Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

[Bilstoler] Bakover lengst mogleg? Bakover til 4 år/15 kg.? Snu eller ikkje snu?

#1

nokon sa for siden:

Eg er interessert i ulike synspunkt rundt å snu barn på snart 4 år (15,2 kg./ 100,5 cm.).

Eg og mannen er ikkje heilt einige. Eg tenker at det er ingen grunn til å snu, sjølv om Ungen strengt tatt er stor nok. Mannen argumenterer med sittekomfort både for Ungen og for meg eller eventuelle andre i passasjersetet, at vi får lite kontakt med Ungen når han sitt bakover og at han lett blir bilsjuk (dette har eg lese ein god del om og eg tviler på relevansen av bakover-/framovervendt bilstol, så lente Ungen sjølv ikkje følgjer med på vegen. Og det vil han neppe gjere sjølv om vi snur han). Men det er stort sett dei vanlege argumenta for og mot å snu.

Det eg er ute etter, er ikkje nødvendigvis ei poengtering av at bakover er tryggast, for det veit eg. Men eg lurer på kva tanker og vurderinger som er blitt gjort, av dei av dykk som har vald å følgje anbefalinga om 4 år/15 kg.

Deretter kjem val av bilstol. Vi har ein Britax Multi-Tech II, kombistol. Så vidt eg har skjønt er det delte meininger om å snu kombistolar. Kva er argumenta mot dette? Eg skjønner at det å bruke 5-punktsele forover gir større belastning for nakken, ved eventuell kollisjon. Men dersom vi bruker bilbeltet (3-punktselen), er det då sterke argumenter mot å snu kombi-stolen, eller vil den fungere som ein beltestol med ekstra feste?


#2

Odelia sa for siden:

Kombistoler veier ofte mer enn beltestoler, i tillegg til at isofixen vel ikke kan brukes i fremovervendt posisjon på disse (kan hende det finnes typer som kan dette nå). Med andre ord blir det mer vekt som vil komme bakfra ved en evt kollisjon. En beltestol kan festes til bilen med isofix slik at det ikke blir noe ekstra vekt på barnet ved kollisjon, og ellers veier de gjerne mindre (og er enklere å flytte uten at dét nødvendigvis er et argument). Her har vi snudd når de har vokst ut av det bakovervendte setet (BeSafe X3 sine) rett og slett fordi de har vært +/- 4 år, og vi på et tidspunkt måtte snu dem uansett så da fant vi ut at det var på tide (fant ikke seter som var lengre mellom beltefestene og da satt selen mer inntil kroppen ved å bruke 3-punkts fremovervendt i beltestol enn 5-punkts).


#3

Filifjonka sa for siden:

Jeg hadde snudd, med et så stort barn. Min gutt var skikkelig bilsyk selv på korte turer på slutten da han satt bakovervendt, det gikk over med en gang han ble snudd. Det er såpass ubehagelig å være kvalm i bil at jeg syns det teller mye.


#4

Input sa for siden:

Min unge, som er litt bilsyk, kastet opp nesten hver gang vi kjørte bil før han ble snudd, mens nå som han er snudd (for veldig lenge siden) skjer det bare om den som kjører er litt uforsiktig/brå.

Men alt annet enn bilsyke ville trumfet sikkerhet, og det er jo tryggere å sitte bakovervendt.

Hadde utvilsomt kjøpt ny beltestol fremfor å snu en kombistol. Beltestolene tar jo mye mindre plass også (siden det var et argument for å snu, fra mannens side).


#5

nokon sa for siden:

Det eg har lese om bilsjuke, er at barn er ekstra sårbare på bestemte tidspunkt i utviklinga av balanseorganet. Og at det derfor ser ut som om det hjelper å snu dei. Og det har vore betydelig mykje betre i år, med unnatak av den dagen vi køyrde frå Kristiansand etter å ha spist piratvafler og sjoko-cereal-kliss på sjørøverfrokost i Abra havn ... Og den kan vi strengt tatt takke oss sjølv for. Så eg meiner den delen av problemet er avtakande.

