Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Sykkelstørrelse til en 11-åring

#1

IzziCreo sa for siden:

Vi har en 11-åring som har tviholdt på sin 20" så langt. Den var jo for liten i fjor, men han synes det var helt greit. Han er nok av den forsiktige sorten når det kommer til slikt, og ville nok heller latt en litt stor sykkel stå ennå utfordre seg selv til å lære seg å manøvrere en større sykkel.

Vi ser at 24" er neste størrelse, men den er listet som sykkel som passer for 7-11-åringer eller 8-12-åringer. Han blir 12 år i oktober, og nærmer seg nok 150 cm nå.

Er det vilt og galt å kjøpe 24" til ham? Burde vi oppfordre ham til å velge 26" (men kanskje risikere at den står mer)?

Han skal selvsagt få prøve de ulike størrelsene før kjøp.

Han er ingen overivrig syklist, men vi tror og håper det vil endre seg når han får en sykkel med mange gir og som det blir lett som en plett å sykle opp bakker med.

Vurderte å kjøpe en 24" brukt, men har fulgt med en god stund nå og ingen aktuelle sykler har dukket opp.


#2

Isprinsessen sa for siden:

vanskelig dilemma det der. Med en 24' blir nok sykkelgleden større for det er lettere å føle seg trygg på en mindre sykkel. Samtidig kan det være at den fort blir for liten. Uansett hva dere velger av 24' og 26' ville jeg latt han ta en prøve tur og da ikke bare en runde utenfor butikken, prøv den gjerne i ti femten minutter. Det er også viktig å velge en lett sykkel med litt oppreist sittestilling. Lettere å manøvrere og gutten får bedre oversikt når han sitter litt oppreist og føler seg nok mer komfortabel enn om han må strekke seg veldig etter styret.

Lykke til med valget.


#3

Niobe sa for siden:

Alderen hans er i grunn uvesentlig, hvor høy er han? Når det er sagt, så høres det rart ut for meg at en 11-åring har 20", for det har jo vår knøttlille snart 6-åring. Men rammestørrelsen er i grunn av større betydning enn hjulstørrelsen, så jeg ville trodd det rette for en 11-åring ville være en 26" med tilpasset rammestørrelse. Sykkelen triller jo bedre med større hjul, men det er viktig at rammen ikke blir for stor, for da får de dårlig stilling på sykkelen.


#4

Stompa sa for siden:

Dere må se på rammestørrelse mer enn på hjulstørrelse. En 24" sykkel med stor ramme kan oppleves større enn en 26" sykkel med mindre ramme.


#5

IzziCreo sa for siden:

Han kan ikke sykle på 20" i år altså :knegg: Han har strukket seg mye siden i fjor høst. Han er nærmere 150 cm. Sykkelen han har hatt er en DBS, og det så ikke spesielt rart ut altså. Ikke knærne oppunder haken :knegg:

Noterer tipsene her om rammestørrelse, at ikke den blir for stor.


#6

Niobe sa for siden:

Jeg ville definitivt hoppet over 24" hjul, altså. Jeg ville sett på en sykkel med 26 eller 28" hjul, med antagelig XS/S ramme.


#7

Linella sa for siden:

Vi har en på 150 cm som klager over at 24"-sykkelen er for liten, og en på 132 cm som synes 20" er for lite.


#8

Niobe sa for siden:

Det høres lite ut, ja, om det er typiske barnesykler. Vi har en på snaut 140 som begynner å bli for stor til sine små 24", og en på snaut 110 cm som akkurat har begynt å sykle på 20" med liten ramme.


#9

Filifjonka sa for siden:

Jeg husker ikke de størrelsene, men høyde er jo mye viktigere enn alder. Alder blir nokså meningsløst når høyden kan variere så mye. Og så syns jeg generelt at mange barn får altfor store sykler, som er mye vanskeligere å ha kontroll over. Hvis en ikke rekker ned md beina engang er det mye mer skummelt som kan skje.


#10

Lyppa sa for siden:

Det kan godt være at han kan ha en liten voksensykkel. Hvis dere har noen som selger merket Trek der dere bor anbefaler jeg at dere drar og prøver. Når sønnen her ble for stor til sin 24" kjøpte vi en Trek i str S. Den er laget slik at den stangen som går mellom setet og styret ikke er så høy. De i butikken kuttet setestangen slik at han fikk setet ekstra langt ned, og da passet sykkelen fint:). Det ble mye lettere å sykle når han fikk en større sykkel, og kvaliteten på sykkelen er god.


