Karamell sa for siden:
Jeg trenger tips. Jeg har noen diabets type1 og type2 som kommer på besøk på søndag. Svigermor bruker å kjøpe waleskringle, men jeg tar gjerne mot forslag.
< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?
Forum for diskusjoner om og deling av oppskrifter på diettmat og økologisk mat.
Karamell sa for siden:
Jeg trenger tips. Jeg har noen diabets type1 og type2 som kommer på besøk på søndag. Svigermor bruker å kjøpe waleskringle, men jeg tar gjerne mot forslag.
Erica sa for siden:
Folk med Diabetes type 1 pleier ofte å spise det samme som vi andre, sånn jeg kjenner det ihvertfall.
Ellers er nøttekake ofte greit ift diabetes 2. Feks med en sjokoladeglasur med peanøtter.
Karamell sa for siden:
Barnas oldemor spiser ikke det samme som andre, det er hun som bruker insulin. Hun er 93 år da. Det er aldershjemmet som medisinerer. Det er nok type 2 hun også har, forresten, men hun bruker insulin. Svigermor (og jeg egentlig ...) bør "bare" spise sukkerfritt.
Bokormen sa for siden:
Jeg har ofte laget en ostekake med mandel/nøttebunn og sukrin i ostemassen. :jupp:
Karamell sa for siden:
Jeg tenker ostekake, så det var lurt, Bokormen. Utfordringen er mer min nøtteallergi. :himle: Men man må ha sukker og eggehvite i nøttebunn, må man ikke? Jeg tåler cashew.
nokon sa for siden:
Bær og usøta krem? Vannbakkels? Croissanter? Ein sorbet eller yoghurtis med lite sukker? Oatmeal-morning-crumble (www.happyfoodstories.com/wwwhappyfoodstoriescom/blogg/ppyfoodstories.com/2014/06/oatmeal-morning-crumble-m-eple-nektarin.html)?
Plingo sa for siden:
Til pappa med dia 2 lager jeg alltid ostekake. I bunnen bruker jeg digistive kjeks og smør.
Bergensis sa for siden:
Type 1 eter iallfall det alle andre eter, men setter insulin etter inntak. Mannen her i huset er ekstremt kakeglad, og hadde blånekta å holde seg til sukkerfritt alternativ. :humre:
Type 2 er vel litt anleis vil eg tru, iallfall for dei som kun kostholdsregulerer og såleis ikkje har insulin.
kamp sa for siden:
Jeg lager muffins eller kake av denne oppskriften
Muffins
4 egg
4 ss sukrin
1 ts vaniljepulver eller vanilje ekstrakt
1 ts bakepulver
1 dl*kokosmel
1 dl fløte
2 dl blåbær
Pisk egg og sukrin luftig. Tilsett alle ingrediensene, unntatt kokosmel og fløte.
Rør inn mel og fløte
Vend forsiktig inn blåbær
Fordel i kakeform eller i muffins form
IOA sa for siden:
Til pappa pleier jeg å servere tre ting:
Fibi sa for siden:
Scones med sukkerfritt syltetøy og clotted cream/rømme?
Varta sa for siden:
Jeg laget biscotti med sukrin og mandelmel til meg selv da jeg måtte spise diabeteskost, det ble veldig godt. Smakssatt med sitronskall og pistasjnøtter.
Stellebord sa for siden:
Jeg vet ikke hvordan det funker for diabetikere, men jeg har lagd denne som sukkerfri kake, og den er virkelig god! Er brukt sukkererstatninger i den da, men du kjenner det ikke på smaken. Karamellen smaker karamell, mandelbunnen er veldig god! fitfocuse.blogg.no/1456322912_lchf_turkake_med_kara.html
Karamell sa for siden:
Jeg har laget sjokolademuffins til barna. Har gulrotkake med basis fra ROOM, men har byttet ut halvparten av sukkeret med sukrin og hatt solsikkekjerner og chashewsmør i bunnen. Kaka er i ovnen nå.
Mulig det blir grove vafler i morgen også. Vi blir ikke så mange. Mannen liker ikke kaker, men liker vafler. Hans bursdag. ;)
Karamell sa for siden:
Hehe, oldemor kom ikke. Men jeg har nytte av litt sukkerfritt også, så ..
Nå er jeg spent på bs sukkermåling i morgen. :p
Fløyel sa for siden:
Litt sent, men også et delvis spørsmål. Kan diabetikere spise fruktsalat eller er det for mye fruktsukker? - jeg syntes det kan være vel så godt og friskt til kaffen.
Karamell sa for siden:
Jeg, som ikke er diabetiker, men har for høyt blodsukker pga medisinbruk, er bedt om å iunngå juice og frukt.
kamp sa for siden:
Kombiner det med eks fløte eller annet fett så øker ikke bs så fort
Erica sa for siden:
En person med kostholdsregulert diabetes 2 bør nok ikke spise så mye frukt nei. En som bruker insulin vil kunne sette insulin og spise som andre.
