Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Kjøring på smale vestlandsveier

#1

annemede sa for siden:

Scenario 1:
Jeg var ute med bobilen min på de smale vestlandsveiene. Det er jo en vits at det er lov å kjøre 80 km i timen, de er jo så svingete, så det er klin umulig å kjøre fortere enn 40 km/t i svingene. Jeg gir jo gass på flatene, slik at jeg skal hindre bilene som ligger bak meg minst mulig.

På søndag var det en idiot som lå bak meg, og flere ganger prøvde å kjøre forbi på flatene. Tredje gangen den prøvde seg tutet den på meg. Men jeg mener, jeg kjørte jo nesten i 90 km/t er det ikke litt uansvarlig å kjøre forbi da?


#2

Daisy sa for siden:

Selvsagt. Men i trafikken må du ta høyde for idioter som ikke KLARER å ligge bak en bobil. Jeg hadde kjørt ofte inn til siden for å slippe forbi, og hvis noen vil forbi meg, så sakker jeg alltid ned så det skal skje så fort som mulig.


#3

GinaK sa for siden:

Vi har kjørt strekningen ved Odda og utover på øyene ved Kvinherad. Da snakket vi også om hvor trangt det er og at det virkelig ikke går an å møte biler svært mange steder. Utrolig at det går bra.


#4

Tallulah sa for siden:

Jo, selvsagt er det uansvarlig å kjøre forbi, men mange kan bli helt gale av å ligge bak bobiler, campingvogner eller folk som kjører sakte. Personlig blir jeg så sliten av folk som presser bakfra, så for å ha en behagelig kjøretur selv, samt bidra til å gjøre trafikkbildet tryggere for alle, så kjører jeg inntil og slipper folk forbi i ny og ne, hvis jeg ser at jeg skaper irritasjon. Uavhengig av om det er de som tar feil og er idiotene. :knegg: Jeg vil tro at gassing på flatene kan oppfattes som at du ikke ønsker å slippe dem forbi, og dermed skape ytterligere irritasjon.

Jeg er jo byjente og har lært å kjøre bil i byen, og syns landeveiskjøring er skrekkelig. Å kjøre i 80 på svingete småveier syns jeg både er vanskelig og skummelt, og jeg ser at jeg ikke greier (eller ønsker for den saks skyld) å holde samme hastighet som lokalbefolkningen.


#5

vixen sa for siden:

Jeg bor i svingete vestlandsveierland og er en av dem som blir irritert på de som kjører veldig sakte i svingene/oppoverbakkene og gasser på i flatstrekket. Synes man kan svinge inn til siden og slippe forbi med jevne mellomrom. Jeg er vant til svingene jeg kjører ofte og kjører nok fortere i svingene enn en bobilturist. Tuter ikke, men gir tydelige tegn på at jeg vil forbi.


#6

Java sa for siden:

Selvsagt er det lettere å holde høyere fart gjennom en sving med en personbil enn en bobil. Det er irriterende å ligge bak en som bremser veldig ned for så å gasse opp, selve kjøremønsteret er ubehagelig selv om det ikke tar så mye lenger tid. Jeg ville nok ikke presset på for å kjøre forbi, men jeg hadde nok irritert meg over å ligge bak deg.


#7

Señora sa for siden:

Synes du burde sluppet forbi på de strekkene der det var mulig. Det er fryktelig irriterende å snegle seg avgårde bak folk som kjører tregt i svinger og oppoverbakker, men som gir jernet når det kommer et strekk. Det er lov å slippe forbi annen trafikk.


#8

HP sa for siden:

Det går helt fint å ligge oppunder fartsgrensen med personbil på smale vestlandsveier. Bygger du hale i svingene så må du slippe forbi på rettene, blinke til siden og slippe fram om det ikke kommer møtende trafikk, eller stanse i lommer; i neste sving er de borte selv om du holder høyere fart på retten.

Du må også ha i mente at du bryter veitrafikkloven hvis du aksellerer etter bilen bak har startet forbikjøring.


