Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Serieanbefaling: Skam

#1

Gaia sa for siden:

Etter å ha lest omtalen i Natt&Dag brukte jeg lørdagen på å binge første sesong av NRKs ungdomsserie Skam. Jeg er åpenbart ikke i målgruppen, men jeg syns likevel den er fascinerende. Ikke minst fordi jeg i stor grad kjenner meg igjen i noen problemstillingene som presenteres i serien, samtidig som det gir et innblikk i hvilke utfordringer som dagens ungdom må forholde seg til, som jeg var lykkelig forskånet for. (Screenshot av puppebilde sendt av 15-åring på Snap?! :what: :dåne: Spredning av rykter på fellessider. :skremt:) Jeg tenker at det kanskje også gjør meg litt bedre rustet til å skjønne hvilken virkelighet barna mine etter hvert skal måtte forholde seg til.

De siste dagene har jeg fulgt med på hvordan serien er ment å vises, gjennom små videosnutter, chattlogger, SMS-utvekslinger og insta-bilder. Det er en annen måte å oppleve en serie på, og egentlig er det ganske interessant. Selv om jeg, som den gæmlisen jeg er, forstatt foretrekker å kunne binge seriene mine. :knegg:


#2

Tjorven sa for siden:

Som mor til en 11-åring som tar syvmilssteg inn i puberteten og som drømmer om å bli bloggdronning, så prøver jeg å orientere meg litt i tenåringsverdenen. Takk for påminnelse om at dette er en serie jeg bør se.

Jeg binger også. Jeg har tross alt passert 40. :nemlig:


#3

Molly sa for siden:

Jeg har sett alle episodene som er lagt ut så langt. Jeg liker den, men er samtidig vettskremt. har 13,5-åring

Hvordan finner jeg små videosnutter, chattlogger, SMS-utvekslinger og insta-bilder?


#4

Gaia sa for siden:

Jeg har lagt ut link til Skam-bloggen. Bare scroll nedover, så finner du mye. Hvis du går inn på profilene til de enkelte som er med i serien, linker de til Instakontoene til de forskjellige rollepersonene. Der ligger det noe mer ute, sikkert som små Easter Eggs.


#5

Elise sa for siden:

Ja, veldig bra serie. :riktig:


#6

HSJ73 sa for siden:

Som mor til en jente som er ett år yngre enn ungdommene i Skam skal være, traff serien meg veldig. Jeg slukte alle episodene på kort tid, sterkt fascinert, og følte etterpå at jeg hadde fått et verdifullt innblikk i min datters verden. Dette var i januar, før serien ble kjent for andre enn den umiddelbare målgruppen, og datteren min syntes åpenbart jeg ikke var riktig vel bevart som i en alder av noen og førti brukte tid på det hun oppfattet som hennes greie.

Men først og fremst er serien utrolig underholdende, og man har alle vært ung en gang. Selv om tidene forandrer seg, er det enkelte ting som forblir det samme, uansett generasjon.

Anbefales på det varmeste!


#7

Bokormen sa for siden:

Åsa fra Jul i Svingen jo! :)


#8

Pelle sa for siden:

Nydelig serie. Kuer har jo vært kalv. Unge lovende-serien minus 10 år.


#9

Fibi sa for siden:

Takk for tips. Har en ganske fersk trettenåring som drømmer om å bli youtuber, og som har kjøpt videokamera for bursdagspengene. OG som har fått seg gulp kjæreste! :sjokk: (En veldig hyggelig fyr, som syns det var kjempekoselig å spise pizza og spille den forsvunnede diamant med kjæresten og lillebroren hennes. :knegg: )


#10

Maverick sa for siden:

Stor humor å scrolle gjennom bloggen på bussen mens jeg hører på videregåendejentene som sitter bak meg. Stereo!


#11

Bokormen sa for siden:

Jeg er sjeleglad jeg ikke er 18 år i dag.

Noen av snuppa sine venninner legger hyppig ut klinebilder av seg selv og diverse kavalerer nå, jeg er egentlig for å la dem prøve og feile på så mangt, men jeg håper ikke jenta vår begynner med dette. :sparke: Det er ikke alt som er like stas å ha liggende på internettet om noen år.


#12

Gaia sa for siden:

Det heter ikke klining, det heter "hooking". :nemlig:

Det er dessuten interessant at det er ungdommer som sier til foreldrene sine at serien ikke stemmer med virkeligheten. Joda, det kan godt hende dette er ganske karikert, men jeg kjenner meg såpass igjen i en del av problemstillingene at jeg tenker at det nok er nærmere sannheten enn hva mange ungdommer er komfortable med at foreldrene vet. :knegg:

Og hvilken type mor driver og reiser bort uker i slengen med en 16-åring i hus. Har hun aldri vært 16 selv? :tullerdu:


#13

Magica sa for siden:

Takk for tips, jeg så litt av sesong 1 og denne vil unge få med meg. :)


#14

Tjorven sa for siden:

Herlighet. Dette er jo sånt man blir helt hekta på. Nå har jeg fått med meg alle de siste oppdateringene kun få timer etter at de har blitt lagt ut.

