Forum for diskusjoner av nyheter og artikler. Husk å lenke til aktuell artikkel i første innlegg, så meddebattantene får mulighet til å sette seg inn i temaet.
Dette hadde jeg faktisk ikke trodd. Resultatene er klare, 52% av britene vil ut av EU. Hva kommer til å skje? Blir de et nytt Sveits? Melder de seg inn i EØS? Kollapser EØS slik at vi må lage noe nytt?
Og jeg lurer på om de som stemte for Leave har tenkt at de nå har gjort Tyskland til Europas desiderte største makt. Jeg ville ikke ha trodd at de var så glade for det. Jeg vet at det er veldig forenklet tenkt, men slik er nok mange av de som har stemt dette, ville jeg tro.
Æh, dette var fryktet, men overraskende. Det har vært flertall for å bli i EU i Skottland, Nord-Irland, Wales, Shetland etc. Kan det gi nytt liv til løsrivelsesdebatten, kanskje? Jeg håper nesten det.
Blir provosert over Navarsetes uttalelser i forkant om at dette skyldes dårlig integrasjon, det er altså ikke DER problemet starter. Prøv klasseskille, dårlig økonomi hos arbeiderklassen og krigføring i stedet for.
Jeg ble veldig overrasket over resultatet. Jeg hadde trodd at de som ville bli værende i EU skulle vinne. Ikke fordi folk nødvendigvis fordi alle er for EU, men fordi man vet hva man har, men ikke hva man får.
Jeg håper ikke det er mange som har stemt "leave" fordi de da tror at alle landets problemer vil løse seg.
Overraska her og. Vi diskuterte det igår, jeg og sambo, og vi var begge rimelig sikker på at de kom til å bli. Jeg er usikker på om det går an å forutse hvilke ringvirkninger dette faktisk vil gi, særlig på lang sikt :skeptisk:
Ja, og det er det som er skummelt. Vi må jo ta debatten om innvandring på alvor og enes, nå splitter den folket i to enten for eller i mot.
Man blir sett på spissen, tvunget til å ta et valg man ikke tenker gjennom.....
Man ser jo hva som er hovedessensen i det amerikanske valget, og kan ende opp med Trump som president.Gudene må vite hvordan dette går til slutt og hva som skjer i verden de neste årene.Skummelt.
Dette var veldig overraskende. Og så synes jeg det er trist for det var etter hva jeg forstod ganske tydelig at unge ville bli, mens eldre ønsket ut. Dette er jo et valg for fremtiden, så jeg synes det er viktig hva de unge mener.
Var bombesikker på "bremain" da jeg la meg i går, var et sjokk å våkne til overskrifter om at det ble flertall for å forlate unionen. Hvordan dette kommer til å slå ut på sikt er jeg veldig usikker på. Grensestasjoner mellom Nord-Irland og Irland igjen? (Grøss). Hva med alle arbeidsinnvandrerne fra øst-europa som bor og jobber i England nå? Får alle bli, eller må mange flytte hjem?
Som nordmann bosatt i et EU-land har jeg brukt ganske mye energi på å overbevise folk om at det ikke bare var motstand mot å sponse fattigere land som var årsaken til det norske flertallet mot EU, og jeg tror Brexit-resultatet har like sammensatte årsaker som det norske nei-flertallet hadde den gangen.
Jeg skjønner faktisk leave-tilhengerne. Jeg elsker fredsprosjektet EU, men jeg er meget skeptisk til den retningen den økonomiske unionen har tatt, og det handler ikke om innvandring for mitt vedkommende (det skulle tatt seg ut). Det handler om dypt urettferdige og udemokratiske prosesser. Hellaskrisen eller TTIP/TISA, anyone? Dessverre for britene tror jeg ikke dette kommer til å bli noe bedre på utsiden, jeg har ikke spesielt høy tillit til den britiske politiske eliten heller.
Man kan jo drømme om at dette blir en wake up call for EU, men dessverre tror jeg ikke det. Vi går iallfall interessante tider i møte.
Det er ikke slik at vi som er i mot EU er fremmedfintlige nynazister altså.
Bare så det er nevnt. Jeg er også overrasket over resultatet, men håper det vil bringe noen positive endringer i EU.
Men det er jo ikke slik at Norge er et kjipt og mørkebrunt land selv om vi ikke er med i EU. Men at det vil endre på hvordan Europa fungerer tror jeg nok. Men må det nødvendigvis være negativt?
Tonen i tråden antyder at det er skummelt.
Nei, men nå må du lese hva som står, da. Jeg har aldri vært for norsk EU-medlemsskap, men jeg er negativ til de brune kreftene som har skreket aller høyest om hvorfor de vil at britene skulle ut. Det er ikke sammenlignbare situasjoner.
Det er ingen som påstår at Island er et land tuftet på nynazister heller, lissom.
