Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Ragde refses for homofordommer

#1

Guava sa for siden:

'--


#2

ElinM sa for siden:

Jeg har ikke lest noe av Ragde og kommer heller aldri til å gjøre det. Hun kom med en uttalelse i et intervju en gang, som gjorde at jeg totalt mistet respekten for henne, og etterpå har jeg aldri giddet å bry meg om henne og hennes litteratur. Hun viste med den uttalelsen sterke fordommer mot en gruppe mennesker. At hun kanskje også har fordommer mot homofile og andre grupper skulle ikke forundre meg.


#3

safran sa for siden:

Jeg har også tatt avstand fra henne etter at jeg hørte henne uttale seg i et intervju. Hennes bøker har jeg ingen planer om å lese.

Iallefall ikke før jeg er temmelig desperat på leting etter litteratur.


#4

Maz sa for siden:

Kan dere ikke si hva det var hun sa som dere reagerte på?

Jeg har lest bøkene, og synes de var underholdende nok. Kanskje ekstra så fordi jeg har forbindelse til stedene (og har tatt Ragde i fakta feil om kirken osv).

Homofordommer er ikke det som slo meg. Men så har jeg opplevd at mange av mine mannlige homofile venner jo er noe "campe" og stereotypiske.

Jeg kjenner forresten igjen flere av bøndene på byneset også.


#5

safran sa for siden:

Jeg kan ikke si det, fordi jeg ikke husker nøyaktig hva det var. Jeg husker derimot følelsen og reaksjonen min. Jeg følte avsky og ble flau over at noen kunne oppføre seg sånn og ytre seg som hun gjorde.


#6

ElinM sa for siden:

Hun var veldig negativ til kristne, jeg husker ikke konkret hva hun mente om dem, men jeg husker veldig godt noe av det hun sa. Hun sa noe slikt som at det verste som kunne hende var om hennes barn kom hjem og sa at de var blitt kristne. Da foretrakk hun mye heller at de ble narkomane. Jeg vet ikke om det var dette Safran leste, men reaksjonen min var i alle fall den samme som hennes. Avsky. Og vantro også.


#7

Selma sa for siden:

Hehe - mannen min ble oppringt av den samme journalisten, så de har nok ringt rundt til mange i universitetsmiljøet. Mannen min måtte tilstå at han ikke hadde lest bøkene


#8

Claire sa for siden:

Jeg har heller ikke den store sansen for henne; som person, ut fra det inntrykket jeg sitter med etter diverse mediaoppslag. Jeg synes hun fremstår som en tanke vulgær, selvsentrert og sneversynt, og jeg synes heller ikke hun produserer spesielt god litteratur. Jeg har lest Berlinerpoplene, ikke de to andre bøkene. Jeg synes utgivelsen av den tredje boken har blitt i overkant hausset opp i forkant av utgivelsen, og dette er nok vel kalkulert av Ragde-damen og forlaget hennes. Oppslaget med Ragde i sykesengen var nesten kvalmefremkallende for mitt vedkommende.

Jeg synes også at figurene er tildels karikerte, og fremstår som noe stereotype. Men at de skal bygge opp under folks fordommer, er å tilegne Ragdes bøker litt vel mye betydning. Så viktige er de rett og slett ikke.


#9

TBM sa for siden:

Er det ikke litt sært å legge en person "for hat" pga. en uttalelse?

Jeg har lest mange fine og morsomme intervjuer med Ragde også jeg, og hun har kommet med veldig mye lurt også.

Ragde er en direkte person som nok setter ting på spissen mange ganger, men det gjør henne da ikke til et dårlig menneske generelt. Tenk om alle vi skulle bli intervjuet så mange ganger, vi ville helt garantert opplevd at flere utsagn ville bli tatt helt ut av sammenhengen og dratt frem som den eneste ting vi vektla.

Jeg leste boka hennes i går kveld. Homofobier er vel ikke akkurat det som slår meg etter at jeg var ferdig med boka. Men jeg var ikke umiddelbart fornøyd med boka. Alt ble hengende igjen i løse lufta. Så hva var egentlig historien? At når man ikke er ærlige og direkte og snakker om ting, så kommer man ikke videre?

Jeg må grunne litt på det med andre ord, og det er kanskje derfor boka er bra...