Og det at man ser filmsnutter, imessangerdialog og instagramupdates om hverandre er jo fryktelig i tidsånden.

Samtidig er jeg vettskremt. Jeg ser at det er jenter født 04 og 05 som kommenterer på nettsiden. Jeg føler overhodet ikke for at min 05-modell skal se dette nå. Og hun er av de som er relativt framifrå. Hun trenger ikke innsikt i at dette er verden for henne om 4-6 år. Eller er det virkelig det? :runforthehills:


#15

Gaia sa for siden:

Hekta, ja. Dette er en skikkelig gulity pleasure greie, altså. Nesten så jeg er enige med fjortisene om at det er sjikkeli teit at de ikke oppdaterte noe i går. :snurt: :knegg:

Jeg håpehåpehåper 05eren ikke oppdager serien, for da oppdager 08eren den, og da har vi det gående. Hun er troendes til å snike seg til å se episoder på iPaden hvis jeg nekter henne å se den. Og den er VIRKELIG ikke noe for henne.

Jeg merker at jeg nok har en litt foreldreaktig tilnærming til hele serie, typ: Hvor er de voksne, og hvordan kan de la en 16-åring bo alene i kollektiv i sentrum av Oslo? Og drikker disse 16-åringene HVER helg?! :skingrestemme: Dessuten er jeg mer interessert i å vite om oppvekstvilkårene til disse barna, snakker vi omsorgssvikt her, mon tro? Burde barnevernet vært koblet inn? Og hva med disse langerne, burde ikke de vært buret inne? :knirk:


#16

Maverick sa for siden:

Jeg tenkte å introdusere min nestentrettenåring for den.


#17

Gaia sa for siden:

Det er ikke 05ern jeg er mest bekymret for, altså. Det er hun minste.


#18

Gaia sa for siden:

Nå har jeg skjønt at man ikke bruker alder, man bruker fødselsår. :nemlig: :åppdatert:


#19

Maverick sa for siden:

06'ern min har sikkert sett alt allerede. Han er noe mer utforskende. :knegg:


#20

Tjorven sa for siden:

Jeg tør ikke engang å spørre om min 05-er har sett den. For om hun ikke har det, så begynner hun garantert.

Det er vel strengt talt ikke omsorgssvikt å la vgs-elever bo for seg selv. I enkelte deler av landet er det rett og slett ikke noe alternativ hvis de vil gå på skole. :vetikke:


#21

Maverick sa for siden:

Jeg bodde "alene" som sekstenåring i Oslo. Drakk nesten aldri, da. Var alene halve uken.


#22

Tjorven sa for siden:

Jeg bodde også mer eller mindre alene i førstegym. Moren min studerte i Oslo, så hun var bare hjemme i helgene. Og jeg hadde en lillebror på 14 som måtte passes på. Men det er jo andre tider nå. :følermeggammel:


#23

Gaia sa for siden:

Jeg vet at det er mange 16-åringer som ikke bor hjemme, altså. :knegg: Jeg tror det som slår meg mest er det totale fraværet av voksenpersoner over 21. Det viser vel hvor lite foreldre egentlig betyr for den aldersgruppen, de er bare randsonekarakterer i den store virkeligheten. Det som betyr noe er venner og skole. Vips så er mine barn der, og det er litt skummelt å tenke på.

Jeg er dessuten litt spent på hvor de vil med hovedstoryen denne sesongen. De har jo malt Noora godt inn i et hjørne allerede, og jeg antar at det vil snøre seg sammen enda mer for henne.


#24

Tjorven sa for siden:

Jeg håper og tror at foreldre er den delen av historien de velger å ikke fortelle noe om i tv-serien. Det virker jo som om folk her inne har et aktivt forhold til tenåringene sine. #vettskremtpreeteenmor

Og så er jeg ikke noe mindre vettskremt etter i går. Snuppa trener med et J13-lag en gang i uka, og i går var det cup. Når snuppa var ferdig med å spille, så hang hun med disse jentene mens lillebror spilte sine kamper. Etter en god stund kommer hun løpende og smiler så bredt at gliset nesten gikk rundt: "Mamma. :lykkelig: Vet du hva? :D Jeg og Sigrun og Miranda spilte mot 02-gutta. De trodde ikke noe på meg når jeg sa jeg var 05. De synes jeg var skikkelig god." Og med ett var tenåringstilværelsen enda et hakk nærmere. :sjokk:


