Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Lupiner - mulig å bli kvitt?

#1

Heilo sa for siden:

Jeg har overtatt et blomsterbed som er i ferd med å bli fullstendig overkjørt av lupiner. De er bl.a. i ferd med å drepe en rosebusk. Kan jeg håpe på å klare å grave opp lupinene med røttene eller kommer de bare tilbake uansett? Hva kan være lurt å plante i stedet?


#2

nokon sa for siden:

Eg har forsøkt å grave opp fagerfredløs som vel er nokonlunde same ulla i tre år nå, utan hell. I år har eg dekka med fiberduk og lagt mykje tung stein oppå for å kvele dei. Planer er å kjøpe inn eit lass med singel og ha over duken igjen, men vi har ikkje komme så langt ennå.



#4

frukt sa for siden:

Send de hit. Mine lupiner(plantet med vilje) ble spist opp av snegler. :knegg:


#5

Inagh sa for siden:

I følge min svigerfar, som har erklært krig mot lupiner, holder det ikke vre grave dem opp, man må brenne dem også, ellers kommer de tilbake og tar hevn. :nemlig:


#6

C3PO sa for siden:

Vi hadde en skrånende hage som var helt overgrodd med lupiner for mange år siden. Vi gikk til verks etter hvert, og gravde opp mange røtter, men vi fikk kun tatt en brøkdel. Vi viste ikke om duk den gangen. Det hjalp noe, da. Vi ble kvitt en del planter, og så gjorde vi en iherdig innsats med å holde dem i sjakk - vi klippet ned de fleste unge plantene hver vår, og de som vokste opp klippet vi også ned når de var ferdigblomstret - før de begynte å skyte ut frøene.


#7

Inagh sa for siden:

Jeg tror det er pga frøene at svigerfar sverger til å brenne lupinene etter at han har kappa dem/gravd opp - de kan visst skyte frø selv etter at de er røska opp, og dermed fortsette å formere seg.


#8

Taien sa for siden:

Grav dem opp, gi dem til meg! elsker lupiner


#9

Che sa for siden:

Jeg elsker og lupiner, men de dreper jo andre planter og det er kjipt.


#10

Taien sa for siden:

Ingen fare...her dør alle planter av seg selv. :knegg: Trenger noe robust!


#11

Observatøren sa for siden:

Du reduserer dem ganske effektivt ved å plukke blomstene og sørge for at de ikke får spredd frø.


#12

frukt sa for siden:

Vil ikke påstå mine var særlig robuste. :skuffet: Men kanskje engelske snegler har superkrefter?


#13

Sweetie sa for siden:

Lupiner er svartelistet, så jeg håper du klarer å bli kvitt dem! Hardføre j*vler! :highfive:


#14

banana sa for siden:

Vi kjøpte en tomt full av lupiner. Jeg gravde opp alle røttene, det var en dags jobb. Etterpå tok vi bladene så fort noe skjøt opp av jorda. Har knapt sett en lupin siden, det er 6-7 år siden nå.


#15

Luftslottet sa for siden:

Pass endelig på å klippe av blomstene, så det ikke går i frø og sprer seg.

Jeg jobber med å bli kvitt to svartelistede j*vler i hagen, som tar over hele skiten hvis de får lov, og metoden da er å grave opp hver minste lille rotbit, hive det i restavfall til forbrenning og deretter følge området med argusøyne for å få tatt opp skiten. Har lykkes noenlunde med å bli kvitt Fagerfredløs på denne måten.


#16

Matilda sa for siden:

Mamma har lupin i hagen, fra før de blei svartelista. De sprer seg ikke i det hele tatt, hun klipper av frøstandene og brenner dem når de blomstrer av. Skulle tro du får has på dem om du graver opp røttene og passer på at eventuelle gjenstående planter ikke frør seg.


#17

arrow sa for siden:

Lupiner er ikke det verste, jeg har spavent bed, plukket røtter og det meste var gjort i en omgang. Det var noen få spirer igjen utpå sommeren, og noen få året etter på; men helt innenfor normal lett luking. Jeg brukte en håndspade og plukket de røttene jeg så uten å gjøre så veldig mye av det. Det største problmemet med lupiner er at de frøsår seg noe veldig der de trives og får stå urørt. Klipper man visne blomster og ikke lar dem få frø seg oppfører det seg ganske greit. I løs jord brer de seg, men det er langt fra skvallerkål / hanefot.