IzziCreo sa for siden:
Et kjært familiemedlem har nettopp fått vite at hun har verdier tett, tett opptil diabetes 2 etter medisinbruk, så hun må av alt sukker (en smule fortvilet da hun også har måttet gi opp vin pga sykdom). Og nå skal vi har familiebursdag, og jeg vil veldig gjerne servere henne noe. Jeg tror kanskje ikke jeg får til å bake noe til denne anledningen, hvis det ikke er veldig enkelt og greit da, men hva med ordentlig gode sukkerfrie sjokolader, gjerne mørk, finnes det? Og hva skal jeg se etter? Ser det nevnes at fruktsukker før unngås, så da ryker frukt, men hva med bær? Er det like ille? Salt snacks som potetgull kan være et alternativ. Alle tips tas i mot med takk, for det hadde vært supert om hun fant noe som "ååå, ja, dette kan jeg jo kose meg med!".
IzziCreo sa for siden:
Kan jeg bruke vanlig mel istedenfor kokosmel?
Jeg kan nevne at jeg har Sukrin, Sukrin gold, Sukrin sirup og Finesse hjemme, til å bruke i diverse bakst.
Charlie sa for siden:
Det er kanskje best å forhøre seg hos den det gjelder, ellers er det noen tips her:
www.diabetes.no/kosthold/matvaregrupper/snacks-og-godteri-sunnere-alternativ/
og oppskrifter her:
IzziCreo sa for siden:
Takk! Ja, jeg tittet faktisk gjennom der nå i sted :humre:
Malama sa for siden:
Du får kjøpt sukkerfri vaniljeis, den er god.
Også slo det meg brått at når mamma baker marsipankaka min sønn ønsket og min datter baker muffins, så.... Har vi faktisk ikke noe til mamma. Hun har kostholdsregulert diabetes 2 siden jeg gikk gravid med han som fyller 14 i dag. Så jeg må finne på noe lurt. Sukkerfri gele, og vaniljesaus. Har rips i hagen.
Bokormen sa for siden:
Bær og sukkerfri is eller vaniljesaus?
Til en annen anledning synes jeg at det jeg har fått til best i sukkerfri utgave på kakebordet er ostekake, panna cotta og liknende. Jeg vet ikke om det er fettet i som gjør smaken rund eller hva det er. :)
IOA sa for siden:
Sukkerfri vaniljeis (fåes i hvert fall på Meny her) eller mager vaniljekesam med bær er en sikker vinner hos pappa. Det er lett å kombinere med feks annen type is for oss andre. Han har diabetes type 2. Han spiser også grovere vafler uten sukker, og sukkerfri sjokolade. Det viktigste for ham er at det er noe han også kan spise, og han syns alltid at det er hyggelig at vi har tenkt på ham når vi inviterer.
Ine sa for siden:
Synes de har gode sukkerfri sjokolade på life.
Høns sa for siden:
Altså - å kutte sukker er ikke saliggjørende for diabetikere. Det er karbohydratene som gir blodsukkerstigning, ikke kun sukker. Dvs at sukker, frukt, melk, mel osv gir blodsukkerstigning.
Når du på sykehus eller krysser av for diabetikernat får du mat uten sukker, men med naturlig sukkerinnhold eller kunstig setning. Mange ganger vil denne maten gi like stor eller større blodsukkerstigning enn det vanlige alternativet. Blodsukkerstigningen kommer av antall gram karbohydrater, ikke av hvilke karbo det er.
For type-1 så settes insulin for å kompensere for manglende insulinproduksjon. Her har det altså ingenting å si. Dog forsøker man ofte å redusere/kutte brus med sukker fordi man her likegjerne kan bruke sukkerfri som ikke gir blodsukkerstigning og fordi insulinets responstid gjør at man vil uansett oppleve en rrask stigning av bs ved inntak av flytende drikke med sukker.
For type 2 kommer det an på hvordan man behandler sykdommen . Bruker man insulin har det lite å si. Om man SkSl regulere bs gjennom mat bør man forsøke å redusere alle karbo, ikke kun sukker. En nøttebunn kan dermed være en god løsning. Bruk av kunstig setning likeså dersom man finner noe som smaker ok.
Frukt IG bær gir også bs-økning, men bidrar positivt med annet innhold. Du kan også spise masse eple og jordbær før du kommer opp i 10g karbo, mens for bolle vil du kun kunne spise 20g bolle før du gar spist 10g karbo. Potetgull vil også inneholde masse karbo, men gar den fordelen at det gir jevn/lang stigning pga fett.
Når du spiser vil også ha noe å si for hvilken blodsukkerstigning som skjer.
Mange med diabetes spiser feks heller godteri (vanlig, for guds skyld ikke sukkerfritt) enn havregryn med mell. Godteri er faktisk lettere å regulere effekten av. En liten morsom sak: Jeg testet med kontinuerlig måler, og så plutselig at blodsukkeret mitt skjøt i været når jeg spiste havregryn med ekstra lett melk. Denne stigningen var mye mer markant og skjedde mye raskere enn npr jeg drakk cola og spiste chips og smågodt. Ved havregryn gikk jeg nesten opp til 10 mmol, mens ved brus og godis lå jeg flatt rundt 6.
Høns sa for siden:
Mel gir blodsukkerøkning da det er karbo.