#25

Gaia sa for siden:

Nå har jeg hørt på [URL="http://www.aftenposten.no/meninger/sid/--Det-er-veldig-mye-snakk-om-hooking-Der-har-Skam-truffet-skikkelig--[podkast]-8396692.html"]Aftenpodden Si ;D[/URL] og konstaterer at 16-åringene syns det er skikkelig flaut hvis/at foreldregenerasjonen ser på Skam. Vi kan heller se på Mammon. :nemlig: :knegg: (Ja, særlig. :knegg: )

Når jeg hørte på dem så fikk jeg egentlig bare mer og mer følelsen av "herlighet, har ingenting endret seg på 25 år", samtidig som jeg tenkte at det også var litt betryggende. Joda ungdommen må forholde seg til en annen SoMe-virkelighet en det jeg måtte, men virkeligheten de beskriver er likevel kjent, og så lenge de klarer å utvikle et nødvendig minimum av nettvett mens de fortsatt hører på meg, så tenker jeg at dette nok skal gå bra.


#26

apan sa for siden:

Jeg er enig. Jeg synes veldig mye minner meg om egen tenåringstid selv om jeg absolutt ikke var av de villeste. Det er klart at mobil og digitale medier endrer formen, men innholdet er på mange måter det samme.


#27

Lyppa sa for siden:

Jeg ser også på Skam. Kjenner meg igjen i masse fra min egen ungdomstid, selv om det er over 20 år siden jeg var på den alderen. Takk og lov for at jeg og mine venninner ikke hadde sosiale medier sier nå jeg. Det tror jeg kunne endt ganske ille med ukritisk bruk.
Digger serien!


#28

Gaia sa for siden:

Jeg er overraskende hekta på Skam, og syns det er skikkelig dårlig gjort at det ikke kom en oppdatering i går som viste hvordan det gikk på lørdags morgen. :knegg: Jeg pleier ikke bli hekta på serier på denne måten, sist gang det skjedde var i 2003 (:what:) og det var den Svensk/Norsk/Danske samproduksjonen De besatte (De drabbade).

Og så syns jeg det er litt morsomt at alle tenåringene som blir intervjuet om serien har veldig stort behov for å understreke at det ikke er sånn i virkeligheten, altså. :nemlig:


#29

Tjorven sa for siden:

Jeg er fullstendig hekta. I dag klarte jeg det igjen - å oppdatere kun minuttet etter at det var lagt ut noe nytt. Og det gjør jeg nesten hver gang. Noe sier meg st jeg sjekker litt for ofte. :sparke:

Jeg vurderer å melde meg inn i facebookgruppa, for da antar jeg at jeg vil få beskjed når det er lagt ut noe nytt. Men den gruppa er nok ikke ment for damer på 40 år.


#30

Molly sa for siden:

Jeg har også lyst til å melde meg inn i facebookgruppa, men har ikke lyst til at noen skal se at jeg gjør det. :flau:


#31

Pelle sa for siden:

Jeg liker episodene på fredager. Følger noen av dem på instagram. Det er de snuttene som legges ut der som blir til fredagsepisoden?


#32

Gaia sa for siden:

Du må bare passe på å melde deg inn i riktig gruppe, så er det riktig så mange damer som er 40 år som er medlem. :sparke: (Om ikke så heftige bidragsytere. :knegg:) Jeg slet litt med å finne riktig gruppe (dvs den med over 20K medlemmer, for jeg tror ikke den kan søkes opp, men jeg kan sende deg linken, hvis du vil.)

Jeg har bestemt meg for å gi beng i om folk ser at jeg er medlem. Det er et såpass stort fenomen blant de som er "oppdaterte" at jeg har funnet ut at det ikke er flaut, men helt innafor.


#33

Gaia sa for siden:

Snuttene som legges ut på skam.p3.no blir til fredagsepisoden. :jupp:


#34

Tjorven sa for siden:

Jeg synes heller ikke at det er flaut å være medlem. Jeg orienterer meg i en verden som er fremmed for meg, men som datteren min snart er en del av. :nemlig:


#35

Gaia sa for siden:

Morsom "påskekrim". :jupp: Jeg skvatt skikkelig et par ganger og flirte godt av slutten (jeg mistenkte den ene, men ikke begge. :knegg: ) Dessuten har jeg lært noe nytt, nemlig om Jodel. Jeg konstaterer at den lokale Jodelen er, eh, interessant (hvorfor gidder kidsa? :vetikke: :knirk: )


#36

Elise sa for siden:

Skvatt så fælt vet i stad at mann og barn skvatt av meg. :lol:

Også har jeg lastet ned jodel, ja. Hvor stor omkrets drar den inn meldinger fra, tro?


