Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hva syns du om alkoholservering på idrettsarrangement?

#1

star sa for siden:

Litt usikker på om dette er rett forum......

Hva syns dere om alkoholservering på idrettsarrangement? Som tippeligakamper, når det skjer noe i Holmenkollen, når Norge spiller landskamper i håndball, ishockeykamper, basketkamper eller hva som helst annet egentlig.
Er det greit at det serveres alkohol da?

Lagt til:
Spiller det noen rolle om det er mange barn som også er tilstede på arrangementet?


#2

Tallulah sa for siden:

Jeg er litt delt. På den ene siden ser jeg poenget om at idrett skal være alkoholfri. På den andre siden har jeg vært på baseballkamper i USA, tatt en øl og hatt en utrolig koselig kveld.


#3

Carrera sa for siden:

Jeg er også delt. Idrett og alkohol er jo på mage måter ikke forenelig, men samtidig ser jeg ikke problemet med å ta en øl eller to når man er tilskuer.


#4

Billa sa for siden:

Det er jo ikke idrettsutøverne som drikker, så egentlig synes jeg det er OK at tilskuerne kan ta et glass vin. Men kanskje det ikke fungerer så godt i Norge, for målet er jo ikke flatfyll. Var på sprangstevne i Hickstead (UK) for et par år siden, og det var veldig uvant at folk gikk frem og tilbake til tribunen med hendene fulle av vin og øl. Så ikke fulle hverken voksne eller ungdommer, og jeg tror ikke Storesøster reflekterte over alkoholserveringen i det hele tatt.


#5

løve70 sa for siden:

Jeg synes det er helt greit egentlig. Selvsagt er det ikke greit å blande alkohol og idrett, men som tilskuer tenker jeg et par øl eller et par glass vin er helt ok.


#6

Katta sa for siden:

Jeg synes på generelt grunnlag at det er for få steder uten alkoholservering og jeg tror ikke det er foruftig at alkohol blir en naturlig del av stadig flere sammenhenger. Jeg synes derfor det er fornuftig å holde idrettsarrangementer alkoholfri i den grad det er mulig, og synes at "hvorfor?" er et mer relevant spørsmål enn "hvorfor ikke?" her. Finnes det noen god grunn til at det skal være alkohol kombinert med idrett? Jeg synes ikke det.


#7

Bokormen sa for siden:

Umiddelbart synes jeg det er helt ok om folk kan ta seg en øl mens de ser på kampen, men jeg tror det vil kreve en stor opptrapping av vaktholdet. Det er alltid noen som ikke klarer å begrense seg og/eller te seg med alkohol innabords.


#8

star sa for siden:

Spiller det noen rolle om det er mange barn som også er tilstede på arrangementet?


#9

Serena sa for siden:

Jeg er enig med Katta.

Jeg synes generelt sett at alkohol har fått for stor sosial aksept, det drikkes alkohol i utrolig mange sammenhenger, det er ikke nødvendig med alkohol på idrettsarrangement.


#10

Input sa for siden:

Sånn personlig foretrekker jeg at folk kjøper øl på arrangementet enn at de har med seg sprit på en colaflaske. Sistnevnte var det utrolig mye av under skiskyttervm.


#11

Carrera sa for siden:

I utgangspunktet nei, oppe i mitt hode, for jeg mener at barn ikke tar skade av, eller i det hele tatt legger noe notis av at voksne tar seg en øl eller to.

Men så har du da de voksne som ikke klarer å ta bare en øl eller to, eller som blir tilsynelatende påvirket av en øl eller to... De kan bidra til at barn ikke synes det er så ok å være med.

Men alt i alt så tror jeg vel ikke at det er et så stort problem på slike arrangementer rundt om. Normalt sett.


#12

Kirsebær sa for siden:

Når jeg skal forsøke å se for meg en fotballkamp i tippeligaen, og putte alkohol inn i bildet, så er det typiske gjengsupportere jeg ser for meg. :knegg:
Kjernen, Klanen, Tornekrattet ... De fremstår så lite sympatiske. Og de blir gjerne ikke bedre med tilgang på alkohol.

Men jeg syns jo voksne folk skal få ta seg en øl, eller et glass vin, omtrent uansett hvor de er. Hvis de bare kan oppføre seg.

Men nei, det er ingen kampsak for meg å få inn alkoholservering på idrettsarrangement, men heller ingen kampsak å holde alkoholen unna.


