Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hva ville dere gjort i denne situasjonen?

#1

emm sa for siden:

En god venninne av meg har flyttet til et helt nytt sted pga jobb. De har bodd der siden juni, med sine tre jenter på 2, 4 og 7 år. På en lekeplass i nærheten sa plutselig to jenter i 10 års alderen til min venninne og mannen hennes at de måtte passe på barna sine, for det bor en pedofil i nærheten. De forklarte hvor han bodde, og det viser seg selvfølgelig å være naboen i huset ved siden av dem. Han er i 60-70 års alderen. Venninnen min snakker med den godt voksene damen i det andre nabohuset og hun tenker litt før hun svarer. Joda, mannen er dømt tre ganger for overgrep mot småjenter, siste gang i 1999.

Venninnen min er ganske fortvilet, han har jo sonet starffen sin, og det er slettes ikke sikkert han gjør noe slikt igjen. Men jeg forstår veldig godt at hun er bekymret. Hun fortalte at eldstejenta ble borte bak huset i sted, bare et øyeblikk, men mamman kjente panikken bre seg med en gang når hun ikke visste hvor jenta var. Sånn skal det jo helst ikke være i egen hage. Faren til barna klarer nesten ikke tenke klart oppe i dette, så hun følte dette tæret på hele familen og ikke minst trivselen. Jeg har jammen ikke noen gode råd å gi henne, har dere?


#2

Señora sa for siden:

Jeg tror jeg hadde flyttet et annet sted.


#3

emm sa for siden:

Stakkars, blir helt oppgitt. De hadde endelig fått seg det perfekte rekkehuset:( Men jeg er nok litt enig i at jeg ville flyttet.


#4

DM sa for siden:

Flytte.

Enkelt og greit (og så vanskelig). Så lenge en ikke er trygg, så har en det ikke bra. Man skal skulle kunne være trygg i sitt eget hjem og nærområde.


#5

Señora sa for siden:

Om en ikke kan slappe av i sin egen hage, ja da hadde jeg flyttet.


#6

DM sa for siden:

Det skjønner jeg, men det var plutselig ikke så perfekt lengre.

#7

Java sa for siden:

Jeg ville nok også vurdert å flytte. Det er en håpløs situasjoen å ikke føle at barna er trygge i sin egen hage og eget nærmiljø.


#8

daffy sa for siden:

Jeg hadde flyttet, rett og slett. Med døtre i huset hadde jeg ikke hatt et rolig øyeblikk når de var ute å lekte. Det kan jo tenkes at mannen har fått god hjelp og nå er "ufarlig", men det hadde jeg ikke tatt sjansen på.

Det er sikkert veldig politisk ukorrekt å tenke slik jeg gjør, men avogtil må man veie ulike prinsipper mot hverandre, og barnas sikkerhet går foran alt. Uten at jeg er noen ekspert vil jeg tro at en mann som er dømt tre ganger har ganske stor sjanse for tilbakefall.


#9

007 sa for siden:

Jeg kunne ikke bodd et sted der jeg ikke var trygg for barna mine. Uansett hvor flott drømmehuset var.

Nå vet man jo aldri verken her eller der, men om jeg visste; ja da hadde jeg flyttet.


#10

Mei sa for siden:

Dette er jeg helt enig i.


#11

Føniks sa for siden:

Jeg hadde aldri vært i tvil. Vi hadde flyttet så fort som råd er. ja, så har han sonet straffen og det er mulig han er rehablitert, men jeg ville ikke latt mine barn være i nærheten for det.

Jeg har altfor sterkt i minne en gutt der jeg bodde som ble misbrukt og i dag er et vrak. Han har ikke noe verdig liv og prøver selvmord titt og ofte.


#12

emm sa for siden:

Ser nå at jeg har en sinnsyk overskrift, kan modde ta vekk gjort? :knegg:

Ble rett og slett så satt ut av telefonsamtalen med henne, og fikk meg ikke til å si "flytt!". De har balet med flytting og jobb en hel masse siste månedene, og nå dette.


#13

Mira sa for siden:

Jeg hadde flyttet med en gang!


#14

Candy Darling sa for siden:

Hm. Vanskelig. Jeg hadde nok forhørt meg med andre småjentefamilier i området først. Går ut fra at det bor andre der? Også hadde jeg forsøkt å finne ut litt mer om saken (hvem, hva, hvor).