#37

Magica sa for siden:

Jodel kjente jeg godt til fra før gitt, vi har måtte stenge den tjenesten på jobb for skoleungdommen. :( rekkevidde er ca 10 km tror jeg.

Jeg likte krimmen! :D


#38

Gaia sa for siden:

Jeg er fortsatt fascinert. Ikke minst av hvordan målgruppen ser ut til å reagere på Noora sitt dilemma.

Etter dagens lille snutt så tenker jeg at hun har helt rett, det er SKIKKELIG douchete å træsje en hytte for 300K, for så å skulle dekke erstatningssummen gjennom å selge dater og "hook" (interessant at hun kaller det prostitusjon, er salg av "klinings" prostitusjon?)

Jeg tenker at det må en endring til hos William, hvis han virkelig skal ha sjans. Mens det virker som om hoveddelen av målgruppen ikke ser det at han har en del verdier som ikke er forenlige med Noora sine. De ser bare at de er "søte" sammen og at hun (åpenbart) er fysisk tiltrukket av ham. Jaja, det var vel sånn det var. Det var Bad Boys som dro damer på videregående, de greie gutta måtte vente noen år til før jentene skjønte verdien av at en gutt faktisk er hyggelig, med gode verdier, ikke bare er "kjekk og spennende".

Jeg er spent på om serieskaperen klare å skrive inn en endring som gjør ham spiselig nok for Noora, eller om de velger å ikke la dem bli et par.


#39

Input sa for siden:

Jeg har inntrykk av at de fleste på Jodel er "voksne" (25-ish) og ikke akkurat kids. Mulig det bare er i nærheten av meg, men...


#40

Karamell sa for siden:

Hm, dette må jeg sette meg inn i. Ligger serien på nrk nett? Og så følger man en nettside i tillegg?

02-er`n hadde ikke hørt om serien. Kanskje vi skal se den sammen? (as if at han gidder å se noe med meg :knegg: ).


#41

ingling sa for siden:

Bruker de ikke hook om sex også, da? Han sa vitterlig at Noora var sjalu fordi han skulle ligge med en annen. Jeg er usikker på hvor vidt hooke-begrepet strekker seg. :humre:


#42

Neket sa for siden:

Ligger på nett-tv. Du kan også se klipp på p3.no/skam, men de blir jo satt sammen til en episode i slutten av uka (såvidt jeg har skjønt), så jeg ser det bare på gamlis-metoden i nett-tv.

02-ern min ser på, men hun nekter å se det sammen med meg. Like greit tror jeg.


#43

Gaia sa for siden:

Nei, han sa "hooke" som jeg TROR bety enten "kline" eller "rote" på gæmlisspråk. I en av episodene i første sesong sa jo en gjeng med andreklassejenter at det var greit å hooke med mange men at de burde være forsiktig med å ligge rundt. (Og, helt ærlig, hvor interessert er egentlig fyren når han er villig til å "hooke", hva de nå enn betyr, med en annen. Det er jo skikkelig turn-off i mine øyne. Men det er mulig at rundbrennere ikke skjønner at det ikke er alle jenter som digger rundbrennere. Og at hvis han skal overbevise henne om at han er verdt det så må han vise henne med "more than words" hva han er verdt. :knegg: :vetikke: Hvis han er villig til å selge et hook, så bekrefter han jo bare det hun sier om at han er en uforbederlig player.)


#44

Karamell sa for siden:

Jeg har lest at å hooke er det vi sa om å rote. Roting kunne vel etterhvert bety ganske så sex-ish ettersom vi ble litt eldre. Eller?


#45

ingling sa for siden:

Ah, da hørte jeg feil. Hadde ikke på så mye lyd siden jeg sneik meg til å se klippet på jobb. :humre: Men ja, rote-begrepet kunne vel også brukes litt vagt om både dette og hint, såvidt jeg husker. :knirk:


#46

Gaia sa for siden:

Roting er (var) unektelig noe mer enn klining, men det holdt seg da (stort sett) over klærne. I følge noen RL-fjortiser, så arrangeres det visst hookefester, hvor hele målet med festen er å "hooke" med noen (:dåne:) og jeg antar at det da handler om ting som tåler "offentligheten".

Og nå avslører jeg meg som tidenes SKAM-stalker (alternativt fjortis going on førtiårskris) men jeg oppdaget nettopp at de har fjernet "hookesalgene" fra arrangementet på Facebook. Dvs de har fjernet all informasjon om hva som skal auksjoneres bort. Kanskje den unge feministen sa noe som traff preppy-boy. :knegg:

Edit: Det står visst der fortsatt, det var bare Facebook som glitchet. Jaja, da blir det salg av hookere på fredag, gitt.

