Knerten er 8 år, og svært glad i å lese. Han leser svært godt for alderen sin. Det er ikke leseferdighetene det står på.
Men han er fryktelig redd for at det som står i boka skal være for skummelt. Definisjonen på "for skummelt" er også ganske uklar. Han har lest de to første bøkene i Harry Potter, men er litt usikker på om han vil fortsette. Så jeg tror det er omtrentlig der lista ligger.
Er det noen som har forslag til bøker han bør forsøke seg på nå? Gjerne noe med mange sider, så vi ikke trenger å ta med så altfor mange bøker på ferien vår.
Han har lest alle "Gutta i trehuset". Dette er bøker han pløyer gjennom på et par dager, så han trenger noe litt mer komplisert nå som vi skal på ferie.
Men han elsker serien, og liker at det er mest morsomt.
Min litt nervøse lesehest (som bare klarte første bind av Harry Potter) er veldig glad i Warriors (kattekrigerne på norsk). De er tydeligvis superspennende. Hun er riktignok 12, men leser litt barnslig, så jeg har inntrykk av at det er mange yngre som leser disse.
Disse vil jeg også tro han pløyer gjennom på få dager, de er jo veldig lettleste.
Jeg savner også de gode, underholdende, litt lange romanene for denne aldersgruppen, uten at det er fantasy/krim, eller masse rot og tegneseriestriper innimellom. Men hva med bøkene til David Williams (Den rikeste gutten i verden, Gangsterbestemor etc), har han lest dem? De er jo veldig morsomme, og litt lengre med mer tekst enn Gutta i Trehuset og Kaptein Supertruse. Bøkene om Nikolai er også kjempemorsomme, skrevet av en fransk forfatter, så de er ikke så amerikanske som en del andre. :knegg:
Jeg liker også veldig godt bøkene "Røversommer" og "Røvernes herre", av finske Siri Kolu. Jeg har lest dem høyt for ungene, og de elsket dem. Veldig fin humor i dem, ikke skummel, og uten det evige populær/upopulær-fokuset. Handler om ei vanlig finsk jente som blir kidnappet av en bande/familie landeveisrøvere, der du har ei beintøff, litt eldre jente, som ikke skyr noe og er god i alt, en kjempesmart og snill jevngammel gutt, som egentlig helst ville gått på skole, og noen kule voksne karakterer, med ulike særtrekk. Hun prøver først å rømme, men utvikler vel etter hvert et slags Stockholmssyndrom, og tar på seg oppgaven med å dokumentere, og hjelpe røverne med strategisk planlegging, for det er de ikke så gode på.
Det er litt vanskelig å vurdere hvor gode lesere andres unger er gjennom dataskjermen. Min unge som er ett år yngre, og som leser bra for alderen er ikke i nærheten av å pløye gjennom detektivbyråene så kjapt. Så "lettlest" er ikke noen universell standard.
Jeg skjønner at det er vanskelig å se hvor nivået hans er (jeg burde kanskje nevnt at han i år har fulgt undervisning i 5. klasse i både norsk og matte, og klart seg bra faglig også på det nivået).
Roald Dahl ble også lest i 1. klasse, og de likte han veldig godt. Heksene gjenstår, for den tror han blir for skummel.
Jeg tenkte også på Kattekrigerne. Storebror leser disse, mange i hans klasse som liker dem. De er lettleste for en lesesterk 11-åring, men atskillig tykkere enn en del av det andre som foreslås i tråden.
Clue-serien er for skummel antagelig? - og han er ikke helt på Percy Jackson ennå?
Og så tenker jeg på en annen serie som jeg ikke klarer huske hva heter :dåne: . Skal logge meg inn på biblioteksidene mine og se om jeg finner det ut.
Jeg ser ikke for meg at Kattekrigerne og Percy Jackson er helt hans sjanger ...? Det kan jo være ganske skummelt, begge deler, eller i alle fall veldig dramatisk.
Det blir jo gjerne litt konflikt, når lesenivået er i utakt med modenheten hva innhold angår. Han er jo bare 9 år i hodet sitt, selv om han har gode leseferdigheter. Jeg har ofte gått litt tilbake i tid for å finne gode, aktuelle bøker. Blant de bøkene jeg selv fikk i bokklubben da jeg var barn føler jeg de er mye større mangfold når det gjelder tema, enn i bøkene som gis ut i dag. Med fare for å høres "alt-var-mye-bedre-før-aktig" ut. Særlig når det gjelder historier som er mer virkelighetsnære, og ikke enten ellevill action der katter og mennesker flyr gjennom lufta, eller skummel fantasy med magi og monstre.
