Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Et bilde av et elghjerte, grotesk?

#1

Nessie sa for siden:

Jeg følger NRK sin side «nrkbok» på Instagram, og de har en bildekonkurranse gående.

Nå publiserte de det første bildet som går til finalen i konkurransen, og bildet et av et elghjerte. Jeg synes bildet var både sterkt og fint, og kommenterte positivt. :nikker:

Men det hagler jo av kritikk da. Fra «elgmord», folk som får dagen ødelagt ved å se et sånn bilde, som mener dette er uetisk og i det hele tatt.

Jeg skjønner at folk har ulikt syn på både jakt, og det at vi i det hele tatt spiser kjøtt. Men det er måten det blir diskutert på her da. :gaah:

Jeg legger ved bilde av elghjertet, og så en screenshot av noen av tilbakemeldingene på det jeg har skrevet, som jeg synes var både irriterende og provoserende.

Utklipp av kommentarer, det er den fra nagini.jpg jeg sikter mest til:

Jada, jeg vet navnet mitt vises der, men shit au. Er ikke så nøye.

Jeg prøvde å diskutere mer, men jeg ga egentlig opp, for de som skriver sånn de gidder uansett ikke lytte. De bare pøser ut.

Men hva mener dere da? Er bildet virkelig så ille? Jeg synes det er noe ekte, naturlig og vakkert over det. :nikker:
Jeg slenger dette på skravleforum bare fordi jeg fikk lyst skravle med noen om det jeg irriterer meg over selv :knegg:


#2

Charlie sa for siden:

Jeg synes bildet er veldig sterkt, på mange måter, egentlig. Sånn sett forventet at noen i kommentarfeltet går bananas.

Men jeg syns ikke et organ er uetisk eller noe i den duren. Kroppsdeler og organer er jo

utrolig. fantastiske.

Det er mange ting rundt organer som kan være helt forjævlige, men det går på menneskets ondskap, ikke organet (f.eks. organtyveri)


#3

Einhyrningur sa for siden:

Folk er blitt livredde det som er ekte. Dyr skal være søte på bilder og innpakket i butikken. Jeg synes ofte det er den samme gjengen som spiser billig kylling som roper om mord når de ser virkelighet. Jeg tror vi har forlatt naturligheten til fordel for en mer behagelig vakuuminnpakket verden der vi slipper å forholde oss til realitetene.


#4

Trulte sa for siden:

Jeg synes ikke det greit. Å hovere med et jaktbytte som dette kan oppfattes som synes jeg personlig blir grotesk. Og nei, jeg spiser ikke billig kylling. Ikke i det hele tatt. Jeg er ikke i mot jakt av nødvendighet. Men å hovere med elghode på veggen og dette bildet er bare utrolig unødvendig.


#5

Inagh sa for siden:

Jeg likte bildet, syns det var estetisk pent gjort, og ikke groteskt et øyeblikk.

Så har jeg heller ingen problem hverken med jakt eller slakt, så lenge begge deler begås på en etisk måte, hvor hensynet til dyrets velferd er tatt på best mulig vis.


#6

Embriksmamma sa for siden:

Helt enig.
(Så godt å se at vi er flere!)


#7

Strutsen sa for siden:

Personlig klarer jeg ikke å se noe problem med dette bildet. Jeg er enig med med Inagh at det er et estetisk pent bilde. Jeg er gift med en jeger og har dermed sett verre, for å si det mildt.

Men jeg klarer likevel å se hvorfor folk reagerer. Det at jeg ikke gjør det, betyr ikke at andre ikke burde reagere negativt. Jakt just for fun er jeg ikke tilghenger av. Jeg kan forstå at noen ser på dette som å hovere, og at det oppfattes groteskt og unødvendig. Men om bildet hadde vært satt i sammenheng med at det ble tilberedt og spist, hadde kanskje færre reagert.


#8

Strutsen sa for siden:

Eller da hadde det kanskje heller vært reaksjoner som "Æsj! Spise et hjerte?! :sjokk: :dånespy:"

:knegg:


#9

Teflona sa for siden:

Flott bilde, ikke ekkelt, hva er mer naturlig enn et hjerte?