På den andre siden, hvis de holder på "hookesalgene" så blir de aktuelle gutta ekte man-hookers. (Ok, den var blaude, jeg innrømmer det, men det var et ordspill jeg ikke kunne la gå fra meg. :hehehe:)


#47

Pingis sa for siden:

Det er så gøy å lese fjortis going on førtis-innleggene dine, Gaia! (Godt å se at det ikke er bare jeg om har funnet min indre fjortenåring ...)


#48

Gaia sa for siden:

Det er hyggelig at det ikke bare er meg. :dulte: :knegg: Jeg kan ikke en gang unnskylde interessen min bak at jeg har behov for å skjønne miljøet, siden ingen av mine er verken i målgruppen eller kommer til å være det de nærmeste årene. Men, skitt au, noen gulity pleasures må man tillate seg som førtis. :jupp:

Begge fikk se påskeepisoden, og var litt sånn "Hæ? Hvorfor syns du dette er gøy, mamma? :confused:"


#49

LilleT sa for siden:

Trettenåringen kom hjem fra påskeferie hos svigers og kunne fortelle at farmor og farfar fulgte med på Skam. :lol:


#50

Anda sa for siden:

Å herregud, nå er jeg i gang. Hekta, og foreløpig litt :lalala:.

Neida. Joda.


#51

Karamell sa for siden:

Skal i gang med episode 4 i sesong 1 nå.


#52

Gaia sa for siden:

Velkommen i klubben. :juhu:


#53

Gaia sa for siden:

Jeg må bare spamme tråden litt mer, siden jeg tross alt åpenbart er FPs fremste SKAMmer (noe jeg ikke en gang skammer meg over. Boom. Nok et nytt, bløtt, ordspill jeg ikke kunne la gå fra meg.)

Jeg har selvfølgelig klart å melde meg inn i en Facebookside med over 20K medlemmer, men hvor det stort sett er målgruppen som skriver innlegg, og det er ganske interessant å se den siste utviklingen. De aller fleste som skriver der shipper Noora og William intenst, men nå er det noen interessant motrøster som påpeker at han jo faktisk (fortsatt) er en skikkelig douchebag og at det nesten vil være en fornærmelse mot en tøffe typen Noora er hvis hun ender opp med ham. Og jeg ser at det helt klart kan trekkes linjer mot Twilight/Fifty shades of Grey. Hvilke signalet sender NRK hvis det ender opp med at en tøff og kul jente blir sammen med en douchebag som "jakter" på henne, til tross for at hun har avvist ham relativt kontant ganske mange ganger. Og er det i det hele tatt mulig å avdouchbagifisere ham godt nok til at det er mulig å forsvare det hvis de blir et par?


#54

daffy sa for siden:

"shipper", "douchebag"
Kan du oversette, Gaia ...? :)

Jeg er også ganske hektet må jeg innrømme. Syns påskehytteepisoden var hysterisk. Måten filmskaperne lurer både rollekarakterene og kanskje også oss seere. Jeg begynte ihvertfall å lure på hvilken retning denne serien tar nå, før alt var tilbake til normalen når både rollekarakterene og jeg lo litt flaut etter å ha blitt lurt trill rundt.


#55

Anda sa for siden:

Er på episode seks i sesong 1, så kjenner ikke til relasjonen Noora -William enda. I starten var jeg bare irritert på Vilde, men nå synes jeg mest synd på henne, lille neket.

Douchebag=dritt(sekk)


#56

Hondacrv sa for siden:

Eg og treng oversettelse, Gaia. Husk at nokon av oss nærmar oss femti og aldri fekk deasent opplæring i engelsk. Eg og er på Facebook-gruppa. Det er interessant å lese det den andre målgruppa skriv der.


#57

Gaia sa for siden:

Douchebag = en slags drittsekk, men det er bare menn som er douchebags, og det innebærer gjerne at de også uttrykkel litt kjipe holdninger når det kommer til kvinner. Hvis dere f.eks. ser det bildet som seriekarakteren William ha lagt ut på Instagram på kvinnedagen, så er det premieeksempelet på douchebag oppførsel. Litt bruk og kast, manglende respekt og forståelse for damer neandertaloppførsel.

Shipper = ønske om at to (kjente eller fiktive) personer skal bli sammen. Komme av det engelske relationship.


