Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Spinoff av barnehagematpakketråden: Syltetøy!

Korleis er bruken av syltetøy til dine barn?

  • Brukar berre syltetøy til spesielle dagar / anledningar
    38 stemmer
  • Brukar berre lettsyltetøy til spesielle dagar / anledningar
    20 stemmer
  • Stort sett fri bruk av syltetøy
    19 stemmer
  • Stort sett fri bruk av lettsyltetøy
    9 stemmer
  • Og sidan eg alltid lagar teite pollar; er er ein "annet". Spesifiser og kjeft på meg.
    17 stemmer
#1

Syrin sa for siden:

Flott ord, hæ? :D

Eg lurer på bruken av syltetøy. Eg ser at nokre gir, og andre lar ver, eller har det som "snop" på lik linje med sjokoladepålegg.

Jenta vår får syltetøy når ho vil, men det er lettsyltetøy. Eg har mistanke om at det er søta med naturlig søtningsstoff frå eple, men er ikkje heilt sikker. Det er i alle fall 100 % bær og ikkje tilsatt sukker i vanlig forstand. Ho har diabetes. Likvel får ho syltetøy, men vi hadde nok ikkje gitt henne dette om det var noko ho absolutt alltid ville ha. Ho velger det av og til, og vi syns det er heilt ok. Vi merkar ikkje at syltetøyet gir spesielle utslag på blodsukkerverdiane (vi legg tynt på med kniv).

Så altså.. poll kjem.


#2

Filifjonka sa for siden:

Hvis femåringen hadde likt syltetøy hadde han fått velge det som andre pålegg, så sant det ikke ble sånn at han bare ville ha det og ikke annet. Men han hater syltetøy, så det er ikke noen aktuell problemstilling. Vi bruker også det som heter 100% bær, og jeg tror det stemmer at det inneholder fruktsukker.


#3

Søster sa for siden:

Vi har bare syltetøy eller honning til helgefrokosten når det er pannekaker, rislapper og sånt. Er ikke noe prinsipielt i det, men vi tenker vel egentlig ikke på det som pålegg.


#4

Veronal sa for siden:

Barnet har ingen favorittpålegg, men hans foreldre tror på variasjon så 1 av 6-8 skiver daglig blir smurt med lettsyltetøy eller banos. Stemte den siste, festlige kategorien ettersom det hverken er fri bruk eller kun til spesielle anledninger men snarere den gyldne middelvei. :rørt:

Siden alle forteller om syltetøyene i sitt liv så kan jeg fortelle mitt:


#5

Divine sa for siden:

Jeg stemte annet. Vi har ikke alltid syltetøy i huset, men når vi har det, er det fritt frem. Det vil si, jeg smører ikke syltetøy på matpakkeskivene til hverdags, kun når det ellers er tomt for annet pålegg.

Jeg kjøper stort sett sukkerredusert syltetøy, men prøver å unngå syltetøy med kunstig søtstoff.


#6

Tallulah sa for siden:

Vi spiser lite syltetøy, så man kan vel si at det er til spesielle anledninger - som vafler og på pannekaker og slikt. Men skulle man få lyst til å ha det på frokostbrødskiva er det greit, så lenge det ikke bare blir det og hver eneste dag. Har det ikke på matpakka, det blir bare klin.

Vi bruker de der 100% bær-syltetøyene som ikke er tilsatt sukker eller kunstige søtningsstoffer. Hvis ikke glittermamma har vært veldig flink og plukket masse bær og rørt dem med litt for mye sukker. Det hender det også.


#7

Søster sa for siden:

Krysset forresten på "lettsyltetøy" men føler for å spesifisere at det er det som har sukker i seg, type noras 100%. Vi bruker ikke kunstig søtning til verken gutungen (2 år) eller meg (gravid).


#8

Nessie sa for siden:

Her går det i perioder. Noen ganger har vi syltetøy i kjøleskapet, andre ganger ikke. Gubben liker ikke syltetøy, og jeg har bare lyst på det av og til.

Det er ikke sånn at jeg har spesielle dager hun kan få syltetøy, men det skjer som sagt innimellom når det passer seg sånn. Da er det også sukkerredusert syltetøy.


