Vi skal begynne med kompostering så jeg er på jakt etter erfaringer med ulike kompostdunker.
Renholdsselskapet sponser med inntil kr. 1000 for å kjøpe beholder. Vi kan velge mellom bl.a KompostBjørn, Storeholmen, Separett kompen (cipax), Jora kompostvender og Bokashi.
Hva slags beholder har dere og hva er deres erfaring med denne?
Hvor ofte legger dere matrester i den? Hver dag? Eller samles det opp inne over flere dager?
Bokashi ser veldig lettvint og greit ut. Vil Bokashi-dunk (eller DIY Bokakashi) blir for liten til en familie på 5 slik at vi heller bør satse på en stor "vanlig" dunk?
Har Bokashi, men ikke hatt den så lenge (siden påske). Har akkurat fylt opp dunk nr 2, så nå skal første dunk i jorden. :hyper:
Det burde ikke være noe problem til familie på 5, for egentlig bør man jo innføre helt andre tiltak om den blir for fort full - da har man for mye unødvendig matavfall ... Og det er helt og holdent basert på det jeg opplever selv. Her i huset bør vi skjerpe oss.
Jeg har akkurat tømt andre runde bokashi, så jeg har ikke veldig mye erfaring ennå. (Det er en bokashitråd et sted på forumet, men den er vel ikke fryktelig lang). Hvor lang tid det tar å fylle bøtta kommer an på flere ting, men vi tre bruker i hvert fall tre uker på å fylle opp.
Jeg har en kompostbjørn, men med en familie på fire og en diger hage, blir den faktisk for snau, fordi prosessen tar litt tid. Tenker å supplere med bokashi for innendørsavfallet, og heller bruke kompostbjørnen til hageavfallet.
Jeg har to kompostbinger. En godt isolert i tre, ganske liten, som jeg har fått i presang og en rimelig i plast fra Clas Ohlsson, litt isolert, men ikke fullt så god som den andre.
Begge fungerer godt, men jeg ser jo at det går raskere i den i tre, så nå tar jeg jord ut fra den og så overfører jeg noe av det som har begynt å kompostere i den andre. Jeg får ganske mye jord fra komposteringen. Jeg kjøper noe jord fra hagesenter, og så blander jeg det med kompostjord når jeg legger det ut.
Jeg komposterer matavfall, men ikke kjøtt og fiskerester. Og så tar jeg i noe hageavfall, men har stor hage, så det blir ikke plass til alt. Jeg vurderer en til for å få det til.
Vurderer ikke bokashi. Jeg har bittelite kjøkken og vil ikke ha flere ting der enn jeg må.
Jeg har bokashien på vaskerommet. :glis:
Den bør jo uansett bare åpnes en gang om dagen, så da samler jeg på kjøkkenet og så tusler jeg ned med det etter middag eller noe.
Men ja; det at den står inne gjør jo at den tar litt plass, selv om jeg foretrekker å ha den innendørs fremfor å måtte gå ut. :sparke:
Jeg har bokashi OG flere måneders erfaring! :juhu:
Jeg kan ikke gjøre annet enn å anbefale. Det fungerer fantastisk bra. Jeg har laget jord! Den er SÅ fin.
Når det er under 15 grader skjer det ingenting men det kan ligge klart ute til det blir over 15 grader og da setter prosessen i gang. Jeg er veldig fornøyd. Har en dunk på kjøkkenet, og den er av en størrelse som gjør at den KAN settes inn i et skap, og en dunk stående ytterst i en gang vi har. Det går akkurat med 14 dager. Vi er fem i familien.
Ute samler jeg det i en pallekarm jeg har lagt et provisorisk lokk over. Skal lage en finere innretning etterhvert. Har sett noen brunsnegler der, men ellers får det være i fred.
Har Jora 270 l. Veldig grei i forhold til fylling og tømming. Den ene delen står og modner mens du fyller den andre delen. Når den skal tømmes, triller du bare trillebåren under og tipper alt nedi.
Det man MÅ huske -uansett, sikkert - er å bruke 1 del strø til 3-4 deler matrester. (juster etter fuktighet). Komposten må aldri være våt, men heller på den tørre siden. Har aldri sett på maken til tomatplanter etter at jeg plantet dem i denne komposten. Wow!
Hvis jeg ikke hadde hatt Jora, ville jeg gått for bokashi.
