Sardiner i olje skal være rikt på kalsium, og siden kalsium fra mat tas bedre opp enn tilskudd, så tenkte jeg at jeg skulle forsøke å øke litt opp på matvarer som er kalsiumrike. Som sardiner. (Og grønnkål, sesamfrø, spinat og brokkoli.)
Men hvordan spiser man sardiner? På knekkebrød, alene? I salat? Er det noe som er spesielt godt sammen med det?
Sardiner i olje spises på brødskive med majones under og litt salt oppå. Men orker ikke knase bein, så jeg deler den i to på tallerken og drar ut beinet i midten, og da følger mye av småbeina med også når jeg drar den ut sakte bakfra og oppover. Spiser ikke ofte sardiner, for det er så styrete. :knegg: Men jeg synes egentlig det er godt da.
Fastbundet til en stol, mens jeg nekter å oppgi navnet på medspionene mine.
Nei, altså, jeg fikk en gang servert pastasalat med sardin. Jeg likte den ikke så godt, men alle de andre skrøt veldig, og synes sardiner i pastasalat var både gøy og fiffig.
Sardiner smører jeg utover en, gjerne grov, brødskive eller et grovt knekkebrød. Alternativt utover sånne runde Korni havrekjeks (men det er vel ikke spesielt sunnt).
Jeg anbefaler å prøve forskjellige typer inntil man finner en variant man liker, eller eventuelt gir opp. :knegg:
Jeg likte ikke sardiner inntil jeg oppdaget en fransk produsent som altså har en variant med urter og en med chili og sitron.
Det er vel ansjoser, ikke sardiner? (Italienske ansjoser, altså, med helt annen smak enn norsk "juleansjos".)
Jeg liker sardiner i olje og spiser dem lett smurt utover knekkebrød eller brød, gjerne med pepper og sitronsaft på. Plukker kanskje vekk de største ryggbena, men ikke nødvendigvis. (Jeg antar også at hvis kalsium er noe av poenget, så bør man spise bena pgså?)
Og så er ferske, grillede sardiner veldig godt. :nam: Men det får man vel knapt tak i her til lands.
Det er ansjos, ja. Aciuge tror jeg det skrives. Kjempegode! Spiser det til lunsj av og til; aciuge, oliven, parmesan og bønner. Med brød til. uslåelig.
Ah, dett satt jeg leeeeenge å søkte på sist jeg prøvde meg. Jeg er enda litt forvirret, men så vidt jeg kan skjønne er det tre forskjellige sildetyper: sardiner, ansjos og brisling. I Norge brukes brisling til å lage både "sardiner" og "ansjos", og i tillegg er det slik at den norske ansjosen er brisling lagt ned i krydderlake, mens italiensk ansjos er ansjoser lakt ned i olje. Har derfor forstått det slik at oppskrift med italiensk ansjos kan erstattes av "norske sardiner" som da er brisling lagt ned i olje! Det stemmer kanskje ikke?
Nei, de smaker veldig forskjellig. Acciuge (sjekket skrivemåten nå) er en god del saltere, og har nesten noe røykt preg selv om de ikke er røykt. Mye mer smak i acciuge, og man trenger mindre av den. Det blir som å sammenligne servelat og chorizo.
Jeg spiser mest dem i tomat, og da lett moset oppå knekkebrød. Én boks fordeles på ca to knekkebrød. Agurk og en liten stripe majones på hvis det er fest. :knegg:
Elsker elsker grillede, hele sardiner med en dæsj sitronsaft og litt aioli til i Spania eller Portugal eller Hellas på en liten restaurant helt nede ved vannkanten. :drømme:
Ellers spiser jeg gjerne ansjos, men har aldri prøvd sånne sardiner i olje som dere snakker om.