#13

Lavender sa for siden:

Greit nok i lukkede og bemannede VIP rom. Men ikke på tribunene. For nordmenn er ikke kjent for kontinentale drikkevaner og å ta kun en. Det kunne vært servert bedre kaffe, the og leskedrikk.


#14

Tallulah sa for siden:

Har du noensinne vært på et idrettsarrangement på kontinentet? Ikke akkurat "ta kun en" der heller altså. :knegg: Eller på solsiden på tyrefekterkamper? Når du går ut derifra har du like mye sangria dynket over deg som innabords.


#15

Minerva sa for siden:

Jeg synes det er helt greit med et tilbud om alkohol på idrettsarrangement.

Det er folk som ikke kan styre eget forbruk som er problemet. Tilbud om alkohol trenger ikke bety dritings. Det kan bety å kose seg med en øl med venner mens man har det gøy. Det kan hende vi trenger å oppheve Vinmonopolet og Norges strenge regler for ølsalg for å normalisere alkoholtilgang og ikke gjøre det så ezzzotisk.


#16

Guava sa for siden:

Jeg ser ikke noen gode grunner til å servere alkohol på idrettsarrangement.
Fotballkamper er her til lands mer en familiegreie enn det er i en del land hvor alkohol er en del av opplevelsen. Mange ungdommer har det å gå på kamp som "det de gjør sammen med mamma og pappa". Jeg er litt redd for at alkohol kan endre dette i retning av kultur man ser andre steder, der riktignok også barn er med på kamp, men hvor alkohol ta mye større plass enn det jeg synes er ok.

Arrangementet kan da være rus nok. Man trenger ikke alkohol for smakens skyld på en tribune i alle fall.


#17

Tallulah sa for siden:

De idrettsarangementene jeg har vært på i USA har i høy grad vært familieorienterte, selv om man i kiosken kunne kjøpe øl på lik linje med brus og vann. Sånn er det f.eks. også i Disneyparkene som på alle måter er familieorienterte, uten at det utelukker muligheten til å ta seg en øl.


#18

vixen sa for siden:

Jeg tenker at de kan være alkoholfrie. Her i huset er det vel bare jeg som ikke er medlem i Kjernen tror jeg. I kveld skal de tre på kamp og selv mini på tre og et halvt synes det er gøy å stå sammen med kjernen for synging og roping. En del av de som står der trenger vel ikke noe mer alkohol etter kampstart og de kan jo bare fortsette festen etterpå. Jeg synes det er bra at det er slik her til lands at selv små barn kan være med sammen med den mest ihuga fansen.


#19

Candy Darling sa for siden:

Jeg synes i seg selv det er helt greit - det er jo ikke idrett man holder på med, man ser på. :humre: Men jeg synes det er helt unaturlig å ha alkohol på arrangement som omhandler barn eller har en sterk familieprofil. En landskamp på Ullevål er ikke et familiearrangement, selv om det så klart er helt ok å ta med seg barn som skjønner hva de går til sammen med en ansvarlig voksen.

Jeg har en grunnleggende holdning om at det skal være gode grunner for at ting er ulovlig, ikke omvendt.


#20

Guava sa for siden:

Joda, men jeg har såpass lite tro på en del norske fotballfans at jeg ikke tror en øl på kamp holder når den andre rusen eller begynnende sorgen kommer over dem. Kulturelt kanskje?


#21

Candy Darling sa for siden:

En kamp varer tross alt veldig kort, og den ihuga fansen har ikke en gang tid til å gå på do. :knegg: Det er puben før (og evt smugling) som er problemet.


#22

Kirsebær sa for siden:

Så det vi egentlig skal jobbe for er at puber stenger minst to timer før kampstart. :knegg:


#23

Candy Darling sa for siden:

Eller la folk være drita i fred. :vetikke:

Man kan godt være enda strengere med innslipp, for min del.


#24

Kirsebær sa for siden:

Dette!

Og det mener jeg overalt. Ikke slipp inn folk som er synlig beruset. Og vær strengere på å kaste ut folk som blir beruset.
Da kunne man servert alkohol omtrent hvor som helst for min del. :hjerter:


#25

Tallulah sa for siden:

Men disse er jo fulle uansett? De har drukket på puben før de kommer, og de smugler inn alkohol.

