De skal lages som tillegg til kjøttmiddag og helst være enkle å lage og uten avanserte ingredienser. Men dekke proteinbehovet til en ungdom i vekst som skal drive med kroppsarbeid.
Det serveres typisk poteter, ris, spagetti til og en del grønnsaker (salat, blomkål, gulrot etc).
Vil du gjøre det VELDIG enkelt, kjøper du vegetariske pølser, burgere, schnitzler, kjøttboller, nuggets, "biffer" eller lignende og serverer med ønsket tilbehør. Kjøttdeigen til Hälsans kök er god og passer til alt. Laget lasagne med den i går, og bruker den ofte til spaghetti. Er frossen og stekes helt som vanlig kjøttdeig. Ellers finner du jo mange oppskrifter på min blogg eller de andre bloggene der ute. Veganmisjonen og vegetarbloggen har masse, de har også klassifiserte oppskrifter på "ukemenyer" og "barnevennlig", "studentbudsjett", "i farta" osv. :)
Hm. Jeg tror jeg trenger noe som er mer håndfast. Oppskriftene det inneholder ting jeg ikke har og alt som innebærer at jeg må bruke mye tid eller forkoking eller bløtlegging utgår. Alt som krever kjøkkenmaskiner også, da vi ikke har strøm.
Søster lager taco:
Stek løk, mais, sopp og ananas (opp til hva hun vil ha)
Ha på en pose tacokrydder (utblandet i vann som det står på pakken)
Hell av vannet på en eller to pk bløtlagte brune bønner (eller hvite men det ser best ut med brune). Kjøper ofte gogreen sine.
Ha de oppi gryta og la koke i ca 10 min
Når hu lager pizzasnirrer moser hu det litt med en gaffel.
Hu spiser Peppes pizzabunn (den rullen). Så da sprer jeg det ut på deigen. Ruller sammen og steker i ca 15 min.
Hu lager også mye supper:
1-2 bokser kikerter (fra boks, gjerne gogreen)
1-2 gulrøtter hakket
1 løk hakket
2 der villøk hakket
1 terning grønnsaksbuljong
1 boks hakket tomat
Dette er bare en veiledende oppskrift. Som regel bruker jeg bare de rotgrønnsakene jeg har :)
Lar det koke i ca 1/2 time
Har dere fryser tilgjengelig? Det går jo an å lage opp noen vegetarburgere/"kjøtt"boller, posjonspakker med vegetarlasagne eller kjøttsaus/gryte og ta med? Noe som bare trenger å varmes opp.
Falafel. Kikerter er veldig enkle synes jeg, man kan lage "pølser", "hamburgere" og diverse ganske enkelt med å mose dem, krydre etter smak, tilsette litt mel og steke.
Det beste jeg vet er å ta kidneybønner, mose dem og koke dem opp med bittelitt vann. Krydre og ha ost og litt jalapenos i. Rulle dem i tortillas og strø litt ost på toppen. Stek dem i ovn. Server med salsa, rømme og hjemmelaget guacamole. Pluss salat.
Det finnes erstatninger for både ost og rømme dersom dersom man ikke spiser melkeprodukter. Forresten så er Synnøve den som ikke inneholder enzymer fra sauemage hvis man er så spesifikke. Ikke spesifisert i HI om det er ovo/ lakto preferanser. Jeg er veggis på 14.året så jeg er rimelig oppdatert i den verdenen. :)
Så han bryr seg ikke om at ost generelt har sauemage i seg? Spiser han gelatin feks? Mange som ikke tenker over disse to tingene som absolutt ikke er vegetariske. På den annen side blir det veldig mye enklere :).
Tilsetter du ikke noe væske altså? Blir ikke det veldig tørr masse? Og er hvetemel greia eller kan man bruke noe annet. Moser du med gaffel?
Tror jeg skal prøve meg på dette i morgen.
Kikerter kan brukes til så mye. Jeg liker godt å ha dem i en bolle (hermetiske altså, avskylt) og ha litt olje over, og så krydre med MASSE krydder (paprika, hvitløk, løkpulver, pepper, næringsgjær, salt eller buljongpulver, chili, røkt paprika, spisskummen etc), blande godt og steke dem i ovnen eller på stekepanna. Digg å spise som snacks eller ha i salater eller supper.