#9

Ru sa for siden:

Dette.
Det er rett og slett irriterende kjedelig å måtte kjøre sakte fordi (bo-)bilen foran ikke klarer svingene. Det er det samme som å ligge bak en tunglastet semitrailer opp fjellsidene.
Folkeskikken min tilsier å slippe forbi når jeg kan, noe vi gjør om vi kjører med campingvogn eller annen henger selv. Jeg har ikke hastverk eller behov for å kjøre som et svin, men fartsgrensene kan man jo i det minste være i nærheten av. :vetikke:


#10

annemede sa for siden:

Scenario 2:
Jeg var ute og kjørte med personbilen min på smale vestlandsveier, og kommer bak en bobil som ligger i 40 km/t i 80 sonen stort sett hele tiden. Hver gang det er en liten mulighet for å passere bobilen gasser den på. Jeg legger meg ut flere ganger før bobilen rekker å komme opp i fart, men det kommer biler i mot slik at jeg trekker meg før jeg kommer i gang med forbikjøringen.
Endelig er det et langt rett strekk uten møtende trafikk og jeg legger meg ut igjen. Nå legger bobilen seg ut mot midten og presser meg. I tillegg til at den gasser på. Jeg velger å tute for å gjøre ham oppmerksom på at jeg er ved siden av ham.
Vi fortsetter å kjøre i fartsgrensen, og ser ikke mer til bobilen.


#11

HP sa for siden:

Scenario 2: Du kan filme og anmelde bobilsjåføren, hvis du har lyst. Den som blir forbikjørt har også ansvar for at forbikjøringen er trygg.


#12

Høst sa for siden:

Skjønner ikke helt scenariogreiene, men:

  • om jeg ligger bak noen som ikke klarer å holde fartsgrensen, så kjører jeg forbi så lenge det er forsvarlig

  • jeg forventer at oppegående sjåfører evner å slippe forbi trafikk for å unngå farlige situasjoner dersom de selv ikke klarer/ønsker å holde fartsgrensen

  • dersom jeg kjører forbi, på en forsvarlig måte, og bilen foran trekker inn mot midten, hadde jeg uten problemer brukt bilhornet for å indikere at jeg befant meg på siden (litt avhengig av hvor langt frem jeg er og om det er mulig å legge seg inn igjen). Blindsonen kan være vanskelig, selv om jeg også forventer av oppegående sjåfører at de har kontroll i den grad det er mulig både på denne og på om det er biler bak som vil forbi.

  • til sist: Jeg lar meg sjelden irritere av andre i trafikken, men sjåfører som kjører alt for sakte, åpenbart kjører sightseeing (veiver med armer, bremser og kikker mot sidene, virrer mot midten av veien etc) og likevel ikke evner å kjøre til siden/slippe forbi ved anledning blir jeg relativt sur over. Og så er det noe med at det av og til virker som om enkelte burde hatt ett kurs i å kjøre større biler, evt øvd noe mer på plassering i veibanen samt hvordan man parkerer hensynsfullt!


#13

Tallulah sa for siden:

Det er jo samme scenario, bare fra en annen persons synsvinkel. Jeg skjønner ikke helt hvor du vil, svaret blir jo det samme.


#14

annemede sa for siden:

Jeg bare tenkte på at det finnes alltid to sider av en sak. Og begge synes sikkert at de selv har rett.


#15

Tallulah sa for siden:

Selvfølgelig syns de det, ellers hadde de jo gjort det anderledes.


#16

annemede sa for siden:

Og så lurte jeg på om jeg burde korrigert adferden min.


#17

Java sa for siden:

Tja, svaret blir ikke alltid det samme. Svaret som gis er ofte farget av hvem som spør. Jeg tenkte meg om to ganger før jeg la ut mitt svar der jeg egentlig sa at jeg ville vært en av de som irriterte meg over bobilsjåføren.


#18

Tallulah sa for siden:

Uansett hvilken av disse du egentlig var, så syns jeg du burde korrigert adferden din. Hadde du vært bobilen burde du kjørt inn til siden, hadde du vært personbilen burde du pustet med magen og ikke prøvd å kjøre forbi der det var farlig.


#19

annemede sa for siden:

Ikke sant.


#20

Fluke sa for siden:

Bobilen skal slippe folk forbi når det er mulig.
Men jeg leser fra scenario 1 at enkelte tror de gjør bilistene bak en tjeneste ved å gasse på på strekkene, og det har jeg aldri tenkt på som mulighet engang.


#21

Tallulah sa for siden:

Nei, jeg har tenkt at de gjør det fordi de er kjipe King of the Road-typer. :knegg:

Apropos turister og bobiler, vi kom over en tysk bobil som hadde stoppet midt i veien inne i Lærdalstunnelen for å ta bilder av hallen der. :what:


#22

Adrienne sa for siden:

Jeg blir grisegrinete av bobiler som kjører sånn som i scenarie 1. Bobiler klarer ikke å holde samme gjennomsnittsfart som en personbil, og da har man faktisk ansvar for å slippe forbi om man har hatt noen bak seg en stund. Selv svingete vestlandsveier har lommer hvor man kan kjøre til siden og slippe halen forbi.