#10

Claire sa for siden:

Jeg "hater" ikke Ragde, altså. ;) Jeg liker henne bare ikke spesielt godt. Den uttalelsen som flere nevner her har jeg ikke lest, og inntrykket mitt har således ingenting med det å gjøre.


#11

safran sa for siden:

Lagt for hat? Fordi jeg ikke vil kjøpe bøkene hennes? :rolleyes: Det var da også en måte å se det på.


#12

TBM sa for siden:

"Janteloven all over again."

Herregud - hva er det med oss nordmenn siden vi ikke tåler tøffe damer som tør å si ting direkte?

"vulgær, selvsentrert og sneversynt" - det er sannelig ikke småtteri man får seg til å si om en person man ikke kjenner.


#13

safran sa for siden:

Jeg baserer heller ikke inntrykket mitt på det ElinM snakker om over her, så det må tydeligvis være mer enn bare en uheldig uttalelse fra Ragdes side.


#14

safran sa for siden:

Si meg, kjenner du til Janteloven? Hvorfor trekker du den inn her?

Og hvorfor i all verden trekker du inn "nordmenn" som årsaken til at vi "ikke tåler tøffe damer"?

Nei, alvorlig talt. En skulle nesten tro du kjente henne personlig, sånn som du tar på vei.


#15

TBM sa for siden:

Jeg ser det ikke på den måten heller.


#16

Claire sa for siden:

Å, Jantelov-argumentet igjen. :himle:

Tøffe damer som tåler å si direkte, har jeg stor sans for. Men jeg er ikke dermed programforpliktet til å like nettopp Ragde.


#17

ElinM sa for siden:

Nå har jeg ikke lagt henne for hat, jeg skrev at jeg mistet respekten for henne. Og også hennes meninger. Og det gjorde jeg bare på grunn av en enkelt uttalelse, det er helt riktig. Jeg syns det hun sa var såpass hårreisende, og faktisk også barnslig. Og i mine øyne kan det ikke unnskyldes med at hun satte det på spissen heller. Om du syns det er sært får så være.


#18

safran sa for siden:

Da var det kanskje ikke meg du siktet til heller, da? For hvis så var, så vær så snill å forklare meg hvordan du ser det.


#19

LaLuna sa for siden:

Anne B Ragde er en frittalende kvinne av det sjeldne slaget.
Man kan si hva man vil om henne og meningene hennes, men at hun har homofordommer nekter jeg å tro. Jeg har lest Berlinerpoplene og er nå midt i Eremittkrepsene, og jeg kjenner i alle fall igjen alle karakterene fra det virkelige liv. Såvel homofile som homofobe. For ikke å snakke om trønderske bønder.
Jeg sier meg enig med Otto Homlung.


#20

TBM sa for siden:

Nå må jeg si at jeg ble litt paff. Ja jeg kjenner Janteloven, det er derfor jeg trekker den inn her. I Norge har vi en tendens (og ja, det gjelder alle nordmenn) til å ville holde hverandre nede. Vi liker ikke at andre "tar for mye plass" kan man gjerne si. Det er ikke nordmenn som er årsaken til at vi ikke liker tøffe damer, det er vår mentalitet som gjør at vi gjerne setter de som viser seg fram, på plass. Dette er en stereotyp måte å se på nordmenn på, det er såklart ikke alle som er slik, men jeg syntes likevel at en del av innleggene her hadde en "jantsk" holdning til Ragde: "du må ikke komme her og tro at du er bedre enn andre".

Jeg kjenner henne ikke på noen annen måte enn fra media.


#21

TBM sa for siden:

Jeg siktet til alle innleggene som hadde vært i tråden. Og det var en sterk negativ holdning til Ragde som person.

Uttrykket legge "for hat" skrev jeg i anførselstegn, det er (såvidt meg bekjent) en måte å bruke et uttrykk i en moderert form.


#22

Bluen sa for siden:

Jeg har omtrent samme inntrykk av Ragde som Claire, bortsett fra at jeg faktisk har satt pris på noen av bøkene hennes. Litterært er hun veldig opp og ned, synes jeg. Berlinerpoplene & co. er fengende lesning, men jeg synes de er hausset opp mer enn de fortjener. Ragde er god på markedsføring, og har jo nærmest gjort det til en sport å hevde at det ikke kommer noen oppfølgere. Slik holder hun liv i den voldsomme interessen for bøkene. Ellers har jeg ikke lest så mange intervjuer med henne, og kan ikke si jeg har reagert på noe spesielt. Det med kristendom og narkomani hørtes jo ikke bra ut, da.