Det er innvandringsmotstanderne som har skreket høyest, men det er jo en enorm avmaktsfølelse i mange av EU-landene. Avstanden til makta er fryktelig lang, prosessene er ekstremt omfattende, og du skal ha innmari mye penger om du skal komme noen vei med lobby-prosesser. Jeg har vært på flere foredrag om EU-systemet, besøkt diverse utstillinger og info-greier i Brussel, men jeg fatter ennå ikke hvordan det hele henger sammen. Det er jo en to-tre forsamlinger, de som har formannskapet eller noe sånt bestemmer noe i en periode, og så er det en mengde byråkrater som har veldig veldig mye makt. Britene har jo allerede nektet å bli med på Euroen, så når EU beveger seg i en retning hvor mer og mer sentraliseres, og flere og flere områder detaljstyres gjennom direktiver, så skjønner jeg veldig godt skepsisen.
For klima- og miljøarbeidet er nok dette ikke noen fordel i det hele tatt på kort sikt. Svært mye av det faktiske arbeidet gjøres gjennom EU-prosjekter, der Norge gjennom år har fått avtaler på at de kan betale seg inn. Hva skjer med alle de eksisterende prosjektene om de britiske partnerne faller ut? Både Oslo og Stavanger har store prosjektsamarbeid som inkluderer britiske aktører, vil disse legges på is?
På lengre sikt er jeg lite urolig. Landegrenser er i evig endring. Storbritannia har bare vært del av EU i noen få tiår, så dette går nok kjapt tlibake til normalen.
Jeg trodde de kom til å stemme for å bli, så jeg har satt meg altfor lite inn i dette.
På generell basis er jeg litt engstelig for retningen hele Europa tar, vi blir kaldere, mørkere og mer fremmed. Jeg er redd vi går mot enda større uroligheter en vi har sett på tiår.
Rasister, pensjonister og idioter vant denne folkeavstemningen (og det er nok svært stor overlapp mellom gruppene). Dette er helt forferdelig. Og det kommer naturligvis til å ramme de fattigste og svakeste i Storbritannia hardest.
Det er vel ikke utenkelig at Norge får svi for dette også (det vil i så fall være til pass siden vi har valgt å stå utenfor), og da ikke bare som følge av at dette generelt er dårlig for økonomien, alt er jo usikkert nå, inkludert hva som vil skje med EØS-avtalen når Storbritannia og EU har forhandlet ferdig.
Ben "like dogs who actually caught the car they were chasing" Murphy
Det har du muligens rett i, men hvorfor ble det slik? Populistiske politikere og media har kanskje en stor del av skylden, men euro-eliten har jaggu også selv bidratt til å legge grunnlaget for dette.
Verken nasjonale politikere eller EU har maktet å gjøre noe med økonomisk krise og voldsom arbeidsledighet gjennom mange år, mens bankene får herje som de vil og blir frikjøpt med skattebetalernes penger når risikoviljen har tatt overhånd. Her i landet har vi 10 % arbeidsledighet på ørtende året, og politikerkorrupsjon er blitt så dagligdags at det knapt har nyhetsverdi lenger (og det er mye verre andre steder). Jeg har ikke mange holdninger til felles med Marine Le Pen, men jeg skjønner faktisk godt at folk stemmer på henne.
Det er lett å rette pekefingeren mot folk og kalle dem rasistiske idioter, men misnøyen og sinnet kommer ikke ingensteds fra. Når man svikter en betydelig del av velgermassen i en årrekke, og så finner på å gi dem en sjelden sjanse til å uttrykke sin misnøye i en folkeavstemning, burde man ikke bli så himla overrasket over at de griper den.
Det ble vel slik av de grunnene du oppgir. Og det er naturligvis et mye mer komplisert bilde enn det jeg postet i frustrasjon over at Europa ser ut til å bryte sammen nå. Populistiske politikere i hele Europa, også i Norge, utnytter de økonomiske problemene til å skylde på innvandrere (der de sauser sammen flyktninger, asylsøkere og EØS-borgere) og på regler nasjonene får tredd nedover seg fra Brussel. Dette gjelder i Norge også. Og det ser ut til å virke skremmende bra. Folk er veldig glad i å ha noen "andre" å skylde på. Men stort sett ville nok ting vært vesentlig verre uten både de felles reglene og den frie flyten av arbeidskraft i EØS, men det er det knapt noen som har prøvd å forklare til folk på en ordentlig måte.
Jeg tror ikke EU bryter sammen. Storbritannia har hatt én fot innenfor og én fot utenfor hele tiden, det er et annerledesland i EU-sammenheng. Brexit er ikke umiddelbart overførbart til andre land (pluss at andre land sannsynligvis vil vokte seg vel for å sette i gang folkeavstemninger med det første).
Men jeg håper Brexit skremmer euro-eliten til å begynne å ta vanlige folks bekymringer på alvor.
Syns Spetalen hadde en del gode argumenter for Brexit. www.vg.no/nyheter/utenriks/brexit/spetalen-ber-england-gaa-ut-av-eu/a/23720558/
Kan jo håpe at Brexit kan føre til litt mer forsiktige/ansvarlige finansinstitusjoner - og gjøre det litt enklere å stå imot Storebror ser deg-direktiver. Noterte meg at de som skriker høyest om Brexit er finansinstitusjonene. Redd det kommer til å gi mer uro enn det er verd, dog.
Jepp. Ikke det at det aldri forekom rasisme før i England, men etter Brexit er rasismen blitt "legitim". Er tydeligvis fritt fram for å hetse alle som ikke er erke-britiske.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.