En bekjent delte denne videoen for venninnen sin, på Facebook i går, og jeg tok meg tid til å se den. Man kan mene hva man vil om hvordan denne jenta har prioritert, men skadene disse hønene hadde gjorde inntrykk på meg, jeg er opptatt av etisk dyrehold. Nå har jeg chattet med venninnen, og hønene det gjaldt er fra en økologisk gård, og jeg kjenner at for min del er det uaktuelt å støtte denne type dyrehold. Men vi elsker egg, og jeg er ikke klar til å gi slipp. Vi bor så tett at egne høner er uaktuelt.
Har noen tips til hvor man kan få tak i egg fra høner som verper i "naturlig fart" og har det bra?
Skulle jeg spist egg, ville jeg kjøpt fra folk med høner i hagen, feks, eller hatt egne høner i hagen. Hadde jeg ikke fått tak i det hadde jeg ikke spist egg. For meg er det ikke verdt det, selv om jeg elsker egg. Finnes heldigvis mange gode erstatninger.
Ja, det er nettopp det jeg spør om, Dixie, så tipset fra Floksa er gjerne det jeg må prøve ut.
Innser at dersom jeg skal følge egen overbevisning må jeg også bli veganer, og det virker ganske uoverkommelig.
Det ER virkelig vilt. Kunne man ikke forby sånn haneslakt? Solgte man hanene billig nok så hadde de jo blitt spist. Så måtte man overført tapet til eggesalget, men det ville jo vært likt for alle produsenter?
Man har alt frem egne sorter til kjøtt, som lager maksimalt av det vi vil ha for det, og egne sorter til eggeproduksjon, som lager maksimalt store, fine egg. Begge sorter kan jo brukes til begge deler, men de er da ikke "optimale" for begge deler.
Nei men som suppe hane eller til kraft, hundemat osv null problem hadde kjøpt det med glede! For å unngå slik tortur! De må jo ha spist det før i tiden kjøpte også mye høns og kjøper det ennå i Sverige . Trist at de har sluttet å selge det i Norge
Gårdsutsalget på Skjæveland hadde i alle fall bevisst forhold til produksjon, då eg budde i området. Men dei har utvida og blitt større, så eg veit ikkje korleis det er nå. Men det går an å undersøke det.
Mhm, det nytter jo ikke å sitte og støtte det man er imot. Er man imot det, støtter man det ikke, så enkelt er det i hvert fall i min verden. Synes man dette med hanekyllingene og all slakt uansett metode (de færreste sjekker vel hvor kjøttet kommer fra, spesielt på ferie) er greit, spiser man det. Hvis ikke holder man seg unna. Jeg er veganer fordi jeg*IKKE vil støtte det, det er mitt valg, og det var kanskje ikke et så enkelt valg til å begynne med, men etter kort tid innså jeg at det jo er latterlig enkelt og nå sitter jeg da her med 10 kg pluss (var undervektig da jeg ble veganer da) pga all den gode maten. :knegg:
For meg er slakt altså drap som ikke blir brukt til noe unødvendig tortur. Mennesker drepte dyr for å bruke de kjøtte, pelsen, huden , hornene osv.
Det andre er rett og slett kun fordi de er i "veien" og det er ikke greit.
Det skjer jo med mye man kjøper. Melk (mange av kalvene), kanskje spesielt i geitostproduksjonen, der er det vel rutine på å drepe de nyfødte kjeene fordi de bare er et nødvendig biprodukt av osteproduksjonen. Noen mener man bør begynne å spise kjekjøtt for å bruke disse dyrene, jeg mener man heller bør slutte å støtte produksjonen i det hele tatt da det er et unødvendig produkt, men det er jo hver og ens mening. Ingen mennesker trenger animalsk føde, så all slakt og oppdrett av dyr er jo forsåvidt "unødvendig", om man først skal se på det på den måten. :)
Er ganse uenig i at mennesker ikke trenger animalske produkter ( men det er min mening ikke noe jeg ønsker å diskutere videre).
Med kjekjøtt synes jeg faktisk at ja det er selvsagt noe vi burde spise! Tragisk å kaste bort ett liv på ingenting. Vi menneske i vesten har det så bra at mat bare kan kastes.
Jeg skjønner heller ikke hvorfor dette skjer, og det burde jo egentlig vært ganske lett å få slutt på det, om produsentene ville.
Man kan godt være i mot unødvendig slakt av hanekyllinger. Men dom Floksa sier: du bruker ordet "tortur" feil. Tortur betyr å påføre noen lidelse, disse dør momentant: altså uten lidelse.
Du kan være helt trygg på at produsentene ikke ønsker denne praksisen. Det er uetisk, det er døden for omdømme, og ikke minst er det vondt og belastende for de geitebøndene som faktisk må avlive friske, levendefødte dyr. Det snakkes ikke om i det offentlige rom, men jeg har pratet med såpass mange at jeg kan garantere at de opplever det som uendelig trist.
Det fødes ca 15000 bukkekje i året.
En kan anta at 2-3000 i dag fôres opp allerede.
Så ca 12000 stk a 12kg burde vært ute i markedet som mat.
(12000*12/5mill) Vi bør spise tre føkkings gram geitekjøtt i året......
Hvorfor drepes guttene? Er det fordi man kun bruker geitemelk? Ok, men hvem er det som er opplysningskontor for geitekjøtt? Det er ikke verre enn å få satt i gang en kampanje. Kontakte alle middagsboks-leverandørene, få Rema til å gjøre et oppskriftshefte på det og kjøre en skikkelig markedsføringskampanje på hvor godt kjøtt det er. Jeg tror ikke folk er uvillige, men kan rett og slett for lite. Det er ikke bare forbrukernes skyld at markedet er som det er, altså.
I mine kretser (urban-øko-kortreist-kooperativ-land) er geitekjøtt ansett som svært godt.
Det er nok endringer i markedet ja. Heldigvis. Det handler om forbrukermakt, om hva som er lettvidnt, om tungrodde kjeder med for mye makt, om interne kamper innad i bondesamvirke (for tiden er det overproduksjon av lam, å skulle da kjøre kampanjer for å få folk til å spise noe annet er ikke uproblematisk internt) osv. Men jeg har tro på at en endring er på vei. Vi MÅ snart forstå at mat handler om mer enn hva man har lyst på. Det er en balanse der vi ikke bare kan spise fløten og kaste skummetmelka og bare spise biff mens kjøttdeigen går til hundene.
Det man har lyst på handler jo mye om kunnskap og tilgjengelighet. Når kjedene kun har stek, biff, kotelett og kjøttdeig lærer man ikke å bruke andre typer stykker, eller dyr som ikke er tilgjengelige.