Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Er bæring vanskelig?

#1

Tjorven sa for siden:

Jeg vet dette høres ut som et idiotisk spørsmål, men jeg lurer veldig på dette med bæring. Når jeg ser folk som bærer i sjal og sånn, så ser det innmari tungt ut og ikke minst ser det komplisert ut å få det riktig.

Vårt forrige barn kunne ikke få nok kroppskontakt, men jeg visste ingenting om bæreanretninger. Vi kjøpte en babybjørn (sånn med støte for korsryggen), men jeg ble fort veldig sliten av å bære i den. Derfor begrenset det seg veldig hvor mye vi bar. Jeg er ingen sterk person.

Nå har jeg jo lest en del, og ser at mange mener at bæring slett ikke er tungt. Er dette helt sant? Eller er det bare at dere holder ut fordi dere ikke liker alternativet?

Og så; det finnes jo en hel haug med forskjellige typer bæreanretninger. Hva er forskjellen på en MeiTai og en ergo? Kan alle typene brukes like tidlig?

Noen som gidder å svare? Eller som i det minste har en link til et sted hvor jeg kan finne mer info for en nybegynner?


#2

Sitron sa for siden:

Bæring er ikke tungt når man bærer riktig. Jeg syns det blir tungt på mage/hofte fra de er et halvt år, men på rygg kan jeg bære langt lengre. Men jeg MÅ ha noe som sitter godt over BEGGE skuldre.


#3

Søster sa for siden:

Linken du trenger er nok [url]www.tettinntil.com[/url]

(Skal se om jeg ikke får hostet opp litt mer bæresvar etterhvert hvis du fortsatt trenger det)


#4

Sitron sa for siden:

Og noe annet som er viktig for meg, er å få barnet så stramt og tett inntil kroppen som mulig, slik at barnet nesten blir en forlengelse av min egen kropp.


#5

daffy sa for siden:

Jeg skal prøve elastisk bæresjal med nestemann, jeg er litt før deg i løypen, så jeg kan godt dele min erfaring hvis du er interessert :)

De fleste av de søte og flinke (om enn litt bæreskrullete ...) damene på www.tettinntil.com anbefaler elastisk sjal som nybegynnersjal og til bæring fra nyfødtalder. Begge deler passer jo da fint for meg.

Pluss med elastiske sjal:
-best å bruke fra nyfødtalder

  • elastisk sjal er ganske lett å lære seg å knyte, ikke så lett å gjøre feil tror jeg.
  • elastisk sjal kan knytes på først, og så så kan du løfte inn babyen etterpå.
  • du bærer over begge skuldrene slik at vekten blir fordelt over stort område, fint for oss som ikke er så sterke.
  • er billig, mitt kostet 400 kr

Jeg har kjøpt et elastisk bæresjal som heter Moby D fra www.krusedull.no


#6

ElinM sa for siden:

Det er faktisk ikke tungt å bære dersom man bærer riktig med et godt bæretøy. Du kan selv tenke deg at før fødselen har du 3,5 kg inni magen. Like etter fødselen bærer du samme vekta nesten på samme måte, men utenpå magen. Forskjellen er ikke så stor. Barnet vokser og blir tyngre, men dersom du bærer en del merker du ikke mye til det. Du blir også sterkere av bæringen, så du "vokser" med oppgaven. Etter hvert vil du nok allikevel synes at det blir tyngre å bære på magen, spesielt hvis du skal gjøre andre ting samtidig som du bærer. Da er det bare å slenge ungen på ryggen, og det kjennes ikke tungt ut i det hele tatt.

Jeg syns heller ikke det er vanskelig å bære. For meg fallt det seg enklere å knyte på et bæresjal enn å få på en BabyBjørn. Enkelte blir aldri helt fortrolig med bæresjal og får det aldri helt til, mens noen syns det er enkelt fra første forsøk. De fleste strever litt helt i starten men får det fint til med litt trening. Å knyte på seg en mei tai og bære i det er noe de aller fleste syns er veldig greit.

daffy sier de fleste bæreskuller anbefaler elastisk sjal for nyfødt og for nybegynnere. Selv sverger jeg uansett til vevd sjal, og det var det jeg brukte som nybegynner.


#7

My sa for siden:

Jeg bærer jenta mi på to år i Ergo/Mei-Tai på ryggen. Hun veier ca 13 kg nå. Det er som å bære en anatomisk ryggsekk på 13 kg, som følger helt inntil ryggen din. Det er ikke tungt. Når jeg går på fjelltur med stor sekk veier den som regel mer. Og da går man jo fort en hel dag.