Lille*My, jeg er også enig i at det mangler en del i mellomsjiktet der. Jeg strever med å finne gode, nye høytlesningsbøker for 08-eren som ikke er for skumle. De skal jo helst være litt tykke og gode, og ikke for skumle, litt sånn som poden til Tjorven ser etter, og ikke bare det samme som jeg selv leste som barn.
Jeg var en sånn unge selv, og leste nok mest klassikere i den alderen. Alle bøkene til Astrid Lindgren, Hobbiten, Den hemmelige hagen, alle bøkene til Mikael Ende, Ruffen.
Det er definitivt en problemstilling at det ikke er samsvar mellom modenhet og leseferdighet, ja.
Selv leste jeg Frøken detektiv og Bobseybarna da jeg var på hans alder. Han har forsøkt seg på sistnevnte serie, men syntes det var helt håpløst. Forsåvidt er jeg enig med ham, for det var utdatert allerede da jeg leste det.
Min gutt er akkurat samme kaliber og han er snart 11. :o
Han leser kjempebra men liker ikke å lese typen Lyntyven, Harry Potter osv.
Har han lest Luriduimstyven?
Min gutt holder seg til de lettere krimbøkene til Horst, Sortland.
Han har også lest alt av disse tøysebøkene som Rikeste gutt/trehuset-sjanger.
Bøkene til Cressida Cowell? Adam Blade? Ikke så tjukke da men viljen til å lese er ihvertfall der.
Steinvokterens forbannelse og de påfølgende bøker?
Svein og Rotta?
Jeg tenker at en løsning kan være å gå til de klassiske barnebøkene. De er vanligvis ikke skumle. Dessuten ville jeg vurdert bøker som (dessverre) ofte ansees for å være "jentebøker" (utelukkende fordi de har kvinnelig hovedperson).
Noen vidunderlige bøker, som burde passe hans nivå, er for eksempel:
Den hemmelige hagen
Heidi
Anne fra Bjørkely
Den uendelige historien (kan være i overkant skummel)
Det suser i sivet
Bygdebarn
En liten prinsesse
Det lille huset på prærien-bøkene
Lille Lord Fauntleroy
Ronja Røverdatter
Brødrene Løvehjerte
Mange av bøkene han har lest til nå har inneholdt en del bilder, så da har ikke kindle vært aktuelt, men det bør definitivt vurderes nå. Familien har 3 stk, så enheter er det nok av.
Ja, de har han lest og de likte han veldig godt. Det er først nå jeg innser hvor mye han faktisk leser, for han har lest veldig mye av det som blir foreslått.
Leser han engelske bøker på samme nivå, forresten? For da er jo Kindle det absolutt ultimate valget. Mange av disse bøkene er ikke å få tak i på ebok, men på Amazon kan man få alt. Da kan jeg også komme med et mye større utvalg til anbefalelseslisten. :hyper:
Jeg synes det er dårlig utvalg av E-bøker til barn. Mulig jeg ikke leter de rette stedene.
Vi har også lest mange klassikere, men brukt dem stort sett til høytlesning, for språket kan være litt krevende og oppstyltet i enkelte av dem. Men ungene mine elsket både Den hemmelige hagen, Barna i Nyskogen, Heidi, Jungelboken, Tom Sawyer (som vi er i gang med nå) og flere. Jeg har også lest hele Narnia-serien for eldstejenta, da hun var litt yngre. Den er jo ganske dyster innimellom, på grensa til skummel, og har sterke religiøse undertoner, men hun elsket dem. Men den har ikke fristet lillebroren, som er skrudd sammen mer som gutten til Tjorven.
Det er vanskelig, altså. Min 3. klassing leser også litt over aldersadekvat, men hun elsker skummelt, så hun storkoser seg med Spøkelsene på Frostøy (11 år). Det er mye lettere å finne kjærestebøker og krim/skummel fantasi for den aldersgruppen.
Læreren hans sier at han er veldig flink i engelsk også, og har bedt ham om å lese engelsk skjønnlitteratur. Vi gjorde et forsøk, men det syntes han var helt håpløst, så det må nok vente litt til.
(Han har en lei tendens til å gi opp alt som ikke går superenkelt på aller første forsøk.)
Tusen takk for tips. Til den prisen er jeg i hvert fall villig til å laste den ned til kindle og gi det et forsøk. Om ikke han leser det, så kanskje storesøsteren gjør det.
Regner nesten med han har lest Doktor Proktor-bøkene ... ?
Her lånte jeg på biblioteket bøkene "Stjerner og monstere på himmelvelvingen" av Maj Samzelius (også gått på radioen og utgitt på lydbok under navnet "Stjernene forteller"), som jeg fikk anbefalt her inne da eldste hadde oppheng på greske guder. Men det ble lillebroren som snappet dem til seg, og han pløyde gjennom alle tre bøkene på rad og rekke, helt oppslukt. Tror ikke de er å få kjøpt i butikk lenger, men biblioteket har dem nok. Men han vil sannsynligvis ikke bruke særlig lang tid på dem.