Men jeg prøver å ikke la irritasjonen min påvirke kjøremønsteret i så stor grad at det er farlig for meg selv om andre. Forbikjøring skal alltid gjøres når det er trygt og man er på en oversiktlig strekning (som det ikke er veldig mange av på de fleste vestlandsveiene som er belemret med masse bobiltrafikk).


#23

Ami sa for siden:

Nemlig.
Personbiler klarer fint å ligge oppunder fartsgrensa på vestlandsveier. Jeg kan forstå at det kan være skummelt å kjøre på smale og svingete veier med bobil, men i alle fall må man ta hensyn til resten av trafikken. Kjør ut og slipp forbi.

Selv om det er turistsesong, så bor det faktisk folk på vestlandet likevel. Et lite tankekors kan jo være at de som bor der må ta til takke med slike veier hele året. Det er gjerne disse, som er vant med veiene, som gjerne vil forbi.

Få ting er mer idiotisk enn snegling gjennom svinger og bånn gass på flatene, der man i stedet bør slippe forbi. Følg med i speilene og ikke vær til hinder for trafikken, uansett hvilken doning man kjører. Dette gjelder, ikke minst, traktorene man kan risikere å støte på, også. :knegg:

:vestlending:


#24

-ea- sa for siden:

Sier meg fullstendig enig med Høst. Bortsett fra at jeg lar meg irritere. :humre:


#25

Bergensis sa for siden:

Dette.


#26

Candy Darling sa for siden:

Selvsagt har man plikt til å kjøre hensynsfullt, aktpågivende og varsomt uansett. Enten om du er en bobil på fremmede veier som ikke klarer å holde køen eller en kjentmann som skal rekke fergen eller møtet på legekontoret, har sittet 3 timer i bil allerede i dag og skal hjem igjen før ungene legger seg.

Bobiler er veldig slitsomme å ligge bak, både fordi de er treige i akselerasjon og svinger, men også fordi de tar så mye sikt at du ikke får avpasset farten etter det som skjer lenger frem i trafikkbildet. Derfor forvente jeg også at de kjører rolig på forbikjøringsstrekk så de bak kan foreta forsvarlige forbikjøringer, og jeg blir veldig glad i verden hvis de også faktisk stopper en gang i blant når køen har blitt lang (siden ikke nødvendigvis bilene mellom meg og dem er like komfortable med å kjøre forbi som meg).

#gammelomreisendeselgerpåVestlandet


#27

Maverick sa for siden:

Det er jo ikke farlig å kjøre forbi på en lang, rett strekke uten møtende trafikk? Bortsett fra når bobilen prøver å presse deg av veien, så klart.


#28

Maverick sa for siden:

Jeg skjønte for øvrig med en gang at du var personbilføreren. :stolt: Og kjente på frustrasjonen helt hit. :knegg:


#29

Adrienne sa for siden:

Det var noe de forsøkene på å kjøre forbi i forkant, samt tutingen som Tally reagerte på. Det synes jeg også var i overkant. Men man må jo få kjøre forbi om det er mulighet.

Det jeg ser en del av er biler som blir liggende bak bobiler i evigheter fordi bobilen ikke legger til rette for forbikjøring på de få stedene det kunne vært mulig, og når det da kommer noe som er i nærheten av å ligne på en forbikjøringsmulighet så griper de den med begge hendene og gjennomfører en skikkelig grisete forbikjøring. Jeg forstår jo godt at man er utålmodig, å ligge bak en treigost av en bobil er fryktelig irriterende, men man kan likevel ikke ta store risikoer for å komme seg forbi.


#30

Tjorven sa for siden:

Vi har hytte som ligger i et område hvor mange kjører med bobil/campingvogn på relativt smale veier. Vi kjenner veiene godt og vet akkurat når det er mulighet til å kjøre forbi (og hvor utrolig lenge det kan være til neste mulighet kommer). Jeg blir ordentlig grinete om jeg ligger bak bobilen og denne akselererer veldig på strekkene, for vi som har en vanlig personbil har mulighet til å kjøre tilnærmet fartsgrensen hele tiden og blir betydelig forsinket av bobilens fart i bakker og svinger.

Vi prøver å vise at vi gjerne vil forbi uten å presse, men innser at det lett kan oppfattes som masing.