#9

Røverdatter sa for siden:

Vesla får syltetøy hvis vi har det og hvis hun har lyst på. Som regel velger hun noe annet. Hva slags syltetøy er litt opp og ned, noen ganger sukkerredusert og noen ganger vanlig.


#10

Sildre sa for siden:

Poden får syltetøy av og til om han har lyst på det, uavhengig av hvilken ukedag det er. Han får det imidlertid ikke hver dag, og som regel velger vi varianter med mindre sukker.
I tråd med Veronals innlegg er stikkordet hos oss variasjon.


#11

annemede sa for siden:

Vi bruker svigermors heimelaga syltetøy. Så eg kryssa av på den siste. Vi bruker det innimellom.


#12

Selma sa for siden:

Vi har stort sett alltid et glass syltetøy stående (svært ofte hjemmelaget), men etterspørselen er ikke så stor. Ber de om syltetøy, så får de det (ikke hver uke en gang). I perioder spiser minstemor mye Kellogs K og da vil hun ha litt syltetøy på i tillegg til melk. Selv spiser jeg ei skive med slytetøy på til frokost en gang i blant


#13

Adrienne sa for siden:

Jeg vil ikke kalle det fri flyt, men det er ikke sjelden heller. Vi har mye frukt i hagen, og lager vårt eget syltetøy med lite sukker og mye frukt/bær. Det er veldig godt og iallefall økologisk.

(Og når jeg sier "vi lager" så mener jeg egentlig "mannen lager".)


#14

Fluke sa for siden:

Han har fri tilgang, noe som vil si at han spiser syltetøy en gang i halvåret eller så.


#15

Kula sa for siden:

Det hender Jonas vil ha syltetøy. Men det er ytterst sjelden i grunn. Det hender også han får det i matpakken sin. Men da følger syltetøyet med i egen liten boks, ellers blir det bare klin.


#16

Gaia sa for siden:

Snupp har fri tilgang til både syltetøy (100 %-varianten) og Prim. Får han velge selv så velger han som oftest ost, enten gulost eller smøreost.


#17

malena sa for siden:

Stort sett fri bruk av syltetøy, men ikke i den forstand at de kan spise bare det. 1-2 ggr i uka.
Jeg pleier å sløyfe smøret på syltetøyskivene, da kan jeg smøre på et tynt lag som går litt nedi skiva. Blir ikke så mye søl, og ikke like lett å slikke bort.


#18

Ru sa for siden:

Hjemme hos oss er det for så vidt fri flyt, men det blir sjelden spist. Bortsett fra nå da, med svigers nydelige hjemmerørte jordbær!


#19

Sitron sa for siden:

Hos oss er det kun Emma som spiser syltetøy. Hun får det når hun ønsker, på skive til frokost. Hun har ikke alltid matlyst om morgenen og er fysen på noe søtt og jeg ser heller at hun spiser to skiver med ost og syltetøy enn en halv skive med leverpostei. Det er ikke lov med syltetøy på skivene til annet enn frokostmåltidet.


#20

MsM sa for siden:

Mathias får syltetøy når han vil. Jeg lager alt syltetøy selv, så jeg vet at det inneholder mye bær og forholdsvis lite sukker:D. Smør bruker ingen av oss og jeg smører også ganske tynt.


#21

Søster sa for siden:

Vi lagde forresten selv, når de norske jorbærene var litt ekstra regnvåte og på tilbud. Masse bær og masse sukker var vel oppskriften. Det ble aldri matpakkepålegg av det, vi maulet det med skje rett av boksen til det var tomt. Nå er bare noen få bokser skånet i fryseren, til 1. juledagsfrokosten.

:digresjon:


#22

Skilpadda sa for siden:

Vi har alltid syltetøy i kjøleskapet, for jeg spiser ofte cottage cheese med syltetøy som pålegg. Vanligvis er det en eller annen "redusert sukker"-variant. Poden får det når han ber om det, men jeg tror han glemmer at det finnes, vanligvis, og det går måneder mellom hver gang han ber om det. I matpakken har han aldri hatt det, tror jeg.

Jeg syntes ingen av alternativene i pollen passet helt, for "fri flyt" gjenspeiler ikke egentlig hvor ofte han får det - og ba han om det på hver eneste skive, ville vi nok begrenset det. :) Så jeg benyttet meg at det siste alternativet (som egentlig alle burde ha med i spørreundersøkelsene sine! :humre: ), men jeg tror ikke jeg trenger å kjefte.