#11

Niobe sa for siden:

Ja, det er selvsagt veldig viktig å ikke kjøpe for stor sykkel. Barna skal vokse ut av sykkelen, ikke inn i den. Jeg anbefaler å gå på en god sykkelbutikk, de har ofte godt utvalg i forskjellige rammestørrelser og typer.


#12

IzziCreo sa for siden:

Da er sykkelen kjøpt, og det ble en DBS med rammestørrelse 24". De fikk god veiledning i butikken og alle skjønte at det ikke var mulig å hoppe over den størrelsen. Han sitter rimelig rett på sykkelen, dvs må ikke strekke seg mot styret, og når setet står nederst så rekker han såvidt ned.

Jeg er absolutt enig med deg, Filifjonka. Det er mange barn som får for stor sykkel. Det er ganske åpenbart når de må strekke seg mye og nærmest blir liggende fremover. Mange ville nok ha hoppet over denne størrelsen, for å unngå enda et sykkelkjøp om et år eller to, men det var ikke aktuelt her ihvertfall når de testet ut syklene. Gutten var superfornøyd med å få en modell som var superlett og med smooth girsystem. Håper han blir en entusiastisk sykkelgutt nå :nemlig:


#13

Isprinsessen sa for siden:

Så flott at det ble sykkel og at dere er fornøyde! hus at om et par uker (varier litt med hvor mye han sykler) så må ofte gir og bremser justeres fordi vaierne strekkes ved bruk. Dette kan dere gjøre selv eller så fikser sikkert butikken dere kjøpte sykkelen i det.

Håper han får mange fine turer på sykkelen sin.

Åh husker enda følelsen av ny sykkel... skikkelig glede det :-)


#14

Niobe sa for siden:

Det virker ikke som du har fått kyndig hjelp hvis du har fått beskjed om at du har kjøpt en sykkel med rammestørrelse 24". Det er hjulene som er 24". Og det er rammestørrelsen som avgjør avstanden mellom setet og styret, og hvorvidt man må strekke seg for mye. En sykkel med 26" hjul og liten ramme, kan oppleves som mindre enn en sykkel med 24" hjul og stor ramme.

Begge guttene våre er aktive syklister, og de får selvsagt ikke sykler som er for store for dem. Det er også grunnen til at begge fikk nye sykler med et års mellomrom. Eldstemann gikk opp to hjulstørrelser, men ikke i rammestørrelse, minste gikk opp en hjulstørrelse, og ikke rammestørrelse.


#15

Isprinsessen sa for siden:

hun blander nok mellom rammestørrelse og hjulstørrelse, da 24" ramme er som regel passe lig til de over to meter ;-)


#16

Niobe sa for siden:

Ja, nettopp. :)


#17

IzziCreo sa for siden:

Mulig forvirring ang størrelse, men det er en modell lik denne. Barnesyklene ser jeg står oppført med tommestørrelse og hvor 24" er den største. Og ja, det er hjulstørrelsen som er 24", ikke rammen.


#18

Niobe sa for siden:

Jeg får ikke linken til å virke... Det stemmer at det på barnesykler er vanlig å oppgi bare hjulstørrelsen, fordi rammestørrelsen pleier å være låst til en størrelse pr. hjulstørrelse. Det er derfor det lønner seg å gå til spesialbutikker for sykkelutstyr, for de har ofte utvalg av sykler med forskjeller typer og størrelse ramme. Rammen er mer avgjørende enn hjulstørrelsen for om sykkelen passer.

Men jeg er helt enig i at for en litt utrent syklist, så er en sykkel med mindre hjul mer håndterbar, og får jo heller ikke så stor fart i nedoverbakkene.


#19

IzziCreo sa for siden:

Tusen takk for gode tips. :nikker:


#20

Niobe sa for siden:

Det er vanlig at det følger med en gratis service når man kjøper sykkel. Noen ganger har det vært etter tre måenders bruk, og noen ganger bare i løpet av første året etter sykkelen er brukt.


#21

IzziCreo sa for siden:

Nja, mulig det er smart å gå til spesialbutikker, men jeg tenker også at det burde være fullt mulig å finne noe som passer for fritidsbruk i kjedebutikker. Det er jo forskjell å drive aktivt med sykling og bruke sykkel i gaten, til småturer og på trening tenker jeg.


