Jeg har planer om Pavlova til dessert på 17.mai, som vi har hatt de siste årene, og som alle i familien har lyst på. Og jeg er sikkert ikke den eneste.
Vanligvis bruker jeg friske bær, det vil si jordbær, blåbær og bringebær. Blåbær er for så vidt greit, det holder seg ei stund. Men når fredag er siste dagen med levering av bær i butikkene, og 17.mai er på tirsdag, hvordan blir det da med bringebær og jordbær? Holder de seg i kjøleskap fra fredag til tirsdag? Kan man bruke frosne, eller blir det bare søl (evt blande inn i kremen i stedet)? Erstatte jordbær og bringebær med annen frukt (evt hva)? Hva gjør andre?
Trenger med andre ord tips til denne enorme og superviktige problemstillingen. :knegg:
Jeg tror bringebær fint kan holde seg så lenge i kjøleskap - bare pass på å ta eventuelle bløte bær ut av kurven og spre dem godt utover så de ikke skvises. Jordbær også.
Altså, det er jo ikke noen ny varelevering på disse helligdagene så enten bærene står i den kjøla eller denne kjøla så blir de like dårlige/friske av det. :p
Jeg synes jordbær og bringebær taper seg fort.
Spe på med blåbær, bjørnebær og hermetiske mandariner. Alt er godt på Pavlova.
Klart de kan holde seg fire dager, men man vet aldri. Synes sånt er litt bingo. Ville tenke blåbær holder seg best av de tre.
Nå er klassisk pavlova slett ikke med bær, men med pasjonsfrukt. Det er også digge utgaver med sjokolade (jeg kunne tenkt meg en neve peanøtter på, i så fall... :knegg: ), og jeg har fått en digg utgave med krem med banan og sjokolade som også var smækkers. :vilha:
Det er derfor gode muligheter -enten som avveksling for din vanlige, eller som en back-up-plan.
Et alternativ til pavlova med en del av pavlovaens kvaliteter er Lillians Snickerskake. Denne er marengsaktig (og altså ikke som en del andre "snickerskaker" som er brune kaker med sjokolade på toppen) og fantastisk god:
Den står seg på å bli laget i forveien, noe som er en fordel på 17. mai.
En dessert som er bygd opp som pavlova er Sunnmørsgodt. Fordi det er en dessert heller enn en kake, kan man godt ha frosne bær til denne. Jeg bruker rips som i oppskriften, men i hvert fall fint med noe syrlig:
Takk for gode tips! Jeg trenger ikke oppskrift på andre kaker altså. :knegg: Marengsbunnen min er fabelaktig, :stolt: men jeg har rare unger som ikke liker peanøtter, og selv har jeg ikke lyst til å holde på med smeltet sjokolade eller karamell akkurat på 17.mai. Men absolutt mulig å teste ut en annen gang, så jeg takker og bukker likevel.
Jeg er også skeptisk til jordbær etter fire dager i kjøleskap. Og mannen, som kommer fra en familie som lever av jordbærdyrking, mener det er uspiselig etter to dager ... :knegg: Ikke har vi noe gårdsutsalg i nærheten heller, og hadde vi hatt det hadde de neppe hatt modne jordbær på denne tiden av året. Men vi har rørt jordbær i fryseren, og jeg vurderer å stavmikse dette til suppe, og helle det over selve marengsbunnen (så det renner litt ned på sidene), krem over, også fylle med blåbær og ett eller annet (banan kanskje?) på toppen, og bare to-tre jordbær til pynt?
Hvis man tenker jordbær-alternativer er det en del som serverer jordbær ved å skjære dem opp i "båter" (som en tomat, typ..) og rører dem forsiktig med sukker, og lar det stå så sukkeret smelter - gjerne med oppskåret mynte i. Blir veldig godt, og mynten frisker opp (ikke peppermynte, men mynte. To forskjellige planter. Som den gode leser kanskje vet, men greit å nevne).
Tenker at jordbæra kanskje kunne gjøre seg estetisk sett bedre på denne måten hvis de må stå noen dager, samtidig som sukkeret vel burde virke litt konserverende?
Jordbær og frisk ananas eller appelsin er også veldig godt ( Jordbær Romanoff er en klassisk jordbærkremdessert hvor jordbærene først marineres, og deretter blandes med appelsin, f.eks. Jeg laget den med ananas og jordbær og marinerte ananasen med cointreau). Tenker en slik variant også kan være fin til pavlova, samtidig som framgangsmåten gjør at det ikke er like om å gjøre at jordbærene ikke er helt ferske. Kan marinere i f.eks. appelsinjus og sukker for alkofritt og barnevennlig.
Ellers ville jeg tro det kunne være godt om jordbærene stavmikses frosne med en slant appelsinjus rett før servering, så de er kalde - eller lage en blandet jordbærkrem som blandes løst, så den blir marmorert, rosa og fluffy.
Alternativt lage den Eton Mess-style, den skal være litt rotete og blaut :knegg:
Men andre gode forslag, takk! Kjøper nok uansett bær på fredag, men må ha en plan B i tilfelle de ikke kan brukes. Tenker det blir det jeg får tak i av eksotiske frukter, a la det meisje foreslår. Og eventuelt supplere med noe fra fryseren.
Det avhenger av bærene du får kjøpt. Hvor lenge har de stått i butikken, hvor lenge har de stått på kjøl før de kom til butikken.
Jeg har hatt jordbær som har vært like fine etter en uke i mitt kjøleskap fra1999, forrige uke råtnet bærene over natten.
Min mor pynter kaker med frosne bringebær om vinteren. Jeg vet ikke om hun kjøper singelfrosne eller hva, men de ser i alle fall absolutt ikke vasne ut. De smaker godt også.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.