#23

lil'c sa for siden:

Jeg svarte "annet" for vi har aldri syltetøy i hus. Jeg spiser det ikke, og da er det unaturlig å ha det, er ikke noe snuppa trenger.


#24

Koma sa for siden:

Jeg gir naturlig lett syltetøy uten tilsetningsstoffer. Hun får ikke tilbudet så veldig ofte, det er litt bingo når vi har det tilgjengelig. Jeg unngår å ha det med i barnehagen.


#25

Olympia sa for siden:

Vi bruker 100%-Syltetøyet i snitt engang i uken. Det er ikke yndlingspålegget, men fint for å variere litt. Vi voksne spiser også bare 100%varianten.


#26

Irma sa for siden:

Jeg krysset av for lettsyltetøy til spesielle anledninger, selv om det ikke stemmer helt. Vi har alltid lettsyltetøy i kjøleskapet, men det brukes sjelden på brødskiva til poden. Han virker egentlig ikke overbegeistret. Det brukes ikke til spesielle anledninger, men det spises ikke daglig liksom.


#27

Dixie Diner sa for siden:

Ingen av oss voksne spiser syltetøy annet enn til vafler, så vi har det aldri i hus. Vesla synes det smaker ok av og til, men hun liker det egentlig ikke. Hun er ikke glad i søte pålegg, så hun liker ikke sjokoladepålegg eller prim heller. Heldigvis.

Jeg rører ofte bær selv da, med litt Stevia eller Splenda, og serverer feks. til vafler eller is. Det er populært.


#28

Propella sa for siden:

Det er ingen her i huset som spiser syltetøy på brødskiva. Ungene liker det ikke. Eneste grunnen til at det står syltetøy i kjøleskaper mitt er at nabogutten spiser det.


#29

DM sa for siden:

Vi har ikke syltetøy i huset til vanlig. Poden får det når han er på besøk hos farmor, men kun dersom han har spist et proteinpålegg først (leverpostei eller salami eller noe), og ved spesielle anledninger her hjemme (men som oftest da er det lettere med mindre sukker, eller vi har rørte bær i stedet).


#30

Maz sa for siden:

Her liker ikke avkommet syltetøy.

Men jeg foretrekker rørt syltetøy uten ekstra stivelse og minimalt med sukker og/eller søststoff.


#31

Strå sa for siden:

Svarte fri flyt. Vi har ALLTID syltetøy i huset, men som nevnt i en annen tråd: ungene er flinke til å variere pålegget sitt. Stort sett har vi hjemmelaget syltetøy, men i år har vi ikke syltet noe særlig (sukk). Jeg bruker maks 1 kg sukker på 3,5 kg bær og intet kunstig.


#32

turi sa for siden:

Her er det fri flyt, men lager syltetøysomregel selv, uten sukker.

Men er velsignet med barn som spiser lite godteri og lite sukkert av egen fri vilje. Spiser ikke godteri om det står fremme engang.


#33

Kirsebær sa for siden:

Stemte annet.

Vi har aldri syltetøy. Ikke fordi det er så usunt, men fordi ingen spiser det.

Men barna får spise nugatti på frokostbrødskivene sine. Ikke spør meg hvorfor.


#34

~froggie~ sa for siden:

Ingen hysteri av syltetøy her i gården. Har de lyst, får de lov. Går i perioder for når de vil ha.


#35

Karamell sa for siden:

Vi hadde fri bruk helt til storebror bare ville ha det. Nå er det bare i helgene på ham. Lillebror liker ikke syltetøy.

Vi bruker ikke lettsyltetøy siden jeg ikke vil gi kunstig søtning til barna.


#36

Irma sa for siden:

Det er da ikke kunstig søtning i lettsyltetøy? Det er vel i sukkerfritt syltetøy det er aspartam etc. Nora sitt lettsyltetøy har kun redusert sukkermengde. Jeg synes det smaker mye bedre enn de andre på markedet.


#37

Candy Darling sa for siden:

Her er det syltetøy og brunost bare i helger og ferie hos mormor og sånt. :kjip: Og jeg ser nå i ferien at det er smart. Sneipen er en søtmons.