Når det gjeld stol, går noko av diskusjonen på at vi kjøpte denne kombi-stolen i fjor sommar, fordi han veks ut av det første bakovervendte setet sitt. Då hadde vi same diskusjon, men eg "vann", mot at vi kjøpte ein stol som kunne brukast i meir enn eit år. Ikkje av betydning for sikkerheitsproblematikken, men Mannen er litt oppgitt over at eg nå kjem og påstår at vi ikkje kan snu den stolen vi har. Så det er og bakgrunnen for at eg lurer på kva som eventuelt er cons med å snu kombi-stolen. :legg til opplysninger undervegs i god FP-ånd:

Plassmessig er det stor forskjell på bak- og forovervendt. Argumentet om vekt på stolen (den er 10,5 kg.) er godt. Det noterer eg. Eg vil nemlig helst kjøpe beltestol, dersom vi skal snu.


#6

Filifjonka sa for siden:

Jeg kjøper ikke helt det argumentet med bilsyke kjenner jeg. Syns det virker veldig rart at det skal være såpass mange som helt tilfeldig slutter å være bilsyke akkurat når de blir snudd fremover. Jeg følte meg temmelig overbevist om sammenhengen bakovervendt/bilsyk, spesielt siden vi hadde en ganske lang biltur med lånt bil med bakovervendt sete en stund etterpå, da kastet han opp...


#7

nokon sa for siden:

Eg las det i ein svensk artikkel om samanheng mellom retning og bilsjuke. Men du er ikkje aleine om å ikkje kjøpe det, foråsiresånn. :trasser:


#8

Input sa for siden:

Men kaster han opp når dere kjører i hverdagen da? Hvis ikke, skal dere kjøre mye langt i tiden fremover? Hvis ikke er det vel bare å la ham sitte som han sitter? Hva er grunnen til at dere diskuterer dette akkurat nå?

Han er jo fremdeles fysisk ganske liten, selv om han snart fyller 5.


#9

nokon sa for siden:

Grunnen til at vi diskuterer dette nå, er at han har runda 15 kg. Argumentet går på at han er stor nok til å snus. Det går heilt fint å køyre i kvardagen utan oppkast. (Og eg ser ingen grunn til å snu, bare fordi han har nådd minstevekta).


#10

Palmen sa for siden:

Våre har på mirakuløst vis blitt større enn din (når skjedde det??) pg er ca 16,5 kg nå. De ble flyttet til forovervendt i vinter. For oss var det plass i førersetet og kontakt med ungene som avgjorde.


#11

Odelia sa for siden:

Misforstår jeg når jeg trodde at han har vokst ut av bilstolen han sitter i nå? Er det kun pga kvalme dere ønsker å snu ham? I så fall er det jo bare til å kjøpe en beltestol og prøve om han blir bedre og så ta en avgjørelse basert på virkningen? (Beltestol må han jo ha før eller siden uansett, og jeg tipper det blir heller før enn siden gitt størrelsen og alderen..)

Dersom dere, ved kjøp av ny bilstol i fjor, greide å ha ham bakovervendt i ett år lenger tenker jeg at dere allerede har tjent på den investeringen. Ikke i penger, men de fysiske proposisjonene endres jo mye på 1'år, og dere har tross alt nådd alderen som anbefales og selv om det (for alle - også voksne - gitt den "rette" kollisjonsmetofen) fortsatt er det sikreste å sitte bakovervendt må man jo nødvendigvis snu på et tidspunkt, og det vil nok for mange føles som en ekkel overgang når de plutselig sitter mer "ubeskyttet". I alle fall kjente jeg lenge på den for hver unge vi har snudd. Men hos oss ble det så trangt mellom selefestene at ungene ble sittende bøyd og da ligger jo ikke selen like godt inntil kroppen som i en beltestol forovervendt.


#12

nokon sa for siden:

Dei pittesmå? :what:


#13

nokon sa for siden:

Han har ikkje vokse ut av kombostolen, nei. Det er det som er så håplaust. Han kan fint sitte bakover til han blir 25 kg. i den han har. Så eg synest det er tull å snu han bare fordi han er 15 kg. og utan nokon annan grunn. Særlig når det er snakk om å snu kombostolen.