Ja, jeg syns man heller kan være flinkere til å luke ut folk som ikke kan oppføre seg. Og med økte inntekter fra alkoholservering har man råd til mer vakthold. :nemlig:


#26

Guava sa for siden:

De er ikke fulle uansett. Jeg tror "tribunen er et sted man kan drikke" kan endre det med at en del familier sammen drar på kamp.
Som barn tilbragte jeg mine timer på tribuner og likte aldri dem som var beruset før kamp, men ville nok likt enda dårligere voksne ved siden av meg med halvliter i hånda, vandrende forbi for tissing i kombinasjon med brøling. De som drikker uansett kan ha godt av en to timers pause med idrettsrus før de begynner på igjen på puben.

Jeg synes det er veldig godt med noen alkoholfrie fellesarenaer i samfunnet.


#27

Blåbær sa for siden:

Jeg har samme grunnholdning som Candy.
For meg er det som regel unaturlig å drikke alkohol på idrettsarrangementer, men det betyr ikke at jeg syns et før forbys. Folk får lære seg å styre seg selv.


#28

Guava sa for siden:

Det med å generelt mene at folk må styre seg selv tror jeg er ganske kjipt totalt sett med tanke på alkoholrelaterte problemer i samfunnet.

Fellesarenaer uten rus har veldig positive effekter. Det gjør det litt enklere for en del mennesker å være der.


#29

Cuyahoga sa for siden:

Dette. :nikker:

"Folk får bare styre seg" er litt sånn "let them have cake". Litt solidarisk kan man vel være.


#30

Myria sa for siden:

Jeg er veldig enig med deg.


#31

Candy Darling sa for siden:

At man har som grunnholdning at ting skal ha en grunn til å forbys er ikke det samme som at man lar alle seile i sin egen sjø. På samme måte som at folk som er for tettere regulering ikke nødvendigvis mener at staten skal detaljstyre livet til en hver innbygger. Litt gangsyn til begge sider er en Fin Ting.

Det finnes helt sikkert idrettsarrangement der det passer fint å sitte og nippe til en prosecco, og som kunne hjulpet fattige klubber og idretter som ikke får like mye støtte som fotballen, til å få det til å gå rundt.


#32

Blåbær sa for siden:

Men er det ett problem? Jeg mener at det bør være ganske problematisk hvis man skal sette inn forbud. Mener du det er solidarisk å innføre forbud mot alkoholservering? Hvilke arenaer er det ok? Hvilke er det ikke ok? Hvordan skal man vurdere dette? Er det slik at en stor andel av den norsk befolkning ikke greier å styre dette selv?

Mitt inntrykk er at de som drikker mye på slike arrangementer har drukket mesteparten før de kommer.


#33

Guava sa for siden:

Idrettsarrangementer flest er felles samfunnsarena på helt annen måte og med en helt annen bredde med tanke på alder enn en del arenaer det det serveres alkohol. Alkoholservering er ikke uten betydning med tanke på hva slags arena man ønsker at slike arrangementer skal være.

Hvorfor er det så ille å ikke tillate? Det er mange veldig gode grunner til å redusere antall fellesarenaer med alkoholservering sånn mtp offentlig økonomi og folkehelse. Alkohol vil få økt fokus på arrangementet om det selges der. Så enkelt er det faktisk og det finnes ikke bøtter og spann med gode grunner synes jeg.
Jeg er nok ikke så fan av kontinentale drikkevaner. Ikke norske heller for den saks skyld.


#34

Tallulah sa for siden:

Nei, tror ikke det? Jeg husker hockeyfolka ønsket det for noen år tilbake og fikk ikke lov.


#35

GydaG sa for siden:

Det blir riktigere å si tillates enn forbys vel, da det nå engang er en skjenkebevilling som må gis i disse tilfellene. Og jeg må si jeg syns det er underlig at det skal være så nødvendig å drikke alkohol på et sportsarrangement.
Det er altså så lite sjarmerende at alkohol er nødt til å være en del av alt mulig.



#37

Cuyahoga sa for siden:

Jeg tenker i alle fall at det ikke bør være verken lov eller sosialt akseptert med alkohol på alle sosiale arenaer.



#39

Guava sa for siden:

Mer vakthold for å luke ut dritingspøbler er veldig ok, men det er bare kjipt om idrettsarrangementer må ha masse vakthold og sånt Pga økt mengde inntak blant publikum.


#40

star sa for siden:

Joda, det er alkoholservering i DNB arena i Stavanger blant annet. Senest i dag leste jeg om noen som var plaget av litt overgira folk med alkohol innabords.
Og husker jeg feil om jeg mener det selges alkohol på Lerkendal?