#18

nokon sa for siden:

:gaah: Min fagerfredløs kryp fram under kanten på fiberduken!


#19

Harriet Vane sa for siden:

Jge har klart å kvitte meg med 15 m2 med "fager"-fredløs. Jeg har lukte den ned hver gang det kommer opp noe (da svekkes de) røsket opp med rota (da svekkes de ytterligere), spadd opp med greip og plukket alle røtter og rotutløpere og kastet dem i restavfallet, plukket igjen og lagt brakk under duk. Nå er de vekk, helt uten bruk av gift og det tok 2,5 år.

Jeg ville ha startet med å grave opp og deretter luket og luket og luket. Ikke plant noe nytt før den er vekk.


#20

nokon sa for siden:

Det har eg gjort i to år, men han bare sprer seg. Eg har forsøkt å grave opp røtter, til inga nytte. Det er derfor eg prøver å kvele med fiberduk nå. Skal som nevnt over fylle på med eit lass grus, må bare få tømt hengaren for søppel først.


#21

Harriet Vane sa for siden:

Det er lov å bruke roundup av og til, altså. :nemlig:


#22

nokon sa for siden:

Ja, eg vurderer det nesten, dersom det ikkje funker å kvele driten. Har prøvd sånn flamberingssak som funker på løvetann, men då kjem det bare fem nye skudd rundt det skuddet eg har svidd. Det er som om dei står og ypper og seier: "Jasså, du trur du kan ta knekken på kompisen vår? Bare prøv deg!"


#23

Tallulah sa for siden:

Neineinei, de er svartelistet så de får du ikke lov å plante! :streng:

:latter:


#24

banana sa for siden:

Kjerringrokk, da, det er i allefall umulig å bli kvitt. De har jo hundre millioner meter røtter helt inn til jordas kjerne, og kommer bare igjen og igjen... sukk.


#25

Observatøren sa for siden:

Jeg høyner med kjempeslirekne/parkslirekne.

Den danner et forjævlig rotnett, hver minste rotdel kan bli til en ny plante, og den vokser fort - opptil 10 cm om dagen. Gravde opp 800kg røtter i fjor som ble brent, og det ser ut til å funke nå. Men det kommer fortsatt opp litt her og der - fra rotbitene som glapp underveis.


#26

Luftslottet sa for siden:

Observatøren vinner nok. Har ei venninne med det skrotet der i hagen. :skremt:


#27

Harriet Vane sa for siden:

Det må bli forbudt å ha parkslirekne.


#28

Luftslottet sa for siden:

Parkslirekne er jo svartelistet. Om noen har gode råd, så er venninna mi rimelig desperat. Ikke engang Roundup funker på det der, hennes fikk tre runder i fjor uten å forsvinne.


#29

Observatøren sa for siden:

Hun må finne en bonde med sprøytesertifikat eller en minigraver. Glyfosfat er djevelens verk, men det er parkslirekne også. Vi endte med å grave opp alt sammen med gravemaskin, håndplukke røttene og legge jord tilbake... Nå er det nesten borte (jeg sier nesten fordi jeg ikke har sjekket denne uken enda, de kommer når været blir varmere).


#30

banana sa for siden:

:sjokk:


#31

arrow sa for siden:

Parkslirekne er noe av det verste, men ikke alltid like ille. Kan man slå område gjevnlig med kantklipper og gressklipper etter det er kuttet ned (evt. før den kommer opp om våren) er det betraktelig lettere. I praksis betyr det at man like så godt kan så plen der og man må holde den kortklipt i mange år.

Kan man grave opp all jord (minigraver) og solde den har det funket veldig bra, med bedre resultat enn roundup. Roundup må være i rett styrke for å funke, ikke for sterk og ikke for svak; er det for sterk vil den ikke bre seg ut i røttene før planten dør; og av en eller annen grunn klarer denne planten å spire igjen, selv etter flere års behandlinger med roundup.


#32

Ru sa for siden:

Eføy. Eføy og villbringebær.
Jeg skal starte utsalg. :mumle:


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.