Jeg hadde nok også vurdert flytting, men ikke helt halseløst. Det KAN jo være fotballtrener som klådde på 15-åringer i dusjen - ikke at det er noe bedre, men litt lettere å forebygge. Men jeg hadde definitivt holdt barna unna nabohagen uansett, om jeg skulle lært de å skrike høyt. :(


#15

Pelen sa for siden:

Tenk om det skjer noe og man faktisk visste at det var en potensiell fare før det skjedde. Nei, det skulle jeg ikke kunne leve med.

Jeg hadde sjekket opp litt, ringt kommunen, hørt med andre rundt, kanskje han bare har vært på gutter?


#16

Sitron sa for siden:

Jeg hadde sjekket opp i hvordan overgrepene skjedde. Er det lokking og slikt, kan barna "hjernevaskes" til å unngå mannen. Tar han unger med seg, så hadde jeg flyttet.


#17

Kate sa for siden:

Hadde jeg visst at min nærmeste nabo var pedofil, så hadde jeg ikke klart å bo der. Selv om han har sonet straffen sin, så er det ingen garanti for at han ikke gjør det igjen. Og dersom noe hadde skjedd, tror jeg aldri jeg hadde klart å tilgi meg selv for at jeg ble boende.

Men på den annen side så tror jeg nok det er mange pedofile rundt omkring, vi bare vet ikke om dem. Man kan risikere å møte på dem hvor som helst.


#18

emm sa for siden:

Jeg aner ikke noe mer om omstendighetene. Skal ringe henne i morgen for å høre mer om hva de tenker å gjøre. Det å snakke med andre barnefamilier vil nok være lurt, det er ikke en allverdens stor plass dette, så dette er nok godt kjent i nærmiljøet.


#19

turi sa for siden:

Problemet med å flytte er at en vet aldri om det er pedofile der man flytter, og en skal ha en ganske unik økonomi om en skal flytte fra sted til sted, og på det neste stedet kan de kanskje bo OGSÅ kommer det en pedofil flyttende.

På dette stedet vet de hvertfall hvem de skal være obs på.

Ser jeg tenker helt motsatt av det andre gjør.


#20

Nenne sa for siden:

Jeg ville ha flyttet. Det er jeg helt sikker på.


#21

Tinka sa for siden:

Ville flyttet, så lenge jeg ikke var trygg i min egen hage, med tanke på barna.


#22

DM sa for siden:

Det tenkte jeg først også, men så begynte jeg å tenke på at små barn kan fort glemme seg (med utsiktene til den isen mamma så urettferdig sa nei til), og samtidig ville jeg ikke bygget en slik utrygghet hos ungene mine (men kanskje det holder å si at den mannen er slem, og selv om han vil gi is eller godteri så er det fordi han vil gjøre slemme ting? ).


#23

m^2 sa for siden:

Enig med Sitron - finn ut hva som skjedde. Mindreårige kan jo bety at han hadde seg med 16-åringer for alt vi vet, og det er jo litt annerledes enn å bortføre 2-åringer... (jeg så nå etterpå at du skrev småjenter. Men poenget er det samme - finn ut hva det dreier seg om først!)


#24

Left sa for siden:

Samme her. Man kan ikke ha det sånn at man begrenser livet til barna sine, og sitt eget heller for den del. Jeg tror jeg ville brukt alt for mye krefter på å være redd - hadde ikke orket det, så hadde flyttet et annet sted i denne byen.


#25

him sa for siden:

Enig med Scarlett og Sitron. Kan være greit å sjekke opp først. Men tre ganger ... Og dømt ... Det er vanskelig å få domfellelse i slike saker (men hvis de han har forgrepet seg på er eldre er det lettere pga bedre vitneutsagn).

Men jeg tror faktisk jeg hadde flyttet til syvende og sist ... Jeg er småhysterisk fra før av, med en pedofil til nabo hadde jeg vel hadd min siste gode nattesøvn.


#26

Benzo sa for siden:

Jeg hadde flyttet. Tror ikke pedofile kan rehabiliteres.


#27

Jessica sa for siden:

Vi har faktisk en som er dømt for slike overgrep i nabolaget. Jeg kjente ham for mange år siden og er på hils med ham nå. Mine barn selger avis på døra hos han. Jeg er ikke redd for ham. Han er dømt en gang.

Enig med Sitron. Ville ha hørt hvordan han gikk fram når han gjorde slike ting først og evnt. snakket med naboer og høre hva de tenker rundt dette. Men jeg syns jo det er et dårlig tegn at han har gjort dette flere ganger. Vil tro at gjentagelsesfaren er stor.... Huff litt av et dilemma....

Hvis dette preger hverdagen deres så mye at de ikke klarer å slappe av ja, da syns jeg de bør vurdere å flytte.


