Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Informasjonsrekkefølge i barneskolen

#1

Tjorven sa for siden:

Jeg sitter i styrer og stell på skolen til ungene som gjør at jeg får med meg en del av det foreldrene fortviler over. En stadig gjenganger er informasjonsrekkefølge. Skolen praktiserer det slik at når det gjelder ting som lærerbytter, deling av klasser osv. så informerer de elevene først. Så sendes det umiddelbart ut informasjon til foreldrene i etterkant av dette.

Mange foreldre reagerer veldig på dette. De skulle ønske at de hadde fått informasjonen først slik at de selv kunne informere barna. Skolen mener at det er greit om alle barn får den samme informasjonen til samme tid. Det er en skole med relativt store sosiale forskjeller, så hvis informasjonen gikk til foreldrene først, så ville noen fått vite alt umiddelbart mens andre unger ikke hadde fått vite noe som helst før skolen informerte.

Jeg skjønner skolens argumentasjon og jeg stiller meg bak den beslutningen. Og jeg bruker de samme argumentene som skolens ledelse når jeg møter motbør.

Synes dere at dette er en spekulativ måte å informere på? Hvordan gjøres dette på deres barneskole?


#2

celebelen sa for siden:

Jeg skjønner godt argumentene, og så lenge informasjonen sendes til foreldrene så snart barna har fått den, burde det være greit.

Hos oss kan det ta tid før vi som foreldre får informasjon fra skolen. For eksempel er det et par uker siden jeg hørte at noen barn hadde sagt hjemme at de skulle få nye kontaktlærere, mens informasjonen fra skolen først kom rett før helgen.


#3

polarjenta sa for siden:

Hos oss informeres lærerne, så elevene, og så er jeg sannelig ikke helt sikker på om foreldrene egentlig informeres i noe eget skriv. Jeg tror at jeg i fjor kun fikk høre det via ungene(om vi ser bort i fra at jeg jobber på skolen, så dermed vet jeg jo innimellom det før dem.)
Da det ble en endring rett før skolestart i den ene av ungenes klasser i fjor, så ble informasjonen lagt ut på klassens facebookside.


#4

Blondie sa for siden:

Jeg synes det er en selvfølge at elevene informeres først. Jeg antar at de da også er i et fors hvor de kan stille spørsmål til noen som kan svare ordentlig.


#5

Blå sa for siden:

Jeg synes at den måten de gjør det på er helt grei. Og forutsetter at foreldrene får vite det på omtrent samme tid som ungene.


#6

Adrienne sa for siden:

Jeg mener også at skolen gjør riktig. Ved å informere elevene først beholder der kontrollen på informasjonsflyten, og så lenge foreldre blir informert rett i etterkant så er det ikke et problem. For meg minner det mer om sying av puter under armene til duttelutten til mor og far at foreldre skal få si dette til ungen sin selv. (For unger med mer tilpassede behov, for stabilitet er en viktig forutsetning for skolegang er situasjonen annerledes, og det håper jeg skolen er klar over og tar hensyn til. )


#7

Millen sa for siden:

Hos oss får og ungene vite det førstil og deretter foresatte om vi får beskjed, det kommer an på saken.

Så jeg synes det de gjør hos HI er helt greit.


#8

Myria sa for siden:

Jeg synes det er greit og rimelig at elevene får vite først, men jeg forventer at foreldrene blir informert kort tid etterpå.
Jeg er svært fornøyd med skolen til storebror, men akkurat dette med å informere foreldre er jeg mindre fornøyd med. F.eks. da kontaktlæreren i første klasse skulle bytte jobb midt i skoleåret fikk vi ikke vite noe som helst før dagen før hennes siste dag. Dette har de jo helt åpenbart visst i minst tre måneder, hvorfor vente helt til siste dag med å informere oss? Og storebror kom her om dagen og sa at kontaktlæreren de har nå ikke skal fortsette i klassen etter sommeren, men foreldrene har fremdeles ikke fått noen informasjon om dette fra skolen.


