Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

En lang rekke spørsmål om stell av bunad

#1

Pebbles sa for siden:

Bunaden har vært ubrukt noen år, men i år er det bråbestemt at den skal få lufte seg igjen.

Og jeg lurer på følgende:

  • Hvordan pusser jeg sølvhempene på bunadsvesten? De er av rent sølv, men har blitt helt svarte. Må de sprettes av vesten før de pusses?

  • Lureste/enkleste måten å pusse bunadssølv? (Mitt bunadssølv er oksidert.)

  • Bunadskjorta (hvit lin) har gulnet litt. Jeg har ikke Biotex - finnes det en annen måte å gjøre den hvit på?

  • Silkesjalet har frynser som har hektet seg veldig i hverandre. Noen som har noen gode råd?

Blir veldig glad for hjelp og innspill!


#2

Isbjørn sa for siden:

Pusse sølv: Lag en blanding med salo og salmiakk og gni med f.eks q-tips på spennene. Søljen kan du dyppe oppi og la ligge i 20-30 minutter: www.klikk.no/mote/altfordamene/mote/article835960.ece

Vaske skjorte: Legg i bløt i 24 timer, det åpner fibrene og trekker ut gulfarge og skit. Tåler normalt 60 graders vask. Du kan bruke vanlig hvitvaskpulver. For å bleke den mer kan den henge i sola.

Sjal: Jeg tar en grov kam/børste og børster forsiktig. Tålmodighetsarbeid.....


#3

Serena sa for siden:

Tre en plastpose rundt hempene i sølv, så kommer du ikke borti stoffet, det gjør jeg med alt "fastmontert sølv.


#4

Teofelia sa for siden:

Vask skjorten i maskin med minimalt sentrifugering. Henges ut tim bleking. Om det er sol er ikke så nøye, overskyet og regn fungerer også.


#5

My sa for siden:

Lever skjorta på rens. :plystre:

Har gjort det flere ganger, spesielt i studietiden, da jeg gjerne hadde eksamen rundt 17.mai, og var opptatt av andre ting enn å bleke og stryke skjorter. Får den alltid til bake skinnende hvit, og perfekt strøket! :riktig: Til og med som student syntes jeg det var fullstendig verdt pengene. Det var ikke spesielt dyrt.


#6

Muskat sa for siden:

Gullsmedbutikker selger pussekluter du kan bruke på hektene på vesten, og de er helt magiske! Fem sekunders pussing med tørr klut, og hektene er som nye omtrent. Man slipper også å være redd for å søle på vesten, det kan "støve" litt, men er bare å børste bort. Legg eventuelt noe tørkepapir eller plast rundt hektene for å beskytte vesten, dersom du må pusse mye.


#7

Candy Darling sa for siden:

Det finnes til og med egne papplater som er ment til å dyttes rundt knapper og hekter. ALT er tenkt på her i verden. :hjerter:

:ingeniør som elsker folk som tenker:


#8

Pebbles sa for siden:

Takk gode råd! Gullsmed og rens utgår nå som alt er stengt:)


#9

Fløyel sa for siden:

- Hvordan pusser jeg sølvhempene på bunadsvesten? De er av rent sølv, men har blitt helt svarte. Må de sprettes av vesten før de pusses?

  • Lureste/enkleste måten å pusse bunadssølv? (Mitt bunadssølv er oksidert.)

Sølvpussklut. Jeg tromler mitt, jeg har smykketrommel, dette kan du få gjort hos gullsmed når den åpner. IKKE dypp oksidert sølv i sølvpussmiddel. Bor du i nærheten kan du komme til meg å tromle det som er løst ihvertfall. Jeg har også kluten med det egne brettet til.

- Bunadskjorta (hvit lin) har gulnet litt. Jeg har ikke Biotex - finnes det en annen måte å gjøre den hvit på?

Heng den ut i sola. Sollys bleker lin. Ikke bruk kjemiske vaskemidler på lin.

- Silkesjalet har frynser som har hektet seg veldig i hverandre. Noen som har noen gode råd? Bruk en tynn heklenål og lirk trådene forsiktig ifra hverandre.

Øvrige flekker på bunaden fjerner du ved å dusje på rent vann og gni med en lo-fri microfiberklut.

Har bunaden hengt i skap lenge, dusjer du den med rent vann og henger den ut - da rettes rynker ut og ulla får tilbake spensten sin.
Det frarådes å bruke kjemisk rens på bunader da kjemikaliene ødelegger ulla.


#10

Pebbles sa for siden:

Jeg må legge til en gang til: jeg har ikke tilgang til å kjøpe noe nå som alt er stengt. :)

Men jeg skal nok være bedre forberedt neste gang!

Masse nyttige råd!


#11

Darth sa for siden:

Hvis du har sølvpuss av et eller annet slag, så går det an å pusse forsiktig ved hjelp av klut, q-tips og tildekking av stoffet - da slipper du å sprette hektene av. Jeg er lat, så jeg bruker a) sånn pusseklut som du ikke har, men som du selvsagt skal skaffe deg etter 17. mai :knegg: , og b) sånn sølvpuss som jeg bruker til sølvtøyet. Husker ikke hva det heter, men det er en høy beholder med flytende "sølvpuss" som jeg hiver et par-tre skjeer ned i om gangen, og så vasker jeg det bare etterpå. Ingen gnikking. Hvis du har noe lignende som det i hus, så heller jeg altså bittelitt av det i en liten skål, og så dypper jeg q-tipsen nedi før jeg gnis på hektene. Det er det jeg synes fungerer aller best.

Har du ikke det, så er antagelig salmiakk/zalo-tipset noe å prøve. Jeg hadde også da prøvd meg frem med q-tips på hektene som er sydd fast.

Jeg lager pappskiver som jeg skyver under hektene for å beskytte bunadsstoffet - kaster de etter hver bruk, tar 10 sek. å lage.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.