#41

Katta sa for siden:

Jeg synes det er veldig gode grunner til å forby alkohol på idrettsarrangementer som hovedregel. Det er familiearrangementer. Det er sport og helse som står i fokus. Og det er viktig at det finnes arenaer som er trygge for de som har et problematisk forhold til alkohol, enten pga seg selv eller foreldre. Jeg synes idretten skal være en sånn arena.

Ja.

Jepp! Og jeg ønsker ikke at mine unger skal vokse opp med at alkohol er en naturlig del overalt der folk møtes.


#42

Tjorven sa for siden:

Jeg har vært på kamper innen diverse idretter i USA, og må innrømme st jeg synes det har vært veldig stas å ta en øl da. Dette er i aller høyeste grad familiearrangementer, og jeg kan ikke si at jeg har tenkt over om noen har drukket mer enn de burde.

Jeg synes ikke noe om at det legges begrensninger på hvor og når jeg kan drikke alkohol, men inntaket mitt pleier å være relativt begrenset. De aller fleste klarer å begrense seg, men noen få gjør ikke det. Jeg klarer ikke helt å bestemme meg for om jeg synes det skal være deres eller mitt problem.


#43

løve70 sa for siden:

Jeg tenker akkurat det samme som deg her Tjorven :nemlig:


#44

Tallulah sa for siden:

Det er selvfølgelig kulturforskjeller inne i bildet, som det tar lang tid å endre på. I tillegg er alkoholpolitikken lagt opp for å håndtere nåværende drikkekultur, ikke forsøke å endre drikkekulturen.

Den største forskjellen på de idrettsarrangementene jeg har vært på i USA og på norske arrangementer, er at alkoholen, selv om den tilbys, tar mye mindre plass. Den er bare ett av alternativene til drikke når man går i kiosken. Det er ikke egne alkoholserveringsområder, og det gjøres mye mindre nummer av alkoholen. I Norge blir alkoholen noe man må ta så voldsomt stilling til, man er enten for eller i mot liksom. Og da er det lett å gå til ytterlighetene.


#45

Katta sa for siden:

Hvis kulturen i Norge var slik at øl kun var en type drikke hadde jeg kunnet se litt annerledes på det, men det er ikke sånn. På den andre siden, hvis det bare er en type drikke kan de vel velge noe annet slik at unger og andre som måtte ha problemer med det får et fristed.


#46

Tallulah sa for siden:

Fristedet må vel være fra at folk drikker seg fulle og uberegnelige, ikke at de tar seg en øl?


#47

LaBanga sa for siden:

Jeg synes ikke alkohol og idrett hører sammen og er veldig enig med Katta her. Det vil jo også bli veldig lite familievennlig om man må dele opp de voksne og barna på arrangementer siden loven sier at det må være 18-årsgrense på områder hvor alkohol selges og serveres.
Idrett handler om helse og sunne verdier. Jeg støtter veldig den nye idrettspresidenten som ønsker å arbeide for alkoholfrie idrettsarrangementer. www.dagen.no/Nyheter/alkohol/Idrettspresidenten-vil-ha-slutt-p%C3%A5-tribune-alkohol-261724


#48

Tallulah sa for siden:

Nei, det må man da ikke.


#49

LaBanga sa for siden:

Jeg har vært med å arrangere NM og hvis vi skulle søke om alkoholserving måtte det være et avgrenset område hvor det ikke var 18-årsgrense og man kunne ikke ta med alkoholen ut derfra, akkurat som det er på skjenkesteder.


#50

Tallulah sa for siden:

Mulig det er lokale variasjoner, men på Øya er det fri aldersgrense og man kan drikke overalt. Da jeg jobbet i utelivsbransjen for hauger av år siden (så mulig endel regler er endret siden da) så kunne vi fint ha mindreårige i lokalet, men ved en eventuell sjekk så var det vi som hadde ansvaret om de hadde drukket.

Paragraf 8-9 i alkoholloven sier noe om det, og kan sikkert bli tolket litt ulikt her og der, ift hva man egentlig mener med alment tilgjengelig. Jeg vet det er forskjell på arrangementer der du betaler deg inn og gratisarrangementer blant annet.