Coop reklamerer med at de har kommet med to veggisburgere/biffer nå, en med rødbeter og en annen (husker ikke). Jeg har heller ikke smakt dem. Er det coop i nærheten?
Ikke væske nei. Bruker 1-2 ss mel per boks kikerter ca. Jeg slumper alltid. Du kan kjøpe kikertmel og, men det vet jeg ikke hvor man får tak i. Massen skal være tørr/fast, du skal jo forme den. Det er jo dessuten litt væske på kikertene etter at du har skylt av de i springen.
Jeg moser med slik kjøttdeigmoser kjøpt på Rema. Stavmikser har jeg og prøvd, men synes kanskje det er litt grisete. Gaffel duger nok, men tar jo litt tid.
Googler du falafel får du mange oppskrifter, jeg liker å gjøre det enkelt. Mos, krydre og stek. Spisskummen, hvitløk, salt, pepper, chili.. Det man liker.
Skilpadda har lagt ut en oppskrift her inne på kikert og spinatcurry. Den er veldig god. Jeg steker kylling og serverer ved siden av (ettersom et av mine barn er svært uttalt ikke-vegetarianer).
Sorry ass, men det er det mest inkonsekvente jeg hører. Melk og egg er helt uløselig knyttet til at dyr må dø.
Løpe er dessuten magesaft og kan rent praktisk tappes uten å drepe dyret.
Enhver har rett til egen mening. Selv spiser jeg egg og melk i minimale mengder og tåler ost med animalsk løpe. Men der jeg har mulighet så erstatter jeg det med vegetabilske alternativer. Og dvs 90 prosent av tiden. Så jeg er nok vegeterianer med noen modifikasjoner. Det er helt nytt for meg at de tar ut enzymer fra et levende dyr. Det ville jeg veldig gjerne høre mer om Floksa! Egg og melk så bør vel dyret være i live. Kjøper økologisk og fair så godt jeg kan.
Jeg ble vegeterianer fordi jeg får vondt i magen av kjøtt. Særs rødt kjøtt. Men nå er jeg det også av miljøhensyn. Og det er jo så utrolig godt med vegetar mat! Veganmisjonen.no har knallgod mat. Hun kommer med kokebok i august! Den har jeg forhåndsbestilt og gleder meg!
Dette blir litt far fetched kjenner jeg. Alt liv fordrer død. La oss glede oss over vanvittig God vegetarisk mat laget på gode råvarer!!
Lasagne er jo feks enkelt. Bare erstatt kjøtt med kikkerter eller kidneybønner.
Skal du dekke proteinbehovet til en ungdom i vekst er det enkleste å supplere med bønner og linser og servere det ved siden av det andre resten skal spise. Linsekaker og diverse "kaker" laget på bønnemos som er krydret går raskt å lage, når du har gjort det noen ganger. Husk at hvis du kjøper tørre linser og bønner, så skal de ligge et døgn i vann, før du koker dem. Ellers blir det mye luft og vonde mager. Du kan også ha nøtter i maten.
Kjempefine! :nam:
Jeg laget noen helt vilt enkle kjøttboller i dag! Skal ha dem på pizza. Soyamince er som tørket kjøttdeig, selges på helsekost og (billig) på innvandrersjapper og trenger bare å bløtlegges og krydres og så stekes, så er det helt som kjøttdeig. Utrolig anvendelig og billig mat! Jeg rørte sammen 2 dl tørket soyamince, 1 dl små havregryn, diverse krydder (løkpulver, hvitløkspulver, chiliflakes, buljongsalt/Vegeta, pepper og paprikapulver), 2 ss hvetemel og ca. 1 dl kikertmel i en bolle. Hvetemelet kan nok sløyfes for sunnere og glutenfri versjon.
Så helte jeg oppi 2 dl kaldt vann tilsatt 3 ts soyasaus. Moste det godt med en skje og lot det stå og svelle i 10 minutter.
Formet små boller med fuktede hender og stekte dem på middels varme i litt olje. Herregud så gode, ble jo ordentlige kjøttboller jo, både i smak og konsistens!! Disse skal jeg virkelig eksperimentere mye med, skikkelig bra mat både til tapas, søndagsmiddagen, pizzafyll osv. Hoho!
Ungene får ikke nok, de har nå gått og småspist fra skålen med varme kjøttboller så ofte at det spørs hvor mye pizza de orker når den er ferdig stekt ...