#14

Input sa for siden:

Jeg må innrømme at det i min verden er helt fjernt å skulle snu barnet bare fordi man kan, så lenge det jo faktisk er sikrere å sitte andre veien. Jeg tror nesten ikke jeg hadde vært villig til å diskutere det engang. :sparke: / :flau: Det er begrenset hvor god kontakt man trenger med et barn på de korte turer man kjører i hverdagen. Klager han selv over dårlig sittekomfort?


#15

Niobe sa for siden:

Vi snudde ikke, vi kjøpte større bakovervendt stol. Våre satt bakovervendt til de var nesten seks år, begge to. Ingen av dem klaget noen gang på det, og de satt godt i setene sine.


#16

nokon sa for siden:

Det er der eg og er. Derfor realitetsorientering, men nå kan eg jo prøve meg på at "forumet seier det er fjernt". :knegg: Det slår sikkert an.

Ungen sjølv har aldri tenkt over at det er noko alternativ. Dessutan har han god plass - det er eg som har dårleg plass. Og eg tenker at sikkerhet er viktigare enn min komfort.


#17

shute sa for siden:

Så lenge ungen ikke klager selv, hadde jeg hatt ham bakovervendt.

Vi hadde eldste bakover til hun var rundt fem, mens vi nettopp har snudd yngste forover. Hun fyller snart tre, er riktignok fysisk mye større enn søsteren. Og så er hun litt zpeziell hva angår temperament, så det ble en trafikksikkerhetsavveining ispedd litt sånn "er det egentlig normalt at vi lar være å utføre ærender og faktisk gruer oss til å kjøre bil fordi hun skal i setet sitt, tro."


#18

Filifjonka sa for siden:

Han er jo bilsyk, da.


#19

Observatøren sa for siden:

Vår ganske like jevnaldrende ble brått snudd rett etter fødselsdagen (4 år, 118cm/16kg).

Det var egentlig ingen grunn, vi hadde Max Way som går til 25kg, og det fungerte greit i bilen. Det var mannen (som hele tiden har vært mindre opptatt av dette enn meg) som bestemte det- ved å demontere det og bytte seter; storebroren hadde beltestol som han med glede gav videre til lillebror.


#20

nokon sa for siden:

Men bare på lengre turar, og vi har ingen lange turar i sikte.


#21

apan sa for siden:

Jeg kan jo si litt hvordan jeg selv har tenkt rundt dette.
Vi snudde storebror da han var 2,5 år fordi vi opplevde at han satt trangt i setet han hadde, han var en lang og stor gutt, bleia ble forskjøvet og vi opplevde lekkasjer etc. Det var et Izi Combi, ikke spesielt stort sete vil jeg si. Den gangen var det også anbefalt å sitte bakover lenger, men jeg vil si det er mer informasjon om det nå, og også bedre utvalg i bakovervendte stoler. Den gangen tenkte jeg ikke en gang på å kjøpe nytt større bakovervendt sete i steden. Han ble snudd direkte til beltestol fordi han veide mer enn 15 kg.

I ettertid har jeg personlig tenkt at jeg opplever at jeg gjorde en dårlig vurdering, og at jeg aldri kunne tilgitt meg selv hvis noe skjedde. Jeg valgte derfor å ha lillesøster bakover til hun ble 4 år. Hun var da 107 cm lang. Vi kjøpte nytt sete da hun var 3 for å kunne ha henne bakover det ekstra året. Hun ble snudd da hun var 4 fordi det var trangt for henne på alle vis, krøkkete å komme ut og inn etc. Da syntes jeg at det fikk holde med at hun tross alt var 4 år. Hun gikk rett over i beltestol. Vi kjøpte ny beltestol til henne selv om hun den gangen hadde et sete som kunne vært snudd og brukt som det. Det virket veldig tungt på den måten. Jeg solgte det isteden.

Jeg har selv følt meg fortrolig med eget valg i ettertid.