Den ble i overkant spennende da jeg leste den for Minsta som voksen og innså at den inneholder en referanse til en gjengvoldtekt. Verken mitt åtteårige jeg eller Minsta fikk med seg det, takk og lov. :skremt:
Jeg skulle også til å nevne bøkene til Torill Thorstad Hauger. :nikker: Eldstejenta har hatt Røvet av vikinger og Flukten fra vikingene på lydbok, og den har fenget henne i alle fall. Jeg ble fullstendig fengslet av de bøkene da jeg var barn.
Husker den perioden der som vanskelig selv. De litt mer kompliserte bøkene med tanke på tekst og ord hadde ofte et innhold han ikke var klar for. Hiawata fikk blant annet en bok om forsikringsfraud i leselekse i andre eller tredje klasse. :knegg:
Men støtter opp om Kindle altså. De nyere (paperwhite) håndterer bøker med illustrasjoner og Hiawata har lest masse. Mye relativt lettlest, men med Kindle trenger man riktignok ikke ta med et berg av bøker.
... of pig-bøkene liste han godt, Platypus Police Squad, Diary of a sixth grade Ninja, Timmy Failure, Killer Koalas from Outer Space, Danger is Everywhere, The Secret Zoo og masse Mine Craft fan fiction.
:skremt: Det gikk definitivt meg hus forbi sånn ca i 2. eller 3. klasse.. Jeg husker vel strengt tatt ingenting av innhold, men spesielt Ravnejenta husker jeg at hele klassen leste. Sigurd Drakedreper er jeg mer usikker på om jeg har lest, men filmen husker jeg jo. Jeg husker at den gikk på TV i julen, sikkert i typ 1991 (den er fra 1989, men back then tok det jo veldig lang tid før det kom på TV) og da var jeg 9, nesten 10. Jeg elsket den, og så den mange ganger, jeg tror nok ikke jeg forsto helt rekkevidden i alle menneskeskjebnene, rett og slett.
Det kan godt hende han takler å lese Heksene, altså. Vi hadde den som høytlesningsbok mens vi spiste da jeg gikk i 2. klasse. Jeg husker ikke veldig mye av det, utover at det var stas og spennende og sånt. På sommeravslutningen fikk vi se filmen, og der tror jeg det skar seg for flere i klassen. Jeg husker at minst to bare måtte gå ut. Jeg gjorde ikke det, men hadde mareritt i flere år etterpå. Jeg er strengt tatt ikke helt i vater når jeg ser Anjelica Huston nå heller, for å være helt ærlig. :knegg:
Jeg synes Heksene er skitskummel den dag i dag. Jeg leste den selv som 10-åring og kom til et punkt hvor jeg ikke turte å lese videre samtidig som jeg MÅTTE vite hvordan det gikk. Så enden på visa ble at stemoren min leste høyt for meg.
Og siden han er litt pinglete, så lar vi den boka vente en stund til.
Det var mange gode tips her. Han skal nok finne noe å lese.
Hvis jeg hadde samme fokuset som sjuåringen min, er det godt mulig det skumle i boka bare gikk meg hus forbi, altså. Men filmen..... Jeg så den igjen da den tilfeldigvis gikk på TV da jeg var, tja, 15? Da først fikk jeg fred i sjelen.
Dødsern - Sverre Henmo
Adam den tredje i fjerde - Torunn Lian
Alice Andersen - Torunn Lian
Reserveprinsesse - Torunn Lian
Brune - Håkon Øvreås
Svartle - Håkon Øvreås
De tøffeste gutta - Arne Svingen
Sangen om en brukket nese - Arne Svingen
Fluesommer - Arne Svingen
De tøffeste gutta - Arne Svingen
Med beina på nakken - Arne Svingen
Markus og Diana-bøkene - Klaus Hagerup
Høyere enn himmelen - Klaus Hagerup
Bregor i underlandet - Suzanne Collins
Pym Petterson-serien - Heidi Linde
Superbitchene - A. Audhild Solberg
Flukt - Atle Hansen
Villheks-serien - Lene Kaaberbøl
Vindeltorn - Tone Almhjell
Statsminister Fahr og sønn Barna som forsvant og Solkongen - Lars Joachim Grimstad
Heksene er så skummel av vi måtte gjemme lydboka. Det var ikke nok for frøkna at hun ikke trengte høre den, den måtte ikke sees heller. :knegg:
Min 7-åring er langt unna å lese så lange og avanserte bøker som nevnes her. Han vil ikke engang leses høyt for av bøker som ikke er ferdig på en kveld.