Forskjellen på en ergo og en Mei Tai et ar Mei Taien har lange stropper som du knyter, mens ergoen har fastsydde, regulerbare skulderstropper som du tar på som en ryggsekk, og hoftebelte som du fester med en spenne. Måten du bærer på, og måten barnet sitter på er den samme. Du kan variere mer med en MT, måten du vil ha stroppene på (krysset foran brystet eller over skuldrene og bak igjen som på en ryggsekk, knytt høyt over magen eller nede på hofta etc), mens ergoen er kanskje lettvintere med at man slipper de lange stroppene. Spesielt når man tar den av og på ute er det greit å ikke ha lange stropper som kommer nedi søla. Panelet (den delen som dekker ryggen til barnet) er ofte større på en Mei Tai. For mange er dette en fordel, fordi den kommer høyere opp bak nakken på barnet og trykker det bedre inntil, mens for unger som min, som helst vil ha overkroppen og armene fri, er det en fordel med lavere panel som bare går opp til under armene. På en Mei Tai kan de lange stroppene krysses og tvinnes bakpå ryggen til barnet, før man tar det rundt seg og knyter, slik at babyen får ekstra støtte bak der, og derfor kan den brukes til nyfødte (som da sitter "på huk" eller i fosterstilling, i stedet for med bena ut til sidene), mens barnet må være litt større og holde hodet før det kan sitte i ergo. Det vil si det finnes et spesielt nyfødtinnlegg til ergoen, hvor det går an å bære en nyfødt liggende på "skrå" i panelet med begge bena ut samme åpningen. Mei Tai har uendelige muligheter når det gjelder utseende og farger, mens ergoen har et røft, mer sporty og "ryggsekkaktig" utseende som kanskje mannfolka liker bedre. Begge deler kan brukes både på ryggen og magen.

Ja, det er de forskjellene jeg kan komme på :gruble: Personlig er det vel hipp som happ for meg hvilken jeg bruker, jeg synes begge er like gode å bære. Bare morsomt å variere litt :)

Patapum er en type som ligner på ergoen, bare at den er litt enklere utført uten lomme bak som ergoen har, og den er billigere. Becopack er en annen type, den ganske lik utforming som ergo og patapum, med hoftebelte og polstrede skulderreimer, men kommer i mange mønstre og farger slik at den utseendemessig minner mer om en Mei Tai.

Jeg har kjøpt et elastisk sjal som jeg skal bruke på babyene. Har ikke prøvd det før, men fordelen med dette er at man kan knyte det på seg først, også putte babyen oppi etterpå (i motsetning til vevd sjal som du må surre rundt deg selv og babyen). Da føler jeg at det blir enklere for meg som er uerfaren med å knytte sjal, for da slipper jeg å plundre så fælt med knytinga samtidig som jeg holder en nyfødt som ikke holder hodet selv enda. Har prøvd å knyte det på meg i henhold til instruksjonen, og plassere babydukken til jentungen oppi der, og det virker ikke særlig vanskelig. En fordel er jo også at når man går inne kan man knytte det på seg og gå med det hele dagen om så, og ta babyen ut og inn etter behov.

Måten man bærer på, med babyen tett inntil kroppen og stoff som er fordelt over begge skuldrene og spredd utover hele ryggen (til sammenligning med babybjörn hvor babyen "dingler" mer ut fra kroppen, og vekta konsentreres i to relativt smale stropper over skuldrene som krysser mellom skulderbladene) gjør at det ikke blir tungt. Det er som om man kler babyen på seg. Det engelske uttrykket for denne typen bæring er faktisk "babywearing".

Lykke til, jeg anbefaler deg på det varmeste å prøve!


#8

Éowyn sa for siden:

Jeg har kjøpt meg et elastisk sjal. Da jeg skulle prøve det første gangen syntes jeg det var litt vanskelig. Jeg dro på et Tett inntil treff og fikk hjelp av damene som var der. Det viste seg å ikke være så vanskelig som jeg trodde det var. Jeg prøvde på egenhånd i går og det gikk veldig bra, så nå skal sjalet bli tatt i bruk ofte. Lillebror er en "kontaktbaby" og vil ha mye kos. I går sov han så fint i sjalet mens jeg vasket klær og ryddet i huset.


#9

mehmet sa for siden:

Som Lille*My sier: Det er ikke tyngre enn en tilsvarende anatomisk ryggsekk (når du bærer på ryggen, da). Etter mine erfaringer med BabyBjørn trodde jeg ikke jeg kom til å bære mye, men etter at jeg fikk vevd sjal kan jeg bære minsten på 12 kg i timesvis uten å bli sliten. Og som ElinM sier så vokser du med oppgaven etterhvert som barnet blir tyngre.

Bæretreff er veldig bra, da kan du prøve ulike bæreting og finne ut hva du tror passer best til ditt behov. Til nyfødt er elastisk sjal toppen, og det å knyte det på seg lærer du ganske fort.

Jeg anbefaler deg ihvertfall å prøve å bære barnet ditt - lykke til!


#10

~TM~ sa for siden:

:) Jeg er sylfersk og synes det er vanskelig, men tipper det kommer seg med både grundig instruksjon og øvelse.


#11

Che sa for siden:

Nei, bæring er ikke vanskelig! bastant Kravet er selvfølgelig at man har en bæredings som funker.
Jeg skal også gå for elastisk sjal i starten, samt Mei Tai når puddingen blir litt større. Det er helt genialt til ryggbæring (les:middagslaging og sutrete eller svært nysgjerrig unge) - og tar minimalt med plass i stellebag'en.