Vi satser på at lillebror sitter bakover til han er 4 år også. Vi har kjøpt et sete som ikke kommer til å holde så lenge, men satser på å kjøpe et nytt når han er 2,5 omtrent tipper jeg.

Mine barn er ganske lange og jeg har derfor ikke hatt ambisjoner om lenger enn 4 år. I ditt tilfelle ville jeg latt ham sitte bakover lenger så lenge han har greit med plass, men kanskje snudd ham før neste langtur om det for eksempel er neste sommer. Da ville jeg kjøpt beltestol.


#22

millact sa for siden:

Helt enig med deg, Apan, og mener at jeg gjorde nokså likt med mine to. Eldste som er like gammel som din og minst like stor (større, kanskje) ble også snudd på den alderen som du gjorde, jeg tror i alle fall det var rundt da, mulig hun var noe eldre.

Yngste tror jeg ble snudd da han var rundt 4 eller mulig han var 4.5 siden han ikke veide 15 før det. Tror han ble snudd om våren da min mor skulle passe ham da jeg skulle på utenlandsreise. Jeg følte det var tryggere at hun skulle fest ham riktig i beltestol fremover enn feil bakovervendt.


#23

Filifjonka sa for siden:

Nei, da er det jo noe annet. Jeg oppfattet det som bilsyke var et problem i hverdagen, som det var hos oss.


#24

Odelia sa for siden:

Da hadde jeg beholdt ham bakovervendt så lenge som det er plass til ham slik, og evt hatt ham i beltestol på turer hvor bilsyke evt ble et problem (om det hjelper å snu ham).


#25

nokon sa for siden:

Det er 17,5 cm. i forskjell på dei, då. Det betyr vel og litt, med tanke på beltestol, i alle fall. Nå har eg ikkje gjort mykje research på beltestolar, men han min er ikkje akkurat lang. (Sjølv om han gleder seg til å bli fire og like høg som ein som er på størrelse med din. :humre: ).


#26

nokon sa for siden:

Vi køyrer lite i kvardagen, men bilsjuke er kun problem på lengre turar. Og det har blitt betre siste året.

Det er litt det eg og heller mot. Han er den desidert minste av 2012-barna i barnehagen.

Eg skal i alle fall trumfe gjennom beltestol, dersom mannen fortsetter å insistere på å snu.


#27

millact sa for siden:

Beltestoler er ikke så dyre, følg med og kjøp på tilbud. Anbefaler Britax KidFix, men det er vel kanskje kommet nyere modeller av den. Den er lett å montere og lett å frakte med seg. Den gamle bilstolen selger du når det er tid for å snu.


#28

Palmen sa for siden:

Vet! Det er jo helt kokko!

Støtter deg i beltestol om det vlir snuing. Vi har valgt britax kidfix tror jeg den heter. Ville ikke snudd kombisetet.


#29

Gaia sa for siden:

Jeg blir bilsyk av å sitte bakovervendt, men tåler fint å sitte forover. Det handler om å se den veien man skal kjøre og bli mentalt forberedt på hva som kommer av svinger. (Jeg har det best i forsetet, skal jeg sitte bak, må jeg sitte i midten). Så jeg tror at bakovervendt og bilsyke absolutt har en sammenheng.

Ellers ville jeg sett an barnet og ville gått rett på beltestol. Hvis han ikke klager på å sitte bakover, er det ingen grunn til å snu. Ellers kan du fint snu nå.


#30

Timar sa for siden:

Jeg er enig med deg, for hva det er verdt. Jeg hadde aldri snudd en sånn liten tass bare fordi man kan, når sikkerheten er så mye bedre bakovervendt og han ikke klager. Jeg ville heller ikke brukt en 5-punktssele framovervendt, men kjøpt beltestol med isofix.

Minsten min, som jo er yngre enn din, men både høyere og tyngre, har såvidt sittet i beltestol når setesituasjonen har tilsagt det, men jeg føler at han blir veldig liten og usikret i beltestolen.

På lange turer har vi hatt en beltestol med oss, i tilfelle det skulle ha blitt krise med setet hans (bilhater, vet du), men det har vært mest for min del og ikke vært nødvendig å bruke.

