Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Rasistiske steder?

#1

Myggstukket sa for siden:

Etter hendelsen med den stakkars mannen, som ble etterlatt av ambulansen, begynte jeg å tenke på en sak ...
Kunne dette skjedd her jeg bor?
Den byen jeg bor nær, har en del innbyggere med utenlandsk opprinnelse, men jeg tør påstå at jeg ennå ikke har sett eller hørt om episoder som rakker ned på våre nye medborgere. Der er helt sikkert hverdagsrasisme her også, som alle andre steder, men jeg ser stor forskjell på holdninger ovenfor innvandrere her, og holdningene for eksempel der søsteren min bor.

Er det områder i Norge som er mer rasistiske enn andre?


#2

Vimsen sa for siden:

Det er ganske ille på bygda ihvertfall. Ihvertfall bygda jeg kommer fra.


#3

Vimsen sa for siden:

Ikke sant, DM?


#4

Nessie sa for siden:

Ja, det føler jeg og. Men jeg føler på en måte at det er litt "uvitenhetrasisme" i min bygd, fra feks mammas generasjon.
De tenker ikke på hvilke ord de bruker, om det er svarting eller neger. Og jeg tror faktisk ikke de legger noe rasistisk i det heller.

Jeg er dog overbevist om at hvis noen hadde vært skadet, uansett farge på huden, ville den personen fått hjelp her. Omsorgen og medmenneskeligheten er stor.


#5

Vimsen sa for siden:

Jeg kaller det sneverhet. :flau:
Det gjør kanskje meg til den snevre.


#6

Nabbe sa for siden:

Fint min mor ikke leser her inne. Narvik er en rasistby av klasse.


#7

Fadese sa for siden:

Episoden du viser til er så grotesk at det er vanskelig å tro at det kunne skjedd her, men hvem vet?

Jeg bor for øvrig i Trondheim, og politiet her har vært i temmelig hardt vær etter Obiora-saken. For noen år tilbake var det en epiosde der en politibetjent (vissnok den samme som var innblandet i pågripelsen av Obiora) feilaktig pågrep en mørkhudet renholder, og visstnok kalte henne "svarte faen".
På toppen av det hele ble det nylig observert rasistiske tegninger i et pauserom på politihuset.

For øvrig har jeg ikke tenkt over at jeg opplever spesielt mye rasisme her i Trondheim, men det gikk rykter om at et tidligere utested i byen ganske kategorisk avviste mørkhudede gjester. Hvorvidt det stemmer eller ei vet jeg dog ikke.
Det er kanskje heller sånn at det er spesielle miljøer/kulturer der slike holdninger er mer utbredte?
Kanskje er det tilfelle at den type holdninger er blitt akseptert i Trondheimspolitiet? (Jeg aner virkelig ikke!). Kanskje er det mer utbredt i restaurantbransjen?
Eller kanskje er det bare en veldig uheldig tilfeldighet?


#8

Sitron sa for siden:

Jeg vet ikke hvordan det er der jeg bor nå, men det skulle ikke forundre meg om det er noe rasistisk. Det er temmelig lite mørkhudede på øya, syns jeg.


#9

Azi sa for siden:

Jeg har aldri følt meg så utlending som jeg har gjort etter vi flyttet til denne bygda her.

Må nevne da jeg skulle gå å få pass til meg og ungene. Damen bak skranken fikk nærmest panikk angst og stod og viftet oss ut med begge hendene og nærmest ropte slik at flest mulig skulle høre henne og ville ha oss ut for der var det kun til å få norskpass og ikke noe annet, eneste vi sa var bare at vi skulle ha oss pass før hennes utbrudd.

Jeg viste ikke helt hvor langt ned jeg skulle gå for å rulle opp haken min. Og hvor flau jeg var overfor barna som måtte være vitne til noe sånt.
Må nevne jeg og barna ser ut som hvilken som helst folk flest utenom jeg er mørk og har svart hår og brune øyner.

Dette er en episode av ALTFOR mange her i lille bygda som jeg har helt fått i vrangstrupen bare kun etter 1,5 år.

Lurer bare på hvorfor prøve å utvide en bygd og lokke flere folk hit når folkene som bor her ikke er klar til en slik forandring.


#10

Vimsen sa for siden:

Ja, men du er jo faaaarlig må du skjønne, Azi!


#11

Azi sa for siden:

Ja ihvertfall med mine 150 cm! :fnise:


#12

Vimsen sa for siden:

Du går jo alltid rundt med bomber i veska. Det vet vi jo alle.


#13

Azi sa for siden:

Uff ikke spøk om sånt Vimsen, noen kan ta det helt seriøst! :skremt:


#14

DM sa for siden:

Jeg personlig har ikke sett/hørt så mye (men så tør folk gjerne ikke si hva som helst til meg ... :humre: ). Men jeg hørte jo hva som ble sagt i forbindelse med drapet på folkehøgskulen, og jeg husker en i klassen min var veldig overrasket når hun skulle intervjue innvandrerkvinner i forbindelse med avslutningsoppgaven sin og spurte naboer etter veien til en adresse hvor vedkommende hadde bodd i flere år og ingen av naboene visste hvor det var eller hvem det var (er det mulig liksom, - det viste seg å være nærmeste nabo den ene av dem hun spurte. :gal: ), også vet jeg at mange har uttalt at de føler ubehag ved at andre skuler på dem dersom de snakker med mørkhudede innvandrere.