#9

Che sa for siden:

Jeg er enig med skolen, jeg også.


#10

Filifjonka sa for siden:

Jeg syns det er helt riktig at informasjonen først gis direkte fra skolen til elevene. (Og jeg tror det er noen foreldre som helst vil at barna skal gå i barnehagen til de er ferdig med videregående, med full kontroll på alt..)


#11

Tallulah sa for siden:

Jeg syns det er korrekt informasjonsrekkefølge. Skolen vår gjør det samme. Jeg tror de unnvek fra det en gang: etter Utøya. Flere elever på ungdomsskolen var rammet, og vi fikk beskjed om at dette skulle snakkes om på skolen, så de barna som burde forberedes kunne foreldrene snakke med på forhånd.


#12

Tjorven sa for siden:

Så bra. Jeg har vært helt enig med skolen om dette, men det er så mange foreldre som reagerer som jeg lurte på om jeg var kalibrert feil.

Siden jeg har de rollene jeg har, så blir jeg ofte informert i forkant, men dette forteller jeg selvfølgelig ikke til egne barn heller. Jeg synes det er viktig at alle får informasjon samtidig.


#13

Observatøren sa for siden:

Jeg er helt enig, og det er slik det praktiseres her også.

Imidlertid har jeg en frustrasjon, og det er at informajson ikke sendes ut digitalt - men i ranselpost. Hva med begge deler liksom?


#14

Tjorven sa for siden:

Det virker som om skolens ledelse ikke har full oversikt over fungerende e-postadresser til alle foreldrene. At dette er noe læreren sitter på. For vi får e-post hvis det er læreren som informerer og ranselpost hvis det er ledelsen.

Jo eldre ungene blir, jo mindre sannsynlig er det at jeg får med meg ranselposten. :sparke:


#15

veobra sa for siden:

Vår skole praktiserer det på samme måte. Skolen vil kunne begrunne og svare barna mye bedre enn jeg som forelder kan.

Jeg synes hensynet til fellesskapet og god og riktig informasjon til alle er viktigere enn at noen barn kanskje kan komme til å bli veldig lei seg og trenger trøst av pappa hvis de ikke skal fortsette med Randi som lærer.


#16

Observatøren sa for siden:

Dette er litt på siden av det du spør om, men jeg er litt satt ut av manglende informasjonsflyt. At man overlater til hver enkelt lærer å ha egne epost-lister fremfor et fellessystem?

Det samme gjelder for oss i FAU - vi må opprette egne epostlister (vi får en liste fra skolen), og holde disse ajour.


#17

veobra sa for siden:

Vi får ikke noe informasjon fra skolen på e-post. Det er ranselpost, nettløsning eller sms som brukes. Ikke alle foreldre har e-postadresse har jeg erfart.


#18

Observatøren sa for siden:

Men skal det at noen ikke har ekskludere alle de som faktisk har?


#19

veobra sa for siden:

De har andre kanaler de bruker til informasjon. Jeg har aldri savnet å få felles informasjon fra skolen på e-post. Jeg vet at skolen samler inn adressene slik at de har dem for jeg har fått lister til bruk for FAU.


#20

Teofelia sa for siden:

Trondheim kommune har akkurat innført Den Digitale Meldeboka til alle grunnskolene. Og på de to (?) månedene denne har vært aktiv, har vi fått mer info fra skolens ledelse enn vi har fått de siste to årene til sammen. Det er veldig klart at denne tjenesten dekker et stort behov for formelle og fungerende informasjonskanaler.

Jeg syns forøvrig informasjonsrekkefølgen høres helt riktig ut.