#58

Gaia sa for siden:

Og påskeepisoden var festlig! Utrolig bra vri på påskekrimsjangeren. :knegg:

Anda, Vilde blir (dessverre) ikke noe mindre nekete. Men hun er jo søt i sin naivitet og dumhet (og innimellom veldig, veldig irriterende). Hun som spiller Vilde, Ulrikke Falch, virker som en festlig type. Jeg kan anbefale å følge henne på Insta.


#59

Tjorven sa for siden:

Jeg er også på facebooksiden, og må si jeg blir litt satt ut av hvor alvorlig de tar det. Og siden historien går i flere medier, så virker det som om flere tror at det faktisk skjer. (Eller er det bare jeg som tror at de tror?)

Og de stakkars skuespillerne som må ta selfies hele dagen, for det legges ut overraskende mange på facebook. Er de forberedt på det? Hvordan ville Nicolai Cleve Brock reagert hvis jeg spurte om å ta selfie med ham hvis jeg møtte ham på butikken?


#60

Tjorven sa for siden:

Det er kanskje bare sånn det er å være kjendis, forresten? Vi møtte Nico og Vinz på butikken i fjor, og snuppa gikk et par meter bak dem og bare måpte ... hele veien gjennom butikken, og det var faktisk helt umulig å snakke fornuft til henne.


#61

Gaia sa for siden:

Jeg tror det er noe av det som er aller mest slitsom med å være kjendis, spesielt når du er kjendis for målgruppen "fjortiser", at du blir stalket i alle kanaler. Jeg syns NRK er superflinke som forsøker å skjerme dem så mye som mulig, selv om mange av skuespillerne er myndige.

Utfordringen med å være fjortiskjendis er dessuten at fansen deres blir så utrolig intense. Jeg skjønner faktisk godt at Justin Bieber har kuttet ut "meet&greet" sesjonene sine, med den begrunnelsen at de tapper ham fullstendig for energi. Det må være meningsløst slitsomt å ha et kobbel med ukjente etter deg, som har en idé om hvordan du er IRL. Samtidig så søker jo disse menneskene rampelyset. Flere av dem er jo allerede kjent på en eller annen måte, fra tidligere produksjoner, og liker sikkert den feedbacken de får fra fansen, den nesegruse beundringen.


#62

Pingis sa for siden:

Nå kan jeg glede meg både til nye klipp og til Gaia-analyser etterpå! :hyper:/:knegg:


#63

Tjorven sa for siden:

Vi burde starte en egen facebookgruppe "Vi som kunne vært mødrene deres og allikevel ser på Skam". :hyper:


#64

Pelle sa for siden:

Haha, ja!


#65

Karamell sa for siden:

Jeg skjønner litt hvorfor de shipper William og Noora. Man vil liksom at han skal forandre seg for henne. Herreguud, jeg er jo fjortis. Jeg skjønner jo at det ikke er bra. Men jeg skjønner hvorfor de shipper det.

Jeg er på epiode 3 bare da, i ses 2.


#66

Gaia sa for siden:

Jeg analyserer mer enn gjerne! Og det verste er at jeg også shipper Noora og William. Jeg! Som syns at Edward Cullen/Christian Grey (hhv Twilight og Fifty Shades) er to supercreepy, manipulerende douches lar meg sjarmere av at William bare ikke gir seg. Og jeg FATTER ikke hvorfor jeg lar meg sjarmere. Jeg misliker jo gutter som ikke tar nei for et nei noe så sinnsykt. Og W lar seg jo (foreløpig) ikke avskrekke. Samtidig som jeg tenker "damn, girl, fyren gjør jo faktisk et forsøk på å endre seg. Gi ham litt kred for det, da." Derimot har jeg aldri shippet Chris og Eva. Chris er så over the top douche, og er bare supercreepy.

Og etter dagens klipp ble jeg jammen litt sjarmert igjen. I går var jeg nemlig overbevist om at W var på vei tilbake til douch-city. Selv om jeg også tenker "HALLO! Det er manipulasjon. Du gir henne jo ikke noe valg!" Men hun kunne og kan jo faktisk si nei. (Og det kan hun fortsatt. Men hun vil kanskje innerst inne ikke.) Og hun burde ha fortalt det til Vilde for LENGE siden (selv om jeg skjønner at hun ikke har klart å gjøre det, nettopp fordi hun åpenbart bryr seg masse om henne.) Aiaiai. Nettet snører seg.