De bæregale tettinntil-damene har bære-treff flere ganger i året. Her kan du få instruksjon og få prøve ut flere typer bæredingser før du bestemmer deg. Det er nok veldig greit vil jeg tro.


#12

Candy Darling sa for siden:

For å si det sånn, jeg lurte veldig på hva som var galt først gang jeg fikk Sneipen i en Ergo. Jeg kjente nesten ikke at jeg hadde ham på ryggen. Det var litt tilvenning både for ham og meg, spesielt med å få den på meg-

Å få den på riktig er det vanskeligste med det elastiske sjalet mitt også, men det går seg til. Og det er ikke tungt.


#13

lil'c sa for siden:

Nei, ikke tungt og ikke vanskelig.
Jeg elsker Mei Tai, Babyhawk er mitt hjertebarn.
Kan brukes fra nyfødt og til du slutter å bære, nyfødte har du i froskestilling (med bena inne i mt'n). Jeg bærer min snuppe på 3 år og 8 mnd. daglig i MT'n. Og det er som å bære luft når du bare knyter riktig. Snuppa er tetttett inntil meg, som en forlengelse av min kropp som Sitron sier, de skal det. Snuppa bærer jeg på hoften, eller litt på siden forran. Jeg må se henne og ha full oversikt/tilgjenngelighet hele tiden, er bare derfor. Har forsøkt ryggbæring med en gutt på 1 år og 15-16 kg. og det var veldig behagelig det og. Snuppa mi er jo ikke tung. Men jeg har en elendig rygg, nakke og skuldre, men alikevel kan jeg bære i timesvis i MT.
Når snuppa var liten visste jeg bare om slynge og sjal, så da brukte vi det, men når jeg fikk MT'n elsket jeg den fra første stund.

Babybjørn er skikkelig vondt i forhold ja, og ikke bra for babyen heller.


#14

My sa for siden:

"Å NEIIIII!" var den umiddelbare reaksjonen til svigerinna mi også, da hun første gang fikk prøve min ergo med gutten sin oppi. Grunnen var at de skulle reise på ferie til Hellas bare noen dager senere, og planla å ha med bæremeis. Gutten deres var halvannet år og av det store og tunge slaget. Nå lurte hun på hvorfor i h*** de ikke hadde slik i stedet. Og det var ikke tid til å bestille en heller. Det endte opp med at de fikk med seg vår, og bestilte ny til oss. :knegg:

Jeg tror ikke bæremeisen deres har blitt brukt siden.


#15

Candy Darling sa for siden:

Meis skjønner jeg ingenting av. Det er ikke noe for meg, i hvert fall.


#16

Tjorven sa for siden:

Vi har nemlig arvet en skikkelig dyr og fancy bæremeis, men det er tungt det.

Vi har brukt den til og fra barnehagen en god stund, men nå får snuppa vær så god å gå selv. Jeg orker ikke å bære henne i den, og hun veier IKKE mye. Bare 11,5 kilo.


#17

Acsa sa for siden:

Det er ikke tungt å bære i sjal/mei tai når man bærer riktig. Jeg bar Plutten masse mens bekkenet fortsatt var så dårlig at jeg brukte krykker. Og det var til og med på magen - ryggen er mye lettere. Bæremeis er tungt fordi vekten kommer så langt ut fra kroppen.


#18

Mandino sa for siden:

Jeg bar storesøster i Babybjørn, mens med lillesøster gikk jeg til innkjøp av elastisk sjal og Mei tai. En ny verden åpnet seg for meg - og jeg brukte det elsatiske sjalet fra hun var 3 dager gammel. Hun elsker å bli bært og det var ikke så vanskelig å lære seg å knyte det heller - fulgte med instruksjonsbok med mange alternative bæremåter. Storesøsters tidligere dagmamma laget en Mei tai til meg og den bruker vi ofte på tur, både jeg og mannen. Den måtte jeg øve litt hjemme på å bruke alene - veldig enkelt når man er to, litt verre alene. Øvelse gjør mester :)


#19

fabel sa for siden:

Jeg er rimelig fersk i bærerfaget jeg også, men nå har jeg fått meg en ringslynge og sydd en MeiTai.
Ringslyngen har jeg ikke helt dreis på, syns kanskje belastningen blir litt stor på én skulder. MeiTai'en derimot er super :) Nå begynner både lillebror og jeg å bli vant til den, og han er blitt båret optil tre timer i den uten å klage (sovnet gjorde han også!). Litt stiv i ryggen blir jeg enda, men antar det er pga uvant belastning; tror cluet er å knytte tett nok. Babybjørnen er ufyselig å bruke nå!

Kan vel legge til at lillebor er 5 mnd og ca 9 kg.
Lykket il med evt ny bæredings :ja:


#20

Stikka sa for siden:

Jeg brukte elastisk sjal og ringslynge til lillebror helt fra han var bitte liten. Det er enkle ting som man får til helt på egenhånd. Har nå også en Babyhawk (mei tai) og det er også veldig enkelt. Har tom testet Babyhawk'en med storesøster på ryggen. Gikk fint det og hun er 3,5 år, 104 cm og 19kg. :glis:


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.