#21

Blondie sa for siden:

Her går frustrasjonen i at alt sendes via mobilskole. :knegg: Jeg synes det er greit, men synes også at de kan holde seg til å sende dem i skoletiden. Vi får lørdag/søndag kl 22 og slikt, gjerne med beskjeder om hva elevene skal ha med på mandag. Da blir jeg litt gretten. :flau:

Jeg sender beskjeder til foreldre via mobilskole i min jobb, i arbeidstid, og kun fellesbeskjeder. Private beskjeder overleverer jeg ved telefonsamtale.


#22

Dali sa for siden:

Jeg henger meg på Teofelia. Den digitale meldeboka fungerer utrolig bra (etter at de har fikset bugs og brukerproblemer hos både ansatte og foreldre). Vi har fått mye informasjon både fra SFO og ledelse. Kanskje er det faktisk de erfarne lærerne som har vanskeligst for å slippe tak i e-posten, legger jeg merke til. De unge, nyansatte kommuniserer kun i meldeboka.


#23

Teofelia sa for siden:

Seriøst? Mener du at lærere skal være pålagt å bare jobbe innenfor 8–16 og at det ikke er greit å sende ut meldinger når det passer i forhold til egen arbeidsdag, men kun innenfor bestemte klokkeslett på dagen?

#24

Blondie sa for siden:

Nei, men det er en tidsplanlegger på utsending av de meldingene. Da kan de fint komme innenfor den tiden, mener jeg. (det går an å skrive den på kvelden og så la den bli sendt ut kl 9 dagen etter, for eksempel).


#25

veobra sa for siden:

Jeg må selv skru av lyden på telefonen hvis jeg ikke vil forstyrres. Meldinger fra skolen tar jeg gjerne døgnet rundt om så skulle være. Tid til å pakke sekken tar jeg gjerne, så beskjed kl 22 om kvelden angående tur neste morgen er i utgangspunktet litt sent. Men ting kan skje, så vi hadde klart det stort sett.


#26

Skilpadda sa for siden:

Det ville jo ikke hjelpe så veldig å få beskjed kl. 09 på mandag om hva de skal ha med seg på mandag, da. :knegg:


#27

Blondie sa for siden:

Nei, men da ville jeg gjerne hatt beskjed en uke før. :knegg: (det var type "blaser" og "foldeskjørt". Det inngår ikke i basisgarderoben til andreklassingen min, gitt).


#28

-ea- sa for siden:

Jeg syns at mobilmeldinger/sms fra skolen skal kun brukes ved brann og lignende nødstilfeller.

Ellers syns jeg det er helt greit at elever blir informert først. Ranselpost burde de slutte med, mange elever har to hjem og da kommer ikke informasjonen fram til alle foresatte. Epost er tingen.


#29

Teofelia sa for siden:

Vi tenker sikkert på ulike system, men den digitale meldeboka som Trondheim kommune har innført finnes også som app, så der får man alle meldinger som push-varsler når de kommer (hvis man ønsker det). Jeg syns det fungerer fantastisk fint. Jeg vil gjerne vite det når skolen sender meg melding, og jeg syns absolutt ikke at meldinger fra skolen skal være forbeholdt nødmeldinger.

Fra ungdomsskolen får vi ukeplanen som melding, hver uke.


#30

My sa for siden:

:nikker:

Jeg fikk melding sent i går kveld, etter en diskusjon i foreldregruppa på face, om feil på ukeplanen (forvirring rundt hvilken av to grupper som skulle møte tidligere enn vanlig skolestart på grunn av svømming, så det var ganske vesentlig). Noen hadde tydeligvis fått tak i en av lærerne, og det kom en oppklaring via meldeboka som jeg fikk varsel om på sms. Jeg hadde neppe gått inn og sjekket e-post på den tida uansett, så hadde det ikke kommet varsel om melding i meldeboka hadde jeg ikke fått det med meg. Idealet er selvsagt at ukeplanen skal være riktig i utgangspunktet, :knegg: men selvsagt kan det skje en glipp, og da er det flott at alle kan varsles, selv om det blir i siste liten.