Men andre gode argumenter enn sikkerhet? Nei, det er nettopp derfor min sitter bakovervendt og skal få gjøre det til han er godt over 18 kg.


#31

Input sa for siden:

Men han er 2012-barn, ikke 2011? Da er han vel ikke fylt 4 heller, eller husker jeg veldig feil?


#32

polarjenta sa for siden:

I deres situasjon hadde jeg ikke snudd. Jeg snudde begge mine når de ble for stor til stolen, og da gikk de begge over til beltestol. De var lange gutter, og begge veide nok rundt 18 kg når de ble snudd.


#33

Malama sa for siden:

Våre ble snudd i forkant av sommerferien begge to, eldste den sommeren like før han ble 6, rett i beltestol, og mellomste nå før denne sommeren, knapt 5,5 år. Også rett i beltestol, de var begge på det relevante tidspunkt ca 16 kilo og noe over meteren, hun er 105 jeg husker ikke helt hva han var. Rett i beltestol kommer jo også av at vi hadde maxway til dem da, kjøpt under den overbevisning om at jeg ikke snur noen som ikke kan settes i en beltestol, og da er en beltestol det de skal ha.

Snu en combistol er ikke aktuelt. Vi har hatte en (besafe) kjøpt nettopp fordi den kunne snues, men innsett lenge før det ble aktuelt å snu ungen at det ikke var aktuelt å snu den stolen.

Yngste kan nok forvente seg noe av den samme ordningen, enn så lenge er hun 66 cm og 7,7 kilo og sitter følgelig helt fint i en babystol.


#34

nokon sa for siden:

Han blir fire i september. 2012. Og han er liten, samanlikna med dei andre 2012-barna i barnehagen.


#35

nokon sa for siden:

Det er der vi ikkje er på bølgelengde. Det er bare ein av oss som har innsett at det ikkje er aktuelt å snu den stolen. Den andre fastheld at den blei jo valgt fordi den kunne snus.


#36

Isolde sa for siden:

Så legge ungen ikke har noe i mot det ville jeg latt han sitte.
Og kjøpt beltestol når du snur ja. Beltestol må du uansett kjøpe en gang, selger du den du har nå når du snur får du kanskje nok igjen til å kjøpe en beltestol uten mye mellomlegg (jeg har fått mine kidfix for 1200kr stort sett) mens om du venter noen år til får du ikke noe igjen og må betale for beltestoler like vel.

Begge mine barn har vert store. Eldste satt fint i sin bakover til han var 5. Nektet aldri å sitte den veien. Minste derimot hylte hver eneste kjøretur fra han var 3. Han fikk siste halvår året beskjed om at han ikke var 4 og var derfor for liten. Fikk ny stol til 4årsdagen og livet vårt er blitt mye enklere siden det. Plassmessig kunne han og sittet et år til.

Så om barnet passer, og ikke nekter totalt så ser jeg ingen god grunn til å snu det for tidlig.


#37

Lykketrollet sa for siden:

Hadde definitivt holdt han bakovervendt.
Lillebror her ble snudd nettopp. Han ble 5 i mars, er 108cm/16kg. Han klagde heller ikke bakovervendt, bortsett fra på lange turer. Så vi kjøpte nytt rett før vi dro på bilferie. Og fordi stolen han brukte nå er blitt for gammel.

Han savner faktisk litt det å se bakover når vi kjører.
Hadde ikke snudd bare fordi man kan.


#38

Filifjonka sa for siden:

Når det ikke er snakk om lange bilturer/bilsyke i hverdagen så skjønner jeg at du vil vente. Men jeg syns noen ganger at bilsyke hos barn blir bagatellisert. Å være kvalm i bil er jo helt fryktelig, og jeg blir selv dårlig veldig fort hvis jeg sitter mot kjøreretningen på buss eller tog. For minstebarnet her var sammenhengen med kjøreretning og bilsyke helt klar og tydelig.


#39

Polyanna sa for siden:

Du kan jo snu på det, og la mannen argumentere for å snu, når den eneste grunnen er at man kan? Når det er til en mindre sikker løsning? :vetikke:


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.