Nå blottstiller jeg min sausuvitenhet her, men når jeg skal lage saus av sjyen etter en stek, bruner jeg bare smør og mel og sper med sjy, da? :blond:
Jeg skjønner at man sikkert burde ha i litt fløte eller rømme eller slikt, men det har jeg ikke tenkt å gjøre.
Såh, blir det en ok hverdagssaus av smør, mel og sjy?
(Vi har aldri saus. Sånn virkelig, aldri. Men nå steker jeg marinert kjøtt i stekeposer i ovnen, og det blir jo fantastisk smakfull sjy av slikt. Kan jo forsøke å bruke den også...)
Ja, det er sånn jeg gjør det ihvertfall, dvs etter skinkestek som er ganske fet, blander jeg mel og vann og tilsetter i sjyen mens jeg koker opp. Til elg lager jeg bruning og tilsetter kraft.
Men vær obs på at sjy etter stekeposer kan bli veldig salt og da må spes ut litt mer.
Du kan godt lage brun jevning av mel+smør og spe med sjy. Hvis du vil ha tynn sjysaus lager du bare litt jevning, vil du ha tykkere må du ha mer mel. Du bør ta høyde for at sjyen fra stekeposen er salt, jeg tar oppi mer væske i tillegg til sjyen. Hvis du vil ha veldig enkel saus tar du vann, om du vil ha litt rundere smak tar du melk.
Til svin er det veldig godt med sødme oppi. Prøv en liten klunk eplejuice i skyen eller enda bedre litt uutbladet solbærsaft. (evt tyttebærsyltetøy). Stekte epler er også godt til svin.
Du heller skyen oppi en kjele og heller Maizenna brun jevning oppi, lar det koke opp. Spe på med vann om ønskelig. Ta gjerne en dæsj fløte i. Krydre etter ønske. Jevningen fra Maizenna er mye enklere og mindre tidkrevende enn å lage med smør, og mel i panne.
Eller du kan koke opp kraften, og ha litt potetmel blandet ut i litt kaldt vann oppi, og røre skikkelig til det tykner, så det ikke blir klumper. (Ikke for mye potetmel, da blir det for tykt. Bare for å tykne kraften litt.
Jeg lager ikke bruning for sjysaus, jeg blander litt mel og vann (men maizena er nok enklere) som jeg slår gjennomen sil oppoi sjyen når den koker, mens jeg rører (jepp, en hånd til å helle, en til å holde sil og en til å røre=må ha en hjelper)
spes med vann eller potetkraft eller melk eller fløte eller hva du ønsker om den er for salt/sterk/for lite saus og evt krydres om du da har spedd for mye. Og evt litt sukkerkulør om den enten opp helt lys