Barnehagen har for øvrig restriksjoner mot søtpålegg, så der hadde det uansett ikke vært aktuelt.


#38

Karamell sa for siden:

Ja, det er de med kunstig jeg ikke gir.
Når vi skal ha saft bruker vi også Nora naturlig lett.


#39

Skremmern sa for siden:

Hos oss er det stort sett fri bruk av syltetøy uten tilsatt sukker.


#40

Hyacinth sa for siden:

Stemte annet. Ungene er ikke noe særlig glad i syltetøy, og det er egentlig ikke vi voksne heller. Jeg synes det kan være godt på ost eller cottage cheese, men spiser aldri bare syltetøy. Jeg vil derfor si at barnas syltetøybruk er tilnærmet null.


#41

polarjenta sa for siden:

Svarte annet, vi har sjelden syltetøy i hus. Når vi har så får han det en sjelden gang, men det er ingen hit hos han.

På sammen måte som at nugatti, som han fikk smake for første gang nå i ferien, heller ikke var noen hit, han så boksen og sa kake og jeg tror han ble litt skuffet over at det faktisk var brød under.:knegg:


#42

Nooria sa for siden:

Her går det bare i proteinpålegg som grov leverpostein, hamburgerrygg, servelat og fårepølse... ja og så får lillesøster Tahini siden den inneholder mye kalsium og hun ikke får melkeprodukter.

De spiser likevel mye bær.


#43

malena sa for siden:

Hvorfor ser jeg ikke svarene selv om jeg har stemt? :klørihodet:


#44

Che sa for siden:

Prinsen er ikke så glad i syltetøy, så de sjeldne gangene han vil ha, får ha. Han får jo prim, og det er jo sinnsyke mengder sukker i det også. (heller ikke det hele tiden, selvfølgelig)

Jeg spiser av og til brød med syltetøy - enten Nora 100 % (som ikke er søtet med sukker, men med fruktkonsentrat.

Ellers er det hervik. Det er det beste syltetøyet og helt uten konserveringsmiddel. Problemet er at de nærmeste butikkene selger det ikke, og pussig nok er det tiltak og bestille det på nett.


#45

Tjorven sa for siden:

Vi bruker bare sultetøy på vafler; ikke på brødskiva. Mannen spiser overhodet ikke syltetøy (han liker ikke røde bær!), og jeg har aldri brukt det som pålegg.

Men vi er overhodet ikke supersunne. Jeg har hatt et vanvittig sukkersug etter at jeg ble gravid, og har anskaffet nugatti i et desperat forsøk på å bare være begrenset usunn.

Snuppa får dette på brødskive nr 2 lørdag eller søndag. Men jeg vet ikke om helg kvalifiserer til å være spesiell anledning, så jeg har foreløpig ikke stemt.


#46

Sitron sa for siden:

Liker ikke røde bær? Hva er det for no tull?


#47

Left sa for siden:

Stort sånn er det her også. Men jeg bruker nok heller litt for lite sukker, så det er bare jeg som liker det :cool:


#48

Veronal sa for siden:

:knegg: av mannen til Tjorven. Liker han blåbær som er røde bær forkledt som blå?


#49

Martis sa for siden:

Vi har svært sjelden syltetøy, da ingen av oss spiser det på brødskiver. Junior har tydeligvis fått det noen ganger i barnehagen og skryter av at det er så godt, men når han får tilbud om syltetøy f.eks hos farmor så vil han ikke ha det :fnis:

Bringebærsyltetøy på vafler er et must!


#50

Tjorven sa for siden:

Nei, blåbær defineres også som røde ........ eller han mener ikke at de er røde, men spiser altså ikke blåbær heller.

Han har det etter farmoren sin. Hun spiser heller ikke røde bær. Min mor var veldig redd for at denne rare fobien skulle følge navnet (snuppa er oppkalt etter mannens farmor), så hun startet å fore snuppa med røde bær lenge før jeg fant dette forsvarlig. Til glede for oss alle er snuppa riktig så glad i røde bær. :)


#51

emm sa for siden:

Ingen av mine liker syltetøy. Så jeg kan vel egentlig ikke gi noe svar.


