Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Uanstendige kvinner i Iran, fy å fy ...


#2

Dixie Diner sa for siden:

Helt jævlig at det skal være sånn! Kvinneundertrykkelse på sitt verste. Jeg er glad jeg ikke lever i et slikt land.


#3

Strå sa for siden:

Og i går hadde Dagsavisens papirutgave en artikkel om Saudi-Arabia. Der sto det om det relegiøse politiet som nektet brannvesenet å redde jenter fra en skolebrann fordi jentene var uanstendig kledd... :confused:


#4

Dixie Diner sa for siden:

HVA?? :sjokk: :dåne:


#5

Strå sa for siden:

Det tenkte jeg også. Noen døde av det.


#6

Mams sa for siden:

Vi fordømmer religioner og styresett som krever fullstendig tildekking av kvinner. Jeg synes heller ikke noe om det.

Men samtidig bor vi i et land hvor det under en rettsak blir spurt hva en 11 åring hadde på seg når hun ble voldtatt...........................


#7

Bequita sa for siden:

Godt poeng, mams. Det er mye som er sykt her også.

Og den måten USA "bekjemper" terrorisme på, styrker jo bare de religiøse fundamentalistene på begge sider. Jeg er redd det kommer til å bli en større krig før det blir noe bedre igjen. Folk er så treige til å ta poenget! :gaah:


#8

Nabbe sa for siden:

Den har jeg hørt bare er en hoax på nett. Flere saudiarabere har forsøkt finne ut for en venninne av meg, om det var sant, men de fant ikke noe. Det samme har derimot skjedd i Iran.


#9

Nabbe sa for siden:

Ja.

Jeg blir litt oppgitt, når jeg i mitt daglige virke treffer på mennesker som mener seriøst at kun vår vestlige definisjon av likestilling, skal være den riktige, den som er opplest og vedtatt, om dere skjønner...


#10

Dixie Diner sa for siden:

Selvsagt er ikke den vestlige definisjonen av likestilling det eneste rette, men jeg vil hardnakket påstå at det ikke akkurat er et sunt tegn at kvinner må dekke seg helt til og blir arrestert pga. at et hår tyter ut, mens menn kan gå kledd i hva de vil. Ikke bare når det gjelder klesstil, men selve friheten til å gjøre forskjellige ting også.


#11

Sitron sa for siden:

Menn kan ikke, ifølge islam, gå kledt slik de vil, tror jeg.


#12

Maverick sa for siden:

Jeg leste i dagens papirutgave av Dagbla' et innlegg skrevet av en lektor om en iransk kvinne som søkte asyl i Norge for seg og sin datter på 15 år. Hennes ektemann skulle selge datteren, og hun prøvde naturligvis å forhindre dette. Dette var en komplisert historie med litteratur og hjerteproblemer involvert, men det som sjokkerte meg var at UDI mente at problemet hennes ville løse seg hvis hun dro tilbake til Iran og søkte skilsmisse. UDI mente også at innvandringspolitikken måtte komme foran barnekonvensjonen.

Sånn apropos. To håpløse systemer satt i mot hverandre, og hvem taper? De uskyldige.

(dette var en Kronikk skrevet av Arne-Johan Johansen, og tittelen er "Norge som fata morgana")


#13

Strå sa for siden:

Håper at det ikke har skjedd hverken her eller der.

Og hvor menn blir frikjent fordi de har utdanning og kanskje vil få livet ødelagt (jf. Dagbladet i juli).


#14

Esme sa for siden:

Jeg mener at det ikke er definisjonen på likestilling som det er noe feil på, men heller det at den ikke blir helt etterlevd her i Norge heller.


#15

Nabbe sa for siden:

Da tror du rett.

Er vel bare det at vi kvinner er litt mer prinsippfaste, kanskje, jeg vet ikke, vi har diskutert dette ofte, vi "muslimske nettoholikere".

Menn kan ikke gjøre hva de vil. De samme regler gjelder for menn, som for kvinner. Ingen av oss kan ha sex utenfor ekteskapet, ingen kan fritt omgås det annet kjønn på en "lettsindig" måte, og ingen av oss kan vise så veldig mye av kroppen.


#16

Azi sa for siden:

Det var faktisk ganske nytt for meg at det er ikke lov å ha sangerinne i Iran. Så bra at lille Dagbladet opplyser om slikt da! Eller rettere sagt lyver om slikt noe og gjør Iran til en bondeland.

Slike politisaker finnes vel her i Norge også når dem er på jakt etter Raveparty rundt om kring i landet.
Ser ingen forskjell mellom disse to tingene. Regler er regler. Iran har vært slik i snart 30 år. Unødvendig strengt, men lover er lover. Selvom det er strengt så bør man respektere landens lover uannset hvilket land man bor i.


#17

Sitron sa for siden:

Ja, forsvar et diktatur. :snill:


#18

Azi sa for siden:

Vis meg der jeg forsvarer diktatur, kjære sitron!