Det er et helt annet volum på lesinga til knerten enn til mitt andre barn. Snuppa har hentet seg fint inn igjen. Hun leser bøker nå, men ikke i samme tempo som lillebroren. (Og helt andre typer bøker.)
Nå kom jeg på noen morsomme. Det er tre krimbøker som også er morsomme. rottene kommer heter den første. Hovedpersonen er en hund, men de snakker og går på pub og sånn. Litt som i Andeby. Må legge til at det er kun som lydbok vi har hørt dem, og de var veldig godt lest opp, så det gjorde de nok ekstra morsomme.
Jeg er veldig imponert over din sønns nivå på lesing. Både lengde og hvor avanserte bøker han leser. Min er flink til å lese og følger avanserte filmer mm. Men bøker og høytlesning får jeg ham ikke med på. Jeg jobber med det og "tvinger" gjennom lesing av andre bøker enn det han selv velger.
Problemet til knerten er at han er veldig liten av vekst, så de tror han er yngre enn han faktisk er. Og når han i tillegg leser relativt mye bedre enn det som er vanlig for hans alder, så blir spriket ganske stort. Så på biblioteket har vi brukt en del tid på å pense dem inn på rett spor.
I tillegg har han en "bestemor" som jobber på barnebokinstituttet, så vi får en del bøker derfra.
Tja, jeg synes at både på biblioteket og på bokhandelen kommer de som regel trekkende med Rampete Robin eller En Pingles dagbok, uansett hvordan jeg formulerer meg, for de er jo såååå populære! :himle:
Det er vanskelig når man er moden for å lese avanserte og lange bøker, men ikke moden nok for alt av innhold. Vi har hatt samme utfordring med eldste.
Minstemann leser helst enkle billedbøker. Nå er jeg drittlei og gidder ikke lese dem mer selv om vi har gode bøker. :knegg: Nå leser jeg H.C. Andersen for ham og det fenger faktisk. Må en del forklaring til underveis, men det synes jeg er rimelig.
Kløver anbefaler Alice i eventyrland og Alice gjennom speilet! De er fantastiske. Morsomme, spennende men ikke skummelt. Kløver er nok på omtrent samme bølgelengde som Knerten når det gjelder leseevne, leseglede og skummelhet.
Noen som vet hvor skummel den Gregor i Underlandet er? :cool:
Det står at det er grøss men den er jo anbefalt fra 9år?
Minsten skal ha med en bok eller to og jeg har lånt denne på biblioteket flere ganger men han nekter å lese den av en eller annen grunn.
Så nå har jeg bestilt den som lydbok så kanskje det blir lettere om han hører på første boken.
Gregor i Underlandet er ikke spesielt skummel. Den er enklere i plott og karaktergalleri enn Dødslekene. Vet ikke helt om jeg vil si den faller inn under grøss, men mer en form for fantasy. Om du har lest Tunneller, er dette en versjon for yngre lesere som minner meg om den serien i handling, oppbygging og sted.
Jeg henger litt her tror jeg. Min 7-åring leser også veldig godt for alderen (f.eks. har han nettopp lest Vindeltorn og holder nå på med første Harry Potter-bok) og det er ikke bare bare å finne bøker som passer både evnene og modenheten. Han liker det litt spennende og skummelt, men ikke for mye. Han syntes f.eks. Heksene var for skummel til å lese ferdig, men likte første bok i serien Den onde greven/En serie uheldige hendelser (som på ingen måte er glade bøker). Fine tips her så langt. :)
Jeg har også en god leser(8 år), men han gidder jo ikke å lese. Har prøvd mange forskjellige bøker, men han går lei omtrent med en gang.
Får se over tipsene her og se om det er noen jeg kan prøve å lokke med.
Bra tråd! Vi har også en på 8 som stadig trenger påfyll. Han leser for øvrig nå alle mine gamle frøken detektiv bøker nå, til min store glede og overraskelse.:)
Liker han Percy Jackson har han underholdning en stund, og kommer til å lære en del også, for det er sneket inn en del om gresk mytologi, som inspirerte min sønn til å lære om det på ordentlig også.
Liker han Percy Jackson kan dere kanskje også vurdere Phenomena av Ruben Eliassen. Det var første fantasyserien storebror leste, og den som fikk han hektet på både lesing og fantasy (og som vi ble tipset om her på FP :elsker: )
Jeg drar opp denne igjen for å anbefale Terry Pratchett. Syvåringen leste Skrellingene tidligere i høst og holder nå på med Vintersmeden. Han liker dem veldig godt. :jupp:
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.