#22

IzziCreo sa for siden:

Jepp, det var det :nikker:


#23

Niobe sa for siden:

Ja, det kommer jo litt an på barna også. F eks. minsten begynte å sykle tidlig, i tillegg til at han er liten for alderen. Minste typen "standard barnesykkel", sånn liten 12", bare funket ikke til ham, fordi han var langt flinkere til å sykle enn det man kan få til på en sykkel med så små hjul og så lett giret. Mens en standard 16" ville blitt for stort og tungt. Da hjalp det mye å få en 16" med bitteliten og lett ramme, og som var litt tyngre giret.


#24

Tallulah sa for siden:

Hvor kjøpte dere sykkel, Izzi? Vi er egentlig ute i samme ærend, med en gutt som har samme forhold til sykkel, samme alder, men 10 cm høyere. Han har en sykkel som egentlig er for liten, men som han tviholder på, fordi han "kan" den. Jeg tror en ny sykkel ville gi en bedre sykkelopplevelse.


#25

Lavender sa for siden:

Center to top 13,5" og 34 cm står det på en Merida Juliet jeg kjøpte til 148 cm barn i fjor høst, den passer fortsatt. Jeg kjøpte den brukt og forrige eier brukte den til nesten 160 cm. Vi har barn som arver og da er det bare å kjøpe inn.

Tallulah, jeg ville gått til Oslo Sportslager og sett om de har igjen fjorårsmodeller.


#26

IzziCreo sa for siden:

De endte på Obs, men så også på G-Sport og XXL var neste på listen. Vi la inn en ekstra drøy tusenlapp slik at han fikk en lettere sykkel nettopp av den grunnen du nevner, Tallulah - bedre sykkelopplevelse. Han merket også stor forskjell på girsystemene da han prøvde ulike sykler. Alt det er jo med på å øke selve mestringen og opplevelsen, og siden han har de karaktertrekkene han har, så la vi max til rette :humre:

Oslo Sportslager er også et godt tips, og ville sjekket der også om jeg var dere.


#27

Niobe sa for siden:

Det er rammestørrelse 13,5"/34 cm. Det tror jeg er Merida sin minste "voksenramme" og skal passe til en som er ca 145-155 høy. Så det stemmer jo godt. Hjulstørrelsen er antagelig 26", jeg tror ikke damesyklene finnes med noe mindre.


#28

Lavender sa for siden:

Det er nok forklaringen. Den er dessverre med dempegaffel og den skal jeg bytte til fast gaffel her på Anton Sport hvor de selger sykkelen. For å få den lett, og fordi gaffel ikke er nødvendig for vårt bruk. Hadde den vært topp kvalitet skulle jeg vurdert den.


#29

Niobe sa for siden:

Ja, dempegaffel ser kult ut, men siden de færreste har bruk for det så gjør det jo bare syklene mye tyngre. Eldste har ikke dempegaffel på terrengsykkelen han har nå, men sier han vil ha på den neste. Jeg tror det er mest fordi alle de eldre har, jeg tviler på han egentlig har savnet det. Det ender vel med at han sykler med dempingen av hele tiden. ;)


#30

Tallulah sa for siden:

Og det ble det. Vi kjøpte like godt den første og beste sykkelen han prøvde. Og etter å ha brukt kølappventetiden til å se på sykler som koster mer enn bilen vår så føltes den som et varp også. :knegg:

Den var lett, hadde godt gir og han syklet avgårde. :)


#31

Lavender sa for siden:

:D. Herlig. Det er litt av en butikk, den og et par til.


#32

IzziCreo sa for siden:

Så flott, Tallulah! Hvilken sykkel og str ble det? Interessant å høre da poden nok når den høyden neste år :) Merket han stor forskjell?


#33

Tallulah sa for siden:

Det ble denne: www.hardrocx.no/portfolio_item/shock-machine-26r/ Bare i matt sort, med oransje bokstaver.

Den var på salg, så den kostet 5.500,- Det er jo mye penger, syns jeg, men han har bare hatt arvesykler og loppissykler før, og nå begynner han å bli så stor at sykkelgleden blir større med en ålreit sykkel. I tillegg passer den til meg også, og jeg har bare bysykkel, så jeg kan arve den. :knegg:

Han måtte ha setet litt opp fra helt nederst, men han hadde nok ikke følt seg komfortabel med noe større. Denne var slik at rammen så vidt gikk klar av skrittet når han sto over. Selgeren mente at han kunne fint ha den en stund, ved å justere setet opp og evt. kjøpe en forlenger til styret.

Han syklet hele veien hjem, og var utrolig stolt.

Edit: her fant jeg den på Oslo Sportslager sine hjemmesider også, i riktig farge. www.oslosportslager.no/produkt/hard-rocx-shock-machine-disc-26r-terrengsykkel-2015-36501.aspx


#34

IzziCreo sa for siden:

Så kul den var! Fikk ikke opp linken fra Sportslageret, men så den andre.