Høns sa for siden:
Sukkerfri gelé funker bra. Frukt og bær også. Sukkerfri vaniljesaus har marginal betydning (10ish karbo mer pr 100ml enn vanlig).
IzziCreo sa for siden:
Tusen takk for veldig god informasjon, Høns :blomster: Jeg leste også i går at sukkerfrie sjokolader f.eks. funker dårlig, men så kom jeg over Sukrin sin sjokolade, som de selv hevder er lav på karbohydrater. Kjenner du til den? Det er kun snakk om kostregulering pr nå, så da skjønner jeg at det vil være snakk om mye mer enn kun å kutte sukker. Eller dvs det er det hun har blitt fortalt av legen sin nå i hvert fall (kutte sukker), men hun er en som er god på å ta grep så hun vil nok også se på andre ting. Siden melk inneholder sukker, ville du da ikke servert sukkerfri is, Høns? Jeg skal ha både ostekake og nøttebunn i minnet til neste anledning, men jeg har aldri laget noe med nøtter tidligere da jeg tåler det dårlig selv (men ikke så allergisk at det er problem altså). Så at de hadde en oppskrift på nettsiden for diabetikere på mini Pavlova med Sukrinmelis og krem av fløte og Kesam tror jeg det var. Det kan kanskje være et godt alternativ? Vi er en familie som ofte har Pavlova på bordet.
Karamell sa for siden:
Jeg ville kjøpt en waleskringle. Vannbakkels er bedre enn hvetebakst. Og anbefalt bare lite stykke til diabetikeren, for det er jo noe hvetemel i den, og kremen er vel gjerne søtet.
Karamell sa for siden:
For min del tåler jeg bedre sjokolade enn grovbrød rent blodsukkermessig, men mat må man jo ha, og jeg lever mer grovkarbo enn lavkarbo. Bruker insulin nå, det gjorde jeg ikke da jeg startet tråden.
Høns sa for siden:
Min dia2 far spiser pavlova og vanlig is. Sukkerfri is funker også og har lavere karboinnhold. Istedenfor sukker tenk på karboinnhold, det er lett å se etter når du leser pakningsvedlegg. Når man setter insulin bruker man antall gram karbo man spiser for å dosere. Melk og fløte er ikke de store karbosynderene, så det tenker jeg er helt uproblematisk. Ved kostholdsregulering vil jo reduksjon av sukker bidra til redusert karbo, og således være bra. Det er dessverre dog mange som ikke vet eller får beskjed om mel osv.
Jeg vet at mine diabetikere reagerer veldig om man sier at de bare kan ta et lite stykke eller lignende, så ville vært forsiktig med det i plenum. Eventuelt si at denne er uten karbo, uten sukker eller lignende, eller si det diskret på tomannshånd.
Karamell sa for siden:
Ja, man kan jo ikke si det til hvem som helst. Jeg bestemmer definitivt selv hva jeg spiser, men dersom det er en person som kan lite om karbohydrater kan man jo veilede om man er nær vedkommende. Men helt enig, å bestemme hva voksne folks skal spise er ikke greit, teit formulering fra meg! Jeg er medlem i noen dia 2 grupper på FB, og en god del eldre kan lite om karbohydrater, slår det meg.
Personen bør måle bs etter to timer for å se hvordan det slo ut, så vet man litt og lærer til neste gang. Å kutte alt av karbohydrater er ganske drastisk dersom man ikke er vant med å leve lavkarbo med ketose og det hele.
Fluke sa for siden:
Jeg har diabetes type 2 og lever lavkarbo. Blir veldig glad om jeg får bær servert - gjerne med vaniljesaus uten sukker.
IzziCreo sa for siden:
Neeei, pavlovaen ble flat som en pannekake :gal: Lurer på om jeg skal prøve en gang til, men i små i stedet for en stor... Angrer for at jeg ikke kjøpte den isen i går, men tenkte at det trengte jeg jo ikke for jeg skulle jo bake pavlova :dåne: Har vaniljekesam uten sukker da, og masse bær.
Tusen takk for mange flotte tips :blomster:
GinaK sa for siden:
Jeg lagde rullekake i går. Brukte sukrin Gold, den sorte posen. Massen ble veldig brun, pga sukkeret som er brunt og den smakte karamellisert. Men den funket. Hadde krem og bær inni og på toppen. Burde kanskje brukt et annet sukker? Den har iallefall minimalt med karbo i seg da. :)
Erica sa for siden:
Det er en nettside som heter fett og forstand- de har veldig mange oppskrifter på lavkarbo som egner seg til en med diabetes type som skal unngå karbohydrater.
Man må kanskje lete litt for å finne en oppskrift som ikke krever spesielle ingredienser, men om man har noen nær som man ofte baker til, eller trenger det selv så er det kanskje verdt å kjøpe inn.
Eia sa for siden:
Vil bare tipse om denne ostekaken, som jeg bakte flere ganger da jeg åt lavkarbo. Cashewnøtter og mandler i bunnen, så den funker for noen nøtteallergikere også, avhengig av type allergi.
NB! Sukkerfri, men overhodet ikke lavkalori ...
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.