Jeg gjorde nok et forsøk på å dyrke squash i år. Tidligere forsøk har bare endt med at de starter å vokse, men råtner før de er store nok til å høstes. Så jeg var ikke altfor optimistisk.
Men her gror det, gitt! Hittil har jeg bare kuttet den i biter og hevet i salaten, men det begynner å bli litt vel mye til at det går an å fortsette sånn.
Så jeg trenger oppskrifter. Og går det an å fryse squash?
Jeg bruker det i wokmiddager, da bruker jeg fersk som jeg kutter selv.
Det er jo vitterlig squash i ferdigblandinger med wokgrønnsaker også, så jeg tror det bør gå greit å fryse ned hvis man forveller først og så fryser ned. Har aldri prøvd det selv, men kanskje andre har erfaring?
Jeg prøvde å fryse rå brokkoli en gang og det ble helt motbydelig. Så rå squash tror jeg ikke kan fryses direkte (tipper det).
Vi pleier å ha squashbiter i pastasaus (tomat-/kjøttsaus). Steker dem litt i olje, gjerne med litt hvitløk, og blander dem i sausen like før vi spiser.
Jeg synes fylt squash er kjempegodt.
Del squashen i to og skrap ut en del av innmaten. Lag fyll med f. eks. kjøtt-og tomat (Kan bruke innmaten fra squashen oppi.) Legg fyllet i det uthulede rommet og dryss over ost. Stekes i ovnen i ca 15 min. Husker ikke gradene nå.
Finnes sikkert mange oppskrifter på det på nettet.
Jeg lager ofte grønnsaksblanding som tilbehør når jeg skal ha en rask middag. Squash, sopp, løk, paprika, tomater og kanskje en boks hermetiserte tomater stekes i god olivenolje. Krydres med Provence krydder, salt og pepper.
Ettersom skvåsjen så å si ikke smaker noe som helst, passer den til det meste, synes jeg. Vi bruker skvåsj i wok, pastasauser, chili con carne etc. Mannen pleier også å steke skvåsj og løk sammen med litt hvitløk og strø litt revet parmesan over til slutt.
Her kommer en vegetarisk variant.
Den er Celeenas (Babyporten).
Skvåsjgryte: 1-2 løk, hakkes i terninger og surres i olje 2 skvåsj i terninger 2 bokser hermetisk hakket tomat 1 paprika i terninger 1 stor boks sjampinjong 2 fedd hvitløk (minst! ) Buljongpulver/terninger og salt Basilikum 1-2 dl matfløte
Alt blandes, unntatt fløten (du må bare prøve deg frem med krydderet). Kokes i ca 30 min. Ha fløten i helt til slutt. Serveres med kokt ris og gjerne en deilig salat
Jeg pleier gjerne også å ha litt kokte bønner/linser eller noe hakket "mock duck" ("vegetarkjøtt" som kjøpes hermetisk på Asiabutikk) for å få litt mer proteiner i middagen
Alle som har smakt den spør om oppskriften. Den er aldeles nydelig!
Koteletter med grønnsaker, alltid en hit når jeg serverer den ;)
Stek koteletter godt brune, med litt salt og pepper.
Ha i litt vann og legg dem i en stekepose, la de godgjøre seg i stekeovn mens du tilbereder grønnsaker.
Skjær opp, i passe biter;
Squash
Zucchini
Gulrøtter
Løk
Surres lett i en god olje, jeg bruker solsikke- eller olivenolje. Tilsett en boks hermetiske tomater, litt salt/pepper og oregano.
Ta ut stekeposen og tilsett grønnsaksblandingen sammen med kotelettene. La det surre litt lenger i stekeovnen, til kotelettene er møre.
Server med ris.
Min favoritt ( i tillegg til på grillspyd) er Squash suppe
ca 1 kg squash
1 stor løk, 1-2 fedd hvitløk
1 ss olje, 1 ss smør
1 l hønsebuljong/ grønnsakskraft
salt, hvit peer
2 eggeplommer
2 dl fløte
bladpersille
Vask, skrell lett og kutt squashen i biter, dryss dem med grovt salt og la dem ligge i 10 min. Skyll av i sil.
Hakk løken og hviltøk og surr i olje og smør. Hell sqahsbitene over på tørkepapir og la dem så surre litt sammen med løken. Hell på buljong og kok godt opp. Visp sammen fløte og eggeplommer, ta gryta av varmen og visp blandingen i suppen. |Smak til med krydder Klipp persille over.
Grillet sammen med paprika som tilbehör til stekt eller grillet fisk.
Eller favoritten min:
Raspet potet og raspet squash (ca. 300 gram av hver), tre egg, 50 gram havregryn, salt og pepper og litt revet muskat vispes sammen og stekes (tykke lapper). Serveres som egen rett med f.eks. rökelaks eller spekeskinke og litt römme/creme fraiche med gresslök i eller som tilbehör til f.eks. stekt laks. :sikle:
Spiste i går en deilig squasj-suppe. Den inneholdt, i tillegg til squasj, poteter, løk , hvitløk, buljong og fløte. Grønnsakene ble surret i olje, deretter tatt i hurtigmikser til en mos. Kokes deretter sammen med buljong og fløte.