#52

Gremli Skremli sa for siden:

Vi har litt syltetøy i havregrøten i stedet for sukker f.eks, det er frokost for guttungen kanskje tre morgener i uka. Ellers får han på brødskiva en sjelden gang når han ber spesielt om det, f.eks. søndag morgen til barne-tv.
Aldri på matpakka.


#53

Miss Norway sa for siden:

Signerer bare jeg, det var jo uansett akkurat det jeg ville skrevet.


#54

Polyanna sa for siden:

Tynt lag med syltetøy til frokost. Oppå skikkelige grovskiver. De er, som meg, ikke så glade i mat om morgenen, men trenger det for å komme i gang. Syltetøy er det som skal til for at de får i seg mat akkurat da.

Bruker Herviks syltetøy. Moderat med sukker og ingen konserveringsmidler.


#55

Pastill sa for siden:

Liker ikke syltetøy vi, så stemte det siste.

Rørte bær er derimot kjempegodt!


#56

Nenne sa for siden:

Syltetøy av typen "mer bær, mindre sukker" brukes til frokost hver dag her i huset. Ikke til nistemat, men vil noen ha ei skive til kvelden så får de det også.


#57

Beckett sa for siden:

Her kan poden av og til få et tynt lag syltetøy på skiva, men det hører til sjedenhetene - han er nemlig ikke spesielt glad i det. Hadde han hatt lyst på det ofte hadde han allikevel ikke fått mye/ofte.
Vi har forøvrig kun hjemmelaget syltetøy i hus. Med passe mye sukker i.


#58

Skilpadda sa for siden:

Rørte bær regner jeg også som syltetøy.


#59

Skremmern sa for siden:

Er ikke syltetøy laget av rørte bær? :blånn:


#60

Skilpadda sa for siden:

Tror det er mange som bare kaller det "syltetøy" når det er kokt, men jeg er vant til å kalle det syltetøy enten det er kokt eller rørt.


#61

Skremmern sa for siden:

Jeg også.


#62

Anuk sa for siden:

Fri flyt er det ikke, derfor stemte jeg på "til spesielle anledninger". Nå er ikke det helt sant heller, hun får syltetøy når hun vil - men hun må spise noe annet pålegg først. Det er så sjelden hun vil ha syltetøy at hun får det når hun vil, men hadde det blitt ofte så hadde det nok blitt restriksjoner.


#63

Inagh sa for siden:

Jeg stemte "bare til spesielle anledninger" - da den eneste anledningen guttungen spiser syltetøy er når han spiser frokostblanding, da bruker jeg syltetøy i stedet for sukker på. Frokostblanding spiser han et par ganger i uka.


#64

Slettet bruker sa for siden:

Ungene får syltetøy når de vil ha det. Det er ikke så veldig ofte.


#65

Java sa for siden:

Jeg stemte fri flyt. Vi har alltid syltetøy, men ingen av oss spiser det ofte. Allikevel er det jo fri flyt, for om noen vil ha syltetøy på brødskiva så får de det.


#66

Milfrid sa for siden:

Her er det fri flyt, og det kan det være fordi det ikke er så ofte ungene spiser syltetøy. De har det på wetabixen de gangene de spiser det, aldri på brødmat. Ikke fordi de ikke får, men fordi de aldri ønsker det. Kjøper som regel lettsyltetøy, fordi jeg synes det er best.


#67

Milfrid sa for siden:

Sånn har vi det med Nugattien på hytta også. Da må hun først spise en skive med vanlig pålegg, og hun får kun EN skive med nugatti . Her i vår kom hun veldig fornøyd fra SFO'en. De hadde hatt Nugatti der, men skulle slutte med det, fordi ungene bare ville spise det. Så da hadde datteren min foreslått at de kunne innføre samme regel som på hytta - først en med vanlig pålegg, og kun ene eneste med Nugatti :rolleyes: . Så kan vi jo diskutere hvor bra det er med Nugatti på SFO'en da....


#68

Teofelia sa for siden:

Vi har alltid syltetøy i kjøleskapet og praktiserer vel "fri flyt". Det er uproblematisk, siden Frøkna bare er sånn passe begeistret for syltetøy som pålegg og ikke spiser det så ofte.

Vi bruker enten Nora naturlig lett eller hjemmelaget syltetøy.


