Er det halv dag som er standard, eller? Og hva med de to andre dagene, mandag og tirsdag - det er full arbeidsdag, eller er det noen som har redusert tid der også?
Er særlig interessert i hvordan det funker i departementene, f.eks.
Hos oss er det halv arbeidsdag, altså 3,75 timer (i dagligtale snakkes det om "frem til lunsj", og da tenker man fra 8-12, men det er 3,75 timer som er arbeidstid den dagen)- i realiteten avspaserer alle denne dagen hos oss.
Litt mer enn halv dag, dessverre. "Onsdag før Skjærtorsdag og onsdag før Kristi himmelfarstdag er arbeidstiden fra kl 0800 - 1400. Det samme gjelder hverdagene i romjula."
Statlig ansatt, arbeidstid 4 timer. Usikker på om det må være mellom 8 og 12, vi har vanligvis kjernetid så en kan starte 9, så tror en kan jobbe 9 til 13 i så fall.
Statlig organisasjon. Vanlig dag mandag og tirsdag. Fire timers arbeidsdag onsdag. "Ingen" er på jobb uansett, så for de fleste har det bare noe å si for hvor mange timer man skal avspasere.
Se, der har vi et eksempel til etterfølgelse! :vilha: Det må vel være god argumentasjon overfor sjefen at vi allerede har fri lille julaften og nyttårsaften? :blafre:
Full arbeidsdag mandag og tirsdag, 4 timer onsdag. Nesten departement. (:knegg: )
Ellers har vi 4 timers arbeidsdag på julaften og 2(!) på nyttårsaften, og en av disse får vi fri. (Valgfri hvilken, dvs. i samråd med leder.) I tillegg har vi 1 fridag i romjulen og 6 timers arbeidsdag de resterende romjulsdagene.
Staten. Vanlig dag mandag og tirsdag, kl. 8-12 onsdag. Hvis en kommer før 8 eller går etter 12, blir tiden strøket, dvs det er ikke mulig å opparbeide fleksitid denne onsdagen. Med mindre det er pålagt overtid.
Prøve å være ferdig til kl 12,overtid etter det..Synnes det er helt idiotisk for juleaften og nyttårsaften er det til kl 13 og overtid etter det.
Skulle vært omvendt
Staten. Vanlig dager mandag og tirsdag. 8-12 på onsdag. Vi kan opparbeide fleks før kl 8, men ikke etter kl 12. Kommer du etter kl 8 trekkes du i fleks.
(I fjor jobbet jeg overtid onsdag etter kl 12. Det var helt vanvittig godt betalt.)
Det sier de hos oss også, men siden det er jeg selv som skriver timene, tenker jeg at jeg jobber 9-13 og skriver 8-12. At jeg liksom skal komme en time tidligere på jobb bare fordi det er påskeuke? Særlig. :hehehe:
Jeg synes det er skikkelig dustete at man liksom "må" komme kl. 8 disse dagene. Kjernetiden vår begynner klokken 9, og vi har fleksitid, så da burde man virkelig få bestemme selv om man skulle begynne 8 eller 9 (eller for den del 7) selv om arbeidsdagen bare er 4 timer. Jeg irriterer meg over det hver gang det kommer opp påminnelse på intranettet om bestemmelsen, selv om jeg vet at det ikke har noen praktisk betydning, fordi jeg bare kan forskyve arbeidstiden selv og så lyve om det på skjemaet. Sjefen min synes ikke dette er viktig i det hele tatt, så.
Hos oss kan man velge om man vil stemple eller føre timer i SAP. I min enhet spiller det egentlig ingen rolle når folk er på jobb, så de fleste driver med "løgn" i timeføringen. Ikke når det gjelder arbeidsmengden, så klart, men tidspunktene stemmer ikke alltid. Jeg har aldri hørt at det skal være noe problem, og kan ikke helt se for meg HVORFOR det skulle være et problem heller.
Det ER jo beviselig ikke noe problem. Og derfor blir jeg irritert hver gang det blir gitt eksplisitt, streng beskjed på intranettet om at "det er IKKE adgang til å forskyve arbeidstiden; hvis du kommer senere enn 8, blir dette negativ fleksitid, du kan IKKE jobbe lengre enn til 12". Greit nok at at alle vi som styrer arbeidet vårt litt selv i praksis kan lyve i SAP, og at dette er stilltiende akseptert, men da synes jeg det er unødvendig å understreke at dette "ikke går an".
Sykehus. Vanlig dag mandag og tirsdag (dvs de er jo helt greit å avspasere om rolig), halv frem til 12 på onsdag. Noen må jobbe overtid for å dekke glipen mellom vanlig arbeidstid og vakttid. Vi kan ikke ha legetom avdeling.