#67

Gaia sa for siden:

Jeg joiner, jeg. Hvis du lager gruppa. Får jeg være adm!? Hæ? Får jeg? Får jeg?! :hyper:


#68

Tallulah sa for siden:

Er det lov til å fnise av hvordan dere høres ut i denne tråden? :knegg:


#69

Tjorven sa for siden:

Saken er vel at 16- og 40-åringer ikke er så himla forskjellige allikevel. :fnise:

Jeg har akkurat sett dagens episode, og synes det er ganske så sjarmerende av William å være så påståelig. Det er lov til å mase litt, altså. Hadde ikke mannen min vært nesten like påståelig for 14 år siden, så hadde vi ikke vært gift i dag. (Hilsen hun som ble invitert på konsert med "en gjeng fra jobben" og så viste det seg at "gjengen" hadde fått streng beskjed om å holde seg unna hvis de så oss. :knegg: )


#70

Pingis sa for siden:

Det er påkrevd. :nemlig:


#71

Gaia sa for siden:

Selvfølgelig! Vi er jo en gjeng med fjortis-førtiser! Og jeg må innrømme at innimellom er det skikkelig digg å leve ut sin indre fjortis med skikkelig træsh! :hyper:


#72

Gaia sa for siden:

Så vi går for at W er utholdene og sjarmerende, og ikke douchebag, stalker-creepy? Jeg kan leve med det, altså. :knegg:


#73

Tjorven sa for siden:

William var douchebag, og forsøker å skjerpe seg fordi han er forelska. Og da er det lov til å bruke litt krefter (og penger) på å vinne Noora. :nemlig:


#74

Karamell sa for siden:

Er det mer etter påskekrimmen?



#76

Karamell sa for siden:

Ja, jeg fant det. Er det sånn at det var fredager de setter det sammen?


#77

Tjorven sa for siden:

Ja, på fredagene setter de sammen alle de små videoene fra uka som har godt. Men hvis du bare ser på filmene går du jo glipp av Da børn book, instagramoppdateringer, prat på imessenger osv.


#78

Karamell sa for siden:

Haha, ja oppdaget det. Følger dere profilene deres på Insta? Og har de FB profiler også?
Det er artig å få innblikk i kulturen selv om det er film. :humre:


#79

Tjorven sa for siden:

Jeg følger dem på IG, men har ikke forsøkt å finne dem på Facebook.


#80

Gaia sa for siden:

Skamdronningen melder seg. :juhu: Jeg følger dem på Insta og har funnet FB-sidene deres, i tillegg til at jeg nå følger med på auksjonen på eventet. Jeg er litt usikker på hvor mange av budene som er fra serien og hvor mange fjortiser det er som byr IRL. Festlig er det i alle fall. :knegg:


#81

Gaia sa for siden:

Jeg tror rett og slett dette appellerer skikkelig til min indre stalker. :knegg: Det er liksom ikke galt å stalke fiktive personer, så da er det bare å slippe stalkeren ut.



#83

Java sa for siden:

Er det samme gutt som spiller Jonas i "Kule kidz gråter ikke" og Jonas i "Skam"?


#84

Gaia sa for siden:

Veldig ugreit, faktisk. Noe av utfordringen er at en del av de yngre fansene har tatt helt av, og det virker nesten som om noen av dem ikke helt klarer å skille serie og virkelighet. Det ser man blant annet inne på eventen på Facebook, der det virker som noen av dem faktisk tror det er en fest de kan dra på IRL. (Mens andre tuller noe voldsomt, og jeg vet jammen ikke hva som er rarest.)

Noe av det jeg syns er morsomt med serien er at den går i forskjellige medeier. Og den er interaktiv på sett og vis, fordi det faktisk går an å kommentere på Facebookeventet og på instagrambildene, men det viser jo også frem det utfordrende med at en serie med denne målgruppen går i medier det går an å leve seg så fullstendig inn i.

Men jeg tror jeg hadde tatt en liten prat med tenåringen min om grenser for "fandom", hvis jeg (når jeg) får en i hus som gir seg fullstendig hen til en eller annen kjendis. Det kan rett og slett bli litt mye.


#85

Gaia sa for siden:

Etter en kjapp Googling fant jeg ut at det ikke er samme skuespiller, men jeg er enig i at de er veldig like.



#87

Tjorven sa for siden:

Det må man jo. Snuppa er vill fan av Marcus og Martinus, og vi har prata mye om hva som er greit, som å følge fansiden deres på instagram, og hva som ikke er greit, som å rope hysterisk når man står like i nærheten. (Og så lo jeg godt en gang de bare stod en liten meter unna, og snuppa holdt på å gå i bakken fordi hun glemte å puste.)

Det blir noe annet med disse norske kjendisene som man faktisk kan spore opp og møte på.


#88

Gaia sa for siden:

Jeg følger faktisk to av skuespillerne på Insta (de som spiller hhv Vilde og Noora - og hun som spiller Vilde er riktig så festlig, jeg tror hun har en god porsjon humor). Jeg tenker at så lenge man velger å ha åpen profil, så er det ingen grunn til å ikke følge dem, så lenge de legger ut bilder som er gøye/fine/interessante. Jeg gidder ikke følge personer som bare legger ut selfies, det er gørrkjedelig. Men det gjør ikke disse to.