#69

Benzo sa for siden:

Storesøster liker ikke syltetøy, lillebror på 11 mnd har ikke smakt.


#70

Morella sa for siden:

Hun får syltetøy innimellom, og da er det det uten sukker. Hun er ikke så veldig glad i det så det blir max en gang i uka.


#71

Beckett sa for siden:

Jeg også.

#72

safran sa for siden:

Vi bruker også denne, eller den sukkerreduserte fra Hervik. Den er ikke tilsatt konserveringsmidler. Hun er like flink som toern her! Hver fredag har de "korn". "Korn" er puffet ris eller corn flakes. :rolleyes: Altså ikke særlig næringsnyttig. Hun vet jeg ikke er særlig glad i sånt som mat, og heller ikke i at de dytter i seg sukker. Hun kom pliktskyldigst hjem og fortalte at hun hadde et system på dette. En uke tar hun syltetøy, en uke bittelitt sukker, og neste uke uten noe.

Jeg fikk litt dårlig samvittighet, samtidig som jeg kjente at jeg var litt stolt. Lille jenta. :rørt:


#73

Mumriel sa for siden:

Bruker stort sett bare rårørte bær, uten stivelse. I det egner seg dorlig i matpakken.


#74

Susse sa for siden:

Fri bruk her i bunn og grunn,har en mann som KUN spiser syltetøy til frokost :sukk: Ungene liker det godt, men spør bare om det en skjelden gang og får det aldri på matpakka.
Syltetøyet her i huset er enten mitt hjemmelagede eller Nora lettere.

  • vi er ostespisere vi andre, gulost var et av veslas første skikkelige ord :knegg: *

#75

Honda sa for siden:

Turbo får syltetøy hjemme når han vil. Men det er veldig skjeldent. kan gå uker mellom hver gang.
Men til vaffler som spistes 3 ganger i året hjemme da MÅ han ha masse jordbær syltetøy hehe

Meste av syltetøyet som serveres hjemme er hjemmelaget, rørt syltetøy. Ikke kokt.
Jordbær, rips, rips og bringebær og bringebær.
Og blåbær, men brukes mest til pannekaker:)

Han har ikke med matpakke i barnehagen


#76

Tinka sa for siden:

Her så får han syltetøy hvis han vil ha(lager det selv, masse bær og lite sukker) men det er maks 2 ganger i mnd, så det er ikke ofte han spiser det.


#77

tink sa for siden:

Jeg svarte at syltetøy står på bordet til spesielle anledninger. Men det er mer riktig å si av og til, at vi prøver å begrense bruken, og at vi prøver å holde oss til de "sunne" variantene.

Har vi besøk kommer syltetøyet fram på frokostbordet. Er det en lei dag, med lite spising hender det vi kan tilby det søte. Eller om mammaen ikke greier å holde seg lenger... :rolleyes:


#78

Anonyma sa for siden:

Jeg svarte Stort sett fri bruk av syltetøy.
Vi spiser allikevel så lite syltetøy at når jeg først kjøper syltetøy, kjøper jeg den typen jeg synes er god - uavhenging av om det er lett eller ikke. Det kan gå flere uker mellom hver syltetøyskive her i huset.


#79

Libra sa for siden:

Syltetøy står i kjøleskapet til fri disposisjon og er kun interessant når jeg disker opp med vaffler.


#80

Aminta sa for siden:

Vi har aldri syltetøy i hus.


#81

Trixie sa for siden:

Vi bruker ikke noe særlig det, syns det er for mye sukker i det jeg.


#82

Millen sa for siden:

Vi har nesten alltid Nora naturlig lett bringebærsyltetøy i hus.
Bhg til Lille er sukkerfri så der er det ikke "lov" med syltetøy i matpakka.


#83

Kaija sa for siden:

HE får syltetøy når han vil ha det. Han spiser såpass lite pålegg at det er vanskelig å finne noe å smøre på skivene. Utenom syltetøy begrenser han seg til smeltet ost, saltpølse, bare smør, nugatti (lørdag og søndag) eller eple med kanel. Vi prøver å velge syltetøy med mye bær og lite tilsatt sukker. Helst er syltetøyet hjemmelaget. Og selvfølgelig er det ikke syltetøy på alle skivene.

JC vil helst ha andre ting enn syltetøy.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.