Men utover dette, så hverken ser eller hører jeg noe til dette til vanlig heldigvis, og jeg håper og tror at innsatsen de gjorde etter hendelsen på folkehøgskulen hadde god virkning på folk generelt, - selv om de så klart helt sikkert ikke nådde inn til de mest innbarka rassistene som bare fikk bekreftet sitt ståsted og redsel gjennom hendelsen.


#15

Føniks sa for siden:

Jeg er vokst opp på et lite tettsted 20 min utenfor Oslo, og jeg er blitt kalt utlending så lenge jeg kan huske, det har vel spent fra pakkis, degos og svarting. Jeg er dog halvt spansk, men født og oppvokst i Norge. Under den verste FRP-bølgen på 90-tallet husker jeg enkelte mente at jeg burde dra tilbake til hjemlandet mitt:knegg:

Da jeg var yngre og ikke helt skjønte hva som red folk, var jeg veldig forundret over at de alltid skulle til mitt hjemland på ferie:fnis:

Jeg får stadig vekk kommentarer på hvor flink jeg er til å snakke norsk, fordi hele navnet mitt er spansk. Og jeg har opplevd at folk er skeptiske til meg i det offentlige når jeg presenterer meg og har spørsmål om fødselspermisjon ol.

Nå skal det sies at spanjoler også er rasistiske, og spesielt ovenfor sine naboer på andre siden av Middelhavet. Som om det er noe bedre eller verre i andre land eller innenfor andre kulturer vet jeg ikke.

Tror det bunner i en fremmedfrykt som er utbrett hos mennesker generelt.


#16

Elin sa for siden:

Huff for en ekkel opplevelse! :eek: slik behandling vitner om sneverhet, trangsynhet og lite kunnskap om verden utenfor sin egen lille verden.


#17

Maverick sa for siden:

Du ER veldig flink til å snakke norsk da. :nemlig:

:knegg:

Fra spøk til revolver. På bygda der jeg vokste opp er det håpløst. Fremmedfrykt og åpenlys rasisme overalt. Jeg er helt norsk, hvis man ser bort i fra at jeg er halvt bergensk, men er kanskje litt over gjennomsnittet mørk i både hud og hår. Blir stadig tatt for utlending, og innså først de siste årene der oppe at det var grunnen til at folk var så sære mot meg noen ganger.

Ang. pass, jeg måtte jobbe hardt for å få pass til eldstemann på det lokale politikontoret. Var jeg virkelig HELT sikker på at jeg var helt norsk selv? :dåne:


#18

Frost sa for siden:

Jeg føler ikke at Tromsø er en rasistisk by. Tvertimot.
Tromsø er en internasjonal by med veldig mange forskjellige folkeslag.
Utlendingene trives veldig godt her. :)

Universitetet i Tromsø er også erklært antirasistisk sone.


#19

emm sa for siden:

Denne hendelsen skjedde i Oslo, og det er helt forferdelig. Jeg vil likevel kaste en brannfakkel og påstå at Oslo ikke er mer rasistisk enn andre plasser. Mye burde gjøres her i forhold til holdningsendringer med mer, som mange andre steder.

Et annet problem Oslo som storbyer flest har er omtanken for andre og medmennesklighet. Der svikter det nok mer enn det ville gjort på en liten plass. Samtidig har vi stordriftsfordeler også, man er ikke så synlig og bygdedyret har hvertfall ikke jeg sett noe til.

For å svare på spørsmålet om det finnes steder i Norge som er mer rasistiske enn andre: Det er mulig, men jeg mener at Oslo ikke er en av disse stedene som utpeker seg som mer rasistisk enn andre. Vi har dog større utfordringer med mange ulike etniske grupper enn de fleste, noe som slår spesiellt negativt ut i skolen og enkelte pressområder i byen.


#20

Bluen sa for siden:

Snarere tvert imot, vil jeg nesten si - eller kanskje begge deler. Ettersom Oslo er Norges klart største by, er den også mest mangfoldig på godt og vondt.


#21

Sildre sa for siden:

Jeg tror absolutt at det finnes plasser i dette landet som er mer rasistiske enn andre. Generelt synes jeg Oslo er lite rasistisk i forhold til landsbygda (jeg er opprinnelig fra Oslo), men det er store variasjoner avhengig av geografi og miljø. Jeg blir stadig overrasket over hvor mye uvitenhet som ligger til grunn for de rasistiske holdningene folk har.


#22

Strå sa for siden:

Signerer denne. Det undret meg at en del slekt og venner på "landet" er så fryktelig redd for andre, siden de ikke kjenner særlig mange. Så gikk det opp for meg at det er nettopp derfor. Folk som kjenner f.eks. tyrkere kun gjennom avisene har grunn til å være skeptiske, det er ikke mye positivt som når fram til overskriftene. Det samme gjelder homofobi også. Tror jeg.