Vi har en kompostbjørn og trives med den. Hadde muligens prøvd den der innendørs-greia om vi ikke hadde det, har lest om det og det virket jo greit, men så har vi altså en velfungerende kompost så da fortsetter vi med den.
Har også bokashi. Hadde visst Bir på døren igår for godkjenning, men fyren orket ikke gå opp på kjøkkenet, så han hadd bare skrevet ok. Regner med å få støtten på kr 1000 på konto snart :)
Vår erfaring med familie på fem. Jeg har to bøtter som er tømt og skal bli til jord, første bøtten har stått i snart 4 uker i boden, det er nesten jord alt. Jeg satser på å få tømt jorden ut i helgen. Vi har en liten bøtte med lokk som vi kaster matavfall. Når den er full, så tømmer vi den i bokashibøtten, det skjer ikke hver dag. Egentlig overrasket over hvor lite mat vi kaster, jeg trodde det var mye mer. Selve bokashibøtten bruker vi 2-3 uker på å fylle.
Jeg må finne en lur løsning ute med jorden. Nå har vi baljer inne, men har absolutt plass i Hagen til en løsning ute, har bare ikke funnet helt ut av det.
Ja. Om vinteren kan man hive bokashi og jord lagvis i sekk. Om våren når det blir bra nok temp så blir det jord. Det kan stå hele vinteren. Jeg skal prøve til vinteren.
Jeg har også hatt godkjenning på besøk. Ca en mnd siden men pengene har jeg enda ikke fått.
En enkel jordfabrikk er to pallekarmer oppå hverandre med et eller annet osm lokk. Jeg har også noe i bunnen så det ikke skal vokse ugress gjennom i jorden jeg lager!
Hvordan henter dere ut ny jord fra pallekarmen/jordfabrikken? Øverst ligger jo til en hver tid halvkompostert mat?
(Lukter det virkelig ikke noe av den? Og hvordan er det med snegler og halvkompostert mat i slike karmer? Blir det en sneglefabrikk også? )(Vet at det står at det ikke blir det - men vil gjerne høre erfaringer fra noen som ikke vil selge produktet.)
Noen ganger ser jeg noen snegler der som overnatter. Men ikke hver eneste dag.
Det tar gangke lang tis å fylle opp en pallekarm. I begynnelsen så fyller man med jord 50/50. Etter en stund har det man først tok i kommet ganske langt i utviklingen, og jeg bare blander inn det nye.litt jord på toppen. Jeg har enda ikke fylt en pallekarm i høyden.
Jeg har også tatt ut ligg, man ser litt matrester, men mest jord, og så har jeg lagt det i bed rundtom.
Mine kompostbinger kan åpnes på siden. Så jeg tar ut det som er ferdig, setter på igjen siden og "dytter" ned det som er igjen. Nå har jeg utvidet med en pallekarm der jeg legger den ferdige jorden slik at jeg har den tilgjengelig og slipper å åpne en binge for bare litt jord.
Det lukter når kompostbinger er åpen, men ikke når den er lukket.
Og, ja, i min blir det litt snegl, men ikke veldig mange.
Jeg skal forsøke til vinteren. Det går nok fint som en midlertidig greie. Jeg ville vurdert noen litt tjukkere sekker. I går var jeg og blandet inn bokashien (gjør det hver 14. dag) og trengte ikke noe ny jord å blande med. Det lukter ikke, men man kan kjenne litt eimen av strøet man bruker.
Bokashien lukter gjæret. Det stinker ikke råttent. :nemlig:
Jeg har dumpet første bøtte med bokashi i jorden, nær bunnen av en pallekarm. Fylte på med jord på toppen og sådde salat. :værsågod:
Knøtteliten synes det lukter godt av bokashi-strøet. :knegg:
Men om kompostering. Vet en som var veldig fan av varmkompost - hun samlet matavfall i en beholder inne, og la den i utebeholderen en gang i uka. Etter som jeg skjønte var det viktig å ikke åpne den ute for ofte. Greia var at da jeg skulle legge i matavfall i innebeholderen, sto det - slik jeg så det - en sky av muggsporer opp. Fikk høre at det ikke var noe problem, det skulle være sånn. Etter et par år med dette fikk damen astma.