#19

nolo sa for siden:

Nei, hvis lovene er diskriminerende, så bør man gjøre det man kan for å endre på dem.


#20

Propella sa for siden:

Tenker at det er dette som Sitron mener. Med det du sier der var det mange nordmenn som gjorde noe feil under andre verdenskrig når de protesterte mot tyskerne. Man kan ikke respektere alle lover i alle tilfeller. Da ville det aldri ha oppstått et demokrati. Ikke når de fører til at man ikke kan kle seg som man vil, mene og tenke det vil.


#21

Jessica sa for siden:

Her er det en del dobbelmoral også da i Iran. De kan ikke ha sex utenfor ekteskapet, nei, men de kan gå inn i midlertidige "ekteskapskontrakter" til tross for at de er gift. Gifte menn kan gjøre det altså. Det er helt greit. Shiamuslimene gjør vel dette. Sunni vet jeg ikke...


#22

Azi sa for siden:

Først og fremst så klarer Sitron å svare for seg selv.

Det andre, så er det faktisk forbudt med narkotika her i Norge også.

Og det tredje ikke tro på alt du leser på Dagblad/VG- Husk det er sensommer
det er ikke mye å skrives om.

Greit nok jeg har ikke vært der på lenge, men min mor er der nesten hvert år. Mine 2 andre søstere har vært der og resten av familien min bor i Teheran, så jeg har viss peiling over hva som egentlig foregår der nede.

Det er ingen drømme situasjon der nede nå, men det er langt i fra slik media her i Norge forstiller det.


#23

Nabbe sa for siden:

Nei, det er ikke lov hos sunni-muslimer. Gifte menn kan inngå kontrakter, men også ugifte menn. Og for å inngå slike kontrakter, må det nødvendigvis også være en kvinne tilstedet... Så det er jo lov for både kvinner og menn, så det er jo likt da, uansett.

Nå gjelder dette en liten minoritet, kanskje 5% av muslimer, fordi mange shiaa er også imot disse ekteskapene.


#24

Lykken sa for siden:

Men det stemmer vel, når det gjelder disse kontraktene, så er det helt klart lav status og nedverdigende for kvinner, mens det ikke er det samme tap for mennene som inngår kontraktene.


#25

Nabbe sa for siden:

Jeg må innrømme at jeg vet skremmende lite om slike samfunn, men jeg vet at Noori al-Maliki, shiaa-presidenten i Irak sa til irakiske kvinner at "ett midlertidig ekteskap med en soldat i shiaa-hæren er bedre enn ett varig ekteskap med en vanlig mann, selv om det varer bare en halv time".


#26

Propella sa for siden:

Vet det, men jeg ble en smule provosert av svaret ditt. Derfor svarte jeg.

Nei, det er jo ikke sikkert at de fant noe narkotika og alkohol :snill: Jeg tar ikke alt jeg leser for god fisk.

Jeg reagerer på at man ikke kan gå kledd i de klærne man vil, man kan ikke høre på den musikken man vil, man kan ikke ha den troen man vil osv. At folk vil protestere mot det, synes ikke jeg er noe merkelig. Hvis alle skulle respektere de lovene som finnes i et land ville det ikke vært noen utvikling. Det finnes selvsagt hensiktsmessige og mindre hensiktsmessige måter å reagere på. Om det å arrangere ulovlige konserter er den beste skal være usagt. Det er fredelig måte å gjøre det på i det minste.

Mener du virkelig at man ikke skal protestere mot lover fordi at man skal respektere landets lover? Hvordan skal man kunne forbedre livssituasjonen hvis man ikke gjør det? Hvordan tror du at det ville godt med Norge under krigen hvis ingen protesterte? Man skal ikke godta alt. Noen ting må man kunne protestere mot.


#27

Señora sa for siden:

Det er en ting jeg stusser på. Jeg har en kollega, en Iraner, som er en oppegående, høyskoleutdannet mann (Ingeniør) som har bodd i Norge i 25 år.

Jeg har hele tiden trodd mannen var fullintegrert mht. likestilling osv. osv., det er inntrykket jeg har fått i løpet av de 4 årene vi har jobbet sammen. Etter at vi havnet på samme avdeling, har jeg fått et nytt syn på mannen, tenk han mente at jeg var ei hore som ikke var hjemmeværende, og som valgte å gå i arbeid. Hva er dette for noe da? Hvor kommer slikt fra?

Er det slik barn blir oppdratt i Iran til å tro om folk som har annen tro enn dem selv?

Eller er det bare denne mannen som har et forferdelig kvinnesyn? (I mine øyne)

På grunn av dette er jeg heller ikke spesielt overrasket over artikkelen øverst her.


#28

Azi sa for siden:

Hvis du tror ett land som har 72 millioner befolkning har samme mening basert på en mann mening så tror jeg at jeg har ingenting å gjøre i denne diskusjonen.