Mangt kan sies om berlinerpoppel-trilogien, men jeg fniser litt i skjegget over den lektorale analysen som er sitert i Adressa. Mannen undervurderer leserne, spør du meg, samtidig som han opphøyer seg selv på et nesten komisk vis. Det vekker minner fra mine dager på nordisk institutt: bedreviternes klassiske indignasjon over bestselgerne. Det er ikke alltid man bryr seg om å lese bøkene engang før man med skuffet mine gir seg til å slakte allmuens favoritter.


#23

TBM sa for siden:

Jeg skrev litt sært. Det er nå helt greit at ikke alle liker alle, men siden du deltok i diskusjonen, så tenkte jeg at jeg ville diskutere videre. Og da tok jeg utgangspunkt i at jeg syntes det ble litt sært med en slik "null-toleranse-grense". Var ikke verre enn det.


#24

007 sa for siden:

Jeg har også hørt henne i diverse interjuer og jeg synes hun har sagt mye rart. Og komt med uttalelser som jeg har reagert på (blant annet i VG-helg). Men homofordommer? :undrer: Det har jeg ikke lagt merke til.
Jeg synes hun beskriver Erlend på en fin måte i bøkene sine, i tillegg til at hun får frem kjærligheten mellom Erlend og Krumme.

Jeg har lest både Berlinerpoplene og Eremittkrepsene. Begynte på den nye boken i går. :lykkelig:


#25

Bluen sa for siden:

Eller hva han nå heter. :fnise: Må ellers si meg enig med deg, Liven.


#26

LaLuna sa for siden:

Krumme, Liven. Krumme. :knegg:


#27

TBM sa for siden:

Du spurte om noe, og svaret ble litt borte i noe annet.

Jeg tror disse tre bøkene til Ragde vil bli mye omdiskutert - litt ala Elstad kanskje - for det vil være ulike holdninger til kvalitetene.

Hva er imidlertid litterær kvalitet? En av de fine tingene med disse bøkene er at den får fram et bilde av homofil kjærlighet som noe veldig naturlig - Ragde beskriver et forhold mellom Krumme og Erlend som like gjerne kunne vært et forhold mellom et vanlig par (bortsett fra at de er styrtrike da!). Jeg liker ihvertfall veldig godt den ømheten, den forståelsen for hverandres svakheter osv.

Jeg er ikke helt sikker på hva jeg sitter igjen med etter at bøkene er lest, men jeg har mange tanker rundet endel punkter:

  • hvor viktig er familien min?
  • hvem er viktigst av venner/jobb og familie?
  • kunne familien Neshov ha sett hverandre bedre om de var mer ærlige og direkte?
  • hadde Torunn skyld i selvmordet?
  • hvorfor valgte hun han fyren i Oslo (som jeg antar har flere damer samtidig) foran Kai? Er utseende og rikdom viktigere verdier enn kjærlighet?

Jeg tror jeg kommer til å lese oppatt hele trilogien om ikke så lenge, og at dette vil gi meg noe å fundere på i forhold til min egen familiesituasjon.

Det er greit nok at noen litteraturvitere påstar at boka ikke er bra nok, men hvis den får betydning for meg og mitt liv, så har jo boka gjort sin misjon slik jeg ser det...


#28

Claire sa for siden:

For the record: Jeg mistenker ikke Ragde på noen måte for å ha homofordommer. :niks: Hun er nok åpen som en låvedør (?). :knegg: Men hun fremstiller kanskje homofile på en litt vel stereotyp måte i bøkene; med deres voldsomme fascinasjon for kostbare glassfigurer og dramaqueen-takter. Men for alt jeg vet kan det være det som gjør at bøkene treffer så mange. Det kunne vært interessant å høre homofile uttale seg om bøkene i det perspektivet. :nemlig:


#29

Bluen sa for siden:

Ja, det er det store spørsmålet. Dette minner meg om debatten rundt Frid Ingulstads stadig avslåtte søknader om medlemskap i Forfatterforeningen. Hvem har egentlig myndighet til å fastsette kriteriene for litterær kvalitet? Akademikerne? Forfatterforeningen? I alle fall ikke Folket, vil jeg tro. Det skulle tatt seg ut! :hehehe:

Nå er jeg ingen ekspert, men for meg finnes det mange ulike former for litterær verdi. Det har jeg blitt enda mer klar over etter å ha studert tre språk ved universitetet. Alt til sitt bruk! Selv om jeg har hatt stor glede av mange kanoniserte klassikere, innrømmer jeg gladelig at jeg også har slukt flere Sandemo-serier. Samtidig finnes det klassikere som effektivt dysser meg i søvn, og det finnes "lette" bøker med så dårlig språk at jeg får lyst til å kyle dem i veggen.