#10

Nessie sa for siden:

Ja, det er litt sånn jeg tenker også. Selv om jeg skjønner folk er forskjellig, og at noen kan bli støtt.


#11

Frances sa for siden:

Absolutt ikke groteskt. Jeg likte enkelheten i bildet, og synes det traff bra til oppgaven. All den tid elgjakt er lovlig, så reagerer jeg ikke på billedbruken. Hadde det vært bilde av hjertet til et utrydningstruet dyr, ville jeg nok følt det annerledes. Det ville provosert meg (gitt at det var jaktet på, ikke avgått naturlig med døden).


#12

Polyanna sa for siden:

Jeg syns det var et fint bilde, og ikke ekkelt. Litt "trofè" er det over det, men jeg har i grunnen ikke noe mot jakt "for the fun of it", heller. Hvorfor skulle ellers folk drive med det, hvis de ikke likte det? Av sitt hjertes godhet for å forvalte naturen? Det er vel heller en heldig kombinasjon av at noen liker å drive med noe som samtidig er bra for naturen, tenker jeg.


#13

Siritk sa for siden:

Min første reaksjon er at jeg har veldig lyst på røkt elghjerte.
Bildet var nydelig, men så er jeg kanskje litt inhabil i og med at jeg har jaktet en del tidligere. Jeg er (som de fleste) bevisst på at ungene skal lære seg hvor maten kommer fra, så de har begge vært med på slakting og har sett både hjerter, nyrer og det som "verre er".


#14

Nessie sa for siden:

Dere sier stort sett det jeg mener, men ga opp med å formidle det når responsen er hva jeg ville følt om de jakta på meg, og skar meg opp i biter :himle:


#15

Milfrid sa for siden:

Dette. :nemlig:


#16

-ea- sa for siden:

Kult bilde.
Enkelte dyrevernfolk er helt crazybanana, det kan man se i kommentarfeltene rundt om. Synes synd på dyrene gjør de, men truer samtidig med å dissekere mennesker. :snill:


#17

Anne C sa for siden:

Jeg synes bildet var både fint og kult.


#18

nokon sa for siden:

Eg synest biletet er sterkt. Både provoserande og talende, slik god kunst skal vere. Fotokonkurransen har tema hjertesmerte og eg synest biletet løyser temaet på ein veldig god måte.


#19

Mjau sa for siden:

Du vet hvor jeg står. Jeg er gift med en jeger. Å se kjøtt som fortsatt sitter fast på et dyr, og fortsatt har kroppstemperatur er noe jeg har blitt vant til.
Men ja, jeg måtte bli vant til det. Selv om jeg alltid har vært for jakt.
Det er noe galt med verden når folk syns det er helt greit å se voldsom vold i videoer og foto i media fra voldsepisoder. Krigsbilder med avrevet lemmer osv osv. Men å se et elghjerte, det blir for kraftig kost? Henger overhodet ikke på greip. Og det provoserer meg.

En del av de jeg kjenner som er vegetarianere i varierende grad (noen spiser fisk, andre melk eller egg og jeg kan ikke alle termene), er mot jakt. Og sidestiller det med kjøtt av burhøns omtrent. Slikt viser hvor viktig eksponering for virkelig og ekte mat (i dette tilfellet kjøtt) er. Kunnskap er makt. Og noen trenger mer kunnskap om livet i naturen tenker jeg. Naturlig er best.


#20

Polyanna sa for siden:

Jeg syns det er helt fair å være mot å spise mat man må ta et liv for å spise, egentlig. Men om man skal rangere så må jeg si jeg syns vilt er langt mer etisk enn for eksempel burhøns, for å ta noen ytterpunkter.


#21

Nessie sa for siden:

Jeg synes det er ok å være mot jakt også jeg. Det er jo veldig uenighet rundt det med regulere viltstand osv også. Men nå spiser jeg kjøtt, og da blir det feil å være motstander av jakt også.