#31

-ea- sa for siden:

Skjønner frustrasjonen. Lå bak en ferienedlastet Golf med strikkmotor oppover Bjerkviksvingene igår og når det var møtende på de første rettstrekningene så ble det temmelig høyt irritasjonsnivå før jeg endelig kunne aktivere alle hestene mine og suse forbi.


#32

Tallulah sa for siden:

Nei, selvfølgelig ikke.


#33

annemede sa for siden:

Jeg ble innkjørt av en annen bilist, ved første mulighet blinket jeg til høyre, og sakket farten slik at bilen bak kunne kjøre lett forbi meg. :stolt:


#34

Stompa sa for siden:

Vi kjører ofte til Vesterålen på lignende veier, og noe av det jeg blir mest provosert av er nettopp bobiler som (forståelig nok) kjører sakte i svinger og oppoverbakker, og deretter gasser på på rettstrekkene så det er umulig å komme forbi.

Selv om jeg skjønner hvorfor det blir ujevn kjøring, er det likevel vanvittig slitsomt å ligge bak biler som kjører slik når jeg selv kan og ønsker å kjøre jevnere. Jeg synes derfor det er ekstremt lite hensynsfullt av bobilsjåfører å ikke slipper andre forbi på rettstrekkene, og skjønner godt at du ble tutet på (selv om jeg ikke gjør det selv, har jeg ofte veldig lyst). :nemlig:


#35

Maverick sa for siden:

Jeg leste at forsøkene på å kjøre forbi i forkant også var i flater (som jeg leser som strekker). Og tuten er der for en grunn, om noen sperrer trafikken bevisst eller ubevisst og ikke er oppmerksomme på hva som skjer bak seg, er det innafor i min bok og gi et kort tut for å si i fra "heihei, nå må du flytte deg litt".


#36

Java sa for siden:

Evnt. "FLØTT DEG!!!"


#37

Maverick sa for siden:

Eventuelt. :jupp:


#38

Candy Darling sa for siden:

Eller, som jeg og min meget franske venninne hadde tenkt å kalle boken vår:

"Kom deg for helvete ut av veien min!"

:stolt:


#39

Adrienne sa for siden:

Den hadde mannen min glatt kjøpt. :knegg:

Hver sommer får jeg servert samme regla om at bobiler burde vært forbudt, eller at de hadde bare fått lov å kjøre på natta når alle andre sover. :knegg:


#40

annemede sa for siden:

Det går greit med flere medforfattere der? Slik at de som ikke eiger veien vet hvem de skal passe seg for? :blond:


#41

Nenne sa for siden:

Neimen, kjære vene! Du kan da ikke gi gass på flatene før de som ligger bak deg er kommet forbi! Tuller du eller?

Det er jo det verste som finnes å ligge bak sånne som ikke greier å holde farten i svingene og som ødelegger alle muligheter for forbikjøring så fort det kommer en rett strekning. :mad:


#42

vixen sa for siden:

:humre:


#43

Agent Scully sa for siden:

Korrekt adferd er å vise finger til bobil når anledning til forbikjøring endelig byr seg. I tillegg må det følges opp med stikkende blikk på fergen. Egentlig mest overrasket at du spør ...

Eller som former secretary of state Madeleine Albright alltid sa: det finnes en egen plass i helvete for bobilsjåfører som ikke slipper trafikken forbi.


#44

Fluke sa for siden:

:knegg:


#45

banana sa for siden:

Du tuller i hovedinnlegget, ja? Hvis ikke:

Dette. Man skaper farlige situasjoner ved ikke å slippe annen trafikk forbi, selv om man klarer å holde samme fart på noen av strekkene. Det er utrolig irriterende å få satt ned gjennomsnittshastighet på en kanskje lang bilreise av folk som sinker i svinger og oppoverbakker. Slipp forbi, vis fleksibilitet. Best for alle.


#46

Arran sa for siden:

Jepp! Full forståelse for at stor bil kan ha behov for å kjøre saktere på ukjente, smale veier. Men da slipper du de bak deg forbi når anledningen byr seg. At du gasser på når det kommer lange strekk gjør det vanskelig å komme forbi deg og skaper farlige situasjoner.

Slipp folk forbi.


#47

Strutsen sa for siden:

Sier meg enig i Tallulah. Og idioter fra Vestlandet er gjerne litt ekstra utålmodig på kjente, smale vestlandveier. Og da er det veldig greit for "husfreden" å bare like godt slippe de forbi når anledningen byr seg. Ikke det at jeg vet hva jeg snakker om, altså...:lyve:


#48

Ami sa for siden:

Idioter finner vi nok overalt. :rolleyes:

Det virker som om enkelte av turistene som kommer til vestlandet tenker at det ikke er noen som lever der, skal rekke noe der, osv. Her er det liksom bare ferie som er virkelig. :sukk:

Alt man ber om er at folk kjører med vett, enten de er turister eller fastboende.

