Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hvilken hekk anbefaler dere?

#1

Veslemøya sa for siden:

Vi skal lage hekk,og lurer på hvilke busker vi skal satse på. Vi vil ha noe tett, som også blir litt høyde på. Skal stå ved kanten på en støttemur(nedover) hvis det har noe å si i forhold til plass til røtter.


#2

Blondie sa for siden:

Åh, dette lurer jeg på også. Hardfør, lettstelt hekk som ikke er thuja. Henger her for tips.


#3

scilla sa for siden:

Bøk eller Liguster blir veldig fine hekker, synes jeg. Begge holder bladene gjennom vinteren også hvis skjerming er et poeng.


#4

Mjau sa for siden:

Vi har alperips. Den er veldig tett og fin. Vår er ca 140-150 høy. Den mister bladene på vinteren, men er tett og fin allikevel.


#5

Matilda sa for siden:

Jeg ville hatt aronia, også kjent som svartsurbær. Ikke giftig (tvert i mot, bæra kan spises), vokser fort, tett og grønn, vakker rød farge om høsten. Den feller bladene, da.


#6

Harriet Vane sa for siden:

Bøk er superfint, synes jeg.

Men svartsurbær-hekk er kjempesmart, da får man antioksidanter med på kjøpet.


#7

Mjau sa for siden:

Svartsurbær er kjempefint ja. Mange her som har det som hekk.


#8

Frøken Fjong sa for siden:

Syns du den vokser fort?? Det gjør absolutt ikke vår😩 Noen tips for å få sving på den? Kutter den ned 10-15cm hver vår.

Når det er sagt: Buskene ER veldig fine,altså, tykke blad og nydelig farge på høsten👍🏼


#9

Joika sa for siden:

Agnbøk. :jupp:


#10

Matilda sa for siden:

Jeg har ikke sjøl, men naboene. De som planta først satte ned ganske små planter, og det var blitt tett hekk tre år etter. Jeg synes det er fort. Men ellers bør man jo gjødsle, da...

Sjøl har jeg thuja, som jeg absolutt ikke liker, men den har faktisk vokst på meg. :knegg: Den klippes to-tre ganger i sesongen og gjødsles vår og høst, da blir det en grønn vegg, og jeg tenker ikke over at det er thuja. Jeg antar svartsurbær holder seg penere om man gjødsler også. Jeg sjekka beskjæring av svartsurbær nå, og den skal klippes helt ned første året, så tas enkeltskudd 10-15 cm over bakken, for å få den tettere. Da kommer det flere nye skudd nedenfor snittet. Om du klipper 10 cm av toppen, vil den ikke bli fyldigere hele veien.


#11

Frøken Fjong sa for siden:

Ja, har vært sløv på gjødslinga altså - må skjerpe oss i år :nikker:
Hm, klipte den ned andre året vi bodde her, var små planter da vi flytta hit, vet ikke når de ble planta. Begynne å bli ganske så tett og høy på "den beste delen" nå. Har noen minibusker som ble satt ned for to år siden og klipt ned i fjor :trist:, men får ta enkeltskudd på dem i stedet da. Takk for hjelpa:)
[url="http://www.foreldreportalen.no//no.pinterest.com/pin/create/extension/"][/url]


#12

Lykken sa for siden:

Jeg ville ihvertfall valgt noe som ikke feller blader på vinteren, hvis du er som meg og foretrekker null innsyn året rundt.


#13

Charlie sa for siden:

Det er viktig å tenke gjennom både hva du vil hekken skal gjøre for deg, hvor mye penger du vil legge i det og hvor mye arbeid du vil legge i det i årene som kommer. Disse tingene henger sammen. Generelt er billigere hekker mer hurtigvoksende og fører til mer arbeid i årene som kommer, mens de saktevoksende er dyrere (mer arbeid for planteskolen å få dem fram i salgsstørrelse). Hvis du vet kriteriene dine, kan du få god hjelp på et ordentlig hagesenter med gartnere (Hageland-butikkene har jeg god erfaring med, en del av dem tar også plante-oppdrag. Plantasjen har veldig mye ufaglærte folk rundt her, i hvert fall).

Jeg har en løvfellende, hurtigvoksende hekk - den er pen, men det er en god del arbeid med den. Den må klippes en gang i året fordi man "må" (og bør klippes to ganger hvis den skal være pen, men som du sikkert skjønner, det gidder ikke vi). Alt rasket må kjøres på fyllinga, og det blir en god del sekker selv av den korte hekken vi har. Fordelen er at den slipper inn lys når den ikke har løv, så vi har perleblomst, krokus o.l. plantet under, det er hyggelig med litt vårtegn når snøen går, og bladene begynner å komme til 17. mai. Jeg er likevel ikke så glad i den, det er for mye jobb for min smak. Typisk hekk man velger når huset er nytt og vil ha hekk fort, og et lite helvete de neste 20 åra. :knegg:

Hekken jeg har valgt selv på en annen side av huset er barlind. Jeg har Hillii, som er den litt dyrere (den andre heter Hicksi, og vokser fortere). Hillii tåler skygge, vind og veisalt bedre. Den er mørkegrønn hele året, vokser sakte - har hatt den i flere år, og den har fremdeles ikke sett en saks, men har fin høyde og er tett og fin (kommer litt an på hvordan man planter også, så klart). Barlind er giftig, men siden det er en nåleplante skal det litt til at noen får lyst til å spise den. Mer bekymret for rododendronen i så fall, ungene bruker bladene til lek. Men de vet at de skal vaske hender etterpå.

Etter som hvor glad dere er i hekklipping - noen planter tåler fint at du (bare) tar et skippertak i ny og ne (f.eks. barlind tåler at du tar et røsk, og så kommer den igjen), mens f.eks. tuja ikke tåler skippertak, den kommer ikke igjen, og du får hull i hekken. Den må altså klippes jevnlig. Hvis man skal ha tuja (er ikke så glad i den, det tilstår jeg..) så velg den litt dyrere tuja Smaragd, den har en mye penere vekst enn billig-tujaen Brabant.

En hekk skal man se på i flere tiår (alternativt skal kjøperne av huset få den som førsteinntrykk) så for min egen del ville jeg heller ventet så jeg kunne spare enn å ta en hekk bare fordi den er billig.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.