#22

Floksa sa for siden:

Jeg postet et bilde en fotokonkurranse her med tema om alvor.
Det var ei død ku, som ikke på noen måte hadde avsluttet livet på noen fredlig sovne inn måte. Det var blod og innvoller.
Det fikk blandede reaksjoner også her, for å si det pent :knegg:

Animalskmat skal for mange helst ikke minne om at den kommer fra at dyr. Pussig nok.
Jeg synes bildet er både facinerende og flott i all sin ektehet.


#23

Tjorven sa for siden:

Jeg vil verken jakte eller på annen måte drepe dyr, men jeg har forståelse for at andre vil kunne gjøre det. Bildet er flott!

Og når folk responderer som i HI så får jeg litt assosiasjoner til den tråden om folk som reagerte på blod i kjøttdeigen, for de skjønte ikke at kjøttdeig var muskler fra dyr. Vel, vel ... dem om det.


#24

Polyanna sa for siden:

Jeg ble nysgjerrig og fant frem tråden, og syns Tallulahs svar var godt der:


#25

Guava sa for siden:

Flott bilde!
Hvorvidt det kan konkurrere eller ikke estetisk har jeg ikke begrep om, men elghjerter er fine og er god mat.

Det ser også penere ut enn å fotografere en pakke Gilde kjøttdeig, noe jeg tviler på ville høstet samme kommentarer.


#26

Nasse sa for siden:

Jeg har ikke problemer med bildet i seg selv. Det er et bilde av et hjerte der det er litt blod rundt, noe som er normalt. Bilde i seg selv syns jeg ikke er veldig kunstnerisk, men meg om det.

Jeg liker ikke kommentarene under der enkelte går på personangrep. Det er unødvendig etter min mening. Det er helt greit å ikke like bildet, men da må en argumentere hvorfor ikke på en saklig måte og ikke gå til angrep på personen(e) som er uenig(e) med en selv, noe som enkelte gjør i kommentarfeltet under bildet. (Jeg følger også NrKbok på Instagram og har derfor lest alle kommentarene.)


#27

Harriet Vane sa for siden:

Folk synes det er grotesk å oppfordre til brunsneglejakt, en svartelistet art som sprer listeria og hjerteorm, så nei; hysteriet kjenner ingen grenser.

Jeg syntes bildet var flott. Estetisk tiltalende, "rått" og med en slags urkraft i seg. Dette er et motiv som gir gjenklang tilbake til menneskets begynnelse. Siden steinalderen har noen løftet jaktbyttets hjerte omm fra den varme dyrekroppen. De har takket (nå overlever flokken litt til), de har ofret det til gudene (best å holde seg inne med dem, så edt blir mer jaktbytte) de har kastet seg over det (kanskje ikke spist på lenge), de har følt på beundringen for det flotte dyret.

Jegere jeg kjenner er svært ydmyke overfor dyrene de jakter og spiser. Jeg er oppvokst på går der vi slaktet og spiste dyr vi kjente, og jeg kjennre bare på takknemlighet og ydmykhet overfor den maten man får.

(Ideellt sett burde man bare spise mat man kjente eller jaktet, og det burde ikke vært så mye og lett tilgjengelig, for da ville man ikke kastet rester, man ville vært mer takknemlig og spist litt langsommere. )


#28

frukt sa for siden:

Godt sagt Harriet. :jupp:

Jeg syns ikke det er et fantastisk bra bilde, men bortsett fra det har jeg ingen som helst problemer med det.
Folk burde holde seg for gode til å komme med trusler og personangrep når det er noe de ikke liker altså. Det er bare helt feil!


#29

Trinity sa for siden:

Jeg synes det var en fint bilde av elghjertet.
Som kjøttspiser og oppvokst i en dyrehold- og jegerslekt tenker jeg på hvor natulig godt dette er tilberedt som mat også. Hjertemuskelen er nydelig kjøtt som jeg gjerne spiser. Men jeg skjønner at det for andre kan virke makabert. Jeg glemmer aldri vegrtarianervenninnen min som i ungdomsårene uforvarende gikk seg på pappas småvilt som hang til mørning etter en fantastisk jakthelg. Hun gikk i sjokk og svimte som en klegg...


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.