#23

Anonyma sa for siden:

Jeg tror rasisme finnes i mer eller mindre grad overalt. Jeg har sett rasisme innefor samme folkegruppe også, både hos svarte og hvite. Hos hvite fordi de ikke kommer fra samme land, og hos svarte fordi de ikke har samme nyanse i hudfargen. Så jeg tror neppe rasisme bare gjelder bygdelandet i "lille Norge". Er forresten ikke det en form for rasime av folk på bygda som "uvitende"?
Jeg bare spør.


#24

Tangina sa for siden:

Nei, jeg tror heller ikke Norge er i versting-klassen når det gjelder rasisme. Men det hjelper så lite så lenge det fortsatt finnes slike holdninger som man kan anta at den ambulanse-episoden var et resultat av.


#25

Tangina sa for siden:

Og for å svare på spørsmålet også, så har jeg ingen særlig formening om hvor det er mest rasisme i landet vårt. Rasisme bunner i ignoranse og dermed kan man jo anta at det er mest rasisme der man kjenner det fremmede dårligst, men rasisme vil også få sterkere uttrykk der var det er mye konfliktpotensiale - som for eksempel i Oslo hvor det er mange mulige gnisningspunkter - selv om man også kan si at det er her man har størst mulighet til å gjøre noe med ignoransen.


#26

Bequita sa for siden:

Jeg har inntrykk av at det er store forskjeller fra sted til sted (også innen enkeltbyer) når det gjelder både dette og andre holdninger. Jeg skjønner godt at mange innvandrere helst vil bli i de større byene, fremfor å være den "eneste" på et mindre sted.

Hvorfor det er slik, er et interessant spørsmål. Det er sikkert både historiske årsaker og mer tilfeldige som spiller inn. Dette skulle jeg gjerne studert! Hva gjør at samfunn blir slik og sånn? :hmm:


#27

pippimamma sa for siden:

Det er ikke steder som er rasistiske.Mennesker kan være rasistiske. Det finnes grupper med mennesker med rasistisk holdning, men de er ikke stedsbundne så vidt jeg vet.


#28

Sansa sa for siden:

Her jeg bor finnes det ingen mørkhudede personer, og som lærer på skolen her merker jeg at mange av barna/ungdommene "tenker" rasistisk (hvis man kan si det sånn). De vil ikke ha "svartinger" hit, rett og slett. Veldig skremmende, spør du meg.


#29

Polyanna sa for siden:

For folk som jobber i for eksempel politiet så vil også dette slå den andre veien. Dessverre ER det sånn at innvandrere fra enkelte land er skrekkelig overrepresentert innen en del typer kriminalitet. Det store flertallet også innen disse gruppene er uansett helt lovlydige mennesker, men de man som politi treffer er jo de som ikke er lovlydige. Jeg tror det krever refleksjon over gjennomsnittet, og ganske mye debriefing innimellom.

Som him pleier å si, fordommer er hjernens måte å sortere informasjon på. Hvis de eneste menneskene med mørk hud du treffer, dag ut og dag inn, er kriminelle, mens du møter både hvite og fargede ikke-kriminelle, vil det være vanskelig (men selvsagt ikke umulig!!) å overstyre hjernens fordomsrefleks. Derfor tror jeg du får en større andel av den typen hendelser vi har sett i Oslo og i Trondheim i byer enn på landet.


#30

Elin sa for siden:

:nemlig:


#31

Strå sa for siden:

Vet det også, Polyanna, men tror nok uvitenhet er en større kilde til rasisme likevel. Har hatt en jobb hvor vi godt merket at folk fra bestemte land var overrepresentert i det med å lyve/lure osv. Men derfra til å mislike alle med en anne kulturell bakgrunn enn meg? Jeg traff i samme jobben en god del nordmenn som også var eksperter på å juge/lure/sluntre unna og værre ting. Hater ikke nordmenn for det.


#32

Polyanna sa for siden:

Men rasisme basert på uvitenhet er langt lettere å få bukt med. Da trenger man "bare" mer kunnskap.

Rasisme basert på faktiske erfaringer, der man må jobbe selv med å tenke på dem man IKKE har møtt, er det langt mer krevende å få bukt med, tror jeg. Og det overses ofte, fordi det er ubehagelig å tenke på.


#33

Strå sa for siden:

Du har nok mye rett der, sukk. Selv har jeg sett så store negative konsekvenser av uvitenhetsrasisme at jeg vanskelig kan se for meg at jeg skulle bli rasist bare fordi jeg opplevde noen flere tilfeller av "negativiteter" (finner ikke bedre ord) begått av folk med andre kulturbakgrunner. Hmm, ser at dette innlegget ikke akkurat sier helt det jeg mener, håper dere forstår meg?:)


#34

Polyanna sa for siden:

Du mener at du er såpass bevisst på problemstillingen at du ville tatt de "tankegrepene" som var nødvendige dersom du hadde en jobb hvor det lett er lett å generalisere ut fra negative opplevelser?

Det tror jeg også MANGE i politiet er, altså.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.