Hvordan er dette med muggsporer osv.? Jeg tenker at det ikke kan være sunt i et inneklima, men er det forskjell på komposteringsmetodene, kanskje?
Ingen muggsporer fra min første bøtte som jeg påbegynte i påsken og sendte i jorden i helgen. Bøtten er tett, men med rist i bunnen så væske renner ned og man tapper væsken hver 3-5 dag. Hadde en matboks lagt like lenge hadde det bare vært støv igjen. :knegg:
1 kg bokashistrø koster 149,- kr.
Jeg kommer denne uken til å bruke opp min første pose med bokashistrø. Jeg har holdt på i ca tre måneder.
Bokashien mygler ikke og det er viktig å ikke ta myglet mat ned i boksen. Den fermenteres. Daglig ned i lufttett boks der strøet gjør jobben med bakterier som fermenterer matrestene. Fritt etter min hukommelse.
Jeg snakker konsekvent om Bokashi da det er det eneste jeg har erfaring med.
Nå så jeg at jeg bestilte Bokashi i januar, og dermed har gjort det siden februar. Så 4,5 mnd ca varte en pose strø. Jeg har fylt et spann på 14 dager.
Vi har altså kompostbjørn i hagen, samt to, eller nå muligens faktisk tre pallekarmer i høyden hvor vi legger det som tas ut av bjørnen samt at restene av sommerens grønnsaksdyrking (en goood del potter med tomatplanter, men ikke så mange i år, i år begrenset til ti. Tidligere pr opp i 50) og litt annet hageavfall som blandes med mindre næringsrik jord og puttes i neste sommers tomatpotter, og sånn går nå naturens gang. I pallekarmene er det ikke noe som ligner på mat, og de har ikke lokk, det kunne de sikkert med fordel hatt da. Noe næring regner utvilsomt bort.
Det har regnet så mye de siste dagene at jorden må ha blir skylt vekk i jordfabrikken (pallekarmer). I sted så jeg nemlig en måke som landet oppi der. Har sjekket og fant godt synlige matrester. Har nå laget et provisorisk lokk av noen plater og en gammel trappegrind.
Jeg har bare lagt over noen planker jeg fant hjemme. Men vi har nedbørsrekord i Bergen... så jeg kastet over en presenning for sikkerhets skyld før vi reiste på ferie.
Har kjøpt lokk på Rusta, men ikke fått malt det ennå.
Fra den første bøtten vi tømte er nesten alt blitt til jord. Er noen klumper igjen med litt ubestemmelig mat. Men er det meningen at det skal lukte som svakt bæsj?
Mej: Kan jo vere rotte da - men eg vil tru at dyr i hagen kan ein få uansett? Matavfallet skal ( i alle fall etter boka) vere såpass ødelagt at det ikkje tiltrekker seg dyr. Men kanskje det kan glippe litt om ein ikkje har brukt nok strø, eller at ein ikkje har delt opp avfallet. Eg har av og til synda med å kaste heile, gamle eple i bøtta. Det bør jo delast opp slik at strøet får gjort jobben... Kan det vere slikt som spelar inn hos deg?
Eg har min bokashi i åpne pallekarmar, og har ikkje sett dyr. Har holdt på med dette sidan våren i fjor. Nå i vinter har eg tatt bokashi-pause fordi eg har ikkje funne ein god plass til å oppbevare jord frostfritt. Ein treng jo å dekke til avfallet med jord, og da kan eg ikkje stå å hakke i frossen hagesenterkjøpt jord frå pose (har ny tomt og sprengsteinshage, derfor lite anna jord å forsyne meg av). Men vil vere i full sving frå mars av tenker eg :)
Familie på 4 som har tre bøtter i sirkulasjon. Vi har mykje matavskjer etter grønsaker og frukt.
Vi fikk mus i komposten. Vi har utendørs varmkompost, og det var ødelagt noe nederst så den hadde kommet seg inn og laget reir... Det var i fjor vinter, den ble tømt, fikset og siden har vi ikke sett noe mer til dem, heldigvis.
Ouch! Det har jeg ikke tenkt på å sjekke engang. Det skulle jo ikke være attraktivt for dyr!