#28

Molly sa for siden:

:dulte:

Vi har forresten en pedofil i nabolaget. Jeg priser meg lykkelig for at jeg er kjent med det, for meg så er det langt bedre enn å være uviten.


#29

gullet sa for siden:

Pedofile er overalt, jeg tror ikke det nytter å flytte fra dem.

Finn ut hva saken gjelder, og ta kontakt med barnehage, helsestasjon, skole, velforening og naboer. Hva slags forhåndsregler tar de?


#30

Hannamoren sa for siden:

Jeg hadde flyttet. Hadde ikke følt meg trygg i det hele tatt. Jeg hadde heller ikke hatt samvittighet til å selge et hus til en famillie med 3 små jenter, når jeg visste at det bodde en dømt pedofil i nabohuset. Jeg hadde ihvertfall gitt beskjed. Jeg tenker som så; han er DØMT 3 ganger. Tenk på alle de gangene han har sluppet unna med sine ugjerninger......


#31

Maz sa for siden:

Jeg ville nok også ha flyttet, men denne mannen er nok mindre farlig enn mange andre, nettopp fordi man vet om ham.

Å skremme barna, er ikke alltid det beste. Det kan lett bli noe som barn driver og morer seg med. Tør du å ringe på "pedo-døren" osv.

Selv med all verden logikk om at ukjente overgripere er mindre farlig enn en kjent en, så hadde jeg nok mistet gleden av hjemmet mitt. Ungene hadde jo ikke akkurat fått springe naken i bakhagen for å si det slik.


#32

Gaia sa for siden:

Jeg hadde undersøkt hvordan overgrepene skjedd og hvordan de ble oppdaget. Så hadde jeg tatt en alvorlig prat med jentene om mannen. Jeg vil heller vite om en pedofil i nabolaget, enn å ikke vite. Flytting ville blitt vurdert avhengig av hvordan overgrepene skjedde.


#33

Divine sa for siden:

Jeg er helt på linje med deg, Turi. Hvis man flytter, kan det bo (ukjente) pedofile der, det kan komme en pedofil flyttende etter hvert eller det kan gå rykter om at en person er pedofil uten at vedkommende er det. Man vet aldri. Selvsagt kan man ikke gå å være redd i sin egen hage, men som Turi sier her, her vet man hva man har å passe seg for. Så jeg hadde neppe flyttet.


#34

Elisabet sa for siden:

Synes nesten det er rart at de som bodde der før ikke har nevnt noe? Så lenge alle andre naboer vet det, så visste jo helt sikkert de som de kjøpte huset av også. Veldig dårlig og ikke oppgi sånne ting. Så lenge det er konkrete saker hvor han er dømt, og ikke er bare rykter, så er det forferdelig dårlig å holde tilbake sånne opplysninger når de selger til en barnefamilie. Hadde de barn de som bodde der før?

Bare husker fra søsteren min gikk på husjakt og hadde to små gutter. Det var et sted hvor de sa at en av naboene var dømt for overgrep mot barn. Da var ikke huset så aktuelt, og de som skulle selge huset sa rett ut at de hadde ikke samvittighet til å selge huset til en barnefamilie uten å fortelle det. En finner jo ut av det uansett når en flytter inn. Forferdelig trist at det finnes sånne mennesker.

Ville nok ikke bodd der da nei, uansett hvor perfekt rekkehuset er. :(


#35

Nelly Nickers sa for siden:

Jeg ville selvsagt flyttet med det samme.
Ufattelig kjip situasjon!


#36

Elin sa for siden:

Nei, det tror virkelig ikke jeg heller, og spesielt ikke en som er dømt 3 ganger for slik faenskap!

Det er rett og slett for ille at folk skal føle seg tvunget til å flytte fordi en slik gris bor i nabolaget.


#37

emm sa for siden:

Nå har jeg hatt en lengre samtale med venninnen min igjen. Hun har fått en felles bekjent i politiet til å sjekke ut nærmere, dette er jo strengt tatt ikke lov, men tror nok jeg ville gjort det samme i hennes sted. Det er uansett en annen diskusjon.

Mannen har forgrepet seg på eldre jenter, ungdomsskole alder, så hennes jenter er nok litt små enda. Han har tydligvis jobbet med barn og unge når dette skjedde. Det hun sa nå var at hun følte at alt var mer oversiktelig etter at hun fikk disse opplysningene. Men hun hadde også tenkt at han kan jo ha forgrepet seg på yngre jenter også, det er bare det at de overgrepene er vanskligere å oppdage. Det nevnte vel noen her inne igår også.

