Jeg har endelig fått til en type brødbaking som funker for meg, og som alle liker. Selv om det ikke går helt opp alle dager. Grytebrød! Jeg har eksperimentert litt, og funnet ut at det er hipp som happ hvordan den lange hevetiden fordeles mellom forheving og etterheving, så jeg gjør etterhevingen om natten, ikke bare et par timer, som det står i oppskriftene, og de morgenene jeg står tidlig opp for å løpe til jobb kan jeg altså lempe den ferdighevede kladunsen opp i gryta (mel nederst!), putte den i ovnen og løpe på jobb, så står de andre opp til nybakt brød. (Ulempe: I går kom jeg hjem og hadde gledet meg til brødmat, men så hadde de spist rubb og rake. :mumle: )
Jeg har prioritert å lage brødet lettspist, for den matleie sin del, og lager brødet relativt fint. En miks av ca. 500 gram hvetemel, 150 gram grov, sammalt spelt og 100 gram grov, sammalt rug. Salt, bittelitt gjær, vann og honning. Utrolig enkelt! I går hadde jeg også tatt i en skål med rester av raspet gulrot etter middagen.
Men variasjon er bra, så jeg tar gjerne mot tips til oppskrifter!
Eg vil gjerne ha step by step-oppskrift. Gjerne til avlang Le Creuset. Gjerne sånn som en gjer klar på kvelden og steike om morgenen. Bill mrk. Hytta straks ferdig :lykkelig:
Men altså tatt meg friheter med hevetid: Gjerne satt deigen etter jobb, gjort den "brettingen" (som høres innviklet og klissete ut, men som ikke er det) før jeg legger meg, og så kjapt varme gryta på morgenen (setter den i ovnen mens jeg varmer ovnen på full guff med varmluft og alt) i fem minutter, ha i mel, velte oppi deigen, steke. Deigen er litt uformelig, men det blir fint når det steker! :jupp:
Mannen visste ikke at det var noe som het grytebrød, men han tok da altså en sånn ferdigmelmix fra Mølleren som skal fordeles på to brødformer, og klæsjet det oppi en gryte med masse olivenolje i. Ble suverent! Så nå blir det bare grytebrød hjemme.
Det samme gjør jeg :) Jeg er heller ikke så nøye på de to hevetidene - tar det som det passer, men sørger alltid for at den totale hevetiden er lang nok.
Enda et alternativ til mel og bretting: Jeg er ikke så begeistret for masse mel utenpå brødet så jeg tar litt olivenolje på et bakepapir, gnir det utover med slikkepott, heller brøddeigen over bruker samme slikkepott til brettingen. Ingenting setter seg fast. Etter ferdig heving plopper jeg hele bakepapiret med brødet oppi gryta, så slipper jeg mel i den også.
Takk for tips! Jeg liker melet, men ikke alle i familien er enige. Skorpen blir fortsatt god?
Det vi vanligvis har gjort med brødbaking, siden det går så ENORMT store mengder, er å bruke sånne ferdigposer, men de begynner å bli litt lei av de samme smakene, og så er det jo tilsatt så mye ekstra gluten i dem at jeg prøver å finne et alternativ. Men det blir nok fortsatt en "base" med mannens "12 brød i slengen basert på posemiks", tror jeg. Når 3 av familiens medlemmer spiser MINIMUM 4 blingser per brødmåltid, gjerne mer, og fjerdemann ikke er så langt bak, så går det en del. :gal:
Jeg har funnet en oppskrift som ikke skal brettes og ikke skal etterheves. Kun lang forheving over natten. Alle melsorter funker, men jeg baker bare grovbrød. :sunnelinje:
Jeg bruker minimum 300 gram fint hvetemel. Ellers går det i grovmalt fullkornshvete (type 100 gr), Fibramel (100 gram), rugmel, havremel, havregryn, byggmel og linfrø og ferdigblandede frøposer laget for bakst. Ca 2 små ts tørrgjør, 3 ts salt og alltid 1 kg mel til sammen. Da trenger man 8 dl kaldt vann til blandingen. Ingen olje i bunn, kun litt hvetemel. Hev i minst 12 timer.
Forvarm ovnen på 225 grader.
Sett inn gryte uten lokk uten deig i 30 min.
Sett inn gryte med deig og lokk i 45 minutter
senk temp til litt under 200 grader, ta av lokk, stek videre i 15 min.
Ja, den blir ganske hard, men jeg liker det. Jeg pleier å pensle den med litt olje oppå også og har begynt å eksperimentere med å kutte den i mønster. :stolt:
[url="http://www.foreldreportalen.no//www.pinterest.com/pin/create/extension/"][/url]
Ja, jeg har ikke turd å prøve bare 1/2. :knegg: Ikke måler jeg heller, jeg heller litt ut av posen. Jeg har posen ihvertfall til 4 brød, tror jeg. Når jeg vet at jeg har tid til lang hevetid bruker jeg mindre gjær og når jeg setter deigen om morgenen (fordi jeg glemte det kvelden før) og må steke utpå dagen bruker jeg mer gjær. :p
Jeg bruker le Creuset sin oppskrift, bare litt grovere. Den skal ikke brettes overhodet, det liker jeg med mitt uorganiserte hode. 6 dl kaldt vann, et par ss honning, salt, en halv ts gjær, 625 g mel. Har ofte oppi havregryn (100 gr) og byggmel. Gryte og ovn til 250 grader, litt havregryn i bunnen, heller deigen oppi. Sitter aldri fast, gryta må knapt vaskes.
Må heve minimum 10 timer, helst 12 eller mer siden den ikke skal etterheves.