Jeg eksperimenterer med innebokashi nå i vinter. Prøvde en boks på gangen på varmekabler, men det ble mye fukt og litt myggel på toppen! Og mannen hatet det når jeg luftet og satt ned foten. Så tok det rett utenfor. Vi har ikke hatt minusgrader, men prosessen stopper jo opp, for det er jo ikke 15 grader heller. Må måle temp i kjelleren, kanskje vi kan gå inn der med det.
Jeg har tenkt å prøve meg på innebokashi jeg også. Men nå hadde jeg nettopp mugg i bøtten, så den tror jeg går utendørs.
Planen er i kjelleren ved inngangen der, der er det mellom 15 og 20 grader stort sett.
Vi holder fortsatt på og jeg trives veldig godt med det. Har akkurat begynt å bruke av jorda fra i fjor høst. Gleder meg til vi blir helt selvforsynt og kan slutte å kjøpe plastjord. Etter at bunnen i jordfabrikkene fikk hønsenetting har også jordrotten gitt opp.
Jeg har brukt dette en god stund nå også, og er fornøyd. Det ser ut til å fungere utmerket, selv om jeg foreløpig strever litt med å finne gode jordfabrikkalternativer om vinteren. Innendørslagring er ikke spesielt aktuelt.
For oss fire holder det ikke helt med to bøtter, vi bruker ca. en uke på en bøtte. Men med hagen i tillegg, har vi også en Kompostbjørn, så satser på at vi klarer oss uten å kjøpe flere bøtter, enn så lenge.
Jeg starter på nytt i sommer, siden vi flytter. Lurer på om jeg skal kjøpe en ordentlig kompostbinge i stedet for å bruke pallekarmer, slik at den blir enklere å bruke om vinteren.
Drar denne opp igjen. Hvordan går det med kompostering/ Bokashi? Holder dere fortsatt på - og blir det bra bruksjord til hagen? Naboen holder på, men jeg er litt skeptisk til vinterløsning..
Jeg har gitt opp bokashien, men Kompostbjørnen. Mannen er nærmest den ivrigste, og vi syns vi får god jord. Det er dog jeg som har fått jobben som tømmer. :knegg:
Vi holder på og er strålende fornøyd. Jordforbedret alle bed i år og kjøpte ingenting gjødsel i det hele tatt. Kunne gjerne hatt mer. Vurderer å ta med meg matavfall fra jobb hjem. Vi kaster for lite mat rett og slett.
Jeg bor i leilighet og har gitt opp om vinteren. Vil gjerne kunne styre med det ute på terrassen og slippe å skylle bøttene på badet. Sommerhalvåret går fint og gir mye jord. Men nå er vi bare to stykker her hjemme og jeg har brukt over en måned på å fylle den siste bøtten.
Jeg bruker Kompostbjørnen til jordfabrikk. Har ikke tatt ut noe de siste månedene, men tømte omtrent halvparten over i en stabel med pallekarmer sist helg. Det var veldig lite gjenkjennbare matrester, også i det som bare hadde ligget rundt 6 uker.
Jeg skyller som regel bøttene ute, lar dem stå litt med varmt vann oppi og tømmer ut i hagen etterpå. Men jeg tror som Mei at det ikke er så farlig om man ikke vasker mellom hver gang. (Og i motsetning til Mei har jeg begynt å ta med matavfall fra jobben. Vi kaster en del der, særlig brød, så det er godt å vite at det ikke bare går i restavfallet).
Jeg holder på med bokashi på tredje året eller noe. Synes det funker bra. På vinteren bruker jeg plantejord fra plantasjen til å legge over bokashien, for å holde det noenlunde lufttett. Jeg bruker en kompostbinge fra europris, men legger også bokashi rett i blomsterpotter etc med jord over. (Må være nok jord over til at fuglene ikke skjønner at det er der og begynner å rote oppi der.) Hadde jeg ikke hatt kompostbingen hadde jeg kjøpt noen plastbokser med lokk og lagt annehvert lag med bokashi og jord og satt ute på verandaen. Har fått med meg naboer på dette og vi er alle fornøyde med hvordan plantene reagerer på bokashijord og væske. Har tenkt å lage meg kaldkompostbinger også. Jordforbedring ftw.
Jeg har nettopp begynt med bokashi, og lurer på om jeg kan bruke jorden til inneplanter? Jorden i hagen er veldig næringsrik fra før av, så jeg trenger kanskje ikke å tilføre så mye mer. Må være til potter og evt. pallekarm.