Jeg har også fått tenkt litt, og bestemte meg for å forsiktig ymte frempå at flytting kan være et alternativ. Hun sa de alt hadde snakket om det, men ville gjøre litt mer undersøkelser i nærmiljøet før de tok et så drastisk steg.


#38

emm sa for siden:

Det temaet har vi snakket om ja, og det var et voksent par som solgte. Vet ikke om de har plikt til å opplyse om det, men de har hvertfall ikke nevnt det med et ord.


#39

Esme sa for siden:

Enig med mange her at jeg hadde nok undersøkt litt nærmere før jeg hadde solgt og flyttet.

Jeg hadde vurdert å gått og snakket med fyren jeg altså, noe á la: "Det går rykter i nabolaget om deg som gir meg bekymring. Om du ikke vil snakke om det så er det jo greit, men nå har du en sjans til å komme med din versjon". Det er forunderlig hvor ofte folk svarer ærlig når man spør rett ut. Man kan jo faktisk få et svar som beroliger også, sykt nok som det er, at han går på eldre jenter etc, eller navn til kontaktperson i politiet etc som kan eventuelt gi flere opplysninger.


#40

Eria sa for siden:

Jeg hadde nok også gjort som esme.


#41

LaBanga sa for siden:

Jeg tenkte også det. Hvorfor ikke ta seg en direkte prat? Da kan han fortelle sin versjon, og da vet han også at de vet og innser at det er lite lurt å prøve seg på naboungene. Ikke vet jeg hvordan en pedofil tenker, men en skulle tro de tenker at de fort ville bli mistenkte dersom overgrep skjedde i nabolaget. Samtidig så kan det jo være at de blir helt irrasjonelle og ikke klarer å styre seg om anledningen byr seg...

Ellers så er jeg enig i at det er ille at man ikke får vite sånne ting før man flytter inn en plass, samtidig så kan jeg forstå at man ikke akkurat flagger at naboen er pedofil når man ønsker best mulig pris for huset da.


#42

Maz sa for siden:

Folk tenker nok på markedsverdien sin.

Om en opplyser om slikt når en selger så vil en nok rett og slett ødelegge markedet for huset. I så fall kan nok det å flytte være vanskelig.


#43

Strå sa for siden:

Jeg tenker litt som Turi, Gullet, Molly og Divine. Det er lettere å holde ungene unna farer man vet om. Uansett er det kjempevanskelig og et valg bare de det gjelder kan ta. :hmm:


#44

Tallulah sa for siden:

Og risikere å ikke få solgt?

Enig med Esme. Snakker man med mannen vil jo han være klar over at de vet, og terskelen blir kanskje høyere for å evt. forsøke seg på noe.

På en måte tenker jeg "better the evil you know", men vet sannelig ikke om jeg hadde hatt mage til å bli boende heller. Veldig vanskelig.


#45

Dixie sa for siden:

Er enig med Turi og Co. Hvis mannen var av den art at han gikk rundt og forgrep seg på naboene, så hadde han nok ikke bodd der lenger, nei. Det at han ikke har noen arrestasjoner siden 99 betyr vel at barna er trygge de omkring?

Dessuten vet jo alle andre som bor der det og, men de bor der jo for det? En ide og snakke med ham gjerne, og også med andre foreldre der omkring for å høre hvordan de forholder seg til det hele.


#46

daffy sa for siden:

Hvis de fortsetter å bo der de bor nå er de 100% sikker på å bo ved siden av en pedofil. Hvis de velger å flytte vil sjansen for at den nye naboen er pedofil være lik antall pedofile delt på husstander i Norge, f.eks 5% (har dessverre ingen statistikk å vise til).

Så argumentet om at man likevel aldri vet helt sikkert hvem som er pedofil syns jeg ikke holder mål i denne sammenhengen.


#47

Sitron sa for siden:

Snakke med han? Jeg har såpass lite tiltro til at en flergangsdømt vil fortelle sannheten at jeg ikke ville snakket med han på det grunnlaget som det legges opp til over her. Derimot kunne jeg gjerne troppet opp på døren og sagt fra at "dette er mine barn, du beveger deg ikke i nærheten av dem om du har livet kjært".


#48

Esme sa for siden:

Jeg tror ikke uten videre at han hadde sagt sannheten, men sjansen er klart til stede dersom ryktene ikke var riktige eller om det heller hadde dreid seg om blotting eller noe sånt, da hadde det vært lønnsomt for han å fortelle det. Dersom han hadde blånektet, begynt å bli aggressiv eller tisset på seg eller noe annet weird så hadde jeg jo fått et inntrykk tatt forholdsregler ut fra det.