#30

safran sa for siden:

TBM, jeg avstår fra å svare på innleggene dine her. Du ramlet langt under pari med prikkekommentarene dine. Jeg diskuterer ikke på det nivået.


#31

Sitron sa for siden:

Jeg har akkurat lest tre bøker av Wilbur Smith, om Taita. For det meste likte jeg de godt. Men jeg må si jeg ble drittlei av hans beskrivelser av yppige brystvorter og jomfruer som gav seg hen mens de red orgasmen de fikk med sin første samleiepartner. Så jeg vil aldri klassifisere det som skikkelig god litteratur. Det er underholdning, god underholdning.


#32

Claire sa for siden:

Høres mer ut som en middelaldrendes manns seksuelle fantasier. :fordomsfull:


#33

Nessie sa for siden:

Jeg sier meg også enig med Liven.
Kanskje legger hun på litt ekstra når det både gjelder "bondelivet" og "homolivet", men det gjøres vel i både film og bøker det?
Det stemmer jo ikke for alle som er bønder, eller alle homofile, men jeg vil tro at det stemmer for en del.

Synes hun skriver godt jeg.


#34

emm sa for siden:

Jeg tror neppe Ragde har fordommer mot homofile. Jeg kommer derimot ikke til å lese noe mer av henne etter å ha slitt meg gjennom Arsenikktårnet. Hun er ikke en forfatter for meg.


#35

007 sa for siden:

:haha:

Jeg lurte litt på den, ja. Jeg blander han visst med en annen. ;)


#36

Nessie sa for siden:

Jeg har heller ikke lest Arsenikktårnet. Begynte.. men fikk liksom ikke helt taket. Men disse (Berlinerpoplene etc) er bedre synes jeg. Mye bedre.


#37

TBM sa for siden:

En liten digresjon: barnebøker med elendig språk skulle det neste vært forbudt å gi ut. Ungene mine har fått en haug med Disney-bøker fra barnevaktene sine, og jeg forsøker å lure de bort hele tiden... De er jo umulig å lese...


#38

TBM sa for siden:

Takk, det samme til deg.


#39

007 sa for siden:

SPOILERKNAPPEN, MENNESKE!!!! Jeeezzz. :sur:


#40

Claire sa for siden:

:haha:

Sorry, Liven. :sorry:


#41

Røverdatter sa for siden:

Jeg har ikke lest bøkene og har ikke planer om det heller. Ikke vet jeg stort om Ragde heller, jeg er bare i tråden fordi jeg lurte på hva hormonfordommer var. Og det fikk jeg heller ikke svar på. :himle:


#42

Claire sa for siden:

Fordommer som kommer sterkest til uttrykk hos kvinner én gang i måneden. :hjelpsom:


#43

Røverdatter sa for siden:

Å, er det bare det. Jeg hadde håpet det var de fordommene mannen min har mot meg en gang i måneden.


#44

Claire sa for siden:

Det kan nok gå den veien også. Bare spør Syse. :nemlig:


#45

Hyacinth sa for siden:

Haaaallo, tusen takk, jeg har ikke lest den siste boka enda!


#46

Amelie sa for siden:

:nemlig: Enig med LaLuna.


#47

Agent Scully sa for siden:

Du kan jo la være å quote da, til glede for nye lesere ... :jupp:
(Ikke meg da, jeg leser kun barnebøker)


#48

Nessie sa for siden:

Faktisk litt enig jeg og.. etter å ha lest boka.
Skjønner iallefall litt mer av hva kritikken gikk ut på.


#49

Bluen sa for siden:

Tore Renberg om Skjerdingstads Ragde-slakt i Dagbladet i går: En stor og svulstig klisjé. Jeg synes han har mange gode poenger. :nemlig: (Dette går ikke spesifikt på "homofordommene".)


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.