:vestlending og potensielt idiot:


#49

Hondacrv sa for siden:

Det er no ikke vestlendingane som er idiotene her, men dei som ikkje slepper forbi dei som kjenner vegen og ikkje er på søndagstur/ferie og senker farten i hytt og pine for å sjå på utsikten og bråsvingar inn til sida utan å blinke fordi det plutseleg dukkar opp eit oh my god waterfall.


#50

løve70 sa for siden:

Jeg hater, virkelig hater folk som ikke klarer å holde fartsgrensen i svinger/bakker og så gasser på på de få strekkene der man har mulighet til å kjøre forbi. Det får meg ikke til å ta farlige forbikjøringer, men jeg blinker med lysene og i verste fall så bruker jeg hornet.

Selvsagt er det ok å kjøre under fartsgrensen og jeg skjønner godt at man gjør det med bobil, campingvogn og traktor, men da bruker man vett og slipper andre biler forbi. Kjører man ekstremt sent (som i traktor i 80 sone), så svinger man av veien der det er mulig og slipper bilene forbi.


#51

løve70 sa for siden:

Vel til og med vestlendinger som ikke er så kjente på smale vestlandveier, kan bli ganske så provoserte av folk som ikke klarer å holde fartsgrensen.


#52

Daisy sa for siden:

Eller en sving, en nedoverbakke, et veikryss, en regndråpe.
Herregud. Kjørt ti timer på vestlandsveier i helgen og det var til tider et mareritt. Og det var ikke bobilene som var problemet, det var vanlige personbiler med helt inkompetente sjåfører. Jeg virkelig HATER å hisse meg i trafikken, jeg liker å bare ha ZEN og ta det med ro, men det var vanskelig her altså.


#53

annemede sa for siden:

Vestlandet er egentlig alt for vakkert til at vi kan slippe andre løs med egen bil her. :knegg:



#55

HP sa for siden:

Merkelig journalistikk. Om man leser nøye så står det mot slutten av artikkelen at han er tatt i fartsmåling etter forbikjøringen. Bobilhistorien ser ut til å være fartssynderens forsøk på å bortforklare at han holdt så høy fart at førerkortet røk.


#56

Carrera sa for siden:

Jevnt over så er jeg veldig tålmodig med bobiler og andre større biler på smale og svingete veier. Mens svingene pågår så legger jeg meg på behørig avstand, for ikke å gi inntrykk av at jeg presser de.

Men, når veien strekker seg ut, så forventer jeg enten at de fortsetter å kjøre sakte for å slippe forbi, eller aller helst at de gir tegn til at nå kan du komme. Noe jeg synes de aller aller fleste er flinke til! Spesielt utenlandske sjåfører.

Gasser de på og prøver å forhindre en forbikjøring, da blir jeg muggen. Heldigvis så kjører jeg i dag en bil som er en drøm å kjøre forbi med. Den reagerer tvert på gassen, og jeg trenger ikke bruke tid på å få nok fart til å komme forbi. Trygt og godt, og helt sikkert fryktelig provoserende for de som ikke hadde tenkt å slippe noen forbi :knegg:


#57

safran sa for siden:

Jeg blir gaaaahal :gaah: av å ligge bak sånne.


#58

amo sa for siden:

Signerer denne. Det er kjipt å måtte belage seg på 15 min. lengre reisetid hver dag og hver vei pga. bobiler/campingvogner som ikke slipper biler forbi. :nemlig:
:kvinnhering og potensiell idiot:


#59

Charlie sa for siden:

Jeg kjører verken bobil eller på Vestlandet, men av ren selvoppholdelsesdrift kjører jeg til siden og slipper folk forbi dersom jeg har "hale" av biler. Ikke fordi jeg ikke "holder fartsgrensen" (jeg kjører fort nok og vel så det, believe u me) men fordi jeg ikke orker tullingene bak meg som har lyst til å kjøre seg i hjæl.

Jeg kjører ikke inn på busslomma for å gjøre dem en tjeneste, men for å gjøre meg selv en tjeneste. ¨:ja:


#60

Strutsen sa for siden:

Øh. Dere skjønte jeg var ironisk, ikke sant?

Mvh.
Idioten fra Vestlandet


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.