Beskjeder om hva som skal med på tur o.l. bør jo selvsagt komme i god tid uansett, så folk har tid til å forberede seg, og foreløpig sendes det også ut på e-post, i tillegg til meldeboka. Men om det så kommer påminnelser, presiseringer eller tilleggsopplysninger om endringer e.l. rett før, via meldeboka/sms, så er det helt i orden for meg, og bare en fordel, slik jeg ser det.

Har hatt god nytte av den digitale meldeboka flere ganger allerede, etter at den ble innført, og må si at jeg synes den er super!


#31

him sa for siden:

Husk at sms er en asynkron tjeneste slik at du godt kan sende en melding klokke 09.00 og så kommer den ikke frem før klokken 12.00. Nå fungerer jo sms i de alle fleste tilfeller som en synkron tjenestste (slik at meldinger som sendes mottas rett etter). Typisk ser man det asynkone aspektet når det sendes ut mange meldinger (slik som feks en skole kan gjøre) og når mange sender meldinger uavhengig av hverandre (eksempelvis nyttårsaften tidligere år)

#32

-ea- sa for siden:

Ja, det er jo noe annet enn ren sms/tekstmelding som jeg syns skal være forbeholdt "nødmeldinger" f.eks. hvis skolen blir stengt (plutselig strømbrudd/vannlekkasje eller annet) og elevene må hentes eller blir sendt hjem. "Husk møtet om dittogdatt i kveld" (som vi ikke engang hadde fått innkalling til) syns jeg er unødvendig å få på sms.


#33

Teofelia sa for siden:

Jeg er enig i at SMS stiller i en annen klasse enn push-meldinger.


#34

Pelle sa for siden:

Jeg synes skolen til Tjorven har en helt ok strategi, og den er gjennomtenkt. Her får også barna vite ting før de voksne, sjelden det er et praktisk problem.

Vår skole legger ut ting på nettiden og på skoleplanen som ligger som app på alle nettbretene elevene bruker. Ved beskjed om ny lærer fikk vi ranselpost. Helt greit, men jeg synes de tvar hekket enklere å følge med i papirform/på e-post (som barnehagen gjør), enn nå som jeg må huske på å gå inn på Juniors iPad. Ikke får jeg skrevet ut heller.


#35

veobra sa for siden:

Oslo-skolen kan bruke sms for å sende ut informrasjon til foreldre. Jeg synes det er en ypperlig kanal. Jeg får personlige meldinger om mitt barn, beskjeder, påminnelse om møter mm.


#36

Malama sa for siden:

Elevene først og foreldrene etterpå virker da fornuftig det? Bytte av klasseforstander har vi ikke hatt, men faglærere har de i noen fag og tidvis assistent og det får vi vite AV ungen lenge før det er et foreldremøte hvor det opplyses. Og et stykke uti andre klasse innså jeg at det var ikke det at X hadde uteskoledagene, sånn det var i første, X hadde ONSDAGENE (som tildeldigvis var uteskoledag i første, i dag er den på torsdag) for onsdag jobber ikke klasseforstander.

Informere ungene, det er da ikke noe galt i det vel? Og når foreldrene også får det, finfint :)


#37

Blånn sa for siden:

Vi har ikke epostadressen til alle foresatte. Men, vi bruker mobilskole om det er viktige beskjeder i ranselposten. Det samme gjør skolene til gutta (kjekt å sitte i London å få beskjed om parteringsdrapet i april...).


#38

Anne C sa for siden:

:dulte:


#39

rine sa for siden:

Skolen må selvsagt informere barna først, og selv, da sørger de for at alle får riktig og samme informasjon.
Det er nå alt mulig foreldre skal legge seg opp i, da. :himle:


#40

My sa for siden:

Det er min tanke også.

#41

Tjorven sa for siden:

Jeg tenker at når dette er det som fremkaller voldsomme protester, så er det en relativt velfungerende skole.


#42

Malama sa for siden:

De kan ikke ha veldig mye å klage over av sånne skikkelige ting, nei.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.