei, det er IKKE en motediett), og forsøker å holde meg unna hvete, bygg og rug (inneholder mye fruktaner, en karbohydrattype som gir sterke mageplager), da blir glutenfritt ofte løsningen, selv om jeg ikke har problemer med gluten som sådan.

For en del andre melblandinger må man ha et annet forhold, det står noen ganger på pakkene. Godt Brød, om du har i nærheten, har visst veldig gode glutenfrie brød, sier "mine" cøliakiere. Jeg har funnet helt ok brød i frysedisken på Meny, halvgrovt i skiver.


#26

ElinM sa for siden:

Tre matvarer jeg ser det er stor usikkerhet omkring:

Havre: Kun havreprodukter som er merket glutenfri er ok for en med cøliaki. All annen havre kan være forurenset med gluten fra andre kornsorter. Jeg har hørt at det kan være oppptil 5-10 % med andre kornsorter i havre. Noen havreproduker er egentlig feilmerket etter mitt syn. Jeg har sett at det står "kan inneholde spor av gluten" på enkelte produkter, f.eks. axa havregryn tror jeg det var. Selv om de aller fleste personer med cøliaki kan spise "spor av", skal man altså ikke spise havreprodukter som er merket slik.

Soya: Mange ser ut til å tro at soya inneholder gluten, kanskje fordi det er uthevet i ingredienslista. Soya er glutenfri, men det er et allergen. Soyasaus derimot inneholder som regel hvete og kan ha et for høyt gluteninnhold. (gluteninnholdet er omdiskutert, men vi velger å bruke glutenfri soyasaus.

Lakris: Lakris er også glutenfritt, men lakrisprodukter er ganske ofte tilsatt hvete og er dermed ikke glutenfri. (Mange tror lakris inneholderg gluten.)

Hvetestivelse er OK for de som tåler "spor av", dvs. de aller fleste. Hvis hvetestivelsen inneholder et for høyt nivå av gluten skal det stå merket. Jeg føler meg allikevel litt usikker i de tilfellene hvetestivelse står uthevet, må jeg innrømme. Det står sannsynligvis uthevet fordi hvete er et allegen med tanke på hveteallergi, men kan man stole på at ikke produsentene har uthevet det fordi gluteninnholdet er høyere enn det som tilsvarer glutenfritt? Hvis hvetestivelse står uthevet unngår vi det som regel for å være på den sikre siden.


#27

Imma sa for siden:

Denne prøvde vi idag. Brukte litt mindre væske i sausen, da jeg synes den er litt tam i smaken, litt ekstra bechamelsaus og myye ost. Det ble veldig godt.


#28

Bean sa for siden:

Jeg synes det er vanskelig med gjærbakst, men nå har Hatting fått noen gode glutenfrie frosne produkter blant annet rundstykker, havrebrød og pitabrød så det går fint å jukse litt. Kjøper også slik rull ut glutenfri pizzabunn fra Peppes som smaker alright.

Har en god oppskrift på boller som jeg har brukt mye. En jeg har hentet her inne tror jeg. Skal se om jeg finner den igjen. Prøvde for noen uker siden å lage fylte horn og de ble overraskende gode. Oppskrift kommer.


#29

frukt sa for siden:

:værsågod:FPs beste glutenfrie oppskrifter

Ikke så fryktelig mange oppskrifter der enda, men det kommer nok etterhvert.
Jeg skal bake både scones og Victoria sponge cake i helgen så da kommer det kanskje et par nye. :jupp:


#30

Bean sa for siden:

Vi fikk beskjed om å unngå laktose de første månedene. Har ikke dere fått beskjed om dette? Jeg prøvde meg på litt iskrem og yoghurt etter noen uker og det var vondt, men nå går det bra.


Nydiagnostiserte cøliakere bør unngå laktose (melkesukker) til tarmen er leget. Dette er fordi de skadde tarmtottenes evne til å bryte ned melkesukker begrenses og man kan bli laktoseintolerant. Når man har begynt på glutenfri kost vil tarmtottene etter hvert bygge seg opp, og de fleste vil kunne bruke laktoseholdige melkeprodukter som normalt igjen. Dette kan ta fra noen uker og opp til flere år avhengig av hvor fort tarmen leges.



#32

Bean sa for siden:

GLUTENFRIE BOLLER:

2 ts Fiber Husk
3 dl melk
100g margarin
50g gjær
100g sukker
1 ts kardemomme
1 egg
2 dl rosiner
500g Semper Glutenfri Mix (jo mindre man trenger, jo bedre)

FiberHusk røres ut i melka, sveller 5 min.

Smør smeltes, melk has i.

Gjæren smuldres i et bakefat, og melkeblandingen has over.

Bland sukker og krydder, egget og melet. Rør godt.

Heves til dobbel størrelse, ca. 30min.