Det er vel ingen ukjent sak at det finnes drittsekker i alle former og fasonger og farger!


#29

Señora sa for siden:

Dette er bare en av mange episoder jeg har opplevd i min levetid med forskjellige muslimske menn, det var liksom bare toppen av isberget :knegg:


#30

Azi sa for siden:

Hva om det ikke var noe "satanistisk" musikk eller at alle gikk kledd slik som loven sa, hvis du ikke tar alt du leser for god fisk. Så hvorfor tro på det andre?

Om i Iran kvinnene må dekke håret så betyr det da ikke at Europa/USA gjør ting mer riktig med å ha på oss minst mulig klær og helst ikke undertøy heller.

Om 1,5 år så er det 30 år siden Iran ble på den måten. Etter mange tusen år. forhåpligvis kommer dette til å bli forandret en dag.

Men til da så hjelper det ikke å ta seg en joint og tro at slike ting forandrer loven.


#31

Sitron sa for siden:

:råll:


#32

Lykken sa for siden:

Jeg skjønner at du blir personlig berørt av debatten, og hvis jeg tolker deg riktig mener du at det må andre måter til for å forandre det som er galt i et samfunn, les; Iran, og at vi ikke må tro at det er den absolutte sannhet vi leser om i avisene, dvs at samfunnet der har flere aspekter og varianter enn kun disse verstinghistoriene?
Men det du skriver er ikke bedre, vi i vesten kler oss da ikke i MINST mulig og helst uten undertøy? Vanligvis kler vi oss etter været, og pr. def er det vel ganske ukomfertabelt og upraktisk med heldekkende klær i fint vær, samme som sommerkjole på vinteren i Norge? Det blir det samme her, alle damer i vesten har ikke miniskjørtet rett under rompa og kler oss slik vi gjør kun for å være uanstendige. Vi er selvfølgelig heller ikke horer fordi vi jobber eller har større frihet enn mange kvinner i andre land.
Det er vel ingen tvil om at det hersker en mannsdominert, kvinnefiendlig politikk og kultur i Iran og mange andre land, uten at vi i Vesten har den fulle sannhet. Men at vi er kommer mye lengre med likestilling og kvinnefrigjøring er vel et faktum, både jobbmessig, generelt samfunnsmessig og i hjemmet.


#33

Dixie Diner sa for siden:

Veldig bra skrevet. :nemlig:


#34

Sitron sa for siden:

Rasismen går begge veier ...


#35

Azi sa for siden:

Du har forstått meg riktig på første svaret ditt.

Det andre har du mistforstått kraftig. Jeg tenker nå mer på blandt annet visse personer som blir tatt bilder av uten truse og minimalt med klær på seg. Og andre som liker å kle minimalt på seg.
Jeg tenkte langt i fra på "vanlige" folk.

Og når det kommer til likstilling så er jeg helt enig med du. Det har blitt faktisk litt bedre nå i Iran enn feks 20 år siden. Men visse ting kunne jo ha vært bedre i Iran. Feks når det kommer til skillsmisse om ikke begge skriver under skillsmissepapirene så er det ikke gyldig. Tror her i Norge holder det om bare den enne vil?

Og når det kommer til pass så må også begge gi sin samtykke selvom far og mor er skilt.

I arbeid så får menne de best betalte jobbene, damene jobber muligens dobbelt så hardt men likevel får mindre betalt.

Men verste av alt synes jeg er når oppdeling av menn og kvinner.
Tenkte på skole. Det finnes gutteskole og jenteskole. Og på fester der man feirer ting i lokaler, må man søke for å blandet begge kjønn.

Når man er ute så må man være gift for å være med sin kjære. Ellers blir man stemplet for det enne og det andre.

Når det er slikt skille mellom kvinner og menn, så skaper det store problemer. Det å være nysgjerrig på det motsatte kjønn blir sett på som fyfy gjør faktisk situasjonen enda vanskeligere når man ikke kan treffe en og få seg en kjæreste eller bare en venn.

Men at kulturen i Iran er fiendtlig mot kvinner er nok bare sladder. Kanskje blandt analfabete/ ikke vondt ment men bønder, stemmer dette. Men de fleste i Iran har faktisk utdanning. Dessverre så visses det svært lite på tv eller avisen de positivet sidene ved Iran.

Jeg har også i ettertid fått samme inntrykk som mange av mine Iranske venner. At det er vanskelig å prøve å lære mange andre om Iran, dem har fått inntrykk av at det landet har bare fra topp til tå ingenting godt å by på. Så da virker det som forgjeves forsøk på å prøve å fortelle andre, om andre sider ved Iran. Som om noen folk har alerede har laget seg en mening og ikke vil høre/tro noe annet.


#36

annemede sa for siden:

Azi, jeg vil veldig gjerne lære mer om Iran. :jupp:


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.