Men jeg er heller ikke fremmed for trusler altså, vi er på linje der. :)


#49

Maggie74 sa for siden:

Jeg har vært i nesten en lignende situasjon. En dømt pedofil begynte å gå i samme kirke som oss. Der valgte jeg å holde meg unna fordi han plaget meg med så mange andre ting, og fyren er seriøst ikke riktig i hue! Hadde han bodd i nabolaget her ville jeg nok ikke flyttet, men heller fortalt til jentene at de skulle holde seg unna han. Om så det skulle være å skrike etter politi hvis han var nærmere enn 2 meter!

Min far, som innimellom er klok, sa en gang at det er alle farene/de pedofile som man ikke vet om som man skal frykte.

Selv er jeg misbrukt av en gammel gris på rundt 60, så jeg avskyr gamle menn, og det smitter nok over på mine jenter også til en viss grad. Jeg lærer dem i alle fall at INGEN, uansett om de er venner eller ikke, skal få ta på 'privatområdet' deres, uansett om det er med samtykke eller uten! Så får jeg ta den frivillige sex-delen når de runder 16... :fnise:


#50

lil'c sa for siden:

Jeg hadde flyttet.


#51

Ylvania sa for siden:

Jeg hadde uten tvil flyttet.

Dette utsagnet synes jeg er hårreisende.:nemlig:


#52

Sitron sa for siden:

Det utsagnet er da intet annet enn realistisk.


#53

Misteri sa for siden:

En gang pedofil, alltid pedofil. Jeg tror ikke jeg hadde hatt nerver til å ha en nabo som pedofil. Grous!! Hadde nok pakket pikk pakket og flyttet!

Tenk at slike sa*** j**** skal få gå fritt, kan ikke fatte å begripe lovverket i Norge på det området. Sånne onde mennesker burde vært plassert på et sted hvor de kan overvåkes for evig og alltid! Ikke få være nærmeste nabo til små barn.


#54

Balanse sa for siden:

5% sjanse for å bli nabo med pedofil et annet sted er et korttenkt utsagn, selv om Daffy påpeker at hun bare gjetter. I følge Wiki vet ingen noe sikkert om omfanget av pedofili, men overgrepsomfang og en del studier tyder på at prosentandel menn med en form for seksuell interesse for barn kan være 25%. Dvs hver fjerde mann for de som sliter med regning. I et normalt nabolag er det som regel minst 4 - 6 menn blant de nærmeste naboene. Skal man da bruke en tåpelig svart-hvitt tankegang er det i så fall uansett 100% sjanse for å bo i nærheten av noen med pedofile tendenser.

Jeg er enig med Turi og en del andre i at det er verdt å tenke over at her har man ihvertfall et bilde av hvor én potensiell fare ligger. Flytting eller ikke ville jeg vurdert etter nøye samtale med andre foreldre i nabolaget, og en selvransakelse.

Pga at overgrep er så vanlig er det UANSETT viktig at vi lærer ungene våre noen "ferdigheter" som hjelper dem å beskytte seg selv. Kanskje vil det å kjenne til akkurat denne pedofili hjelpe foreldrene å sikre ungene? Men hvis de blir paranoide og ikke klarer et normalt hverdagsliv hadde jeg kanskje flyttet.

Det må være venninen din og hennes mann som velger, ut fra egne vurderinger og avveininger ift hva de klarer å takle. Men velger de å bli ville jeg ihvertfall tipset dem om å diskutere situasjonen med fagfolk for å få råd om hvordan de generelt kan være obs på faresignaler hos barna sine, og hva de kan gjøre for å sikre at barna passer godt på seg selv. (Jeg regner det som selvsagt at de aldri lar mannen eller noen i hans omgangskrets være barnevakt.) Det er også en god ide å ta kontakt med SMSO eller andre støttesentre, de har ofte mye å bidra med. Man kan også bare ringe hjelpetelefonen for å diskutere litt/lufte tanker.
(se feks www.incest80057000.no)


#55

Pelen sa for siden:

Hvorfor var det hårreisende? Det er selvsagt forferdelig uansett, hvilket kjønn det er (jeg har for øvrig gutt selv). Men hadde denne mannen kun gjort forferdelige ting med gutter så hadde det kanskje vært liten sansynlighet for at han neste gang gjør noe med jenter. Denne familien hadde bare jenter. Dermed skulle behovet av å flytte, i mine øyner, være betydelig mindre.

Jeg har også tenkt på det Esme skriver, å snakke med mannen kan nok være lurt.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.