Men jeg har ikke søkt opp skuespillerne på FB, altså. Der går grensen min. Det er noen forskjeller på å være førtis, og å være fjortis. :knegg:


#89

Gaia sa for siden:

I dagens klipp defineres forresten hooking. Sikkert til ære for alle førtisfansen. :knegg:

Hooking er klinings, hooking er IKKE sex. (Og jeg er fortsatt ikke sikker på om hooking omfatter det vi kalte roting, men de sier i alle fall at hooking er klinings.)


#90

Karamell sa for siden:

Da blir det jentevors i mårra da. Ser det ut som. Og sikkert Draaaama. :freddan:


#91

Karamell sa for siden:

Elsker referansen til Paradise! :står frem som drånninga av trash tv: :husk jeg er sykemeldt på 2. året:


#92

Gaia sa for siden:

:grineler: Du passer rett inn i målgruppen til SKAM.

Jeg skjønte ikke referansen, Googlet, fikk opp en diskusjonstråd på VG og ble inne noe klokere. :hehehe: Da Burn Book, derimot; :hjerter:

Jeg er litt spent på hvor mye draaama de klarer å presse inn på 3-4 minutter, men jeg ser av nettsiden til NRK at N og W kommer til å diskutere/krangle (what's new). Neppe noe hooking på dem i kveld.

Og så står det at episode 6 sendes 22. april. Aprilsnarr, mon tro?


#93

Karamell sa for siden:

Tipper aprilsnarr. Mye fans som var lei seg. :knegg:

Fra voksenperspektivet er Mayoo en usikker 25-åring som er utrolig naiv og lett å manipulere. Dessuten er han ekstremt selvopptatt og opptatt av å være den kjekkeste, peneste og den med finest kropp. Det er han som har funnet opp det teite ordet: Gjengen allianse. Mikaela lå med Øystein første natta og de to første ukene. Nå synes hun tilsynelatende at han er ekkel, men det er fordi han hooker med andre. Det irriterer hun seg selvsagt grenseløst over. :knegg:
Imme ble sendt ut fordi hun ikke drakk og ikke hooket rundt.


#94

Minerva sa for siden:

Jeg fniser litt sammen med Tally. Og ser selvfølgelig på serien hver fredag. :knegg:

Regner med at dere har sett Unge Lovende, også? Den traff meg bedre.


#95

Karamell sa for siden:

Så unge lovende ja.


#96

Gaia sa for siden:

Handler ikke Paradise hotell bare om å hooke og ligge rundt? Litt sånn sydenversjonen av Big Brother?

Unge lovende ble jeg skrekkelig puteflau av, og drev og spolte over mange scener. Det gjør jeg ikke med SKAM. Men jeg er enig i at Unge lovende har gode skuespillere!


#97

Tjorven sa for siden:

Pokker altså. Det lå melding på fb at det var lagt ut et skikkelig langt klipp. Og jeg ble superglad. Rigga meg til med iPad og øretelefoner.

... første aprilspøken jeg gikk på i dag, ja. :sur:


#98

Gaia sa for siden:

:haha: Du vet at det bare kommer (maks) 4 minutter i dag. Man ser på tv.nrk.no hvor lange episodene er. Jeg er veldig glad for at jeg fant ut av det, for da gikk jeg ikke og ventet på klipp forrige fredag.


#99

Tjorven sa for siden:

Står det noe om når også? Jeg oppdaterer pinlig ofte.


#100

Gaia sa for siden:

Nei, men jeg tipper at vi ikke kan vente oss noe før nærmere 2015. Festen starter klokken 19, og jeg regner ikke med at det skjer noe sendeverdig med en gang. Med mindre hele festen starter med draaama, da. Da episoden gikk så sent som 2130, så kom oppdateringen 2120. (Jadda, jadda, jeg vet, jeg vet).

Jeg er litt skuffet over at episode 5 og 6 er så korte. Den fredagsepisoden som var på 22 minutter var både jul og bursdag samtig. Sammen med "ikke lek så interessant" er "natta Noora" helt klart en av de beste klippene. Det er noe med samspillet og kroppsspråket til de to skuespillerne som får det til å virke nesten virkelig. Spesielt W har fabelaktig kroppsspråk. Han er rett og slett utrolig flink til å "spille" følelser. Og Noora - :hjerter: - hvis hun fortsetter å være like kul, så skal jeg vise henne frem til Mini når hun blir litt større og si "Ikke være som Bill, vær som Noora!"


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.