Det er nok størrelsen over podens sykkel. Så nå i papirene som fulgte med at selve rammen (?) er 34 cm og hjulene 24".


#35

My sa for siden:

Var en liten prøverunde på XXL med min unge som blir 11 i juni, som er oppunder 150 høy. Hun har fra før en 24" Scott scale, som har forholdsvis liten ramme, som det er på tide at lillesøstera får overta. I butikken mente selgeren at hun ikke kunne ha større enn 24". Prøvde en fra Merida, samme hjulstørrelse men større ramme enn den hun har, den han mente var riktig størrelse. Den var grei nok, men jeg syntes sittestillingen ble litt rar, hun måtte lene seg ganske mye fram, samtidig som knærne kom ganske høyt opp. Det så anstrengende ut. Men bare for å ha prøvd, nesten for å demonstrere at det kom til å bli for stort, så hentet han en small damesykkel (hybrid), så hun fikk prøve den. Når hun stod ved siden av den tenkte jeg også at den ble alt for diger. Men både til vår og selgerens store forbauselse så hadde hun veldig fin sittestilling, mer oppreist og avslappet enn på 24"-en som hun akkurat hadde prøvd, og selgeren måtte innrømme at han jammen trodde den faktisk var bedre til henne. Den hadde 28" hjul (hybrid) og small rammestørrelse (hva nå det er). Mulig det hadde vært enda bedre med 26" hjul, men det hadde de ikke inne. Ramma var tydeligvis helt passe. Vi skulle uansett ikke kjøpe i dag, det var bare for å prøve. Vi prøver å få tak i en fjorårsmodell, for å få litt mer for pengene, og mannen har kontakter i bransjen som skal prøve å fikse det. Men en nyttig prøverunde var det i alle fall, en liten aha-opplevelse. Nå vet vi hva vi skal se etter.

Dette er sykkelen hun prøvde: www.xxl.no/scott-sub-cross-tour-w-md-hybridbike-16-hybridsykkel-dame/p/1118182_1_style#details


#36

Niobe sa for siden:

Rammestørrelsen er 34 cm (13,5"). Da har den relativt små hjul, men ganske stor ramme i forhold. Det er nok derfor den oppleves som "stor". Den er nok veldig lett å manøvrere. :)


#37

Tallulah sa for siden:

Ja, vi er veldig fornøyde, begge to. :)


#38

IzziCreo sa for siden:

Ja, det stemmer med hvordan jeg oppfatter den :jupp:

Det er ikke en sykkel han kan ha i mange år. Kanskje han allerede må ha ny til neste år, men den er perfekt i år :)


#39

IzziCreo sa for siden:

Her fant jeg forøvrig sykkelen det endte med. Veier 10,2 kg, så den var virkelig lett :jupp: Det var fjorårsmodell, så det var god pris på den.


#40

Niobe sa for siden:

Veldig kul, og det er veldig bra vekt. Det betyr jo mye. :riktig:


#41

IzziCreo sa for siden:

Absolutt! Han har klaget mye på at den forrige var tung, og det er endel bakker her vi bor så synes vi absolutt det var viktig med lav vekt på sykkelen. De merket visst stor forskjell på syklene han prøvde, både på vekt og girsystem.


#42

Lavender sa for siden:

Det må være et godt kjøp. Den er uten dempegaffel, og da er sykkelen fort mye lettere. Jeg ser det har litt å si for en lett, men lang kropp. Vi hadde en Diamant med dempegaffel som fikk fyken raskt fordi den var tung, hard å gire og kunne ikke justeres, kun smøres.

Mannen har DBS Introuder som er 15 år, god og kul, som jeg tyvlåner.


#43

Bamsemums sa for siden:

Vekt spiller helt klart en stor rolle. Å ha en sykkel som veier halvparten av syklisten er tungt. Som nevnt før sparer man mye ved å droppe demperen.
Det vil også lønne seg å gå etter husmerkene til sportsbutikkene. Feks XXL har White, og Sport1 har Xeed. Da vil dere få mye sykkel for pengene!:)
Husk også å få tilpasset sykkelen. Både for en bedre sykkelopplevelse, og unngå skader.
En annen ting jeg kanskje ville byttet er dekkene. Ofte leveres sykler med grove terrengdekk med dårlig gummi og høy rullemotstand. Byttes disse med hybriddekk/gode terrengdekk sparer man mye krefter:)


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.