Deigen knas godt og deles i små porsjoner. La hvile litt før de trilles til boller.

Heves 30min. Smøres med egg og stekes ved 225 grader i 10-15 min.



#34

Lille meg sa for siden:

Vær klar over at Toros langpannesjokoladekake både er gluten- og laktosefri. Jeg har flere ganger tatt den med på jobben siden vi har folk med cøliaki, glutenintoleranse og laktoseinteleranse. Kan spises av alle, og smaker kjempegodt.

Regals brownies er også gluten- og laktosefri. Å vite om slike kakemikser gjør det utrolig mye enklere for oss som vanligvis ikke trenger å unngå gluten.


#35

millact sa for siden:

Jeg har en kollega som har to barn med cøliaki. Skal spørre ham for tips. Vet han baker brød selv.


#36

Imma sa for siden:

Det har vi ikke hørt noe om. :-/


#37

ElinM sa for siden:

Når tarmen er skadet greier den ikke å bryte ned laktosen, slik at man har en forbigående laktoseintoleranse. Når tarmen er blitt leget etter en stund på glutenfri kost fungerer den som regel helt som den skal igjen. Det er ikke skadelig å spise laktose, men det kan skape ubehag og dermed kan det være lurt å holde seg unna laktose noen måneder. Ingen av mine døtre gjorde det, de virket ikke å være plaget av laktoseinntak.

Mange får også råd om å holde seg unna havre i noen måneder, men dette er råd man har begynt å gå bort fra i det siste. Mine har derfor spist havre hele tiden.


#38

Erica sa for siden:

Her er noen oppskrifter jeg anbefaler:

Grovbrød, den barnevennlige typen, 3 brød. Her må du ha kjøkkenmaskin.

0,5 l surmelk
0,5 l helmelk
0,5 l vann
2 ss fiberhusk
2 ss sirup
1 ts salt
2 egg
1,5 dl olje
2 pk gjær
2 ts bakepulver
1 dl glutenfrie havregryn
1 dl solsikkefrø
1 pk semper fin, evt semper mix fiber hvis hvetestivelse tåles
1 pk semper grov, evt semper mix grov hvis hvetestivelse tåles
0,5 kg jyttemel fibra teff grønn

Bland alt det tørre sammen. (Kjør evt gryn og frø i stavmikseren om barnet ikke liker frø i brødet).Varm vann + kulturmelk + melk. Ha i sirup og gjær + litt sukker (2 ss). Rør i egg og olje.
Fiberhusk kan enten has i det tørre og blandes godt (jeg gjorde det), eller has i væsken og røres godt inn før det hele helles over det tørre. Kjør maskinen lenge, gjerne 10-15 minutter.

Ha brødet i smurte former, hev til rett over kanten på formen, og stek i 200 grader i 1 time nederst i ovnen. (For at det ikke skal bli "hulrom" øverst i brødet har jeg før heving stukket med en tynn strikkepinne el hull i hull i brødene. Stikk helt ned i formen.)


#39

Erica sa for siden:

Glutenfrie tortilla, 8 stk

280 g glutenfritt mel, jeg brukte schär b-miks.
1 ts xanthangum (dersom du ikke får tak i det så er certo frysepulver nesten bare xanthangum og kan brukes)
1,5 ts bakepulver
1 ts salt
4 ts nøytral olje
1,8 - 2,3 dl vann/evt surmelk. Romtemperert.

Bland det tørre, ha i 3/4 av væsken, bland, og rør i mer til det blir en fast fin deig.
Del i 8 like emner. Bak ut på et bakepapir som er smurt med olje. Om det er vanskelig legg et bakepapir oppå også og kjevle oppå der igjen. Ta av det øverste papiret, velv hele deigen over i stekepanna med papiret opp, og dra forsiktig av papiret etter som deigen blir stekt. Stek i 1 min eller så på hver side på middels varme. Legg tortillene i et kjøkkenhåndkle når de er ferdige.

Nytes best nystekt.

Tips: Jeg har oppbevart tortillaemnene i plast i flere dager i kjøleskap og bare stekt opp om morgenen for matpakke for eksempel.
De blir fort tørre, så jeg syns dette funker fint.


#40

Erica sa for siden:

Glutenfri fletteloff til fest

0,5 pk gjær
3 dl melk
2 ss fiberhusk
1 egg
150 g smør
325 g semper fin mix / evt semper mix
0,5 pk Toro kakemiks
1 ts bakepulver

Smelt smør, ha i melk, varm til 37 grader. Ha gjær i bakebollen, strø over fiberhusk, ha i melkeblandingen og rør. Tilsett egg + 3/4 av det tørre og la maskina gå en stund. Juster med mer mel om det er for bløtt. elt videre i minst 10 minutt.
Lag fletteloff, hev i ca 30 minutter.
Stek på 200 grader i 20 minutt på nederste rille.




Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.