#51

LaBanga sa for siden:

Har søkt litt, og det er tydeligvis noe lokalpolitikerne kan bestemme fra sted til sted. Men jeg synes det er rimelig spesielt når lokalpolitikere lar være å høre på hva Idrettsforbundet mener nasjonalt. Dette er jo som regel snakk om penger for arrangørene av idrettsarrangmenter, og på fotballkamper er det et stort press på å få lov til å drikke, fordi de tror det tiltrekker seg flere publikum og til syvende og sist mer penger i kassa. Jeg er helt på linje med Idrettsforbundets syn her, og synes ikke det bør bli mer liberal skjenkepolitikk på idrettsarrangementer.


#52

him sa for siden:

Var i kontakt med politiet for å sjekke om det var mulig å selge alkohol (i fjor), hjemmelaget likør i forbindelse med salg av husflidsprodukter. Men fikk nei. (Dette var da ment som en kommentar til om det hadde vært en endring.)

#53

Katta sa for siden:

Jeg synes vi som samfunn skal ta hensyn til de som har problemer med alkohol. Da tenker jeg både på de voksne som har et alkoholproblem og som dermed trenger arenaer hvor de er sikre på å ikke bli fristet, og de barna som sliter med foreldres eller andre slektningers alkoholforbruk hjemme. Derfor synes jeg det er viktig med arenaer som er helt alkoholfri, og spesielt der familier går sammen.


#54

Pelle sa for siden:

Jeg er imot å øke antall soner med alkohol i samfunnet. Antallet alkoholskader øker i befolkningen. Idretten er vel selv også relativt imot?


#55

Pelle sa for siden:

Alkoholloven regulerer slikt. Det meste over 4,7 % må selges på polet.


#56

Tallulah sa for siden:

Dette er vel noe annet, dette er ikke servering. Når det gjelder servering kan man få sjenkebevilling, og det ser ut som hver kommune bestemmer forutsetningene for den.


#57

Pelle sa for siden:

Ja, det er opptil den enkelte kommune og den politikken de ønsker å ha mht alkohol.


#58

My sa for siden:

Jeg synes selvsagt det hadde vært hyggelig, for meg selv, å kose meg med en øl på fotballkamp. Det er alltid godt med øl. :knegg: Men jeg er ikke sikker på om jeg ville tatt med ungene på et sted hvor det fantes øldrikkende fotballfans. Det er nok dessverre slik, uansett hvordan man snur og vender på det, at man ikke kan sammenligne direkte fotball- eller ishockeykamper med for eksempel teater eller restauranter, når det gjelder alkohol og oppførsel. Selvsagt kunne man jo ønsket seg at man heller kunne ha forbud mot fotballfans på fotballkamper, og kun tillate høykulturelle hipstere med kontinentale drikkevaner og null sportsinteresse, men jeg tror det blir vanskeligere. :knegg: Dessverre kan vi heller ikke sammenligne oss med andre land i verden når det gjelder sammenhengen mellom alkoholservering og fyll, og konkludere med at "det går jo bra der".

Men hvis man klarte å være streng nok med oppførsel og skjenking av synlig berusede personer, og den jevne fotballtilhenger hadde klart seg med å "kose seg med en pils i sommervarmen", så hadde det sikkert vært greit. Jeg er skeptisk, men man kan jo alltids håpe.

Personlig er jeg ikke veldig sterkt for eller imot, hyggelig for meg om det var lov, overhodet ikke noe stort savn uten. Men hvis det viste seg at tilgangen på alkohol førte til større problemer med tribunefyll (noe som ikke ville være en direkte overraskende sammenheng) hadde jeg vegret meg for å ta med ungene. Og det hadde jo vært litt kjipt for ungene da. Særlig for han ene, som elsker den slags.

Men jeg skjønner ikke helt at behovet skal være så stort for å innføre det der det ikke eksisterer i dag. Så jeg er også litt der at jeg lurer på hvorfor det er så om å gjøre. De to timene fotballkampen varer liksom ... kan ikke folk bare gå og ta seg en øl etterpå? Man får da alltids nok øl. :vetikke:

(På Lerkendal er det alkoholservering ja, men ikke under kampen)


#59

rine sa for siden:

Her sa vel Katta det jeg også mener. Why, liksom?


#60

Blåbær sa for siden:

Men hvis idrettsforbundet ønsker det, så syns jeg idrettsforbundet kan legge tilrette, forby eller regulere dette selv. Det er generelle lovforbud jeg er i mot.

Jeg har selv aldri vert på idrettsarrengement med alkoholservering, men plenty av fotballkamper med mye fulle folk.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.